PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/1993. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2023. 01. 28- 2024. 06. 30

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/1993. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás támogatásáról

2023.01.28.

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, helyi társadalmi viszony rendezésére az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed a Püspökladányban lakást építeni vagy vásárolni szándékozó, legalább 5 éve állandó, bejelentett lakosként itt élő:

- házaspárokra, ahol a házasfelek egyike sem idősebb 40 évesnél.
(2) A rendelet hatálya azokra a házaspárokra is kiterjed, ahol az egyik fél legalább 5 éve püspökladányi állandó bejelentett lakos.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott 5 éves állandó lakás hiányában a rendelet hatálya azokra a volt püspökladányi lakosokra is kiterjed, akik lakóhelyüket átmenetileg (tanulás, munkavégzés, családalapítás miatt) változtatták meg.
Az átmeneti távollét időtartama az 5 évet nem haladhatja meg.

Igényjogosultság

2. § (1) Támogatás akkor állapítható meg az 1. § - ban felsorolt kérelmező(k)nek, ha együttesen, vagy külön-külön:

a) lakástulajdonnal, vagy a jogos lakásigény mértékét kielégítő résztulajdonnal még nem rendelkeztek, illetve jelenleg sem rendelkeznek,

b) a haszonélvezettel terhelt - jogos lakásigény mértékét el nem érő -lakástulajdonukban haszonélvező lakik,

c) a korábbi és ezen rendelkezések alapján ilyen jellegű támogatásban nem részesültek,

d) önkormányzati lakásbérleti jogviszonyuk nem pénzbeli térítés ellenében szűnt meg.

(2)1 A támogatás megállapításának további feltétele, hogy a kérelmezők családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 900 %-át nem haladhatja meg.

(3) Házaspárok részére támogatás a rendeletben foglaltakra figyelemmel, a tulajdonszerzési arányra tekintet nélkül megállapítható.

(4) Az elbírálás során az az ingatlan vehető figyelembe, melyet a kérelem benyújtását megelőző két éven belül vásároltak meg a támogatást igénylők.

A támogatás módja, mértéke

3. § (1) A támogatás módja: vissza nem térítendő egyszeri támogatás, amely csak az adásvételi szerződésben, elő- szerződésben, építési engedélyben meghatározott lakáshoz adható.

(2) A támogatás mértékét az önkormányzat éves költségvetésében határozza meg.

(3) Amennyiben az önkormányzat költségvetési rendeletében megállapított összeg év közben felhasználásra kerül, úgy a támogatás kifizetésére a következő költségvetési évben - a költségvetési rendelet elfogadását követő 15 napon belül - kerül sor.

A támogatás elbírálásának rendje

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon az önkormányzat hivatalának Szervezési, jogi, közigazgatási irodáján lehet előterjeszteni, folyamatosan, melyet e rendelet melléklete tartalmaz.

(2) A támogatásra való jogosultság megállapításához a kérelmezőnek nyilatkoznia kell az 1. §, 2. §-ban foglaltakról.

(3) A kérelemhez csatolni kell az adásvételi, vagy az előszerződést.

5. § A Szociális és Egészségügyi Bizottság a beérkezett kérelmekről soron következő ülésén dönt, mely döntés egyszerűsített határozattal is meghozható. A bizottság döntése ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

6. § (1) A támogatásban részesülőknek:

- építkezés esetén 3 éven belül lakhatási engedéllyel,
- lakásvásárlás esetén 6 hónapon belül tulajdoni lappal kell rendelkezniük.
Ellenkező esetben a támogatást egyösszegben vissza kell fizetni.
(2) A támogatottakról és az (1) bekezdésben foglalt feltételek teljesítéséről a Szervezési, jogi, közigazgatási iroda nyilvántartást vezet.

Záró rendelkezés

7. § E rendelet 1994. január 1-én lép hatályba.

1

A 2. § (2) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

2

Az 1. mellékletet a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.