Földes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 13/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 13/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–11. §-hoz

1. § A rendelet bevezető részének módosításával valamennyi szükséges, magasabb szintű jogszabály hivatkozása beépítésre került.

2. § A rendelet módosításával a települési temetési támogatásra való jogosultság esetén vizsgálni szükséges a kérelmező családjának jövedelmi helyzetét is. A rendeletben meghatározásra került az egy főre jutó jövedelem maximális értéke. Hatályon kívül lett helyezve Földes Községért Emlékérem cím birtokosának elhalálozása esetén az eltemettető hozzátartozónak járó temetési támogatás, mivel azt a képviselő-testület egyéb önkormányzati rendeltében kívánja szabályozni.

3. § (1) A települési gyógyszertámogatás iránti kérelemhez mellékletként becsatolandó orvosi vény helyett a gyógyszerek eseti vagy havi költségéről szóló igazolást kell mellékelni.

3. § (2) Meghatározásra került a rendkívüli méltánylást érdemlő esetben nyújtható gyógyszertámogatás jövedelmi feltétele, vizsgálni kell a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelmi helyzetet.

4. § A települési gyermeknevelési támogatásra való jogosultságról átruházoztt hatáskörben az Egészségügyi-, Ifjúsági-, Kulturális és Szociális Bizottság dönt, mely rendelkezés a 12. § (2) bekezdésből átkerül a rendelet 8. § új, (4) bekezdésébe. A módosítás technikai jellegű.

5. § A rendelet módosításával a települési gyermeknevelési támogatásra való jogosultság esetén a gyermekszületés támogatásakor vizsgálni szükséges a kérelmező családjának jövedelmi helyzetét is. A rendeletben meghatározásra került az egy főre eső jövedelem maximális értéke.

6. § Módosításra került a tanévkezdési támogatásra való jogosultság feltétele. Az eddigi 450% helyett 500%-ra emelkedett a kérelmező családjában vizsgálandó egy főre eső jövedelem. Tételesen meghatározásra került a jogosultsági csoportoknak adható támogatás mértéke. Módosításra került a kérelem benyújtásának és a támogatás kifizetésének határideje.

7. § A karácsonyi ajándékcsomag juttatás támogatási feltétele módosul. 60. évről 65-re emelkedett az életkorhatár és bevezetésre került a kérelmező jövedelmi helyzetének vizsgálata is.

8. § A rendelet 17. § (1) bekezdésében felsorolt szolgáltatásokat végző intézmény telephelye kiegészítésre került a Földes, Honvéd utcai telephellyel, illetve módosításra került a Földesi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ megnevezése.

9. § A Szociálpolitikai kerekasztal munkájában részt vevő intézmények, a Földesi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ és a Kállay László Óvoda megnevezése módosításra került.

10. § a) A rendelet 6/A. §-nak hatályon kívül helyezéséről rendelkezik, mivel a tanévkezdési támogatás a rendelet 12. §-ban került szabályozásra.

10. § b) A rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontjának hatályon kívül helyezéséről rendelkezik, mivel a gyermek születéséhez kapcsolótó gyermeknevelési támogatást a 10. § már szabályozza.

11. § A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.