Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Báránd Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 01. 14

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.14.
Báránd Község Helyi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 6. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat az épített környezet, a település tervszerű alakítása és védelme érdekében településfejlesztési és településrendezési feladatokat lát el. Az Étv. 13. § (1) bekezdése szerint az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a települési önkormányzatnak helyi építési szabályzatban kell megállapítania – az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel – a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével összefüggő, a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, továbbá a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket.
Ezen jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve 2016 évben Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete elhatározta, hogy a község teljes közigazgatási területére új településfejlesztési koncepciót és településrendezési eszközöket készíttet. A településrendezési eszközöket megalapozó, az önkormányzati településfejlesztési döntéseket rendszerbe foglaló, településfejlesztési koncepciót a 81/2020. (IX.16.) számú Határozattal fogadta el a Képviselő-testület.
A koncepció jóváhagyása után a településrendezési eszközök (településszerkezeti terv és annak leírása, valamint helyi építési szabályzat és szabályozási terv) készítése következett, melyek véleményezési eljárását a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben (továbbiakban: R.) rögzített előírásoknak megfelelően, teljes eljárásban lefolytattunk.
A R. 37. § (2) bekezdés szerinti előzetes tájékoztatási szakaszt megindítottuk 2021. április 20.-án. Az előzetes tájékoztatókat megküldtük a R. 9. számú mellékletében felsorolt államigazgatási szerveknek, és az érintett területi, települési önkormányzatoknak. Az előzetes tájékoztatási szakaszt beérkezett tájékoztatások táblázatos összegzésével zártuk. Ezután következett a településrendezési eszközök tervezetének a véleményezési szakasza, a R. 38. § (2) bekezdése értelmében az elkészült tervezetet véleményezésre megküldtük 2022. július 28-án az államigazgatási szerveknek, valamint a települési és megyei önkormányzatnak. A véleményezési szakasz alatt több ízben is tartottunk munkaközi egyeztetéseket, illetve az államigazgatási, önkormányzati véleményezésekkel párhuzamosan a Báránd község fejlesztéseket megalapozó dokumentumok partnerségi egyeztetési eljárásának szabályairól szóló önkormányzati rendelete (továbbiakban: Partnerségi Rendelet) értelmében folyamatosan, minden eljárási szakaszban (előzetes-, munkaközi tájékoztatás) bevontuk a város teljes lakosságát, a településen bejelentett székhellyel, telephellyel rendelkező, vagy tevékenységet végző jogi személyeket (Együttesen: Partnereket). Ezen túl, külön megkerestük a városban élő, aktívan tevékenykedő építész tervezőket, hogy helyi ismereteikkel ötvözött szakmai tudásukkal véleményezzék az új helyi építési szabályzatot és szabályozási terveket. A Partnerségi Rendelet értélmében a dokumentációkat közzétettük (előzetes tájékoztatás: 2018. december hó, munkaközi tájékoztatás: elektronikus úton és lakossági fórum keretében, a város hivatalos honlapján, a hirdetmény megjelent a helyi újságban, valamint lakossági fórum keretén belül részletesen megismerhették az érdeklődők a tervezeteket, kérdéseket tehettek fel, és véleményt nyilváníthattak.
Az eljárás véleményezési szakasza 2022. december 9.-án, a Képviselő-testület 165/2022. (XI.24.) és 179/2022. (XII.09.) számú Határozataival lezárult.
A R. 40. § (1) bekezdés előírásainak eleget téve a településrendezési eszközök tervezetét, az eljárás során beérkezett valamennyi vélemény és a véleményezési szakaszban keletkezett egyéb dokumentumokat megküldtük záró szakmai véleményezésre az Állami Főépítészének.
Az Állami Főépítész által – 2022.december 15-én (ikt.sz.: Hb/14ÁF/00920-4/2022) – adott R. 40. §-a szerinti záró szakmai véleménye az előterjesztés mellékletét képezi. A szakmai véleményben a településrendezési eszközök jóváhagyását nem kifogásolta.
A fentebb ismertetett eljárások és döntések meghozatalát követően kerülhet sor a településrendezési eszközök (településszerkezeti terv és leírása, illetve helyi építési szabályzat és szabályozási terv) Képviselő-testületi jóváhagyására.