Püspökladány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/1994. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a közműves vízellátásról és a közműves csatornázásról

Hatályos: 2013. 02. 28

Püspökladány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/1994. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a közműves vízellátásról és a közműves csatornázásról

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, valamint az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. tv. 7. § (1) bekezdésében és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. 4. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya kiterjed Püspökladány város közigazgatási területén lévő magán- és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban együtt: fogyasztók), akik a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt (továbbiakban: szolgáltató) által nyújtott víz- és csatornaszolgáltatásokat igénybe veszik.

2. § (1) Új bekötővezeték (közcsőhálózattól a vízmérőt követő 10 cm távolság) valamint bekötőcsatorna (ellenőrző aknától - ennek hiányában az ingatlan határvonalától - közcsatornáig terjedő csatorna) megépítését (csőfektetés, földkiemelés, visszatöltés, útburkolat helyreállítás, stb.) és annak közcsatornához csatlakozását - a szolgáltató előzetes írásbeli hozzájárulása, szakmai előírásainak betartása és ellenőrzése mellett - szakkivitelező is elvégezheti.

(2) Meglévő közművekre történő utólagos rácsatlakozás bekötővezetékét kizárólag a szolgáltató építheti meg.

(3) A bekötővezeték-szerelvényt (utcai főelzáró csap, vízmérő stb.) - a tulajdonos költségére - a szolgáltató biztosítja és szereli fel.

3. § Amennyiben a szennyvízellenőrző akna a telekhatáron belül nem helyezhető el, azt közvetlenül a telekhatáron kívül kell elhelyezni úgy, hogy a biztonságos közlekedést ne akadályozza.

4. § Ha a szolgáltatásra rendelkezésre álló vízmennyiség természeti, vagy egyéb elháríthatatlan okból csökken, a vízfogyasztás korlátozható e rendelet 1. mellékletében megállapított vízkorlátozási terv alapján. A vízkorlátozást a tervnek megfelelően a polgármester rendeli el.

5. § (1) Ha a felszerelt vízmérő nem működik vagy nem olvasható le, a szolgáltató a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 12 hónapi fogyasztás figyelembevételével - az egy napra eső fogyasztási átlag alapján - arányosítás útján állapítja meg.

(2) Ha előzőleg nincs 12 havi fogyasztás (új fogyasztó), a vízmérő óra meghibásodásáig eltelt időt kell figyelembe venni a fogyasztási átlag kiszámításánál.

6. § (1) Hatályon kívül helyezve.

(2) Hatályon kívül helyezve.

(3) A szennyvízelvezetéssel, szennyvíztisztítással és -kezeléssel kapcsolatos díjkörzetek:

I. díjkörzet: ahol ivóvíz- és szennyvízvezeték-hálózat is kiépítésre került.

II. díjkörzet: ahol csak saját fúrott kútból nyerik a vizet, de a szennyvízvezeték-hálózat szolgáltatásait igénybe veszik.

A fogyasztó a vízdíjat a számla bemutatásakor köteles kifizetni.

7. § A szolgáltató a jogi személyek (közületek) vízfogyasztását havonta, egyéb fogyasztók vízfogyasztását háromhavonta köteles leolvasni és a fogyasztó felé számlázni.

8. § (1) A szolgáltató a termelésben nélkülözhetetlen ivóvízminőségű vizet igénylő üzemek (gyógyszer-, élelmiszer-, vendéglátóipari) valamint egyéb üzemek vízszükségletének kielégítését szolgáló bekötővezetékek megépítéséhez csak közműfejlesztési hozzájárulás befizetése esetén járul hozzá.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás mértéke a bekötéskor kerül megállapításra a napi vízfogyasztást figyelembe véve - köbméterenként 29.200 Ft .

9. § Hatályon kívül helyezve.

10. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Jogharmonizációs záradék:

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.

1. melléklet a 15/1994. (VI. 1.) önkormányzati rendelethez

Vízkorlátozási terv

(1) Ha a vízhasználat korlátozása szükségessé válik, a vízhasználat korlátozását az alábbi sorrend szerint kell elrendelni:

  • a) egyéb (így például sport, rekreációs, üdülési, fürdési, idegenforgalmi célú) vízhasználat
  • b) gazdasági vízhasználat
  • c) természetvédelmi vízhasználat
  • d) állatitatási, haltenyésztési vízhasználat
  • e) gyógyászati, valamint a lakosság ellátását közvetlenül szolgáló termelő és szolgáltató tevékenységgel járó vízhasználat
  • f) létfenntartási ivó és közegészségügyi, katasztrófa-elhárítási vízhasználat

2. melléklet a 15/1994. (VI. 1.) önkormányzati rendelethez

Hatályon kívül helyezve.