PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/1998. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 1998. 04. 29- 2016. 04. 30

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a város tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre,  valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, társasházakra Püspökladány város területén.


(2) E rendeletet kell alkalmazni:
    a) a települési hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek tisztántartásával, a  köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységekre, továbbá  
    b) a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz elvezetés, zöldterület-gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása),
     c) a környezetkárosodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira.


Köztisztasági, köz- és zöldterületi feladatok


2. §


(1)  Az egyes ingatlanok, közterületek tisztántartásáról:
    a) - az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója (haszonélvezője, használó, bérlő, albérlő, szívességi használó) - ha erre más jogszabály, vagy a tulajdonossal kötött megállapodás nem kötelezi - köteles gondoskodni.
     b) az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás.


(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:
     a) a ház, vagy telek előtti járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének,
    b) a belterületi útszakasznak /ároknak/ földúton az út tengelyéig, kiépített úton az úttestig történő tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,
     c) tömbtelken az egyes épületek gyalogos megközelítésére szolgáló utak tisztántartásáról, télen síktalanításáról.


(3) Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek, egyedi rendeltetésű egységek előtti járdaszakasz tisztántartása, a hó és síkosságmentesítése mind nyitvatartási időben, mind azon túl, a tulajdonos, használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.


(4) A gondozatlan járdaszakasz, vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.


(5) Az önkormányzat köteles az árkok tisztításából származó földet a bejelentéstől számított 3 munkanapon belül szállítani.
                           

3. §


(1) Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított tárolóban szabad elhelyezni.


(2) A szeméttároló kihelyezéséről és üríttetéséről az önkormányzat gondoskodik a (3) bekezdés kivételével.


(3) Üzletek, vendéglátó egységek, elárusító helyek és egyéb helyiségek előtt szemétgyűjtő elhelyezése, tisztántartása, ürítése és a szemét elszállíttatása a tulajdonos, használó, üzemeltető feladata.


(4) Az ingatlanokon, lakásokban keletkezett szemét, hulladék, trágya, állati hulla közterületen nem helyezhető el, trágyalevet, szennyvizet az ingatlanra, illetve közterületre kiengedni tilos.


(5) Gépjárművek közterületen történő mosása, szerelése, javítása, (üzemzavar elhárítás kivételével) tilos. Olajszennyeződés eltávolításáról a jármű tulajdonosa, használója köteles gondoskodni.


(6) Különböző anyagok szállításánál vigyázni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. A könnyen kihulló, folyó anyag csak olyan járművön szállítható, amelynél a lehullás, elfolyás megakadályozása biztosított. Szennyeződés eltávolítása a szállító feladata.


(7) A város belterületén, közterületen (utcán, parkban, árokparton, temetőben, stb.) legeltetni tilos.


4. §


(1) A város területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek az ingatlant megművelni, rendbentartani, gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon élő bokortól, állattartásból, gazdálkodásból és vállalkozásból eredő hulladéktól megtisztítani, az épületek karbantartásáról gondoskodni.
 

5. §


Hatályon kívül helyezve.


6. §


Hatályon kívül helyezve.


7. §


Az elhullott állat tetemét tulajdonosa, ha azt külön jogszabály szerint nem lehet kezelni, akkor köteles haladéktalanul a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft-nél bejelenteni.


8. §


Zöldterületek fenntartása és kezelése


(1) Város területén az ingatlanokon és az ingatlanok előtt lévő zöldterületeken a növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat az ingatlan tulajdonosai, használói kötelesek elvégezni.


(2) A közhasznú parkok, zöldterületek fenntartásáról, felújításáról, gondozásáról, építéséről az önkormányzat gondoskodik. Tilos a közhasználatú parkok területére - a kijelölt parkolók kivételével - járművel behajtani és ott parkírozni.


(3) Tilos a zöldterületen lévő növényi részek szedése, csonkítása.


(4) Játszótereket és a hozzátartozó zöldterületeket 14 éven aluli gyermekek használhatják.


(5) Tilos fákra, buszmegállókban vagy a kiépített utasvárakozó helyeken vagy azok oldalfalain plakátot vagy hirdetést elhelyezni.


8/A. §


Hatályon kívül helyezve.


9. §


Záró rendelkezések


(1) Hatályon kívül helyezve.


(2) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Jogharmonizációs záradék:


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző
 rendelkezést nem tartalmaz.



Dr. M o l n á r  László  sk.                    Dr. B e n e  Edit  sk.
        polgármester                                 jegyző