Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1996. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

Építésügyi előírásokról

Hatályos: 1996. 04. 02- 2022. 03. 28

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1996. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

Építésügyi előírásokról1

1996.04.02.

Az építésügyről szóló 1964. évi III. törvény és a végrehajtása tárgyában kiadott és többszörösen módosított 30/1964. (XII.2.) Korm. számú rendelet, valamint a 2/1986 (II.27.) ÉVM. sz. rendelet és az Országos Építésügyi Szabályzat (a továbbiakban: OÉSZ.) végrehajtására, illetve az összevont rendezési terv előírásainak megvalósítására az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Földes Nagyközség egész közigazgatásiterületén az állami szervekre, a társadalmi szervezetekre, a szövetkezetekre más jogi személyre és az állampolgárokra egyaránt kiterjed.

2. A rendelet alkalmazása

2. § (1) A nagyközség területét felhasználni, telket alakítani épületet továbbá – a bányaműveléshez szükséges földalatti létesítmények kivételével – műtárgyat és más építményt tervezni és kivitelezni, jól karbantartani, felújítani, helyreállítani, átalakítani, bővíteni és lebontani az országos érvényű rendelkezéseknek a nagyközség területére készült hosszú és nagytávú településszerkezet, területfelhasználási, szabályozási és intézkedési terveknek és a jelen rendeletben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2) Ha a műszaki fejlődés, a gazdaságosság, vagy egyébként a közérdek indokolja a Polgármesteri Hivatal – az ügyben érdekelt (a rendeltetési, a biztonsági, és a környezetvédelmi követelmények képviselete) szakhatóságok és minisztériumok és már országos hatáskörű szervek engedélyező véleményezése, vagy felmentő döntése szerint jelen rendelet rendelkezéseit módosíthatja, vagy a rendelkezések hatályát időben korlátozhatja.

3. Eltérés a rendelettől

3. § Az előzőekben említett rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a területrendezési tervek folyamatban lévő elkészítésének, egyeztetésének, jóváhagyásának még meg nem kezdett szakaszaiban is alkalmazni kell.

II. Fejezet

Belterületi határ

4. § (1) A belterületi határt a területfelhasználási, az összevont és szabályozási terv tünteti fel. a belterületi határvonal megállapításánál, módosításával és nyilvántartásával kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 3/1980 (Ép.Ért. 7.) ÉBM. sz. utasítás szerint kell eljárni.

(2) A megállapított belterületi határvonal módosítása az összevont rendezési terv jóváhagyására hatáskörrel bíró szerv határozatával történhet.

(3) A belterületi határvonal megállapításainál és módosításánál az OÉSZ. 2. §-ában foglaltakat figyelembe kell venni.

III. Fejezet

A területfelhasználás általános előírásai

5. § (1) A nagyközség igazgatási területének jellemző rendeltetés szerinti területfelhasználását – a korábbi rendezési terv tervlapja szerint – a környékterv tartalmazza.

(2) A belterületre jellemző rendeltetés szerinti területfelhasználást a területfelhasználási terv tartalmazza.

Általános szabályozási előírások

6. § (1) A szabályozási terven a Tj. 2 M/A jelű tervlapon jelmagyarázatként feltüntetettek közül alkalmazás szempontjából. 1.1 Kötelező érvényűek: a) belterületi határ módosítás

b) átszabályozott épület

c) gyalogos-kerékpáros átjárás

d) övezeti besorolásra való előírás

Ezektől csak a kitűzési terv készítése, vagy kitűzés során felmerülő számszerű pontosítás mértékéig szabad eltérni, mely a terv lényegét és számszerű előírásait nem érinti.
1.2 Irányadó érvényűek: a) telekrendezési javaslat
b) tervezhető épület
c) útburkolat
d) vegyeshasználatú utca
e) intézmény telke
(2) A kialakult telektömbben az OÉSZ. telekméretekre vonatkozó előírásainak nem megfelelő telkek beépítése az az OÉSZ. 31. §-a szerint lehetséges, azonban további az országos előírástól eltérő telekkialakítás, osztás a jelen rendelet jóváhagyásától kezdődően tilos.
(3) Kialakult helyzetben, amennyiben a telekméret miatt az OÉSZ. 65. és 66. §-ban foglalt és az épületek közötti távolságra vonatkozó előírások nem tarthatók, valamint a telekrendezés sem oldható meg, a meglévő kontúron belőli újjáépítés engedélyezhető. Az újjáépített épület szomszédos telek felé néző homlokzatán ilyen esetben a bejárati 100/210 cm-es ajtón kívül csak fém szerkezetű és max. 2,00 m2-es felületű ablak létesíthető.

Az egyes területfelhasználási kategóriák területein elhelyezhető létesítmények

7. § (1) Lakóterületen az OÉSZ. 12. §. és 19. §-ában meghatározott létesítmények helyezhetők el, a szabályozási és intézkedési terv, valamint a létesítmények elhelyezésére vonatkozó OÉSZ. előírásai alapján.

(2) A lakóterületet jelen képviselőtestületi rendelet az OÉSZ. értelmében III/A és III. valamint IV-es építési övezetre tagolja.

(3) A lakóterületek építési övezeteit a szabályozási terv, az övezetekre vonatkozó előírások közül a III. és IV. építési övezetre vonatkozóakat az OÉSZ. míg a III/A építési övezetre vonatkozó előírásokat a 7. §. (4) bekezdése tartalmazza.

(4) III/A építési övezet:

4.1 A beépítési mód általában zártsorú, hézagos zártsorú, helyenként oldalhatáron álló.
A lakóépület homlokzatmagasság ne haladja meg:
- az oldalhatáron állónál az 5,40 métert,
- a zártsorú-hézagos zártsorúnál általában a 6,00 métert,
- a központ közvetlen körzetében a 7,50 métert.
4.2 Az övezetet legalább részleges közművesítéssel kell ellátni és ezen övezetben egyedi vagy tömbtelkek egyaránt kialakíthatók.
4.3 Az épületek földszintjére támogatni kell a kereskedelem – szolgáltatás kis egységeinek létrehozására irányuló egyéni vállalkozó - készséget.
4.4 Az övezetben a sűrűbb beépítés és az intézmény szomszédságok miatt az állattartás mennyiségi és minőségi feltételeit külön kell szabályozni, az általános érvényű előírásoknál szigorúbb követelményekkel.
4.5 Az övezet lakótelkein,
4.51 melléképületek közül nem helyezhető el:
a ló, öszvér, szarvasmarha tartás céljára szolgáló istálló és az árnyékszék jellegű épületek.
4.52 melléképületek közül elhelyezhető:
4.521 jármű- (gépkocsi-, motorkerékpár-, csónak-, munkagép-, stb.) tároló.
4.522 háztartással kapcsolatos
nyárikonyha, mosókonyha, szárító
tárolóépítmények (tüzelőanyag és más tároló, szerszám kamra, továbbá szín, fészer, magtár, góré, csűr, pajta)
4.523 állattartás céljára szolgáló és a fentiekben nem tiltott építmények
4.524 kisipari vagy barkácsműhely, műterem, kiskereskedelmi üzlet, árusító pavilon.
4.6 Melléképítmények közül elhelyezhető:
4.61 (kerti építmény) lugas, homokozó, hinta, csúszda, víz és fürdőmedence, szökőkút, épített tűzrakóhely, pihenés és játék stb. céljára szolgáló műtárgy,
4.62 növénytermesztés céljára szolgáló növényház (üvegház) és fóliasátor,
4.63 terepszint alatti építmény (önálló pince, jármű vagy egyéb tároló stb.,
4.64 hulladéktartály tároló,
4.65 kirakatszekrény,
4.66 közműbecsatlakozó építménye,
4.67 közműpótló építmény,
4.68 kemence, trágyatároló, siló.

Intézményterület

8. § (1) Intézményterületen az OÉSZ. 32. §-ában meghatározott létesítmények helyezhetők el, a szabályozási és intézkedési terv, valamint a létesítmények elhelyezésére vonatkozó OÉSZ. előírások alapján.

(2) Az intézményterületeket és a normatív alapon méretezett telekszükségleteiket a vonatkozó terv szerint kell biztosítani.

(3) Az intézmények főépületeinek kialakítása általában feleljen meg az övezetekre vonatkozó építészeti követelményeknek.

Üzemi terület

9. § (1) Üzemi területen az OÉSZ. 35. §-ában meghatározott létesítmények helyezhetők el a szabályozási terv, valamint a létesítmények elhelyezésére vonatkozó OÉSZ. előírásai alapján.

(2) Új ipari, üzemi és raktárépületek a védőterületek, telepítési korlátozások figyelembevételével a kijelölt helyen helyezhetők el, de ezek, mint tartalék üzemi területek felhasználása csak külön terv alapján történhet.

(3) Védőterületet a káros környezeti hatások ellen annak kell kialakítani, akinek a tevékenysége következtében az szükségessé válik.

(4) A Vegyesipari Kisszövetkezetnek a településközpontban folytatott üzemi tevékenységét fokozatosan fel kell számolni, addig is a meglévő épületen belüli fejlesztésre engedély csak abban az esetben adható, ha az a környezetszennyező hatás mérséklésére irányul. Bővítés és új épület beruházás tilos.

(5) Az egyéb üzemi területek (tésztaüzem) helyben maradhatnak.

Közlekedési terület

10. § (1) Közlekedési területen az OÉSZ.38. §-ában meghatározott létesítmények helyezhetőek el, a szabályozási és intézkedési terv, valamint a létesítmények elhelyezésére vonatkozó OÉSZ. előírásai alapján.

(2) Az országos közúti létesítmények nyomvonalát a környékterv, a területfelhasználási terv, a következő szabályozási szélességet a szabályozási terv tartalmazza.

(3) Az összekötő utak szabályozási szélessége a kialakult helyzet függvényében 16-22 méternél kevesebb nem lehet.

(4) Gépjármű várakozó helyeket és tárolóhelyeket a szabályozási terv alapján az OÉSZ. előírásainak megfelelően kell kialakítani.

(5) Közlekedés üzemi létesítmény helyét, területét a megvalósításig biztosítani szükséges-az ezekkel kapcsolatos tilalmakat fenn kell tartani- kialakítani a szabályozási terv alapján az OÉSZ. előírásainak megfelelően szükséges.

Zöldterület

11. § (1) A zöldterület helyét a terv ábrázolja és ezen területeken az OÉSZ. 41. §-ában meghatározott létesítmények helyezhetők el a területfelhasználási, szabályozási terv, valamint a létesítmények elhelyezésére vonatkozó OÉSZ. előírások alapján.

(2) A zöldterületek fenntartásáról gondoskodni kell a tulajdonosnak, kezelőnek vagy bérlőnek.

Mezőgazdasági rendeltetésű terület

12. § (1) Mezőgazdasági rendeltetésszerű területen az OÉSZ. 43. §-ában meghatározott létesítmények helyezhetők el a területfelhasználási terv, valamint a létesítmények elhelyezésére vonatkozó OÉSZ. előírásai alapján.

(2) A más területfelhasználási kategóriákba sorolt mezőgazdasági területeken létesítményeket elhelyezni nem lehet.

(3) Mezőgazdasági művelés alatt álló területeken más rendeltetésnek igénybe venni csak az ütemezési javaslatnak megfelelően szabad.

IV. Fejezet

Közmű és távközlési létesítmények, táv és termékvezetékek elhelyezése

13. § (1) A közmű és a távközlési létesítmények, táv és termékvezetékek területeit és nyomvonalait az igazgatási területen a környékterv, a belterületen lévő létesítményeket a közműfejlesztési javaslatok tartalmazzák.

(2) Az (1) bekezdés szerinti létesítmények elhelyezésénél az OÉSZ. és a vonatkozó ágazati előírásokat figyelembe kell venni.

(3) A lakóterületeket közműellátását az építési övezetek előírásainak megfelelően kell biztosítani.

V. Fejezet

Környezetvédelem, tájvédelem, településkép védelem, védett helyek és objektumok, rekrerációs területek védelme

14. § (1) Levegőminőség- levegőt a megengedett mértéknél jobban szennyező objektumaink jelenleg nincsennek, telepítésük sem várható. A település átszellőzése jó, különleges intézkedések nem szükségesek. Az utcák fásítása szükséges, ez azonban a forgalmat nemzavarhatja.

A nagyközség területének levegőtisztaságvédelmi területi besorolása egységesen: VÉDETT-I
(2) Vízminőség – A településben csak az igazgatási területen van élő vízfolyás, ez a Keleti-főcsatorna, minek partján 100 db. horgásztanya van jelenleg. Bővítését a vízminőség védelmének érdekében a Tikövizig nem javasolja. ( A főcsatorna egyébként a közepesen szennyezett vízfolyások közé tartozik). A strandfürdő használt vizét az öntözési idény alatt a kijelölt sósvíztározó tóban szükséges tárolni. A Keleti-főcsatorna vízminőségét és kisérő növényzetét védeni kell.
(3) Talajvédelem- a csatornázatlan lakóterületeken nem szabad a folyékony hulladékot elszikkasztani, zárt szigetelt aknát kell kialakítani, amit rendszeresen üríteni (szippantani) szükséges.
(4) Védőfásítások- az egyes üzemi illetve mezőgazdasági üzemi létesítmények védőtávolság igényesek, ezek egyes esetekben nem tarthatók meg, így a védőtávolság csökkentése érdekében védőfásítások telepítése szükséges. (B-5 és Tj.-1M jelű) tervlapok tartalmazzák. A külterületi strand és szabadidőközpont növényzettel való fedettségét javítani kell.
(5) Zaj-és rezgésvédelem- az előírt határértéket meghaladó zaj ebben a településben csak a forgalmi utak mentén keletkezhet, Ahol ezzel számolni kell, ott a tervben zaj védő fal vagy gát létesítése javasolt. A megvalósítás előtt az ellenőrző méréseket el kell végezni, s csak akkor kell megépíteni a zajvédő berendezést, ha a mindenkori határértéket az akkori mérési eredmények meghaladják. A telepítési helyeket a B-5 jelű tervlap tartalmazza.
(6) Tájvédelem-az igazgatási területen elkülöníthető táji alakulat nincsen, az utak menti fásítás megtartandó, illetve tovább fejleszthető. A tájra jellemző halmok is védendők, megőrzendők.
(7) Régészeti lelőhelyek védelme- az A-1 tervlapon jelölve vannak a lelőhelyek, melyek védettek, bármilyen földmunkavégzés esetén ( melioráció, mélyszántás) mely 40 cm –nél mélyebbre hatol, a munkák megkezdése előtt a Déry Múzeumot értesíteni kell a munka végzőnek.
VI. Fejezet

Vegyes rendelkezések

15. § (1) A korábbi Tsz: 13.00/82 számú összevont rendezési tervdokumentációból a jelen képviselőtestületi rendeletünk mellékletét képző Tsz: 112-05/88 sz. összevont rendezési tervdokumentáció kiegészítéseként az alábbi rajzszámú tervrajzok maradnak érvényben.

1.1. A-1 környékterv csak az igazgatási határ és a régészeti lelőhely vonatkozásában,
1.2.B-3 út-mintakeresztszelvények,
1.3.B-4 csak a tömegközlekedési hálózat és ellátottság vonatkozásában,
1.4.B-5 környezetvédelem fejlesztési javaslata csak a
- javasolt zajgátló fal, töltés stb,
- védőtávolságot igénylő létesítmények vonatkozásában.
(2) Aki a jelen rendelet III. fejezet 5. §. (4) bekezdésében és az V. fejezet 14. §. (3) és (7) bekezdésében rögzített szabályokat megszegi és cselekményével, vagy mulasztásával súlyosabb rendelkezések hatálya alá nem esik szabálysértést követ el és 10.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A rendelet hatályba lép

16. § (1) Jelen képviselőtestületi rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

1

Az önkormányzati rendeletet a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 29. napjával.