Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017.(VI.29.) Önkormányzati Rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 06. 30- 2023. 04. 30

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017.(VI.29.) Önkormányzati Rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2017.06.30.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Földes Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra terjed ki.

(2) A rendelet szempontjából hivatali helyiség alatt a Földesi Polgármesteri Hivatal Karácsony S. tér 5. sz. alatti épületében, házasságkötés céljára kijelölt és fenntartott Házasságkötő Termet kell érteni.

2. Engedélyezés szabályai

2. § (1) A hivatali helyiségen kívül vagy hivatalos munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránt kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell bejelenteni.

(2) Hivatali munkaidőn kívül a házasságkötés az alábbi időszakokban engedélyezhető:

a) hétfő-csütörtök 1630 és 1800 között,

b) péntek: 1330-1700 között,

c) szombat: 1000-1900 között.

3. Díjfizetés

3. § (1) Hivatali munkaidőn kívül megrendezett házasságkötésnek nincs többletszolgáltatás díja, az térítésmentes.

(2) Hivatali helyiségen kívül megrendezett házasságkötés többletszolgáltatási díja 15.000 Ft. A díj az áfát nem tartalmazza, azt a díjon felül kell megfizetni.

(3) Nem kell a 3. § (2) bekezdésében meghatározott díjat megfizetni, ha a házasságkötésre a házasuló egészségi állapota miatt csak annak tartózkodási helyén kerülhet sor.

(4) A többletszolgáltatási díjat legkésőbb az esemény hetének első munkanapjáig kell befizetni Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala házipénztárában.

(5) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett - bruttó 10.000 Ft díjazás illeti meg. Az anyakönyvvezető díjazásáról az Önkormányzat mindenkori költségvetéséből gondoskodik.

4. Záró rendelkezés

4. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 3/2017. (II.17.) önkormányzati rendelete.