Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 13/2018. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2020. 02. 29- 2020. 02. 29

Földes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 32.§ (3) bekezdésében 45.§ (1) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 92.§ (1) bekezdés b) pontjába, 92.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 13/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 15.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


„15.§ (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a költségek megtérítésére részletfizetési kérelmet nyújthat be.

(3) Köztemetés költségeinek részletekben való megtérítésére abban az esetben van lehetőség, ha a kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg.

(4) Amennyiben a jövedelmi viszonyok a (3) bekezdésben foglalt határt meghaladják, a költségek részletekben való visszafizetése kivételes méltánylást érdemlő körülmények esetén is engedélyezhető, különösen akkor, ha a költségek megtérülését a hagyaték nem biztosítja, vagy ha a költségek megtérülése ezen a módon rövidebb időn belül elérhető.

(5) A részletfizetés legfeljebb 12 hónapra engedélyezhető.  A részletfizetés kezdő időpontja a részletfizetési kérelemnek helyt adó határozat véglegessé válását követő hónap 10. napja.

(6) Kéthavi törlesztő részlet megfizetésének igazolatlan elmulasztása esetén a visszafizetési kötelezettség egy összegben esedékessé válik és kezdeményezni kell a végrehajtási eljárást.

(7) A részletfizetés teljesíthető banki átutalással, készpénz átutalási megbízással valamint a Polgármesteri Hivatal házipénztárába történő befizetéssel.

(8) A Képviselő-testület a Szt-ben a köztemetés elrendelésére és e rendeletben a köztemetés megtérítésére vonatkozó feladat- és hatásköröket a polgármesterre ruházza át.”

2.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.