Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 24- 2023. 11. 24

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.24.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérését követően a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Részletfizetési kedvezmény adható, amennyiben a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegét, egyedül élő esetén 150 %-át.”

(2) A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Különös méltánylást igénylő esetben a visszafizetés összege legfeljebb 25 %-kal csökkenthető vagy a kamat összege elengedhető, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap mindenkori összegét.”

2. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az a szociálisan rászorult személy jogosult közgyógyellátási települési támogatásra, aki más jogcímen, ilyen irányú támogatást, közgyógyellátást és gyógyszervásárlási települési támogatást nem vesz igénybe:)

„a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 400 %-át, és”

3. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az adósságkezelési települési támogatás a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás. A települési önkormányzat határozatában megjelölt időponttól adósságkezelési települési támogatásban részesítheti azt a családot vagy személyt,)

„b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 220 %-át, egyedül élő esetén annak 300 %-át.”

4. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület az önkormányzat rendelkezésére álló, a növénytermesztési és állattenyésztési programok keretében történő munkavégzés eredményéből, illetve egyéb forrásból származó mezőgazdasági termékekből, mezőgazdasági termékellátási települési támogatásban részesítheti azt a kérelmezőt, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át.

5. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Intézménykezdési települési támogatás nyújtható annak a Báránd településen legalább három éve állandó lakóhellyel rendelkező és itt életvitelszerűen élő azon személynek, aki a köznevelési intézménybe /bölcsőde, óvoda, általános iskola, középiskola, főiskola, egyetem/ járó gyermeke után)

„b) és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 350%-át.”

6. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 29. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gyermek születéséhez kapcsolódó egyszeri támogatás állapítható meg minden 2015. március 01. napján vagy azt követően született, bárándi lakóhellyel rendelkező gyermek után,)

„b) a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 500 %-át.”

7. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete támogatást állapít meg a szociális étkeztetéséhez kapcsolódóan, a legalább három éve állandó lakóhellyel rendelkező és itt életvitelszerűen élő azon személyek vonatkozásában, akik a TÁMASZ Alapszolgáltatási Központ étkeztetéshez kapcsolódó szakmai programja alapján, valamint a Kaba Város Önkormányzata által megállapított díjak vonatkozásában a szociális étkeztetésben részt vesznek és a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének tízszeresét.”

8. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 33. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gyermekétkeztetéshez kapcsolódó települési támogatás nyújtható a legalább három éve Báránd településen lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Báránd közigazgatási területén élő törvényes képviselő kérelmére, a törvényes képviselő intézményi gyermekétkeztetésben részesülő gyermekének részére, ha a gyermek:)

„b) és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 600 %-át.”

9. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 34. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A legalább három éve Báránd településen lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Báránd közigazgatási területén élő törvényes képviselő kérelmére a tárgyévben a legfeljebb 3. életévüket betöltő gyermekek részére a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás, meningococcus-B baktérium okozta fertőzések, a rota vírus okozta hasmenés megbetegedési veszély elhárítása céljából beadott védőoltások összegét utólagosan megtéríti, amennyiben a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének

a) gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 500 %-át,

b) családban nevelkedő gyermekek esetében 400 %-át.”

10. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 34/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A várandósok vérvételének segítéséhez kapcsolódó települési támogatás nyújtható, a kérelmük benyújtásakor legalább három éve Báránd településen lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Báránd község közigazgatási területén élő várandósok részére, akik családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 600 %-át.”

11. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„35. § A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a kérelmező személyt, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át, vagy egyedi elbírálástól függően bármely kérelmezőt, jövedelemhatárra tekintet nélkül.”

12. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 37. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendszeresen adott rendkívüli települési támogatás havi összege nem lehet kevesebb 2.000 Ft-nál, nem lehet magasabb a szociális vetítési alap mindenkori összegének 80 %-ánál.”

13. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 40. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli intézménykezdési támogatás nyújtható a Báránd településen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Báránd közigazgatási területén élő törvényes képviselő kérelmére, a törvényes képviselő bölcsődei, vagy óvodai nevelésben résztvevő, általános vagy középiskolában tanulmányokat folytató, a kérelme benyújtásának időpontjában 18. életévét be nem töltött, gyermeke részére, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének 600 %-át.”

14. § A rászorulók részére nyújtható pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021 (III.22.) önkormányzati rendelet 41. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A közköltségen eltemetett személy eltemetésére köteles hozzátartozója egészben mentesíthető a temetési költség megtérítése alól, amennyiben saját illetve családja egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap összegét nem éri el.

(3) A közköltségen eltemetett személy eltemetésére köteles hozzátartozója 50%-ban mentesíthető a temetési költség megtérítése alól, amennyiben saját illetve családja egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori összegének 150%-át nem éri el.”

15. § Jelen rendeletet a helyben szokásos módon a jegyző hirdeti ki.

16. § Ez a rendelet 2023. november 24-én lép hatályba, és 2023. november 25-én hatályát veszti.