PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2005. (V.27.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-várakozóhelyek biztosításáról

Hatályos: 2005. 07. 01- 2019. 02. 01

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, figyelemmel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 42. § (10) és (11) bekezdéseiben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja, hogy biztosítsa Püspökladány Város közigazgatási területén belül az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához igazodó gépjármű-várakozóhelyek folyamatos kialakítását.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Püspökladány Város területén mindazon természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban : építtetőre), akik az általuk beépíteni szánt területen, vagy meglévő, de rendeltetési módját megváltoztató létesítményhez, területhez telken belül nem tudják biztosítani a parkolási normát.


Helyi parkolási norma


2. §


(1) Parkolási norma: Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzata (továbbiakban: HÉSZ) és az  OTÉK 42. § és a 4. sz. melléklet alapján az építmények rendeltetésszerű használatához számított parkolóhely szám.


(2) Az építtető az (1) bekezdés szerinti parkolási normát az alábbiak szerint köteles biztosítani:

     a) legalább 50 %-át:
        rendezvények tartására alkalmas tömegtartózkodásra szolgáló egymástól nem több, mint 300 méter távolságban lévő   építmények, és az egyidejűleg több, mint 300 fő befogadására szolgáló  létesítmények esetében,

     b) 100 %-át:
         lakások után, és az a) b) pontokban nem említett építmények esetében


(3) Meglévő építmény bővítése vagy rendeltetésének módosítása esetén az (1) - (2) bekezdések alapján a bővítést vagy a rendeltetés módosítását követő állapot szerint számított parkolószám és a bővítést vagy a rendeltetés módosítását megelőző állapotra számított  parkolószám különbözetét köteles az építtető biztosítani.


Parkolóhelyek megváltása


3. §


(1) „Településközponti vegyes” (Vt) övezetben amennyiben az építtető az általa beépíteni szánt területen, vagy meglévő, de bővülő, ill. rendeltetési módját megváltoztató létesítményhez, területhez telken belül a lakások kivételével nem tudja a 3. § (2) bekezdés b) pontja vagy a 3. § (3) bekezdése alapján számított parkolókat a szükséges mértékben biztosítani az önkormányzattal megállapodást köthet arra, hogy az önkormányzat a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének felhasználásával az út kezelőjének hozzájárulásával az építtető helyet 1 éven belül biztosítja a szükséges számú parkolóhelyet.


(2) Az építtető az (1) bekezdésben foglalt esetben parkolóhely biztosítási hozzájárulást fizet az önkormányzatnak.


(3) A fizetendő hozzájárulás alapja a parkolóhely kialakításának és fenntartásának a költsége, melynek mértékét az önkormányzat az 1. sz. mellékletben évenként határozza meg.


(4) Az (1) bekezdés szerinti hiányzó parkolóhelyek közterületi kialakítását az önkormányzat az építtető részére megállapodással engedményezheti. Ebben az esetben az építtetőt terheli a parkolók kialakításának valamennyi (tervezés, engedélyezés, építés) költsége, a megvalósítást követően azt tartozik az önkormányzatnak közterületi parkolóként tulajdonba adni.


(5) A szükséges parkolóhelyek számát az illetékes hatóság az építési engedélyezési eljárás során határozza meg. Az építési engedély megadásának feltétele az (1) bekezdés, vagy a (4) bekezdés szerinti megállapodás, utóbbi esetben a parkoló kialakítása hatósági engedélyének a megléte.


(6) A használatba vételi engedély kiadásának a feltétele a (2) bekezdés szerinti hozzájárulás megfizetésének az igazolása, vagy a (4) bekezdés szerint eljárva a parkolóhelyek  megvalósulása.


(7) Ha a rendelet 2. §-ában meghatározott parkolószám egy része a 3. § szerint lett biztosítva
    -  tulajdonosváltás esetén, amennyiben nem merül fel többlet kötelezettség nem kell ismételten megváltani a parkolóhelyeket
      -    ha az építtető parkoló férőhely iránti kötelezettsége nő (pl: rendeltetés  módosulása esetén) csak a növekményként felmerülő parkolószámot kell megváltani.


A hozzájárulás összegének felhasználása


4. §


(1) Az építtetők által befizetett hozzájárulások összegét az önkormányzat éves költségvetésében elkülönítetten kell kezelni (parkolóalap) és kizárólag közforgalmú parkolóhelyek létesítésére, illetve a meglévők fenntartására lehet felhasználni.


(2) Az építtető kérelmére a visszaigénylés kézhezvételétől számított 30 napon belül a parkolóalapra befizetett összeget kamatmentesen vissza kell fizetni, amennyiben:

      a) az építtető építési szándékától eláll
      b) az építési engedély oly módon módosul, hogy csökken a kötelezően létesítendő parkolóhelyek száma
      c) a használatbavételi engedély fellebbezés, vagy felügyeleti intézkedés miatt nem emelkedik jogerőre.


(3) A hozzájárulási összegek befizetéséről, a visszafizetésekről és ezzel együtt a parkolóhelyekről- beleértve a 4. § (4) bekezdés alapján megvalósuló parkolókat is – a Polgármesteri Hivatal naprakész nyilvántartást vezet.


Záró rendelkezések


5. §


E rendelet 2005. július 1-jén lép hatályba.




Dr. M o l n á r  László                         K e s e r ű  László
       polgármester                                          jegyző