PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2004. (V.28.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2019. 02. 02- 2019. 11. 17

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a kötelező önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében - az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Püspökladány közigazgatási területén lakó, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre, az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre, a képviselő-testületre és szerveire.


2. §


A rendelet célja, hogy megalapozza Püspökladány Önkormányzata sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, s meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.


II. Fejezet


Az önkormányzat sportfeladatai


3. §


Az önkormányzat sportfeladatait külön jogszabály és az önkormányzat hosszú távú sportkoncepciója tartalmazza részletesen.


III. Fejezet


Az önkormányzat kötelező sporttevékenységgel kapcsolatos részletes feladatai


A városi sportkoncepció kialakítása


4. §


Az önkormányzat a települési sportkoncepció meghatározása, és önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálata során kiemelt figyelmet fordít:
-    a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására;
-    a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására;
-    a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítására;
-    a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének segítésére.


A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés


5. §


(1) Az önkormányzat - testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban - mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket.


(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a sportegyesületeknek, kluboknak, sporttevékenységet is folytató civil szervezeteknek.


Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények
fenntartása, működtetése


6. §


Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóváshoz, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet az üzemeltető részére éves költségvetésében biztosítja.


Az önkormányzati iskolai sporttevékenység megteremtése


7. §


(1) Az önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról gondoskodik.


(2) Az oktatási intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a város sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében.


(3) Az oktatási intézmények és a sportszervezetek együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.


Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei


8. §


(1) Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:
    -    Városi Sportcsarnok
    -    Sportpálya
    -    Városi Strandfürdő
    -    az önkormányzat intézményeiben lévő tornatermek, sportpályák


(2)[1] A felsorolt létesítmények feladatait az önkormányzat hivatala, a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft és az intézmények alapító okirata és szervezeti működési szabályzata tartalmazza.


(3) Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket jogszabályban meghatározott rend szerint végzik az arra jogosult szervezetek.


A sporttevékenység irányítása


9. §[2]


Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület vagy átruházott hatáskörben a polgármester és a Humán Bizottság gyakorolja.


A sporttevékenység finanszírozása


10. §


(1) Az oktatási intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.


(2)[3] Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt a képviselő-testület - az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében - alakítja ki a költségvetési sporttámogatási koncepcióját, melyre előzetesen a Humán Bizottság javaslatot tesz.


(3) Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről az éves költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.


(4)[4] Hatályon kívül helyezve.


A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi államigazgatási feladatok


11. §


(1) Püspökladány közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.


(2)[5] Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat hivatala felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett területek kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.


(3)[6] Közterületen rendezvény a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletnek megfelelően szervezhető és megtartásához előzetes tulajdonosi hozzájárulás és közterület foglalási engedély szükséges.


(4) Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.


12. §


E rendelet 2004. június 1-én lép hatályba.


Jogharmonizációs záradék:

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.



Dr. M o l n á r  László s.k.                       K e s e r ű  László s.k.
          polgármester                                              jegyző



[1]

A rendelet szövegét az 5/2019. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontja módosította. Hatályos: 2019.02.02-től

[2]

A rendelet szövegét az 5/2019. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés b) pontja módosította. Hatályos: 2019.02.02-től

[3]

A rendelet szövegét az 5/2019. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés b) pontja módosította. Hatályos: 2019.02.02-től

[4]

Hatályon kívül helyezte az 5/2019. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2019.02.02-től

[5]

A rendelet szövegét az 5/2019. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontja módosította. Hatályos: 2019.02.02-től

[6]

A rendelet szövegét az 5/2019. (II. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés c) pontja módosította. Hatályos: 2019.02.02-től