Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Báránd Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 19/2022. (XII.15.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 12

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.12.
Báránd Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 19/2022. (XII.15.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Szakmai indokolás:
Az egyéb ipari területekre vonatkozó érvényes 14. § (6) és 23. § (2) bekezdés szerinti előírás nem veszi figyelembe az iparterület kialakult adottságait, ezért a követelmények telephelyi beépítési adottságokhoz igazításával az előírás módosítása, részbeni törlésre javasolt. Ipari területen a telephely technológiája a meghatározó, közterületről érvényesülő településkép nem alakul ki, ezért az építési hely mélységét meghatározó hátsókert legkisebb méretén túl további követelmények megállapítására nincs szükség.
A várható környezeti hatások a hatályos tervhez képest nem jelentősek, nem változnak a módosítással. A terület infrastruktúrális ellátottságai biztosítottak, elérhetőségeik kizárják a nagyobb környezet-, és közlekedés-terhelésű pozíciók kialakulását.
A módosítás nem érinti a település meglévő fő infrastruktúra hálózatát, alapvető zöldfelületi rendszerét, morfológiáját, védett természeti értékeit, kulturális örökségeit.
Az érintett terület a környezeti elemek tekintetében nem sérülékeny, régészeti örökségi érintettség a rendelkezésre álló adatok alapján nincs jelen a területen.
Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (1. 11.) Korm. rendelet szerinti, a környezeti vizsgálat elkészítésének szükségességét eldöntő egyeztetési eljárást lefolytattuk, és a megkeresett szervek közül egyik sem tartotta olyan jelentősnek a módosítást, mely a környezeti vizsgálat lefolytatását, elkészítését indokolttá tenné.
Fentiek alapján Báránd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 143/2023. (X.02.) számú Képviselő-testületi határozatában – figyelembe véve a terv megvalósítása során várható környezeti hatást – a környezeti vizsgálat elvégzését nem tartotta indokoltnak az érintett területre.
A Korm. rendelet1. 69. § (2) bekezdés a) pontja alapján az egyszerűsített eljárásban a véleményezési és záró szakaszra a 62–67. §-ban foglaltak alkalmazandók azzal az eltéréssel, hogy a) a véleményezési szakaszban csak a partner ad véleményt külön lakossági fórum megtartása nélkül, a 65. § (5) bekezdés c) pontja szerint, a véleményezési szakasz kezdetétől számított 5 napon belül.
Báránd Község Polgármestere tájékoztatta az érintetteket, hogy Báránd Község helyi építési szabályzatának a módosítása van folyamatban a 42. számú főút menti ipari gazdasági területre vonatkozóan. Az ipari területre vonatkozó helyi építési szabályzat módosításának tervezete elkészült.
A HÉSZ módosítással kapcsolatban észrevétel, javaslat, illetve vélemény az alábbi módon volt megtehető:
a közzétételt követő 5 napban a https://www.e-epites.hu/onkormanyzatok E-TÉR menübe ügyfélkapuval történő belépést követően adhatták meg, továbbá, az elektronikus úton 2023. szeptember 19 és szeptember 24 közötti időszakban. (5 nap) a barandhivatal@gmail.com e-mail címre is be lehetett benyújtani.
A módosítással kapcsolatos településrendezési eszköz tervezete a http://www.barand.hu oldalon volt érhető el.
A megadott időszakon belül partneri vélemény nem érkezett a tárgyi módosításhoz kapcsolódóan.
A partnerségi egyeztetés tárgyában adott tájékoztatásban foglaltakat, - mely szerint nem történt partneri bejelentkezés, észrevétel nem érkezett a módosításokkal kapcsolatban – Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 144/2023. (X.02.) számú képviselő-testületi határozatával fogadta el.
A Korm. rendelet 69. §. -a szerinti rövid eljárás során a környezeti vizsgálattal kapcsolatban beérkezett véleményt, a keletkező iratanyagot, illetve az ehhez kapcsolódó, valamint a Partnerségi egyeztetés lezárásáról szóló Képviselő-testületi döntést, és a szakmai véleménykérő dokumentációt végső szakmai véleményezés céljából megküldtük az állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Állami főépítésze részére.
A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítésze a HB/14-ÁF/00953-2/2023. iktatószámú záró szakmai véleményében a tervezett településrendezési eszköz (HÉSZ) módosításával összefüggésben a módosítás ellen kifogást nem emelt.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Képviselő-testületet tájékoztatni kell.