Püspökladány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/1996. (V. 1.) önkormányzati rendelete

az adóigazgatási feladatot ellátók anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 1996. 05. 01

Püspökladány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/1996. (V. 1.) önkormányzati rendelete

az adóigazgatási feladatot ellátók anyagi érdekeltségi rendszeréről

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a jegyzőre, a városgazdálkodási iroda vezetőjére, az adócsoport dolgozóira.

Az érdekeltségi alap képzése és forrása

2. § (1) A képviselőtestület a polgármesteri hivatalnál adóigazgatási feladatokat ellátók anyagi ösztönzésére érdekeltségi alapot képez.

(2) Az érdekeltségi alap forrása:

  • a) az esedékesség időpontját követő 10 napig be nem fizetett, behajtási tevékenysége során befolyt gépjárműadó- és helyi adóhátralék 20%-a,
  • b) a helyi adó és a gépjárműadó számlára teljesített késedelmi pótlék és behajtási költség 50%-a,
  • c) a befizetett adóbírság és mulasztási bírság 50%-a,
  • d) az adóalanyok terhére jogerősen megállapított adóhiány 5 évre visszamenőleg számított összegének 30%-a,

(3) Az érdekeltségi alapot elkülönítetten kell kezelni.

Az érdekeltségi alap kifizetésének jogcíme

3. § (1) Az érdekeltségi alapból a következő jogcímeken és sorrendben lehet kifizetéseket teljesíteni:

- adóbehajtási jutalék,

- adófelderítési jutalék.

(2) Adóbehajtási jutalék a rendelet hatálya alá tartozó személyeknek akkor fizethető, ha a helyi adó és gépjárműadó bevétel az önkormányzatnál nyilvántartott folyó évi fizetési kötelezettség (folyó évi helyesbített előírás) 47,5%-át, illetve 95%-át eléri.

A folyó évi helyesbített előírás kiszámításakor az adóvisszatérítés, valamint a nem esedékesség címén előírt adóösszegeket (fizetés-halasztás, részletfizetés) figyelmen kívül kell hagyni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott teljesítés esetén - éves szinten együttesen - kifizethető a rendelet hatálya alá tartozó dolgozók kifizetéskori illetménye.

A 95%-ot meghaladó évvégi teljesítés esetén a jutalék annyiszor 10%-kal emelhető, ahány %-ponttal meghaladja az előbb meghatározott %-os arányt.

(4) Adófelderítési jutalék a jegyzőnek, a városgazdálkodási iroda vezetőjének, az adócsoport vezetőjének és azoknak az adóügyi dolgozóknak fizethető, akik ellenőrzési, felderítői, adatszerzői és adatszolgáltatói munkájuk során adóhiányt, mulasztást, adóhátralékot állapítottak meg. A befizetett összegből kifizetésre fordítható összeg felosztása a rendelet hatálya alá tartozó dolgozók kifizetéskori illetményének arányában történik.

(5) Az adóbehajtási és adófelderítési jutalék évente háromszor - féléves és az éves zárást követő 30 napon belül, illetve előzetes éves zárás alapján - december 29-ig kerül kifizetésre. Az előzetes zárás alapján kifizethető jutalék mértéke nem haladhatja meg az I. féléves érdekeltségi alapmaradvány és a II. félév előzetes zárás időpontjáig képezhető érdekeltségi alapforrás 50%-át.

Az érdekeltségi alap kezelése

4. § (1) A pénzmaradvány a következő évre átvihető és az alaprendeltetésének megfelelően felhasználható.

(2) Az alap képzésének jogszerűségéért, megalapozottságáért a városgazdálkodási iroda vezetője a felelős. A jogszerűség ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

Záró rendelkezés

5. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.