Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016.(III.8.) Önkormányzati Rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerésekről

Hatályos: 2018. 03. 30- 2019. 03. 21

Földes Nagyközség Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontja lapján, továbbá Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIXC. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéséről szóló 2011. évi CCII.. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések, elismerések alapítása


1.§


(1) Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az elismerések megalapításával kívánja méltó módon kifejezésre juttatni elismerését és nagyrabecsülését mindazok iránt, akik a helyi közügyekben, a közélet valamelyik területén kimagasló teljesítményt nyújtottak, illetve a település érdekében huzamosabb időn át kiemelkedően tevékenykedtek és munkájukkal hozzájárultak a település gazdasági, szellemi, kulturális értékeinek gyarapodásához, hagyományainak megőrzéséhez.

(2) E rendeletben foglalt elismerések csak az alapfeladaton túl, önként és anyagi elismerés nélkül végzett tevékenységért, munkáért adható, kivétel ez alól a minimális tiszteletdíjért végzett tevékenység.


2. §


(1) Földes Nagyközség Önkormányzata az 1.§-ban megjelölt önkormányzati célok érdekében az alábbi községi kitüntetéseket, díjakat, címeket (továbbiakban díjak) alapítja:

  1. Földes Községért Emlékérem
  2. Kállay László díj Földes Nagyközség Közéletéért
  3. Csapó Géza díj Kimagasló Sport Eredményekért
  4. „Elismerő Oklevél” Tanulmányi Versenyen Elért Kimagasló Eredményért
  5. Mikulás díj
  6. Elismerő Oklevél Kimagasló Művészeti Munkáért.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt valamennyi elismerést a rendelet 1. sz. mellékleteként szereplő Javaslattételi lap kitöltésével lehet benyújtani.

2. Földes Községért Emlékérem


3 §


(1) Földes Községért Emlékérem adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik a társadalmi, gazdasági és kulturális életben több éven keresztül kiemelkedő munkájukkal maradandót alkottak és hozzájárultak Földes hírnevének öregbítéséhez.

(2) A díjból ciklusonként négy adományozható, egyszerre egy időben legfeljebb 14 személy lehet birtokosa ennek a díjnak.

(3)A kitüntetés odaítélésére bárki javaslatot tehet, melyet a település polgármesterénél kell benyújtani minden év március 15-ig.

(4) A kitüntető címmel díszoklevél, valamint Földes címerével és „Földes Községért” felirattal díszített ezüst plakett kerül adományozásra. Az ezüst plakett és a díszoklevél leírását a rendelet 2-es számú melléklete tartalmazza.


4.§


(1) A Földes Községért Emlékérem tulajdonosa az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi a következő kiváltságokat:

  1. az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;
  2. díjtalanul látogathatják az Önkormányzat közművelődési, szabadidő és sport létesítményeit, intézményének rendezvényeit;
  3. elhalálozásuk esetén- családjuk beleegyezésével- az önkormányzat ingyenes sírhelyet biztosít számára az aktuális sírhely kiosztási terv alapján.


3. Kállay László díj Földes Község Közéletéért


5.§


(1) Közéleti díj adományozható annak a természetes személynek, helyi civil szervezetnek, csoportoknak, akinek közéleti, tudományos, oktatói, lektori szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenysége, munkája Földes határain túl mutató ismertséget, elismertséget szerzett a településnek.

(2) Közéleti díj adományozható annak a természetes személynek, jogi személynek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek, aki bármely területen legtöbbet tett Földes község fejlődéséért, anyagi és  szellemi gyarapodásáért.

(3) A kitüntetés odaítélésére bárki tehet javaslatot írásban a település polgármesterénél, minden év március 15-ig.

(4) A díjból évente legfeljebb kettő adományozható.

(5)[1] A díjban részesültek az elismerés alkalmával gravírozott réz plakettel ellátott Hollóházi Jurcsák László váza emléktárgyban és oklevélben részesülnek. A váza, rézplakett és az oklevél leírását a rendelet 3-as számú melléklet tartalmazza.

6.§


Csapó Géza díj

Kimagasló Sport  Eredményekért


(1) E díj adományozható annak a földesi lakosnak aki kiemelt nemzetközi sportversenyen 1-6. helyezést vagy országos diákolimpiai sportversenyen, valamint Magyar Látványtánc Sportszövetség által meghirdetett Országos Bajnokságon való részvétel során 1-3. helyezést ért el.

(2) Általános iskolai tanuló esetében a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója minden év június 1. napjáig írásban tájékoztatja a polgármestert a helyezést elérő tanulók adatairól, melyek a következők:

  1. sportversenyen részt vevő tanuló neve
  2. a sportverseny pontos megnevezése
  3. a sportverseny időpontja
  4. a sportversenyen elért eredmény
  5. A javaslathoz mellékelni kell az elért eredményt bizonyító elismerést, oklevelet.

(3) Nem általános iskolai tanuló esetében az oklevél odaítélésére bárki tehet javaslatot írásban a település polgármesterénél, minden év március 15. napjáig.

(4) A Csapó Géza díjban részesülő az elismerés alkalmával oklevélben részesül, melynek leírását a rendelet 4-es számú melléklete tartalmazza.

7.§

„Elismerő Oklevél”

 Tanulmányi versenyen Elért Kimagasló Eredményért


(1) Elismerő Oklevél adományozható annak a földesi általános iskolai tanulónak, középfokú tanulmányokat folytató tanulónak, aki nemzetközi vagy országos tanulmányi versenyen való részvétel során 1-6. helyezést ért el.

(2) Elismerő Oklevél adományozható, annak a földesi felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatónak, aki kiemelkedő országos tudományos diákköri munkájáért 1-3. helyezést ért el.

(3) Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója minden év június 1. napjáig írásban tájékoztatja a polgármestert a helyezést elérő tanulók adatairól, melyek a következők:

  • tanulmányi versenyen részt vevő tanuló neve,
  • a tanulmányi verseny pontos megnevezése,
  • a tanulmányi verseny időpontja,
  • versenyen elért helyezés.

(4) Nem általános iskolai tanuló esetében az oklevél odaítélésére bárki tehet javaslatot írásban a település polgármesterénél, minden év március 15. napjáig.

(5) A javaslathoz mellékelni kell az elért eredményt bizonyító elismerést, oklevelet.

(6) Az oklevél leírását a rendelet 5-ös számú melléklete tartalmazza.

8.§

Elismerő Oklevél Kimagasló Művészeti Munkáért


(1) Elismerő Oklevél adományozható annak az általános iskolai tanulónak, aki bármely, az alapfokú művészeti iskola tanszakain oktatott művészeti kategóriában vagy egyéb művészeti kategóriában országos és nemzetközi versenyen díjat kap.


(2) A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója minden év június 1. napjáig írásban tájékoztatja a polgármestert a helyezést elért tanulók adatairól:

  1. tanuló neve,
  2. minősítő verseny pontos megnevezése,
  3. minősítés, verseny időpontja,
  4. minősítés eredménye, versenyen elért helyezés.

(3) Az oklevél leírását az 6-os számú melléklet tartalmazza.

9.§

Mikulás díj


(1) Mikulás díj adományozható annak a földesi gyermekeknek, akik életkörülményeik miatt otthon a családban korukat meghaladó szintű munkát vállalnak, segítséget nyújtanak szüleiknek, nagyszüleiknek.

(2) A díj odaítélésére az osztályfőnök tehet javaslatot írásban a település polgármesterénél, minden év november 15. napjáig.

(3) A díjból évente legfeljebb négy adományozható.

(4) A gyermekek a díjat a Mikulás napi ünnepségen kapják meg a települési képviselők tiszteletdíjából felajánlott összegből megvásárolt ajándéktárgy formájában


10.§

A díjak adományozásának általános rendje


(1) A Képviselő-testület április 14-ét Földes napjává nyilvánította. Az Önkormányzat ezzel is emléket kívánt állítani annak a történelmi évfordulónak, amikor 1779. április 14-én tizenöt éves per után Földes kuriális nemesi község rendezett tanácsú községi címét visszakapta és kuriális kiváltságait Szabolcs Vármegye Közgyűlése elismerte.

(2) A rendelet 3.§-ban, 5.§-ban, 6.§ -ban foglalt címek, díjak, oklevelek átadására évente egy alkalommal, minden év április 14-én, ünnepi képviselő-testületi ülés alkalmával kerül sor.

(3) A rendelet 6.§ (2) bekezdésében, 7.§-ban foglalt oklevelek átadására a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró ünnepségén kerül sor. Az okleveleket a község polgármestere, alpolgármestere vagy a képviselő-testület által megbízott személy adja át.

(4) Az önkormányzat által alapított elismerések adományozására bármely természetes személy tehet javaslatot. A lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében javaslattételi felhívást közzé kell tenni a Földesi Hírlevél decemberi számában és a kábeltelevízió februári adásaiban.

(5) A rendelet 3.§, 5.§ 6.§-ban meghatározott díjak adományozására beérkezett javaslatokat a Földes Községért Emlékérem kitüntetettjei, a Kállay László díj és Csapó Géza díjban részesültek bevonásával az Egészségügyi-, Ifjúsági-, Szociális- és Kulturális Bizottság véleményezi.

(6) A polgármester a Bizottság véleményét a javaslatokkal együtt a legközelebbi képviselő-testületi ülésen a Képviselő-testület elé terjeszti.

(7) A Földes Községért Emlékérem, a Kállay László díj és Csapó Géza díj adományozásáról a Képviselő-testület zárt ülésen, titkos szavazással, dönt. A díjak odaítéléséhez a képviselők minősített többségére van szükség.

(8) A rendelet 6.§ (2) bekezdésében és 7.§-ban szabályozott díjakra érkezett javaslatokról a Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.


11.§

Záró rendelkezések


(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat által adományozható elismerésekről szóló 2/2011. (II.17.) számú rendelete hatályát veszti.

[1]

​A rendelet szövegét a 6/2018 (III.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. máricus 30-ától