PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2000. (XII.22.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2019. 02. 02

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2000. (XII.22.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2019.02.02.

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv. 19. §-ában kapott felhatalmazás alapján a mezei őrszolgálatról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Püspökladány város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat, a védett természeti területet és értéket - védelmére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben megjelölt termőföldek használóira, ha ez ismeretlen a tulajdonosokra, valamint a mezőőri szolgálatot ellátó mezőőrre.

A mezei őrszolgálat

2. § Az 1. § (1) bekezdésében megállapított külterület védelmére a képviselő-testület mezei őrszolgálatot létesít az alábbi területi beosztásban, 5 fős mezőőr alkalmazásával.

a) I. Körzet

Farkasszigeti út – Farkasszigeti erdő keleti határa – Püspökladány-Nádudvar városok közös határa – Püspökladány-Kaba városok közös határa – 4-es számú főközlekedési út – Püspökladány város belterülete által határolt terület.
b) II. Körzet
4-es számú főközlekedési út – Püspökladány-Kaba városok közös határa – Hamvas csatorna – Szerepi földút – Püspökladány város belterülete által határolt terület.
c) III. Körzet
Szerepi földút – Hamvas csatorna – Hortobágy-Berettyó csatorna – Futaki csatorna által határolt terület.
d) IV. Körzet
Szerepi földút – Futaki csatorna – Hortobágy-Berettyó csatorna – 4-es számú főközlekedési út – Püspökladány város belterülete által határolt terület.
e) V. Körzet
Zártkerti ingatlanok területe.

A mezőőri járulék

3. § (1) A mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségeit az állami hozzájárulás mértékén felül a földhasználó (ennek ismerete híján a földtulajdonos) által fizetett mezőőri járulékból kell fedezni.

(2) A mezőőri járulék mértéke hektáronként 280 Ft/év. Zártkert esetében kertenként 280 Ft/év.

A mezőőri járulék megfizetése, bejelentése, befizetések határideje

4. § (1) A termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást a használó vagy a tulajdonos a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni az önkormányzat hivatalának.

(2) A mezőőri járulékot a kötelezett félévi egyenlő részletekben március 15. napjáig, illetve szeptember 15. napjáig fizetheti be kamatmentesen.

(3) A mezőőri járulékot az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára csekken illetve közvetlen átutalással, valamint pénztári órákban az önkormányzat hivatala házi pénztárába történő befizetéssel is lehet teljesíteni.

Záró rendelkezések

5. § E rendelet 2001. március 1-én lép hatályba.

Jogharmonizációs záradék:
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.