PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (III.28.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díj helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 26- 2023. 12. 31

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (III.28.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díj helyi szabályairól

2020.11.26.

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, valamint a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktd.) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a talajterhelési díj fizetésének helyi szabályozására az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Hatályon kívül helyezve.

2. § Hatályon kívül helyezve.

3. §

A talajterhelési díj átalány mértéke és alapja

(1) Mérési lehetőség hiányában az átalány mértéke: 11 m3/fő/év.
(2) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetében 30 liter/fő/nap átalány vízmennyiség képezi a talajterhelési díj alapját.

4. §

Mentességek és kedvezmények

(1) A talajterhelési díj fizetésénél az önkormányzat kérelem alapján mentességet biztosít annak a kibocsátónak, akinek háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét - egyedül élő esetén háromszorosát - nem haladja meg és nem rendelkezik vagyonnal.
(2) Mentesség illeti meg a kibocsátót legfeljebb az évi 18 m 3 mennyiségig, amennyiben a kérelem benyújtásakor a háztartásban élők mindegyike a 65. életévét betöltötte.
(3) A kibocsátót mentesség illeti meg a tárgyévi, valamint az azt megelőző évi kibocsátás tekintetében, amennyiben az erre irányuló kérelmében vállalja, hogy az érintett ingatlan vonatkozásában a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt, és annak tényét a kérelem benyújtása évének december 31. napjáig igazolja. Az erre irányuló kérelmét a kibocsátó az év folyamán bármikor benyújthatja, vállalva az (5) bekezdésben foglalt kötelezettséget is.
(4) A mentesség a kibocsátó által az önkormányzati adóhatósághoz benyújtott kérelem alapján állapítható meg. A mentesség megállapítása iránti kérelem a talajterhelési díjról szóló bevallással egyidejűleg nyújtható be a szükséges igazolásokkal együtt.
(5) A (3) bekezdésben vállalt kötelezettség nem teljesítése esetén a mentesség érvényét veszti, és a tartozás az eredeti esedékességtől számítva járulékaival együtt egy összegben esedékessé válik.
(6) A (2) bekezdésben meghatározott kibocsátót 80 %-os kedvezmény illeti meg a fizetendő díj tekintetében az évi 18 m3-t meghaladó kibocsátás után.

5. §

A talajterhelési díj megfizetése

(1) Hatályon kívül helyezve.
(2) Hatályon kívül helyezve.
(3) A kibocsátó a talajterhelési díjat a talajterhelési díj elnevezésű 11738053-15373694-03920000 számú számla javára fizeti meg.

6. §

Adatszolgáltatás

(1) A szolgáltatott víz, valamint a kibocsátótól a városi szennyvíztisztító telepre beszállított szennyvíz mennyiségére vonatkozó adatokat a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. szolgáltatja a kibocsátó, valamint az önkormányzat részére.
(2) A kibocsátó köteles az önkormányzati adóhatóság részére a talajterhelési díj fizetéséről szóló bevallási nyomtatványt kitöltve eljuttatni. Ezt követően a kibocsátó a díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig tesz bevallást.

7. §

Záró rendelkezések

(1) Hatályon kívül helyezve.
(2) Hatályon kívül helyezve.
(3) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 4/2007. (III. 2.) önkormányzati rendelet.
Jogharmonizációs záradék:
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.