Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Báránd Községi Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 27
Báránd Községi Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) 91. § (1) bekezdése szerint: „A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé, úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.”
A gazdálkodási év lezárásához kapcsolódó információk elsősorban az év végi elemző feladatokhoz, a gazdálkodás eredményeinek számbavételéhez, a gazdálkodási folyamat értékeléséhez tartoznak. A közpénzekkel való gazdálkodás nyilvántartásának és elszámolásának szigorú feltételei érvényesülnek a zárszámadás készítésekor. A zárszámadás során biztosítani szükséges a gazdálkodás szabályosságának és a feladatellátás ráfordításainak alakulására vonatkozó összehasonlítási lehetőségét.
Az Önkormányzat a zárszámadásában számol el a következőkről:
Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése,
Bevételi források és azok teljesítése, kiemelve az EU-ból származó bevételek felhasználását,
Kiadások alakulása (folyó működési és fejlesztési kiadások)
Az önkormányzat adósságának állománya lejárat szerint
A pénzmaradvány változások tartalma és okai,
Értékpapír – és hitelműveletek, a hitel-állomány változásának tartalma, okai
A vagyon alakulása.
Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése
Báránd Község Önkormányzatának 2021. évi beszámolóját az alábbiak szerinti feladatellátások jellemzik:
- Báránd Községi Önkormányzat és kapcsolódó szakfeladatai
- Bárándi Polgármesteri Hivatal
- Balassa Iván Művelődési Ház és Könyvtár
- Bárándi Napsugár Óvoda
Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2021. évre 599.494.713 Ft eredeti előirányzatot tervezett feladatainak ellátására. Évközben mind a kiadási, mind a bevételi előirányzatok módosultak. A módosított előirányzat 1.224.676.662 Ft. Az előirányzat változások kormány, intézményi és saját hatáskörben történtek.
A kiadások csökkentése érdekében egész évben társulás keretében láttuk el a szociális alapfeladatokat (családsegítés, gyermekjóléti, nappali, házigondozó szolgálat), a bölcsődei ellátást.
A társulásos formában végzett feladatellátás nagyobb szakmai színvonalat biztosít a feladatok ellátása során, valamint sokkal gazdaságosabb gazdálkodást eredményez.
Az Önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatait maradéktalanul ellátta, intézményeinek működését biztosította.
Bevételi források és azok teljesítése
Bevételeink túlnyomó része költségvetési támogatásból tevődik össze, amelyek maradéktalanul befolytak.
A különböző működési célú támogatások főként pályázatokból, lakossági támogatásokból, egyéb állami támogatásokból tevődtek össze.
Az elkülönített állami pénzalapoktól a közfoglalkoztatás megvalósítására kaptunk támogatást, mely főleg működési célt szolgált, de forrást biztosított a kiszolgáló helyiségek kialakításához, fenntartásához és gépek, berendezések beszerzéséhez is. A közfoglalkoztatottak az önkormányzatnál, valamint a község bel- és külterületén láttak el feladatot – a település üzemeltetéséhez tartozó feladatok ellátása, utak karbantartása, belvízelveztő rendszer karbantartása, betonelem gyártás, mezőgazdasági földutak rendbetétele, mezőgazdasági projekt (növénytermesztés, állattenyésztési stb.), helyi sajátosságoknak megfelelő tevékenységek keretében. Alkalmazásuk pályázat benyújtásával vált lehetővé, melyhez az önkormányzatnak csekély önrészt kellett biztosítania.
Az önkormányzat saját bevétele az iparűzési adóbevétel, a kommunális adóból származó bevétel.
Az intézményi működési bevételek főként a saját termelésnek köszönhetőek, valamint a különböző szolgáltatások, tulajdonosi bevételekből folytak be.
Felhalmozási jellegű bevételünk főként pályázati úton nyert beruházási támogatásból származott.
Fentiek alapján az önkormányzatra összesített bevétel 903.853.330 Ft, 73,72%- al teljesült.
Kiadások alakulása
Személyi juttatás kiadásai 93,78 %-ra, a munkaadókat terhelő járulékok 97,92 %-ra teljesültek a módosított előirányzathoz képest.
A személyi juttatásokat főként az alapilletmények teszik ki köztisztviselői, közalkalmazotti és egyéb bérrendszerre megosztva. Az elmúlt évet tekintve főként a kötelezően adandó illetmények kifizetésére fordítódott a legtöbb kiadás, a jutalom csekély mértékben, az egyéb adható személyi juttatások is korlátozottak voltak. Cafetéria a jogszabályban meghatározott mértékben került kifizetésre.
A dologi kiadásoknál 92,88%-os a teljesítés a módosított előirányzathoz képest.
A legjelentősebb működési célú támogatás nyújtása a Támasz Szociális Alapszolgáltató részére történt, működési célú támogatás keretében, közös feladatellátásban működő szociális feladatainak ellátásához.
Összességében önkormányzatra összesített kiadása 697.562.828 Ft, 56,96%-al teljesült. Kötelező feladatait maradéktalanul ellátta, a gazdálkodás a tervezéskor meghatározott szempontok alapján történt.
Bevételek
Működési célú bevételek, teljesítése 93,92 %.
Az önkormányzat működési célú költségvetési támogatás összege határozza meg az egész éves működésünket, melyet többnyire meghatározott feladatok elvégzésére fordíthat az önkormányzat. Teljesítése 100 %-os.
A közhatalmi bevétel az eredeti előirányzatot túlteljesítette, amely a behajtási tevékenység eredményességét és az adófizetési morál javulását jelzi. Rendeletmódosítást követően a közhatalmi bevételek teljesítése 100%-os, az eredeti előirányzathoz viszonyítva a teljesítés 156,77%-os.
A saját bevétel keretében a közfoglalkoztatás termékeinek értékesítéséből, illetve a felhasználásából jelentős összegű bevétel képződött, ehhez társultak a tulajdonosi bevételek, a továbbszámlázott szolgáltatások, melyek együttes összege képezi a saját működési bevételeket. Az intézményi működési bevételek teljesítése az előirányzat módosítás következtében 100%-os, az eredeti előirányzathoz viszonyítva 182,45 %.
Egyéb működési támogatásként a közmunkaprogramok lebonyolítására kapott bevételek nyilvántartása történik.
Felhalmozás célú bevételek, teljesítése 50,95%
Az alacsony teljesítési szintet a Báránd Település környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése (TOP) és a Helyi piac kialakítása (VP) fejlesztési bevételek későbbi év(ek)re történő áthúzódása okozza.
Kiadások: teljesítési szint 56,96%.
A kötött előirányzatok területén túllépés nem történt. 2021. évben a szociális jellegű kifizetések a 17 számú melléklet szerint kerültek kifizetésre.
A működési kiadások 86,8 %-al, a működési bevételek 93,91 %-al teljesültek
A működési kiadások teljesítési szintje az elvárásoknak megfelelően alakult.
Beruházások, felújítások között kimutatott tételek a 9 és 10. számú melléklet ismerteti részletese.