Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2009. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2009. évi költségvetésének megállapításáról és a költségvetés vitelének szabályairól szóló rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2009. 02. 27- 2022. 03. 28

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2009. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2009. évi költségvetésének megállapításáról és a költségvetés vitelének szabályairól szóló rendelet megalkotásáról1

2009.02.27.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV. törvény felhatalmazása alapján, az államháztartásról szóló - többször módosított - 1992. évi XXXVIII. törvény, a módosított 217/1998.(XII.30.) kormányrendelet, valamint a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvényben rögzített szabályzóknak megfelelően, - a település helyi viszonyainak szabályozására irányuló Képviselő-testületi döntéseket figyelembe véve, - az önkormányzat 2009. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságaira és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet rendelkezéseit a Földesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vonatkozásában a Földesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat 1/2009.(I.26.) számú határozatának visszavonásáról és 2009. évi költségvetésének megállapításáról szóló 2/2009. (II.5.) számú határozatában foglaltak figyelembevételével lehet alkalmazni.

2. § (1) Az önkormányzat költségvetési szervei:

a ) Önállóan gazdálkodó költségvetési szerve:
- Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
b) Részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervei: - a Polgármesteri Hivatal, mint önállóan gazdálkodó költségvetési szervhez kapcsolódva:
- Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ.
- Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ,
- Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda,
- Földes Községi Könyvtár.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt (önállóan és részben önállóan gazdálkodó) intézmények az 1. számú melléklet szerint külön-külön címet alkotnak.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat – beleértve a költségvetési szerveit is - 2009. évi költségvetésének

- a) kiadási főösszegét: 940.003 e Ft - ban,
- b) bevételi főösszegét: 633.232 e Ft – ban,
- c) forráshiányát: 306.771 e Ft - -ban állapítja meg.
- a működési költségvetés hiánya: 47.780 eFt
- a felhalmozási költségvetés hiánya: 258.991 eFt

4. § Az önkormányzat 2009. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, - külön-külön címenkénti - illetve működési és felhalmozási cél szerinti részletezését a rendelet 2. és 3. számú mellékletei tartalmazzák.

5. § (1) Az önkormányzat működési és felhalmozási kiadásai előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

- Működési kiadások előirányzata összesen: 642.890 e Ft
Ezen belül: - személyi jellegű kiadások: 261.087 e Ft
- munkaadókat terhelő járulékok: 81.688 e Ft
- dologi jellegű kiadások: 236.390 e Ft
- társ. és szoc. pol. juttatások: 29.176 e Ft
- műk. célú pe. átad. áll.háztart. kívülre: 7.200 e Ft
- támogatásértékű működési kiadás: 10.082 e Ft
- tartalék: 500 e Ft
= általános tartalék 500 e Ft
- likvid hitel visszafizetése: 16.767 eFt
- Felhalmozási kiadások előirányzata: 297.113 e Ft
(2) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési szervei működési kiadásait kiemelt előirányzatonként a rendelet 4/1. és a 4/2. számú melléklete szerint á l l a p í t j a m e g.
Külön részletezve a 4/3. számú melléklet a végleges pénzeszköz átadásokat és egyéb támogatásokat, a 4/4. számú melléklet pedig az önkormányzat által folyósított ellátásokat mutatja be.
(3) A Képviselő-testület a felhalmozási és felújítási jellegű kiadásokat az alábbi részletezéssel á l l a p í t j a m e g:
az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásai összesen: 297.113 eFt
ebből:
- a beruházások előirányzata: 276.113 eFt
- a felújítások előirányzata: 19.000 eFt
- egyéb felhalmozási kiadások előirányzata: 2.000 eFt
(4) Az önkormányzat költségvetési szervei (címek) felújítási és felhalmozási kiadásait az 5. számú melléklet tartalmazza.
(5) Az önkormányzat és költségvetési szervei felújítási előirányzatait célonként a 6. számú melléklet tartalmazza.
(6) Az önkormányzat és költségvetési szervei felhalmozási kiadásait feladatonként a 7. számú melléklet tartalmazza.
(7) Az önkormányzat európai uniós támogatással megvalósuló programjainak, projektjeinek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulását a 14. számú melléklet mutatja be.

6. § Az önkormányzati hivatal költségvetési előirányzatait feladatonként a 8. számú melléklet tartalmazza.

7. § A Képviselő-testület a Földesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2009. évi költségvetését a 13. számú melléklet szerint t u d o m á s u l v e s z i.

8. § (1) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat – mérlegszerűen -, önkormányzati szintre összesítve a rendelet 9.számú melléklete tartalmazza.

(2) A költségvetési évet követő két év várható előirányzatait a Képviselő-testület (gördülő tervezés ), a rendelet 10. számú mellékletében szereplő adatokkal á l l a p í t j a m e g.

(3) Az önkormányzat 2009. évben várható bevételi és kiadási előirányzatainak havi felhasználási ütemtervét a 11., az összesített előirányzat-felhasználási ütemtervét a 12. számú melléklet mutatja be.

9. § (1) A Képviselő-testület, az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges létszám keretet és bértömeget a 4/1. és a 4/2. számú mellékletek szerint á l l a p í t j a m e g.

(2) Az önkormányzatnál közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott dolgozók munkabérét a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak alapján állapítja meg.

(3) A köztisztviselők jogállásáról szóló módosított 1992. évi XXIII. törvény 43. § (1) bekezdésében foglalt illetményalap 38.650 Ft .

(5) A Képviselő-testület az önálló és részben önálló költségvetési szervei főfoglalkozású dolgozói részére a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklete, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/F. § (1)-(2) bekezdése szerinti adómentes étkezési hozzájárulást biztosít. Az intézményvezetők által – munkakörükre való tekintettel – az ún. ”kötelező étkezőknek” minősített dolgozók részére nyújtandó természetbeni juttatás mértékét – a tényleges munkában töltött étkezési napok támogatásával - havi 10.000 Ft-ban állapítja meg.

10. § (1) A rendelet 4/2. számú mellékletében szereplő általános tartalék összege: 500 e Ft, mely az előre nem tervezhető feladatok megoldására nyújt fedezetet. A tartalék a Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala költségvetésében került megtervezésre.

(2) A tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(3) Az önkormányzatnak tervezett pénzmaradványa nincs.

11. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat adósság- és hitelállományát a 16. számú melléklet 4. számú tájékoztatójában foglaltak szerint fogadja el.

(2) Az önkormányzat több éves kihatással járó feladatai előirányzatait a 16. számú melléklet 5. számú tájékoztatója szerint fogadja el.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

12. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

A jegyző gondoskodik az önkormányzat költségvetési rendeletének megfelelően a költségvetési szervek pénzellátásáról.
(2) Az önállóan és részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek vezetői felelősek intézményeik saját bevételeinek beszedéséért, kiadási előirányzataik betartásáért.
(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési rendeletben szereplő önkormányzatot érintő bevételek beszedésére és az ott meghatározott kiadások teljesítésére.
a.) Az önkormányzat önálló költségvetési szerve a költségvetésben előírt bevételek beszedéséről és a jóváhagyott kiadások teljesítéséről maga gondoskodik.
b.) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy rendkívüli esetben két testületi ülés között hatáskörében eljárva, a költségvetési szabályoknak megfelelően – utólagos tájékoztatási kötelezettség mellett – 100.000 Ft-ig döntsön. E keret nem használható fel az önkormányzat bármely költségvetési szervének alkalmazotti béremelésére, jutalmazására.
c.) Az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén köteles beszámolni.
(4) A feladatelmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.
(5) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv saját és a hozzá tartozó részben önálló intézményei tekintetében is köteles betartani. Az előirányzat túllépése fegyelmi felelősséget vonhat maga után.

13. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(3) A költségvetés évére, illetve az azt követő évekre több éves pénzügyi kihatással járó előterjesztések csak az illetékes önkormányzati bizottsággal történő előzetes egyeztetés, illetve a Pénzügyi Bizottság írásbeli véleményének előterjesztéshez történő csatolásával terjeszthető a Képviselő-testület elé.

(4) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(5) Amennyiben az Országgyűlés előirányzatot zárol az önkormányzatnál, annak kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) Az összevont mérlegben jóváhagyott kiemelt előirányzatok és a rendelet 4/1. és 4/2. számú mellékletei szerint elfogadott önkormányzati és intézményi szintű létszámkeretek megváltoztatását, valamint a címrendben szereplő önálló és részben önálló költségvetési szervek kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosítás jogát a Képviselő-testület magának tartja fenn.

(7) Az önkormányzat költségvetési szervei a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998.(XII.30.) kormányrendelet 45. §-ában foglaltak figyelembevételével – előirányzat-módosítás nélkül is eltérhetnek.

14. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött hiány finanszírozásának módja: hitelfelvétel pénzintézettől, illetve az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok támogatásának igénylése.

Hitel csak a Képviselő-testület döntése után vehető fel, az erre vonatkozó előterjesztést a Pénzügyi Bizottság terjeszti a testület elé.
Az ÖNHIKI támogatás igénybevételéhez az önkormányzat tervezett felhalmozási bevételeinek és kiadásainak egyensúlyát mutatja be a 15. számú melléklet.
(2) A rendelet 2. számú mellékletében szereplő működési és felhalmozási hitel felvételéről a Pénzügyi Bizottság előzetes véleményezése alapján a Képviselő-testület dönt.
(3) Kivétel ez alól a 40 millió Ft-ig terjedő folyószámla hitel, melynek igénybevételéről a Polgármester dönt. Az igénybevett folyószámla hitelről folyamatosan tájékoztatja a Képviselő-testületet.
(4) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többlet pénzintézeti lekötés, illetve értékpapír vásárlás útján hasznosítható. A költségvetési többlet felhasználásáról a Képviselő-testület határozatban dönt.

15. § (1) Az önkormányzat hivatala köteles tájékoztatni a fenntartót, ha az önkormányzat önálló és részben önálló költségvetési szervei 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri éves eredeti előirányzatuknak 10%-át, vagy a 100 millió Ft-ot.

(2) Amennyiben a költségvetési szerv az (1) bekezdés szerinti tartozás állománya meghaladja az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, vagy a 100 millió Ft-ot és a tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani, a Képviselő-testület a felügyelete alatt álló költségvetési szerv költségére önkormányzati biztost rendel ki.

(3) Az önkormányzati biztos kirendelésére irányuló előterjesztést a Pénzügyi Bizottság terjeszti a testület elé, javaslatot téve az önkormányzati biztos személyére is.

(4) A tartozás állományának fennállásáig csak az önkormányzati biztos ellenjegyzése mellett vállalható további kötelezettség, illetve teljesíthető kifizetés.

16. § (1) Az önkormányzat az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 118. §-a alapján az önkormányzat költségvetési rendelete előterjesztésekor tájékoztatási kötelezettségének a 16. számú mellékletben foglaltak szerint tesz eleget.

(2) E rendelet mellékletei szerinti táblarendszert a Képviselő-testület elfogadja. Jóváhagyja, hogy ebben a formátumban készüljenek az önkormányzat költségvetési rendelet-módosításai és zárszámadási rendelete.

17. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2009. január 01. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

C Í M R E N D

a költségvetési rendelet 2. § (2) bekezdéséhez

Cím száma

Cím neve

1.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

2.

Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

3.

Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ

4.

Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

5.

Földes Községi Könyvtár

2. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi bevételei forrásonként,

főbb jogcím-csoportonként

Adatok e Ft-ban

Bevételi jogcímek

Előirányzat

Összesen

Működési célú

Felhal.-i célú

I. Működési bevételek

312112

304212

7900

1.Intézményi műk.bevételek

79857

79857

2.Önkormányzatok sajátos műk.bevételei

232255

224355

7900

2.1.Illetékek

2.2.Helyi adók

52600

44700

7900

2.3.Átengedett központi adók

172519

172519

2.4.Bírságok,pótl.és egyéb sajátos bevételek

7136

7136

II.Támogatások

272511

272511

1.Önkormányzatok költségvetési támogatás

272511

272511

1.1.Normatív hozzájárulások

271139

271139

1.2.Központosított előirányzatok

571

571

1.3.Helyi önkorm.szinházi támogatása

1.4.Normatív kötött felhasználású támogatás

801

801

1.5.Fejlesztési célú támogatások

III.Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

2035

0

2035

1.Tárgyi eszközök, immat.javak értékesítése

2.Önk.sajátos felhalm.és tőkebevételek

2035

2035

3.Pénzügyi befektetések bevételei

IV.Támogatásértékű bevétel

45753

36653

9100

1.Támogatásértékű müködési bevétel

36653

36653

- ebből:társadalombizt.alapból átvett pénzeszk.

9366

9366

2.Támogatásértékű felhalmozási bevétel

9100

9100

- ebből:társadalombizt.alapból átvett pénzeszk.

V. Véglegesen átvett pénzeszközök

1.Műk. célú pénzeszk.átvétel állházt.kívülről

2.Felh. célú penzeszk.átvétel államh.kívülről

VI.Támogatási kölcsönök visszatérülése, igénybevétele, értékpapírok kib. bevétele

250

250

VII.Hitelek

306771

47780

258991

1.Működési célú hitel felvétele

47780

47780

2.Felhalmozási célú hitel felvétele

258991

258991

VIII.Pénzforgalom nélküli bevételek

1.Előző évi pénzmaradv.igénybevétele

2. Előző évi vállakozási eredmény igénybevétele

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:(I+II+III+IV+V+VI+VII+VIII)

939432

661156

278276

Cigány Kisebbségi Önkormányzat Támogatásértékű működési bevétel

571

571

BEVÉTELEK ÖSSZESEN (Cigány Kisebbségi Önkormányzattal)

940003

661727

278276

3. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat költségvetési szervei 2009. évi bevételei forrásonként,

főbb jogcím-csoportonként

Adatok e Ft-ban

Cím

Előirányzat összege

Száma

Neve

Bevételi jogcímek

Összesen

Működési célú

Felhalm.-i célú

Gazdálkodási jogköre

1.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

I. Működési bevételek

268037

260137

7900

1. Intézményi műk.bevételek

35782

35782

2. Önkományzatok sajátos műk-bev.

232255

224355

7900

2.1 Illetékek

2.2.Helyi adók

52600

44700

7900

2.3.Átengedett központi adók

172519

172519

2.4.Bírs.pótlék és e.sajátos bev.

7136

7136

önálló

II.Támogatások

272511

272511

0

1. Önkormányzatok ktgvet.tám.

272511

272511

1.1.Normatív hozzájárulások

271139

271139

1.2.Központosított előirányzatok

571

571

1.3 Helyi önk.színházi tám.

1.4 Normatív kötött felh.tám.

801

801

1.5.Fejlesztési célú támogatások

III.Felhalmozási és tőke jell.bev.

2035

0

2035

1.Tárgyi e.,immat.javak értékesítése

2.Önk.sajátos felhalm.és tőkebev.

2035

2035

3.Pénzügyi befektetések bevételei

IV.Támogatásértékű bevétel

22766

13666

9100

1.Támogatásért.műk.bevétel

13666

13666

- ebből:TB alaptól átvett pénzeszk.

9366

9366

2.Támogatásért.felh.bevétel

9100

9100

- ebből:TB alaptól átvett pénzeszk.

V.Véglegesen átvett pénzeszk.

1. Mük.célú pénzeszk.átv.állh.kiv.

2. Felh.célú penzeszk.átv.állh.kiv.

VI.Támogatási kölcsönök visszatérülése, igénybevétele,értékpapirok kib.bevétele

250

250

VII. Hitelek

306771

47780

258991

1.Műk.célú hitel felvét.

47780

47780

2.Felhalm.célú hitel felvét.

258991

258991

VIII.Pénzforgalom nélküli bevétel

1.Előző évi pénzmaradv.igénybevétele

2. Előző évi vállk.eredmény igénybevétele

Összesen (I+II.+III+IV+V+VI+VII+VIII)

872370

594094

278276

2.

Kristály Szociális Szolg.Közp.

I. Működési bevételek

17036

17036

részben önálló

1. Intézményi műk.bevételek

17036

17036

IV.Támogatásértékű bevétel

22987

22987

1.Támogatásért.műk.bevétel

22987

22987

- ebből:TB alaptól átvett pénzeszk.

2.Támogatásért.felh.bevétel

- ebből:TB alaptól átvett pénzeszk.

Összesen (I+IV)

40023

40023

3.

Karácsony S. ÁMK

I. Működési bevételek

22886

22886

részben önálló

1. Intézményi műk.bevételek

22886

22886

Összesen (I)

22886

22886

4.

Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

I. Működési bevételek

3973

3973

részben önálló

1. Intézményi műk.bevételek

3973

3973

Összesen (I)

3973

3973

5.

Földes Községi Könyvtár

I. Működési bevételek

180

180

részben önálló

1. Intézményi műk.bevételek

180

180

Összesen (I)

180

180

Önkormányzat összesen:

939432

661156

278276

Cigány Kisebbségi Önkormányzat

IV.Támogatásértékű bevétel

571

571

1.Támogatásértékű. műk.bevétel

571

571

Cigány Kisebbségi Önkormányzat összesen :

571

571

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:( Cigány Kisebbségi Önkormányzattal)

940003

661727

278276

4. melléklet

üres cím

A Földes Nagyközségi Önkormányzat költségvetési szervei

2009. évi működési kiadásai kiemelt előirányzatonként és a létszámkeret

Adatok e Ft-ban

Cím

Gazdálkodási jogkör

Működési kiadások

Összesen

Önálló intézmény

Részben önálló intézmény

száma

neve

1.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

önállóan gazd.

összes műk.kiadás

279171

279171

1. Személyi juttatások

79721

79721

2. Munkaadó.terh.járulékok

26017

26017

3. Dologi jell.kiadások

110328

110328

4.Társ.szocpol.támogatások

29056

29056

5.Mük.célú pe.átad.áht.kiv.

7200

7200

6.Támogatásért.műk.kiadás

10082

10082

7.Likvid hitel visszafiz.

16767

16767

Létszámkeret (fő)

77

77

-ebből Közhasznú foglk.(fő)

40

40

2.

Kristály Szociális Szolgáltató Központ

részben önállóan gazd.

összes műk.kiadás

90179

90179

1. Személyi juttatások

41849

41849

2. Munkaad.terh.járulékok

12695

12695

3. Dologi jell.kiadások

35635

35635

Létszámkeret (fő)

22

22

Részmunkaidőbenfogl.létsz.(fő)

2,5

2,5

3.

Karácsony Sándor Ált. Műv. Központ

részben önállóan gazd.

összes műk.kiadás

185348

185348

1. Személyi juttatások

91159

91159

2. Munkaad.terh.járulékok

27995

27995

3. Dologi jell.kiadások

66194

66194

Létszámkeret (fő)

39

39

Részmunkaidőben fogl.létsz.(fő)

3,5

3,5

4.

Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

részben önállóan gazd.

összes műk.kiadás

79562

79562

1. Személyi juttatások

44370

44370

2. Munkaad.terh.járulékok

13725

13725

3. Dologi jell.kiadások

21467

21467

Létszámkeret (fő)

21

21

Részmunkaidőben fogl.létsz.(fő)

0,5

0,5

5.

Földes Községi Könyvtár

részben önállóan gazd.

összes műk.kiadás

8059

8059

1. Személyi juttatások

3988

3988

2. Munkaad.terh.járulékok

1256

1256

3. Dologi jell.kiadások

2815

2815

Létszámkeret (fő)

1

1

Részmunkaidőben fogl.létsz.(fő)

1,5

1,5

Cigány Kisebbségi Önkormányzat

összes műk.kiadás

571

571

1. Személyi juttatások

2. Munkaad.terh.járulékok

3. Dologi jell.kiadások

451

451

4.Társ.szocpol.támogatások

120

120

működési kiadás összesen

642890

279171

363719

Létszámkeret (fő)

168

77

91

-ebből közhasznú

40

40

0

Működési kiadásmegnevezése kiemelt előirányzatonként és a létszámkeret

Működési kiadások előirányzata és létszám előirányzat (fő)

Összesen

Önállóan gazdálkodó intézmény

Részben önállóan gazdálkodó intézmények

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Kristály Szociális Szolgáltató Központ

Karácsony Sándor Művelődési Központ

Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

Földes Községi Könyvtár

Cigány Kisebbségi Önkorm.

Személyi juttatások

261087

79721

41849

91159

44370

3988

Munkaadókat terhelő járulékok

81688

26017

12695

27995

13725

1256

Dologi jellegű kiadások

236390

109828

35635

66194

21467

2815

451

Társ.és szocpol.támogatások

29176

29056

120

Működési célú pe.átadás állh.kiv.

7200

7200

Támogatásértékú működési kiadás

10082

10082

Likvid hitel visszafizetése

16767

16767

Kölcsön

Összesen:

642390

278671

90179

185348

79562

8059

571

Általános tartalék

500

500

Államháztart. tartalék

0

Létszám ( fő )

168

77

24,5

42,5

21,5

2,5

- ebből közhasznú/közcélú

40

40

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi társadalom - és szociálpolitikai juttatásai

Adatok e Ft-ban

Megnevezés

Rendsz.szoc. pénzbeli ellátások

Rendsz.gyermv.pénzb.ellátások

Munkanélk. ellátások

Eseti pénzbeli ellátások

Eseti pénzbeli gyermv.ellátások

Összesen

853311

853322

853333

853344

853355

Rendelkezésre állási támogatás

10260

10260

Rendszr.szoc.segély egészségkár.szem.részére

692

692

Rendsz.szoc.segély kereső tevk.mellett

539

539

Időskorúak járadéka

22

22

Lakásfenntartási támogatás ( alanyi jog.)

2180

2180

Lakásfenntartási támogatás ( mélt.jog)

241

241

Ápolási díj (alanyi jogon járó)

5660

5660

Ápolási díj (méltányossági)

3830

3830

Átmeneti segély

400

400

Temetési segély

1000

1000

Kiegészitő gyermv.támogatás

0

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

350

350

Arany János tehetséggondozó program

400

400

Köztemetés

600

600

Közgyógyellátás

620

620

Természetben nyújtott átmeneti segély

500

500

Term.nyújtott gyerm.véd.tám.

1762

1762

ÖSSZESEN

11933

0

11491

3120

2512

29056

5. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi felhalmozási kiadásai címenként

Adatok e Ft-ban

Cím

Gazdálkodási jogkör

Felújítási és felhalmozási kiadás megnevezése

Előirányzat Összege

sz.

neve

1.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

önálló

Összes felhalm. kiadások

235 305

q Beruházások

214 335

q Felújítások

13 000

- Felhalm.c.pe.át.állh.kiv.

2 000

- Fejlesztési c.hitel visszafiz.

5 970

2.

Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

részben önáll.

Összes felhalm. kiadás

3 258

q Beruházás

3 258

3.

Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ

részben önáll.

Összes felhalm. kiadás

53 930

q Beruházás

51 930

q Felújítások

2 000

4.

Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

részben önáll.

Összes felhalm. kiadás

4 620

q Beruházás

620

q Felújítások

4 000

5.

Földes Községi Könyvtár

részben önáll.

Összes felhalm. kiadás

0

q Beruházás

0

Felhalmozási kiadások önkormányzat összesen:

297 113

6. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi felújítási előirányzatai célonként

Adatok e Ft-ban

Sorszám

Felújítási cél megnevezése

Előirányzat összege

Érintett cím és szakfeladat

Cím száma, neve

Szakfeladat száma

Szakfeladat neve

1.

Községháza felújítása

10 000

1. Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

751153

Önkm.és többcélú kistér.társ.igazg. tevk.

2.

Melegvizes kút felújítása

3 000

1. Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

930910

Fürdő és strand szolgáltatás

3.

Karácsony S. ÁMK fütési rendszerének felújítása

2 000

3. Karácsony Sándor ÁMK

801214

Ált.isk.nappali rendsz.oktatás

4.

Óvoda felújítás bővités

4 000

4. Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

801115

Óvodai nevelés

Összesen:

19 000

7. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi

tervezett felhalmozási kiadásai

feladatonként

Adatok e Ft-ban

Ssz.

Cím

Gazd.jogkör.

Felhasználás jogcíme

Összeg

Felhalm.kiadás

Szakfeladat

1.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

önálló

Egészségcentrum kialakítása

14075

14075

851219

Közművelődés célj.szolg.épület átalakítása (IKSZT)

5000

5000

926018

Községi piactér kialakítása

8200

8200

751845

Metángáz hasznosító beruházás

150000

150000

930910

Szabadidőközpont és strandfürdő világítás leválasztása

1000

1000

930910

Útberuházások ( Dózsa Gy, Fő u …. )

20000

20000

452025

Belvízelvezető rendszer korszerüsítése

10000

10000

901116

Szeméttelep rekultivációja önerő

5500

5500

902113

Számitógép vásárlás

400

400

751153

Első lakáshoz jutás támogatása

2000

2000

751153

Fejlesztési célú hitel visszafizetés (Strand)

5300

5300

930910

Fejlesztési célú hitel visszafizetés (Peugeot gk.)

670

670

751153

Hallásvizsgáló készülék

160

160

851297

összesen

222305

222305

2.

Kristály Szoc.és Gyermj. Társulás Szoc.Szolg.Közp

részben önálló

Szociális Szolgáltató Központ akadálymentesítése önerő

1093

1093

856266

Szociális Szolgáltató Központ felújítás és eszköz besz.

2165

2165

853266

összesen

3258

3258

3.

Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ

részben önálló

Három aknás sütő beszerzése

530

530

552323

Karácsony Sándor ÁMK átalakítása

51400

51400

801214

összesen

51930

51930

4.

Földes Községi Napközi Otthonos Óvoda

részben önálló

Sütőkemence

500

500

552312

Számítógép notebook (2008 évi inform.pe.)

120

120

801115

összesen

620

620

5.

Földes Községi Könyvtár

részben önálló

összesen

0

0

MINDÖSSZESEN

278113

278113

8. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának

2009. évi költségvetése feladatonként

Adatok e Ft-ban

Szakfeladat

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

száma

megnevezése

Műk.célú

Felhalh. célú

Össz.bev.

Műk. célú

Felh.célú

Ált.tartalék

Össz.kiad.

Létszám

452025

Helyi közutak, hidak, alagutak lét. felúj.

20000

20000

551414

üdültetés

516

516

1288

1288

1

631211

közutak, hidak alagutak üzem.és fennt.

0

6509

6509

701015

saját vagy bérelt ingatlan hasznosítása

5198

5198

6018

6018

751142

területi, körzeti igazgatási szervek tev.

0

0

751153

önkormányzatok igazgatási tevékenysége

5204

9350

14554

149404

13070

500

162974

29

751845

város-és községgazdálkodási szolgáltatás

1660

1660

16610

8200

24810

43

751856

települési vízellátás és vízmin.védelem

0

600

600

751867

köztemető fenntartási feladatok

144

144

660

660

751878

közvilágítási feladatok

0

13200

13200

751966

önkormányzatok feladatra nem terv.elsz.

504766

2035

506801

0

751999

finanszírozási műveletek elszámolása

47780

258991

306771

16767

16767

851219

háziorvosi szolgálat

2736

2736

7544

14075

21619

1

851286

fogorvosi ellátás

0

324

324

851297

védőnői szolgálat

6630

6630

7298

160

7458

2

853311

rendszeres szociális pénzbeli ellátások

0

14210

14210

853322

rendsz. gyermekv. pénzbeli ellátások

0

0

853333

munkanélküli ellátások

0

11491

11491

853344

eseti pénzbeli szociális ellátások

0

3120

3120

853355

eseti pénzbeli gyermekvédelmi ellátások

0

2962

2962

901116

szennyvízelvezetés-és kezelés

0

1140

10000

11140

902113

települési hulladékok kez. köztiszt. tev.

18000

18000

1956

5500

7456

926018

máshova nem sorolt kult. tev.

0

854

5000

5854

930910

fürdő és stranszolgáltatás

9360

9360

16716

159300

176016

1

Mindösszesen

601994

270376

872370

278671

235305

500

514476

77

9. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi

működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak alakulása

mérlegszerűen

Adatok e Ft-ban

BEVÉTELEK

EREDETI ELŐIR.

KIADÁSOK

EREDETI ELŐIR.

Intézm.működési bevételek

79857

Személyi juttatások

261087

Kamatbevételek

Munkaadókat terhelő jár.

81688

Gépjárműadó

34000

Dologi kiadások

232690

Helyi adók és kapcs.pótlékok

54300

Működési célú pénzeszköz átadás állh.kívülre, egyéb támogatás

7200

Személyi jövedelemadó

138519

Támogatásértékű működési kiadás

10082

Egyéb átengedett adók

Társ.és szociálpol. juttatások

29176

Önkorm.egyéb sajátos bev.

5436

Tartalék

500

Támogatásértékű működési bevétel

37224

Kamatkiadások

3700

Működési célú pe.átvétel

0

Likvid hitel visszafizetés

16767

Normatív állami támogatások

272511

Előző évi pénzmaradvány igénybevétele

Működési hitel igénybevétele

47780

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

669627

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

642890

Fejlesztési célú támogatások

Felhalmozási kiadások

289143

Felhalmozási és tőke jell.bevételek

435

Felhalmozási célú pénzeszköz átadás állh.kívülre

2000

Támogatásértékű felhalm.bevétel

9100

Fejlesztési célú hitel visszafizetés

5970

Felhalmozási ÁFA visszatérülés

Üzemeltetésből származó bev.

1600

Tám. kölcs.visszatér.

250

Felhalmozási célú hitelfelvétel

258991

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

270376

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

297113

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

940003

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

940003

10. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak 2009-2010-2011. évi alakulását bemutató mérleg

Adatok e Ft-ban

Megnevezés

2009. évre

2010. évre

2011. évre

I. Működési bevételek és kiadások

Int. műk. bev.,(levonva a felhalm. ÁFA visszatérülések, értékesített tárgyi eszk. és immat. javak ÁFA-ja, működési célú pénzeszköz átvétel állh.kívűlről )

79857

82253

85543

Önkorm. sajátos működési bevételei

93736

96548

100410

Önkorm. ktgvet. támog. és átengedett személyi jövedelemadó bevétel

411030

423360

440294

Működési célú pénzeszközátvétel államházt.kívűlről

Támogatásértékű működési bevétel

37224

35220

36629

Rövid lejáratú hitel

47780

51257

53375

Rövid lejáratú értékpapírok ért. kibocsátása

Működési célú előző évi pénzmaradvány igénybevétele

Működési célú bevételek összesen

669627

688638

716251

Személyi juttatások

261087

268920

279677

Munkaadókat terhelő járulékok

81688

82310

85602

Dologi kiad. és egyéb folyó kiad. (levonva az értékesített tárgyi eszk. imm. j. utáni áfa befizetés és kamatkifizetés)

232690

239670

249257

Működési c. pénzeszk. átad államházt.kívűlre, egyéb támogatás

7200

7200

7200

Támogatásértékű működési kiadás

10082

10082

10082

Ellátottak pénzbeli juttatása

29176

29176

29176

Működési c. kölcsönök nyújtása és törleszt.

Rövid lejáratú hitel visszafizetése

16767

47780

51257

Rövid lejáratú hitel kamata

2500

3000

3500

Rövid lejáratú értékpapírok bevált. vásárl.

Tartalékok

500

500

500

Működési célú kiadások összesen:

641690

688638

716251

II. Felhalmozási célú bevételek és kiadások

Önkorm. felhalmozási és tőke jellegű bev. ( levonva a felh.célú pe.átvétel állh.kívűlről)

435

448

465

Önkormányzatok sajátos felh. És tőke bevételei

1600

1600

1800

Fejlesztési célú támogatások

Felhalmozási célú pénzeszközátvétel állh.kívülről

Támogatásértékű felhalmozási bevétel

9100

Felhalmozási ÁFA visszatérülése

Értékesített tárgyi eszk. és immateriális javak ÁFÁ-ja

Felhalmozási célú kölcsönök visszatérülése, igénybevétele

250

250

250

Hosszú lejáratú hitel

258991

87702

117485

Hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátása

Felhalmozási célú előző évi pénz maradvány igénybevétele

Felhalmozási célú bevételek összesen:

270376

90000

120000

Felhalmozási kiadások (ÁFÁ-val)

270143

56000

78000

Felújítási kiadások (ÁFÁ-val)

19000

20000

22000

Értékesített tárgyi eszk. immat. javak utáni ÁFA befizetés

Felhalmozási célú pénzeszközátadás állh.kívülre

2000

2000

2000

Támogatásértékű felhalmozási kiadás

Felhalmozási célú kölcsönök nyújtása és törlesztése

Hosszú lejáratú hitel visszafizetése

5970

10000

15000

Hosszú lejáratú hitel kamata

1200

2000

3000

Hosszú lejáratú értékpapírok beváltása

Tartalékok

Felhalmozási célú kiadások összesen:

298313

90000

120000

Önkormányzat bevételei összesen:

940003

778638

836251

Önkormányzat kiadásai összesen:

940003

778638

836251

11. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi

előirányzat-felhasználási ütemterve

Adatok e Ft-ban

Hónapok

2008

Megnevezés

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

összesen

A) BEVÉTELEK

I. Működési bevételek

18 800

20 450

41 200

30 560

19 680

18 960

17 840

24 166

43 180

31 500

24 166

21610

312112

II. Támogatások

31200

22800

22800

21500

22800

22800

21500

23500

22750

23900

20480

16481

272511

III. Felhalmozási és tőke bevételek

435

800

800

2035

IV.Támogatásértékű bevétel

3289

3004

3204

3004

12104

3002

3050

3300

2980

3008

3090

3289

46324

V.Véglegesen átvett pénzeszk.

0

VI.Támogatási kölcs visszatér.

20

21

20

21

21

20

18

20

22

21

23

23

250

Összes bevétel:

53 309

46 275

67 224

55 085

54 605

45 217

42 408

50 986

69 732

58 429

47 759

42 203

633 232

B) KIADÁSOK

I. Személyi juttatások

20757

20800

23400

21500

21900

21800

21800

20800

21800

22400

22065

22065

261087

II. Munkaadókat terhelő járulékok

6602

6408

7288

6763

6958

6867

6867

6440

6867

6968

6830

6830

81688

III.Dologi kiadás

19652

19710

19002

19600

19609

19620

19621

19670

19690

19699

20017

20500

236390

IV.Társd.szocpol.támogatások

2430

2430

2431

2431

2430

2430

2431

2431

2430

2430

2431

2441

29176

V. Működési célú pe.át.állh.kívűlre

1720

685

685

685

685

685

685

685

685

7200

VI. Támogatásértékű működési kiadás

173

174

2000

173

344

348

2000

348

174

2000

348

2000

10082

VII. Kölcsön

0

VIII. Felhalmozási kiadás

200

6500

1492

3258

5500

1492

15600

1492

105000

10087

125000

21492

297113

Összes kiadás:

49814

56022

55613

55445

57426

53242

69004

51866

156646

64269

177376

76013

922736

Likvid hitel visszafizetés

16767

16767

Általános tartalék

500

500

C) EGYENLEG:(A-B)

-13 272

-9 747

11 611

-360

-2 821

-8 025

-26 596

-880

-86 914

-5 840

-129 617

-34 310

-306 771

Hitel

13272

9747

26191

880

86914

5840

129617

34310

306771

12. melléklet

A Földes Nagyközségi Önkormányzat 2009. évi

összesített előirányzat-felhasználási ütemterve

(halmozott adatokkal)

Adatok e Ft-ban

HÓNAPOK

Előirányzat felhasználás ütemei

BEVÉTELI előirányzat felhasználás ütemezése (halmozott adatok)

KIADÁSI előirányzat felhasználás ütemezése (halmozott adatok)

JANUÁR

66581

66581

FEBRUÁR

122603

122603

MÁRCIUS

189827

178216

ÁPRILIS

244912

233661

MÁJUS

299517

291087

JÚNIUS

344734

344329

JÚLIUS

413333

413333

AUGUSZTUS

465199

465199

SZEPTEMBER

621845

621845

OKTÓBER

686114

686114

NOVEMBER

863490

863490

DECEMBER

940003

940003

1

Az önkormányzati rendeletet a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 29. napjával.