Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2000. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

A parlagfű irtásáról

Hatályos: 2000. 11. 02- 2022. 03. 28

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2000. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

A parlagfű irtásáról1

2000.11.02.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Földes nagyközség közigazgatási területén elszaporodott parlagfű irtása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Földes nagyközség közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

A parlagfű-irtás szabályai

3. § ( 1) Földes nagyközség közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban; a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

( 2 ) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
( 3 ) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.
( 4 ) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § ( 1 ) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyével, irtásával, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat szórólapok által valamint a hangosító berendezés igénybevételével gondoskodik.

( 2 ) A szórólap mintáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

Szabálysértési rendelkezések

5. § (1a)2 (1) –(2)

Záró rendelkezés

6. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet

A parlagfű ártalmairól
Az allergiás megbetegedés korunk NÉPBETEGSÉGE.
Az allergiás megbetegedések közül az allergiás nátha vagy szénanátha emelkedik ki, melynek legfőbb kiváltója a PARLAGFŰ (Ambrosia elatior L.), népies nevén vadkender. E növény pollenjeit a légáramlás a város egész területén elszórja. Egyetlen parlagfű 8 milliárd virágporszemet is képes termelni.
A nyálkahártyatünetek a parlagfű virágzási időszakában – júliustól októberig – jelentkeznek a betegeknél.
Két fő klinikai megjelenési formája van: az egyik a szénanátha, a másik az asztma bronchiale.
Tünetek:
- erős orrfolyás
- tüsszögés
- orr-, szem-, garat-, fülviszketés
- könnyezés
- rohamokban jelentkező nehézlégzés, mely tünetek igen kellemetlenek és a rendkívül rossz közérzeten kívül a munkavégzésben is zavarják a beteget.
A BETEG HOVÁ FORDULJON?
A tünetek jelentkezése esetén gyógykezelés céljából forduljon orvoshoz! Attól függően, hogy melyik tünetegyüttes van előtérben, az orr-, fül-, gégészeti vagy tüdőgyógyászati kivizsgálás szükséges.
A legfontosabb feladat a betegség MEGELŐZÉSE, mivel jelenleg olyan gyógyszer, amely ezt a betegséget meggyógyítaná, illetve véglegesen megszüntetné, nem áll rendelkezésre.
A betegség megelőzhető az allergiát okozó tényező megszüntetésével!
HOL TALÁLHATÓ EZ A NÖVÉNY?
Elsősorban a legmostohább körülmények között lévő talajokon, a beépítetlen, de elhanyagolt építési területeken, a gondozatlan parkokban és egyéb gyepes területeken, a közművek és utak mentén, a zártkertek parlagon hagyott részein és az elhanyagolt, nem művelt mezőgazdasági területeken.
IRTÁSA, VISSZASZORÍTÁSA HOGYAN TÖRTÉNJEN?
A parlagfüvet – virágzás előtt – az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, gyomlálással kell irtani.
A parkokban és egyéb területen a gyep jó kondícióban tartása (trágyázás, öntözés, kaszálás) nehezíti e veszélyes gyomnövény elszaporodását.
A parlagfű vegyszeres gyomirtása (elsősorban mezőgazdasági területen) tekintetében a Hajdú-Bihar megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.
A parlagfű kötelező irtását a közigazgatási területén önkormányzati rendelet mondja ki.
Ezúton kérjük városunk lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében, aktív közreműködésével állítsa meg a parlagfű terjedését.
IRTSUK KI A LEGVESZÉLYESEBBET, A PARLAGFÜVET!
1

Az önkormányzati rendeletet a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 29. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte: 9/2012. (IV.27.) 1.§ (1) c). Hatálytalan: 2012. május 1-től.