Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2018.(IX.28.) Önkormányzati Rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2019. 04. 27- 2020. 08. 03

[1]Földes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200.§ (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 142/C.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§ (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Földes Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes vagy jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, amely közterületet használ.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a helyi piac területére, így a piaci helyhasználat engedélyezésére és az ezzel kapcsolatos díj fizetésére.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a választási eljárásról szóló törvényben szabályozott plakátkihelyezésre.

(5)[2]  A rendelet alkalmazásában:

  1. Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma). (Étv. 2.§ 8.)
  2. fülke, pavilon: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajon álló, illetve ahhoz rögzített huzamosabb emberi tartózkodásra alkalmas építmény
  3. hangos hirdetés: hangosító berendezés használatával történő reklámcélú közterület-használat, gépjárművel is
  4. idény jellegű árusítás: az időszakonként megismétlődő szezonálistermékek közterületi árusítása (pl. zöldség, gyümölcs, virág)
  5. közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván (Étv. 2.§ 13. pont).
  6. mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (pl: kosár, tricikli, fagylaltos kocsi)
  7. mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz; (Ker.tv. 2.§17.)

mutatványos tevékenység: nagy területigényű alkalmi szórakoztató tevékenység, mely a célt szolgáló eszközök, sátrak, konténerek, lakókocsik felállításával jár együtt (pl: cirkusz).

2. Közterület használat engedélyezése


2.§  (1) Közterület használati engedélyt kell beszerezni közterületen

  1. építési munkával kapcsolatos eszköz, állvány, építőanyag tárolására, törmelék elhelyezésére, amennyiben a használat meghaladja a 48 órát,
  2. idény jellegű vagy alkalmi árusításhoz,
  3. javító, szolgáltató, árubemutató tevékenységhez,
  4. kereskedelmi vagy egyéb szolgáltató tevékenység folytatásához szükséges pavilon, fülke, stand elhelyezéséhez,
  5. mozgóárusításra, mozgóboltra,
  6. árusítóautomata elhelyezéséhez,
  7. kiállítás, sport és kulturális rendezvények, turisztikai, valamint jótékonysági célokat szolgáló rendezvények tartásához,
  8.  cirkuszi és mutatványos tevékenység folytatásához,
  9. vendéglátó ipari előkert, terasz elhelyezéséhez,
  10. hangos hirdetés, ide nem értve a mozgóárusítás, mozgóbolt, cirkuszi és mutatványos tevékenység hirdetését
  11.  kereskedő üzlete előtt, közterületen elhelyezett árukészlet által elfoglalt terület után. Az igénybe vett közterületi rész az üzlet homlokzati síkjától mért 1 méter széles területnagyságot nem haladhatja meg,
  12. gépi meghajtású járművek és vontatmányaik elhelyezéséhez,
  13. szálas takarmány elhelyezéséhez.

(2) Nem kell közterület használati engedély

  1. helyi önkormányzati érdeket szolgáló közterület-használat esetén, valamint az önkormányzati szervek és intézmények által igénybe vett közterület-használat esetén,
  2. az önkormányzati, állami fenntartású ingatlanok helyreállításával, felújításával kapcsolatos közterület-használatokra,
  3.  közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút területének elfoglalásához,
  4. az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  5. fegyveres testületnek, rendészeti szervnek, tűzoltóságnak, mentőknek feladatkörükbe tartozó eljárásokhoz,
  6. szokásos életvitelhez kapcsolódó anyagok, tárgyak, eszközök (tüzelő, bútor, rendszeresített hulladékgyűjtő eszköz) a rendeltetésszerű közterület-használatot lényegesen nem akadályozó, károkozással nem járó, 24 órát meg nem haladó időtartamú tárolásához.

3.§ (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A közterület használatra vonatkozó kérelmet a rendelet 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a közterület megkezdése előtt legalább 8 nappal.

(3)A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásra a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(4) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

4. § (1) A közterület-használati engedély meghatározott időre, megállapított feltétel bekövetkeztéig vagy visszavonásig adható meg.

(2) A közterület használatának idejét napokban vagy hónapokban kell megállapítani.

(3) Az eljárás során figyelembe kell venni a településrendezési, településképi, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági, közbiztonsági, közegészségügyi előírásokat.

(4) Amennyiben a kérelmezett közterület használat a rendelet vagy más jogszabály rendelkezéseit sérti, közterület-használati engedély nem adható ki.

(5) A közterület-használati engedély megszerzése nem mentesíti az engedélyest a kérelem szerinti létesítéshez vagy tevékenységhez szükséges további engedélyek megszerzése alól.

(6) A  közterület használata a kérelmezőt, a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben részt vevő alkalmazottat, megbízott személyt jogosítja fel a közterület alapvető rendeltetéstől eltérő célú használatára, az másra nem ruházható át és csupán a tevékenység tartama alatt, a közterület használati engedély szerinti célra, az előírások betartásával gyakorolható. A közterület-használati engedély eredeti példányát vagy annak hiteles másolatát az engedélyes köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személy felhívására felmutatni.

5. § (1) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell

  1. az engedélyes azonosító adatait,
  2. közterület használat időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkezésével a hozzájárulás hatálya megszűnik,
  3. a közterület használat célját,
  4. a közterület használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását,
  5. a közterület használati díj mértékét és megfizetésének módját,
  6. a kérelmező közterületet érintő tevékenységében részt vevő, alkalmazott vagy megbízott személy nevét, lakcímét,
  7. a közterület használattal járó járulékos költségek (víz, villamos-energia) megfizetésének módját,
  8. a közterület használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási, tisztántartási kötelezettséget,
  9. utalást arra, hogy ha az engedélyesnek a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okiratának érvénye megszűnik, vagy ha az engedélyes a közterületet írásbeli felszólítás ellenére sem az engedélyezett célra és módon használja, abban maradandó kárt okoz, beszennyezi, vagy a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget az engedély visszavonásra került,
  10. [3]utalást arra, hogy a közterület használat közérdekből 30 napos felmondási idővel megszüntethető, elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül,
  11. utalást arra, hogy amennyiben a közterület használattal fel kíván hagyni, a közterület-használati engedély visszavonását írásban kell kérelmezni, egyébként a közterület-használati engedély a benne foglalt időtartamig érvényes.
  12. utalást arra, hogy a közterület-használati engedély megszűnése esetén köteles a közterületet saját költségén, bárminemű kártalanítási igény nélkül, eredeti állapotának megfelelően helyreállítani az engedély megszűnését követő 5 napon belül,
  13. utalást arra, hogy az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

6.§ (1)A közterület-használati engedély megszűnik:

a.) a hozzájárulásban meghatározott idő elteltével,

b.) a hozzájárulásban meghatározott feltétel bekövetkezésével,

c.) visszavonással.

(2)[4] A közterület használat közérdekből 30 napos felmondási idővel megszüntethető, elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül.

(3) Az engedélyes, amennyiben a közterület használatát meg kívánja szüntetni a közterület-használati engedély visszavonását írásban kell kérelmeznie, egyébként a közterület-használati engedély a benne foglalt időtartamig érvényes.

(4) Az engedélyes a közterület-használati engedély megszűnése esetén köteles a közterületet saját költségén, bárminemű kártalanítási igény nélkül, eredeti állapotának megfelelően helyreállítani az engedély megszűnését követő 5 napon belül.

(5)A közterület-használattal járó kötelezettségek szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

(6) A már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

  1. Közterület használati díj


  1. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért az engedélyes közterület használati díjat köteles  fizetni. A közterület-használati díjak havi, napi díjak. A közterület használati díjat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét vagy területét, továbbá a hozzá tartozó - az alapterületen túlnyúló - szerkezet (ponyva, tető, stb.) területének vetületét együttesen kell figyelembe venni.

(3) A fizetendő díj meghatározása szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) A közterület-használati díjat:

a. az 1 évet meg nem haladó közterület-használat esetén a közterület-használati engedély kézhezvételét követően a közterület használatának megkezdése előtt egy összegben,

b. az 1 évet meghaladó közterület-használat esetén részletekben, a tárgyévi részletet a közterület-foglalási engedély kézhezvételét követően a közterület használatának megkezdése előtt, azt követően pedig az éves díjat január 31-ig teljesítve kell megfizetni Földes Nagyközség Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára.

(5) A közterület-használati díjat Földesi Polgármesteri hivatal pénztárában, csekken vagy banki átutalással lehet megfizetni.

(6) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

4. Közterületen való szeszesital fogyasztás tilalma


8.§(1) Közterületen szeszesitalt fogyasztani és forgalmazni tilos, kivéve:

  1. közterület-foglalási engedéllyel rendelkező vendéglátó-ipari előkertben, teraszon
  2. minden év december 31-én 20.00 órától következő év január 1-jén 6.00 óráig terjedő időszakban.

5. Engedély nélküli vagy a közterület szabálytalan használatának jogkövetkezményei


9. § (1) A közterület engedély nélküli használata esetén a használó az önkormányzat felhívására köteles a használatot haladéktalanul megszüntetni, és a közterületet  saját költségén, bárminemű kártalanítási igény nélkül az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

(2)  A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni:

a.) ha az engedélyesnek a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okiratának érvénye megszűnik,

b.) ha az engedélyes a közterületet írásbeli felszólítás ellenére sem az engedélyezett célra és módon használja, abban maradandó kárt okoz, beszennyezi, vagy a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

(3) Ha a közterület-használati engedély a díjfizetési kötelezettség elmulasztása miatt lett visszavonva, az engedélyes közterület-használati engedélyt nem kaphat mindaddig, amíg a hátralékát nem rendezi.

(4)[5] Közterület engedély nélküli vagy a közterület engedélytől eltérő használata esetén a jogsértővel szemben közigazgatási bírság szabható ki, mely során a közigazgatási szabálysértések szankcióiról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5)[6] A közigazgatási bírság felső határa természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint lehet.

10.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület használatáról szóló 9/2006. (IV.13.) önkormányzati rendelet.

[1]

A rendelet szövegét a 10/2019 (IV.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. április 27-től

[2]

A rendelet szövegét a 10/2019 (IV.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019. április 27-től

[3]

A rendelet szövegét a 10/2019 (IV.26.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. április 27-től

[4]

A rendelet szövegét a 10/2019 (IV.26.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. április 27-től

[5]

A rendelet szövegét a 10/2019 (IV.26.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. április 27-től

[6]

A rendelet szövegét a 10/2019 (IV.26.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése kiegészítette. Hatályos: 2019. április 27-től