Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének2/2020.(II.4.) Önkormányzati Rendeletejének indokolása

gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 03. 01

gyermekvédelem helyi szabályairól

Részletes indokolás

Az 1–8. §-hoz

RÉSZLETES INDOKOLÁS

a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló

2/2020. (II.04.) önkormányzati rendelethez

Rendelet 1. §-a: A rendelet személyi hatályát a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) megfelelő §-ra hivatkozással állapította meg.

Rendelet 2. §-a: Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokat sorolja fel.

Rendelet 3. §-a: A gyermekjóléti szolgáltatás az önkormányzat kötelező feladata, melyet társulásban, a társulás által fenntartott intézmény útján biztosít az önkormányzat. A szabályozás megnevezi a szolgáltatás nyújtó intézményt, a szolgáltatás igénybevételének helyét, a kérelem benyújtójának személyét és címzettjét. A Gyvt. alapján a gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes, így térítési díj nem állapítható meg.

Rendelet 4-5. §-a: A gyermekek napközbeni ellátása keretében bölcsődei ellátást biztosít az önkormányzat. A szabályozás meghatározza az ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját, a kérelem elbírálásának szempontjait, az intézményvezető külön eljárás nélküli ellátás biztosításának lehetőségét, a bölcsődei ellátás megszűnésének Gyvt-n túli lehetőségét.

Rendelet 6. §-a: Ha a Gyvt. másként nem rendelkezik bölcsődei ellátás esetében a gyermekétkeztetésért és a gyermekek napközbeni ellátásáért (gondozásáért) térítési díj fizetési kötelezettség áll fenn. A fenntartó kötelezettsége az intézményi térítési díj összegének megállapítása, melyet rendeletben határoz meg. A térítési díjakat a rendelet 1-es és 2-es számú melléklete tartalmazza.

Rendelet 7. §-a: a bölcsődei gondozásért főszabály szerint térítési díjat kell megállapítani. A Gyvt. biztosít a díjfizetés alól mentességet. A rendelet további további mentességgel, kedvezményt nem állapít meg.

Rendelet 8. §-a: a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.