Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2022. 04. 01

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2022.04.01.

Báránd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, továbbá az Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 11. pontjában meghatározott feladatkörében a környezet védelmének általános szabályairól szóló, módosított 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdésének b) pontjában biztosított jogkörében eljárva a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményének kikérését követően a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Báránd község közigazgatási területének belterülete.

(2) A rendelet személyi hatálya Báránd község közigazgatási területén kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(3) Jelen rendelet rendelkezései az érintett belterületi ingatlanon keletkezett avar- és kerti hulladék égetésére vonatkoznak. Külterületi vagy zártkerti ingatlanon keletkezet avar- és kerti hulladék belterületi ingatlanon történő égetése tilos.

(4) Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban, gazdasági épületekben használt tüzelőberendezésekre, valamint az egyéb szabadban, vagy zárttérben használatos berendezésekre - kemencék, grillek, sütők, füstölők, szalonnasütők és hasonló berendezések - vonatkoznak (továbbiakban együtt tüzelőberendezés).

A jelen rendelet alkalmazása szempontjából

2. § (1) Avar: A talaj felszínén felgyűlő ép vagy részben bomlott növényi maradvány (levelek, gallyak, ág- és kéregdarabok).

(2) Kerti hulladék: Az ingatlanokon (ideértve a közterületet is) azok tisztántartása, ápolása, gondozása vagy kertészeti, mezőgazdasági munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, ág, gally, gyökérmaradvány, szár, levél, valamint egyéb növényi maradvány.

Az avar- és kerti hulladék hasznosítása

3. § (1) Az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítás útján, kell kezelni.

(2) A hasznosítás elsősorban komposztálást jelent.

(3) Hasznosítás a településen biztosított a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében történő házhoz menő hulladékgyűjtés keretében történő összegyűjtés is. Amely keretében a hulladékgyűjtő edényzetben, vagy arra rendszeresített zsákokban a közszolgáltató a megfelelően kihelyezett avart és kerti hulladékot összegyűjti.

Az avar- és kerti hulladék nyílt téri égetésére vonatkozó szabályok

4. § (1) Avart és kerti hulladékot égetni március 1-től május 15-ig, illetve szeptember 15-től november 30-ig terjedő időszakban, hétköznap 8-12, 14-18 óráig, szombaton 8-12 óráig lehet.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos.

(3) Nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék égetésekor a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról.

(4) Égetni kizárólag szélcsendes, száraz időben és csak olyan helyen szabad, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz.

(5) Égetni csak akkor szabad, ha annak következtében még kis térségben sem lépnek fel látási viszonyokat zavaró hatások, légzési-szellőztetési problémák, az égetés nem veszélyeztetheti a közlekedés biztonságát.

(6) Az avart és kerti hulladékot száraz állapotban szabad meggyújtani. Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves avart és nedves kerti hulladékot) égetni tilos.

(7) Az égetést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban, gazdasági épületekben csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben, valamint az egyéb szabadban, vagy zárttérben használatos berendezésekben: kemencékben, grillekben, sütőkben, füstölőkben, szalonnasütőkben és hasonló tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag az egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot, valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves fát, fűrészport …stb ) égetni huzamos időn keresztül, folyamatosan tilos.

(5) Kivételt képez a (4) bekezdés rendelkezése alól, ha a tartósítási folyamat, vagy a gasztronómiai eljárás ezt igényli. Ebben az esetben a közvetlen szomszédokkal előzetes egyeztetés szükséges.

Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

6. § (1) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(3) Bármilyen szabadtéri égetés, tűzgyújtás kizárólag nagykorú, cselekvőképes személy személyes felügyelete mellett történhet. Veszély esetén, valamint ha arra szükség nincs a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(4) A tűzgyújtás és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, vagy a tűz eloltható. (oltóhomok, víz, …stb.)

(5) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy az égetés során keletkezett tűz elhamvadt, s gondoskodni kell annak belocsolásáról vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

Ellenőrzési jogosultság

7. § (1) A rendeletben foglalt előírások betartását a Polgármesteri Hivatal ügyintézője, ellenőrizheti.

(2) A Polgármesteri Hivatal ügyintézője az ingatlanra beléphet, ott képfelvételt készíthet, jegyzőkönyvet vehet fel.

(3) A szükséges intézkedések megtétele tárgyában azonnal értesítheti a hatáskörrel rendelkező hatóságokat, szerveket.

Záró rendelkezések

8. § (1) A jelen rendeletben foglalt szabályok betartása nem mentesíti az égetési munkálatok végzőjét a tevékenységének kártérítési, büntetőjogi és egyéb felelősség alól.

(2) Jelen rendeletet a helyben szokásos módon a jegyző hirdeti ki.

9. § Ez a rendelet 2022. április 1-jén lép hatályba.