PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2004. (V.28.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2012. 12. 01- 2019. 02. 01

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a kötelező önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében - az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Püspökladány közigazgatási területén lakó, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre, az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre, a képviselő-testületre és szerveire.


2. §


A rendelet célja, hogy megalapozza Püspökladány Önkormányzata sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, s meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.


II. Fejezet


Az önkormányzat sportfeladatai


3. §


Az önkormányzat sportfeladatait külön jogszabály és az önkormányzat hosszú távú sportkoncepciója tartalmazza részletesen.


III. Fejezet


Az önkormányzat kötelező sporttevékenységgel kapcsolatos részletes feladatai


A városi sportkoncepció kialakítása


4. §


Az önkormányzat a települési sportkoncepció meghatározása, és önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálata során kiemelt figyelmet fordít:
-    a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására;
-    a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására;
-    a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítására;
-    a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének segítésére.


A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés


5. §


(1) Az önkormányzat - testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban - mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket.


(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a sportegyesületeknek, kluboknak, sporttevékenységet is folytató civil szervezeteknek.


Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények
fenntartása, működtetése


6. §


Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóváshoz, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet az üzemeltető részére éves költségvetésében biztosítja.


Az önkormányzati iskolai sporttevékenység megteremtése


7. §


(1) Az önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról gondoskodik.


(2) Az oktatási intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a város sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében.


(3) Az oktatási intézmények és a sportszervezetek együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.


Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei


8. §


(1) Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:
    -    Városi Sportcsarnok
    -    Sportpálya
    -    Városi Strandfürdő
    -    az önkormányzat intézményeiben lévő tornatermek, sportpályák


(2) A felsorolt létesítmények feladatait a Polgármesteri Hivatal, a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft és az intézmények alapító okirata és szervezeti működési szabályzata tartalmazza.


(3) Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket jogszabályban meghatározott rend szerint végzik az arra jogosult szervezetek.


A sporttevékenység irányítása


9. §


Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület vagy átruházott hatáskörben a polgármester és az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság gyakorolja.


A sporttevékenység finanszírozása


10. §


(1) Az oktatási intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.


(2) Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt a képviselő-testület - az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében - alakítja ki a költségvetési sporttámogatási koncepcióját, melyre előzetesen az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság javaslatot tesz.


(3) Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről az éves költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.


(4) A sportszervezetek részére biztosított keretösszeg felosztásában a Püspökladány Sportjáért Közalapítvány dönt.


A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi államigazgatási feladatok


11. §


(1) Püspökladány közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.


(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek a Polgármesteri Hivatal felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett területek kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.


(3) Közterületen rendezvény a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 3/2002. (III. 4.) önkormányzati rendeletnek megfelelően szervezhető és megtartásához előzetes tulajdonosi hozzájárulás és közterület foglalási engedély szükséges.


(4) Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.


12. §


E rendelet 2004. június 1-én lép hatályba.


Jogharmonizációs záradék:

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.



Dr. M o l n á r  László s.k.                       K e s e r ű  László s.k.
          polgármester                                              jegyző