PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2013. (IV.4.) önkormányzati rendelete

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Hatályos: 2016. 04. 02- 2017. 01. 27

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. Alapvető rendelkezések


1. §


(1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Püspökladány Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat).

(2) Az önkormányzat

     a)  székhelye: HU-4150 Püspökladány (Hajdú-Bihar megye), Bocskai u. 2.;
     b)  portáljának címe: www.puspokladany.hu (a továbbiakban: honlap);
     c)  elektronikus levelezési címe: pmhivpl@t-online.hu (a továbbiakban: elektronikus elérhetőség);
     d)  hivatalos lapja: a kéthetente megjelenő Püspökladányi Hírek;
     e)  jelképei: a címer, zászló és a pecsét, amelyek leírását és használati módját külön rendelet szabályozza.


(3) Az önkormányzat képviselő-testületének elnevezése: Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület).
    A Képviselő-testület tagjainak száma: 12 fő.


(4) Az önkormányzat hivatalának hivatalos megnevezése: Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal).


2. §


A Képviselő-testület szervei:
a) a polgármester,
b) az e rendeletben meghatározott bizottságai,
c) a Hivatal,
d) a jegyző.


2. Az önkormányzat feladat-és hatásköre


3. §


(1) Az önkormányzat a kötelező feladatok ellátása mellett, magasabb érvényű jogszabályban előírtak figyelembevételével önként vállalhatja további feladat- és hatáskör ellátását.


(2) Az önkéntes felvállalást tartalmazó döntési javaslat akkor terjeszthető a Képviselő-testület elé, ha tartalmazza a megvalósításhoz szükséges forrásokat.


(3) A feladatok önkéntes vállalása előtt előkészítő eljárást kell lefolytatni, melynek keretében az érintett bizottságok és a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményét ki kell kérni. Az előkészítő eljárás lefolytatására - különösen a jelentősebb költségkihatással járó feladatellátás felvállalása előtt - ideiglenes bizottság is létrehozható, és külső szakértők szakmai közreműködése is igénybe vehető.


(4) Az előkészítő eljárás lefolytatásáról a polgármester gondoskodik.


4. §


(1) Képviselő-testület polgármesterre átruházott hatásköreit az 1. melléklet, a bizottságokra átruházott hatásköreit a 2. melléklet, a jegyzőre átruházott hatásköreit a 3. melléklet tartalmazza.


(2) Az átruházott hatáskör gyakorlásáról a polgármester a 66. § (1) bekezdésének a) pontja szerint, a bizottság az 52. § (2) bekezdésének f) pont fb) alpontja szerint, a jegyző a 68. § (1) bekezdés d) pontja szerint beszámol a Képviselő-testületnek, azzal, hogy a jegyző e feladatkörének a Hivatal működéséről szóló beszámolóval együtt tesz eleget.
 

II. fejezet


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET MŰKÖDÉSE


3. A Képviselő-testület ülései


5. §


(1) A Képviselő-testület alakuló, soron következő, soron kívüli ülést tart.


(2) A Képviselő-testület - 1 hónapos nyári (július) tanácskozási szünet közbeiktatásával - havonta ülésezik. A soron következő ülések időpontja: minden hó utolsó csütörtökén 9.00 órától.


(3) A Képviselő-testület féléves ülésterv alapján tartja üléseit.


(4) Az üléstervet a tárgyidőszakot megelőző hónapban a Képviselő-testületnek meg kell tárgyalni.


(5) Az üléstervet a polgármester készíti elő, aki napirendi javaslatot kér a képviselőktől, az önkormányzati intézmények, a közszolgáltatást nyújtó és a civil szervezetek vezetőitől.


(6) Az ülésterv tartalmazza:
    a) a testületi ülések időpontjait, napirendjeit, a napirendek előadóinak  nevét,
    b) a bizottságok közreműködését egy-egy napirend előkészítésénél,
    c) a közmeghallgatás kimondását adott téma tárgyalásánál,
    d) azon napirendek megjelölését, amelyek bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képviselő-testületnek.


6. §


(1) Az alakuló ülés meghívóját és a javasolt napirendi pontokat a polgármester állítja össze. Az alakuló ülésre előterjesztett napirendi pontok esetében - a magasabb érvényű jogszabály által kötelezően meghatározott napirendi pontok, valamint a rendelet-tervezetek kivételével - az előterjesztések formai követelményeire vonatkozó előírások alkalmazása mellőzhető.


(2) Az alakuló ülés meghívója kézbesítésének időpontjára a soron kívüli ülésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


(3) Az alakuló ülésen a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatást ad a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának eredményéről.


7. §


(1) A Képviselő-testület soron kívüli ülését a polgármester az ok felmerülésétől, vagy a kezdeményezéstől számított 15 napon belül hívja össze.


(2) A polgármester soron kívüli ülést hívhat össze saját döntése alapján, vagy az e rendeletben megjelölt előterjesztésre jogosultak kezdeményező indítványára, ha azt halaszthatatlan ügy, vagy önkormányzati érdek indokolttá teszi.


(3) A soron kívüli ülés összehívását kezdeményező indítványt a napirendi pontként javasolt előterjesztéssel együtt a polgármesternél kell előterjeszteni. Az indítványban meg kell jelölni a soron kívüli ülés összehívásának indokát.


(4) A polgármester köteles soron kívüli ülést összehívni, ha
     a) azt jogszabály kötelezővé teszi,
     b) a Képviselő-testület tagjainak legalább egynegyede ezt írásban indítványozza,
     c) a Képviselő-testület bizottsága indítványozza.


(5) A meghívó tartalma megegyezik a soron következő ülésre küldött meghívó tartalmával, azzal az eltéréssel, hogy „Különfélék” napirendi pont nem szerepel a napirendi javaslatban.


(6) A soron kívüli ülés meghívóját a napirendi pontként javasolt előterjesztéssel (és az indítvánnyal) együtt legkésőbb a Képviselő-testület ülését megelőző napon kell kézbesíteni.


(7) A soron kívüli ülés napirendjére kerülő előterjesztés tárgyalásának - ha jogszabály másként nem rendelkezik - nem feltétele az előzetes bizottsági vélemény beszerzése.


(8) A soron kívüli ülés vezetése egyebekben a soron következő ülésre vonatkozó szabályok szerint történik.


4. A Képviselő-testület összehívása és vezetése


8. §


(1) A Képviselő-testület üléseit a polgármester, akadályoztatása esetén az általa kijelölt, rend szerinti alpolgármester írásbeli meghívóval hívja össze.


(2) A polgármesteri és a Képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetve egyidejű tartós akadályoztatásuk - 1 hónapot meghaladó időtartam - esetén a Képviselő-testület összehívásával és vezetésével kapcsolatos polgármesteri feladatokat a legidősebb képviselő (korelnök), a korelnök akadályoztatása esetén, a soron következő nem akadályoztatott legidősebb képviselő látja el.


9. §


A meghívónak tartalmaznia kell az ülés helyének és napjának, kezdési időpontjának, a tervezett írásbeli előterjesztés tárgyának és előterjesztőjének megjelölését, az ülés minősítését (alakuló, soron következő, soron kívüli).


10. §


(1) A Képviselő-testület meghívóját a tervezett írásbeli előterjesztésekkel együtt a képviselő-testületi ülés napjától visszafelé számított 6. nap, sürgősségi napirend és a soron kívüli ülés napirendje esetén előző nap 24:00 órájáig kell kézbesíteni.


(2) A kézbesítés elektronikus formában (e-mailen keresztül, megadott elektronikus elérhetőségről történő letöltés útján, elektronikus adathordozón) vagy nyomtatott formában történik.


(3) A Képviselő-testület ülésének meghívóját és azzal együtt az előterjesztéseket
     a)  a képviselő, meghívott elektronikus kézbesítési címére, vagy
     b)  a képviselő, meghívott által megjelölt postai címre kell kézbesíteni.


(4) A képviselők, meghívottak számára korábban már kézbesített előterjesztéseket nem kell a meghívóval együtt ismételten megküldeni, amennyiben azok tartalmában változás nem következett be.


11. §


(1) A Képviselő-testület ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni:
     a) az aljegyzőt,
     b) a Hivatal főosztályvezetőit, osztályvezetőit,
     c) a város országgyűlési képviselőjét,
     d) a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényben nevesített elismert egyházak képviselőit a tevékenységüket közvetlenül érintő napirendi pont tárgyalásakor,
     e) a tevékenységét érintő napirend tárgyalásánál a könyvvizsgálót és a főépítészt,
    f) azt, aki jogszabály rendelkezése alapján, a Képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal rendelkezik, akinek jelenlétét jogszabály kötelezővé teszi,
     g) akinek a meghívását a polgármester a napirendi pont megtárgyalásához indokoltnak tartja,
     h) a napirendi javaslat előterjesztőjét az általa előterjesztett napirendi pont tárgyalására,
     i) a településen működő önszerveződő közösségek képviselőit a tevékenységi körükbe tartozó napirendi pont tárgyalása alkalmával.


(2) A tanácskozási joggal meghívottak a Képviselő-testület ülésén - a döntéshozatalban való részvétel kivételével - a képviselőket megillető jogosultsággal rendelkeznek.


(3) A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal képviselője a rá irányadó, törvényességi felügyeleti jogkört szabályozó jogszabályok szerint a Képviselő-testület bármely ülésén részt vehet.


5. Az ülések nyilvánossága


12. §


(1) A Képviselő-testület ülései – a magasabb érvényű jogszabályban meghatározott esetkörök kivételével – nyilvánosak. Az ülés időpontjáról a választópolgárokat a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.


(2) A nyilvános ülésen a hallgatóság - ideértve a tömegtájékoztatási szervek képviselőit is - csak a kijelölt helyeken foglalhat helyet, és az engedély nélküli véleménynyilvánítás bármely formájától tartózkodni köteles. A Képviselő-testület ülésén a tömegtájékoztatási szervek munkatársai tevékenységükkel nem zavarhatják a testület munkáját. A 25. § (1) bekezdésének d) pontja szerinti intézkedés e személyekkel szemben is foganatosítható.


(3) Az önkormányzati rendeletek véleményezésében való társadalmi részvétel lehetőségét az önkormányzat a honlapon közzétett elektronikus elérhetőségen keresztül biztosítja.


(4) Az önkormányzati rendeletek társadalmi egyeztetése keretében a közzétett rendelet-tervezetekről a természetes személyek, valamint nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek a (3) bekezdésben megnevezett elektronikus elérhetőség igénybevételével a Képviselő-testület ülését megelőző nap 12.00 óráig nyilváníthatnak véleményt.


(5) A társadalmi egyeztetés keretében a rendelet-tervezethez megküldött vélemények ismeretében az előterjesztő dönt a rendelet-tervezet esetleges módosításáról, vagy kiegészítéséről.


13. §


Ha az érintett a magasabb érvényű jogszabályban meghatározottak alapján zárt ülés tartását kéri, ez irányú kérését a Képviselő-testület ülésének megkezdéséig írásban terjesztheti elő a polgármesternél. A zárt ülés tartására vonatkozó szabályokat a kérelem átvételétől kell alkalmazni.


6. Napirendi javaslat


14. §


(1) A polgármester a Képviselő-testületnek ajánlott írásbeli előterjesztésekről, azok sorrendjéről, a képviselő-testületi meghívó végleges tartalmáról az ülést megelőző 6. napon, sürgősségi indítványok és a soron kívüli ülés esetében az ülés előtti napon dönt.


(2) A polgármester köteles napirendi pontnak javasolni a soron következő ülésen azt az előterjesztést, amelyet a képviselő-testületi tagok legalább egynegyede írásban javasol.


15. §


(1) A Képviselő-testület ülésén a napirendre a polgármester tesz javaslatot, amelynek alapján a napirendet a Képviselő-testület egyszerű többséggel, vita nélkül megállapítja.


(2) A polgármester és az előterjesztő az előterjesztést a vita lezárását megelőzően visszavonhatja.


(3) A polgármester, a képviselők, a jegyző, valamint saját előterjesztéseik tekintetében az előterjesztési joggal rendelkezők kezdeményezhetik valamely napirendi pont elnapolását, az ülés napirendi javaslatáról történő levételét, illetve a javasolt sorrend megváltoztatását. A kezdeményezésről a Képviselő-testület vita nélkül egyszerű többséggel dönt.


(4) A már napirendre vett napirendi pont elnapolásáról, napirendről történő levételéről, a napirendi pontok sorrendjének megváltoztatásáról bármely képviselő javaslatára a Képviselő-testület egyszerű többséggel vita nélkül dönt.


7. A képviselő-testületi előterjesztések formai és tartalmi követelményei


16. §


A képviselő-testületi előterjesztés:
a) írásbeli előterjesztés,
b) sürgősségi indítvánnyal előterjesztett írásbeli előterjesztés,
c) szóbeli előterjesztés,
d) beszámoló,
e) tájékoztató.


8. A képviselő-testületi előterjesztések rendje


17. §


(1) Írásbeli képviselő-testületi előterjesztést nyújthat be:
    a) a polgármester, alpolgármester,
    b) a képviselő, képviselőcsoport,
    c) a tanácsnok,
    d) a Képviselő-testület bizottsága,
    e) a jegyző, aljegyző,
    f) azon szerv vezetője, aki jogszabály alapján beszámol vagy tájékoztatást ad,
    g) az, akit a polgármester előterjesztőként felkér.


(2) Az előterjesztés törvényességi véleményeztetéséről a jegyző olyan határidő kitűzésével gondoskodik, hogy az lehetőleg a Képviselő-testület üléséről szóló meghívó és a képviselő-testületi előterjesztések kézbesítéséig megtörténjen.


18. §


(1) Sürgősségi indítvánnyal előterjesztést akkor lehet tenni, ha
    a) az jogszabályban előírt, vagy a Képviselő-testület által megállapított határidő mulasztása miatt, vagy önkormányzati érdeksérelem nélkül a következő ülésre már nem terjeszthető be, vagy
    b) azt pályázat benyújtása, elbírálása vagy véleményezése indokolja.


(2) Sürgősségi indítvánnyal rendelet-tervezet csak akkor tűzhető napirendre, ha a rendeletalkotási kötelezettséget magasabb szintű jogszabály írja elő olyan határidővel, hogy a jogszabályi előírás másképp nem teljesíthető.


(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén a testületi tagok legalább egynegyede, a polgármester, a bizottság, a jegyző írásban sürgősségi indítvánnyal javasolhatja valamely téma napirendre tűzését.


(4) Sürgősségi indítvánnyal előterjesztett javaslat tárgyalásának - ha jogszabály másként nem rendelkezik - nem feltétele az előzetes bizottsági vélemény beszerzése.


19. §


(1) Az írásbeli előterjesztés szöveges része tartalmazza:
    a) a határozati javaslat, vagy rendelet-tervezet megértéséhez szükséges – az előterjesztő által lényegesnek tartott – előzményeket, magyarázatot, az azok alapjául szolgáló tényeket, adatokat, jogszabályokat,
    b) annak említését, hogy a témakör szerepelt-e már korábban napirenden, és ha igen milyen döntés született, mi indokolja az ismételt tárgyalását,
    c) szükség szerint a döntési alternatívákat, várható hatásaikkal,


(2) Az írásbeli előterjesztés határozati javaslatot, határozati javaslatokat, illetve rendelet-tervezetet, rendelet-tervezeteket tartalmazhat.


(3) Az írásbeli előterjesztés határozati javaslata tartalmazza:
    a) a döntéshozót,
    b) a képviselő-testületi hatáskört biztosító jogszabályt, illetve ha a javaslat korábbi képviselő-testületi döntést érint, annak számát,
    c) a rendelkező részt,
   d) az esetleges döntési változatokat - azzal, hogy a határozati javaslatban döntési alternatívaként nem szerepelhet ugyanazon javaslat elfogadása és elutasítása,
    e) a végrehajtási határidőt,
    f)  a végrehajtásért felelős személy megnevezését,
    g) a javasolt személyt vagy személyeket név szerint.


(4) A sürgősségi indítvánnyal előterjesztett írásbeli előterjesztés formai és tartalmi követelményeire e § rendelkezéseit kell alkalmazni. Az előterjesztést sürgősségi indítvánnyal kell kiegészíteni, amelynek szöveges része tartalmazza annak indokolását, hogy a téma sürgősséggel történő napirendre tűzése milyen okból szükséges.


20. §


(1) A szóbeli előterjesztésről 1 (eredeti) példány írásbeli előterjesztés készül, amelyre alkalmazni kell az e rendeletben az írásbeli előterjesztésre vonatkozóan rögzített tartalmi követelményeket.


(2) Szóbeli előterjesztést tehet:
    a) a polgármester,
    b) az alpolgármester.


21. §


(1) A beszámoló
    a)  önkormányzati hatáskör gyakorlásáról,
    b)  a Képviselő-testület valamely határozatának végrehajtásáról,
    c)  az interpelláció kivizsgálásáról,
    d)  a Képviselő-testület és szervei működéséről,
   e) az önkormányzati feladatot ellátó szervezet vagy jogszabályban beszámolásra kötelezett szerv tevékenységéről készíthető.


(2) A beszámoló benyújtására a polgármester, bizottsági elnök, tanácsnok, jegyző, továbbá jogszabály alapján beszámolásra kötelezett jogosult.


(3) A polgármester soron következő ülésenként köteles beszámolni a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról.


(4) A lejárt határidejű határozatokról szóló beszámoló keretében nem kell a Képviselő-testületnek beszámolni azokról a határozatokról, amelyekről a Képviselő-testület már döntést hozott.


22. §


(1) A tájékoztató olyan írásos információk Képviselő-testület elé terjesztését jelenti, amelyek az önkormányzati döntések meghozatalát általános jelleggel támasztják alá, illetve amelyek valamely, a város életével kapcsolatos jelenségnek, nem önkormányzati szerv tevékenységének megismerését segítik elő.


(2) Tájékoztató benyújtására a polgármester, a bizottság, a tanácsnok, a jegyző, a jogszabály alapján tájékoztatásra kötelezett, továbbá a polgármester által felkért személy, vagy szervezet vezetője jogosult.


(3) A tájékoztató jellegű napirendi pont esetében nem kötelező vitát nyitni.


23. §


(1) Az írásbeli előterjesztésre vonatkozó alaki és tartalmi követelményeket a beszámolóra és a tájékoztatóra is megfelelően alkalmazni kell.


(2) A Képviselő-testület a szavazati arányok rögzítésével alakszerű határozat nélkül dönt,
     a) feladat meghatározását nem tartalmazó előterjesztések elfogadásáról,
     b) informális jelentés, tájékoztató tudomásul vételéről,
     c) interpellációra adott válasz elfogadásáról.


9. A Képviselő-testület tanácskozási rendje


24. §


(1) Az ülést a polgármester nyitja meg, megállapítja a jelenlévő képviselők számát, az ülés határozatképességét, javaslatot tesz az ülés napirendjére


(2) Ha a Képviselő-testület nem határozatképes vagy határozatképtelenné válik, a polgármester kísérletet tesz a határozatképesség helyreállítására.


(3) Amennyiben a Képviselő-testület a polgármester (2) bekezdésben foglalt intézkedése ellenére sem határozatképes, a polgármester az ülést berekeszti. Az ülés berekesztése esetén a Képviselő-testületet a polgármester 8 napon belül köteles az eredeti napirendi javaslattal, illetve a határozatképesség hiányában meg nem tárgyalt napirendi pontokkal újból összehívni.


25. §


(1) Az ülés rendjének biztosítása érdekében a polgármester
     a)  figyelmezteti a hozzászólót, hogy
         aa)  csak a napirenddel kapcsolatosan tegye meg észrevételét, javaslatát, s attól ne térjen el,
         ab)  a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő kijelentésektől tartózkodjon,
     b) rendre utasíthatja azt, aki a Képviselő-testülethez méltatlan magatartást tanúsít,
     c) megvonhatja a szót attól a képviselőtől, aki a fenti pontokban foglalt rendzavaró magatartást megismétli,
     d) a nem képviselő résztvevőt ismételt rendzavarás esetén a teremből kiutasíthatja,
     e) a hozzászólótól az idő túllépése miatt köteles megvonni a szót.


(2) A Képviselő-testület ülésének ideje alatt az ülésteremben mobiltelefont használni nem lehet.


26. §


(1) A polgármester bármikor tárgyalási szünetet rendelhet el, amelynek az időtartamát is megállapítja.


(2) A döntés előtt képviselői kezdeményezésre szünet rendelhető el, amelyről a képviselő-testület vita nélkül határoz.


27. §


(1) Hatályon kívül helyezve.


(2) Bármelyik képviselő ügyrendi kezdeményezésére bármelyik napirend  tárgyalási időkeretét a Képviselő-testület maximum 1/2 órában állapíthatja meg. A megállapított időkeret ettől rövidebb nem lehet. A kezdeményezésről a Képviselő-testület vita nélkül egyszerű szótöbbséggel dönt.


10. Vitavezetési szabályok


28. §


(1) A polgármester minden napirendi pontról külön vitát nyit. A vita 5 részből áll:
   a) 1. részben:
    Az előterjesztő szóbeli kiegészítést tehet az írásbeli előterjesztéshez legfeljebb 2 percben, vagy ismerteti a szóbeli          előterjesztést.
    Az előterjesztőnek az ülés megkezdése előtt írásban előterjesztett kérelmére a szóbeli kiegészítéshez kivetítésre alkalmas multimédiás eszköz használatát a polgármester engedélyezi.
    b) 2. részben:
    Az előterjesztést előzetesen megtárgyaló bizottságok véleményének ismertetésére kerül sor legfeljebb 1-1 percben.
    c) 3. részben:
    A képviselők és a tanácskozási joggal rendelkezők mindegyike legfeljebb 2+1 percben kérdéseket tehet fel.
    d) 4. részben:
    A képviselők és a tanácskozási joggal rendelkezők ismertetik véleményüket (hozzászólás) legfeljebb 3+2 percben.
   e) 5. részben: A vita lezárása előtt az előterjesztő reagál a hozzászólásokra és véleményt nyilvánít a módosító javaslatokról, nyilatkozik azok esetleges befogadásáról.


(2) A polgármester és az alpolgármesterek a vita bármelyik részében kifejthetik véleményüket. A jegyző jogszabálysértésre, valamint a működéstől való eltérésre hivatkozva bármikor hozzászólhat.  


(3) A polgármester a vitaszakaszban elhangzottakat összefoglalja és a vitát lezárja. A vita mindaddig nem zárható le, amíg a hozzászólásra jelentkező képviselők és tanácskozási joggal résztvevők között van olyan, aki a napirendi ponttal kapcsolatban még nem nyilvánított véleményt.


11. A felszólalások típusai


29. §


(1) A Képviselő-testületen az alábbi felszólalásokra kerülhet sor:
     a)  napirendhez kapcsolódó felszólalás,
     b)  ügyrendi felszólalás,
     c)  kérdés,
     d)  közérdekű bejelentés,
     e)  interpelláció,
      f)  állampolgári jogon történő hozzászólás.


(2) Amennyiben a képviselő nem megfelelő témakörben és nem önkormányzati ügyben szólal fel, úgy a polgármesternek meg kell vonnia a szót.


30. §


A napirendhez kapcsolódó felszólalásra a képviselőknek a jelentkezés sorrendjében, a tanácskozási joggal megjelenteknek és az állampolgári jogon hozzászólóknak az általa megállapított sorrendben a polgármester adja meg a szót, a vitavezetésre vonatkozó szabályok szerinti rendben.


31. §


(1) Az ügyrendi felszólalás ügyrendi hozzászólás, ügyrendi javaslat, vagy ügyrendi kérdés lehet. Ügyrendi felszólalás keretében a Képviselő-testület tagjai legfeljebb 2-2 percben kérhetnek szót.


(2) Az ügyrendi hozzászólás olyan, a Képviselő-testület működésének, ülésének rendjével kapcsolatos, a tárgyalt napirendi pont tartalmát érdemben nem érintő, intézkedést igénylő észrevétel, amelyről dönteni nem szükséges.


(3) Ügyrendi javaslat a Képviselő-testület vezetésével, működésével, rendjével összefüggő, a tárgyalt napirendi pont tartalmát érdemben nem érintő, döntést igénylő eljárási kérdésre vonatkozó javaslat. Az ügyrendi javaslatról a Képviselő-testület vita nélkül határoz egyszerű többséggel.


(4) Ügyrendi kérdésben a Képviselő-testület tagjai e rendelet vitavezetési szabályai keretében meghatározottak szerint kérhetnek szót. Az ügyrendi kérdést annak feltételét követően megválaszolja az, akihez a képviselő kérdését intézte. A válaszadást követően az ügyrendi kérdésről további vita nem nyitható.


32. §


(1) A képviselő a Képviselő-testület ülésén a „Kérdések, interpellációk, közérdekű bejelentések” napirendi pont keretében közérdekű bejelentést tehet, felvilágosítást kérhet a polgármestertől, az alpolgármestertől, a jegyzőtől, a bizottság elnökétől. A felvilágosítás kérdés, interpelláció lehet.


(2) A közérdekű bejelentés, a kérdés, az interpelláció időtartama legfeljebb 3 perc.


(3) Az „Kérdések, interpellációk, közérdekű bejelentések” napirendi pont a mindenkori soron következő nyílt ülés utolsó napirendjeként kerül megtárgyalásra.


(4) A kérdés az önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezeti, működési, döntési, előkészítő jellegű felvetés, vagy tudakozódás, melyre külön intézkedést nem igénylő konkrét válasz adható.


33. §


(1) Interpellációnak minősül az olyan, intézkedést igénylő kérdés vagy véleménynyilvánítás, amelyet a képviselő a polgármesterhez, a bizottsági elnökhöz, vagy a jegyzőhöz intéz önkormányzati feladatkörébe tartozó ügyben.


(2) Az interpellációt legkésőbb az ülést megelőző 6. napon a hivatali munkaidő vége előtt írásban kell benyújtani a jegyzőhöz, aki gondoskodik annak a címzetthez való eljuttatásáról. Az interpellációnak tartalmaznia kell a képviselő nevét, az interpelláció tárgyát és címzettjét.


(3) A Képviselő-testület ülésén lehetőséget kell adni az interpelláció szóban történő előadására is. Az arra adott válasz legfeljebb 5 perc lehet.


(4) Az interpellációra adott válasz elfogadásáról az interpelláló nyilatkozik. A válasz el nem fogadása esetén a Képviselő-testület egyszerű többséggel vita nélkül határoz.


(5) Ha az interpellációra adott választ a Képviselő-testület nem fogadta el, további vizsgálat és javaslattétel céljából a kérdést az általa kijelölt bizottság elé utalja.


(6) Ismételt el nem fogadás esetén a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt az interpelláló által felvetett kérdés lezárásának módjáról.


(7) A Képviselő-testületen idő hiányában válasz nélkül maradt, vagy az interpellált részéről előkészítést igénylő esetekben az interpellációkra a választ írásban kell megadni az ülést követő 30 napon belül.


(8) Amennyiben az interpelláció megtárgyalásánál az interpelláló képviselő nincs jelen, a távollévő képviselő által benyújtott interpelláció nem tárgyalható meg, azt elnapoltnak kell tekinteni.


(9) Egyazon kérdésben újabb interpellációnak nincs helye. Az interpelláció azonosságáról - kétség esetén - a Képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többséggel határoz.


34. §


A napirendi ponthoz állampolgári jogon történő hozzászólásra jelentkező állampolgárnak a polgármester adja meg a szót legfeljebb 3 perc időtartamra, amennyiben hozzászólási szándékát a napirendi pont megjelölésével a polgármesternél az ülés megkezdése előtt írásban jelezte. Az állampolgári jogon történő hozzászólásokra összesen 30 perc áll rendelkezésre.


12. A döntéshozatal szabályai


35. §


Minősített többség szükséges a javaslat elfogadásához a magasabb érvényű jogszabályban meghatározottakban felsorolt döntéseken túl az alábbi ügyekben:
   a)  a Képviselő-testület hatáskörének átruházása,
   b)  hitelfelvétel, kötvény kibocsátás,
   c) önkormányzati jelképek, kitüntetések és elismerő címek meghatározása, használatuk szabályozása, díszpolgári cím adományozása,
   d)  a polgármester fegyelmi és anyagi felelősségének megállapítása,
   e)  helyi népszavazás kiírása,
   f)   településszerkezeti terv jóváhagyása,
   g)  közjogi szervezetszabályozó eszköz (normatív határozat) elfogadása,
   h)  az e rendeletben meghatározott más esetben.


36. §


(1) A szavazás tárgyát képező határozati javaslatot a polgármester ismerteti. A javaslatot nem kell ismertetni, elegendő arra utalni,
    a) ha az mindenben megegyezik az eredetileg írásban előterjesztett javaslattal, vagy
    b) ha a javaslat a vita során félreérthetetlenül megfogalmazást nyert.


(2) Ha a módosító vagy kiegészítő javaslatot az előterjesztő változtatás nélkül teljes egészében befogadja és erről nyilatkozik, akkor a módosító vagy kiegészítő javaslatról az eredeti javaslat módosítással, kiegészítéssel nem érintett pontjaival együtt kell szavazni.


(3) A szavazás számszerű eredményének megállapítása után a polgármester kihirdeti a döntést.


(4) Az ügyrendi javaslatokat a polgármester soron kívül, az elhangzást követően azonnal szavazásra bocsátja.


37. §


A nyílt szavazás elsősorban szavazatszámláló gép alkalmazásával, ennek hiányában kézfelemeléssel történik.


38. §


(1) A magasabb érvényű jogszabályban meghatározottakban foglalt esetek kivételével bármely képviselő javaslatot tehet név szerinti szavazásra. A kérdésben a Képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többséggel dönt.


(2) A név szerinti szavazás esetén a képviselők névsorát ABC sorrendben a polgármester olvassa fel. A képviselők "igen", "nem", "tartózkodom" nyilatkozattal szavaznak. A polgármester szavazatát utolsóként adja le. A jegyző által hitelesített névsort a személyek szavazatának feltüntetésével és a napirendre történő utalással a jegyzőkönyvhöz kell csatolni.


39. §


Titkos szavazást tarthat a Képviselő-testület a magasabb érvényű jogszabályban meghatározott ügyekben a polgármester, valamint a Képviselő-testület tagjai legalább egynegyedének kezdeményezésére. A titkos szavazás elrendeléséről a Képviselő-testület vita nélkül, minősített többséggel dönt. A titkos szavazás elrendelésével egyidejűleg annak módjáról is dönt a Képviselő-testület. A titkos szavazás jegyzőkönyvét a jegyzőkönyvhöz csatolni kell.


40. §


(1) Ha a Képviselő-testület kinevezési, megbízási, választási jogkörének gyakorlása során több jelölt közül választ, valamint ha a határozati javaslat több változatot tartalmaz, azok mindegyikéről szavazni kell. Azt a jelöltet, illetve változatot kell elfogadottnak tekinteni, amelyik a legtöbb igen szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazatok száma eléri a szükséges többséget.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt eljárás során megvalósult szavazategyenlőség esetén újabb szavazási fordulót kell tartani a legtöbb azonos szavazatot elért jelöltek, illetve változatok között. Ez alapján azt a jelöltet, illetve változatot kell elfogadottnak tekinteni, amelyik a legtöbb igen szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazatok száma eléri a szükséges többséget.


(3) Ha az előző bekezdésekben foglaltak alapján a jelölt, illetve a határozati javaslat nem kapja meg a szükséges szavazatot, az előterjesztőnek új pályázatot kell kiírnia, illetve új határozati javaslatot kell készítenie.


41. §


A döntéshozatalnál módosító javaslatot a bizottsági szakaszban a bizottsági ülésen lehet tenni.


41/A. §


(1) Ha az önkormányzati képviselő a személyes érintettség bejelentésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, a részére megállapított havi tiszteletdíja 1 havi időtartamra 25 %-kal csökkenjen.


(2) A személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt a jogkövetkezmény a tény bekövetkezésétől számított 6 hónapon belül állapítható meg.


(3) A tiszteletdíj csökkentésre vonatkozó döntést a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság javaslatára a Képviselő-testület minősített többséggel hozza meg.


13. Az önkormányzati rendeletek kihirdetése és a határozatok közzététele


42. §


Az önkormányzati rendeleteket és a határozatokat a helyben szokásos módon kell kihirdetni, illetve közzétenni.


14. A Képviselő-testület ülésének jegyzőkönyve


43. §


(1) A Képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvnek a magasabb érvényű jogszabályban meghatározott tartalmi elemeken túl tartalmaznia kell
     a) napirendi pontonként az elhangzott előterjesztői kiegészítést, bizottsági véleményt, a feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat,
     b) a polgármester ülésvezetéssel összefüggő intézkedéseit,
     c) a Képviselő-testület ülésén történt fontosabb eseményeket,
     d) a kérdéseket, interpellációkat és az azokra adott választ.


(2)  Az ülésen elhangzottakat hangfelvételen is rögzíteni kell.


(3) Hatályon kívül helyezve.


15. Közmeghallgatás és helyi népszavazás


44 §


(1) A közmeghallgatás összehívására, a meghívottak körére a Képviselő-testület nyilvános ülésére vonatkozó általános szabályok az irányadók azzal, hogy a meghívottak köre bővíthető.


(2) A közmeghallgatás időpontját legalább 3 nappal korábban a helyben szokásos módon közzé kell tenni.


(3) Amennyiben a közérdekű kérdés vagy javaslat az ülésen nem válaszolható meg, a meg nem válaszolt közérdekű kérdést és javaslatot a polgármester, jegyző, vagy a tárgykör szerint érintett bizottság, illetve tanácsnok vizsgálja.


(4) A válaszról a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatni kell.


44/A. §


Helyi népszavazást Püspökladány város választópolgárai legalább 25 százalékának megfelelő számú választópolgár kezdeményezhet.


III. Fejezet


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET TAGJAI


16. Képviselő


45. §


(1) A Képviselő-testület tagjai Püspökladány város egészéért vállalt felelősséggel képviselik választóik érdekeit.


(2) A képviselő - más jogszabályban meghatározott jogai mellett - jogosult:
   a) megbízatása idejére képviselői munkájához igénybe venni az önkormányzat által térítésmentesen biztosított informatikai szolgáltatásokat, valamint a részére átadott, - az önkormányzat tulajdonát képező - hordozható számítógépet, annak tartozékait és a működéshez szükséges szoftvereket,
    b) képviselői munkájával összefüggésben - az önkormányzattól kapott megbízás alapján képviselői igazolványának felmutatásával az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, egyéb szervezetek (a továbbiakban: intézmények) helyiségeibe - az intézmény vezetője, vagy távolléte esetén az erre kijelölt személlyel történő előzetes egyeztetés után belépni,
   c) képviselői munkájával összefüggésben az intézmények tevékenységével, működésével kapcsolatban adatot, tájékoztatást és információt - a Hivatal illetékes szervezeti egysége útján - kérni.


45/A. §


(1) A tiszteletdíj összege
     a) a képviselőnek havi bruttó: 85 030 Ft (alapdíj),
     b)  ha a képviselő bizottságnak tagja az alapdíj és annak 38,25 %-ával megemelt mértéke: 117 554 Ft,  
     c)  a bizottság elnökének, tanácsnoknak az alapdíj és annak 76,5 %-ával megemelt mértéke: 150 078 Ft,  
     d)  a nem képviselő bizottsági tagok esetén az alapdíj 38,25 %-a: 32 524 Ft.
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
(2)  A tiszteletdíj (utólagosan) a tárgyhónapot követő képviselő-testületi ülés napján kerül kifizetésre, kivéve
      a) a július havi tiszteletdíjat, melyet augusztus 5-től,
      b) a december havi tiszteletdíjat, melyet december 28-tól vehetnek fel a képviselők, illetve a nem képviselő bizottsági tagok.


(3) Az elszámolásokat a Hivatal Városgazdálkodási Irodája készíti elő.


(4) A képviselő köteles részt venni a képviselő-testület munkájában. A testületi munkában való részvétel megjelenési, véleményezési, döntéshozatalban való részvételi kötelezettséget és a rábízott feladatok ellátásának kötelezettségét jelenti. Amennyiben a képviselő e kötelezettségének nem tesz eleget (nem vesz részt a képviselő-testület, a bizottság ülésein, munkájában) tiszteletdíja mérsékelhető, kivéve igazolt távollét esetén.


(5) Amennyiben a képviselő, vagy bizottsági tag a havonta tartott ülésről vagy ülésekről igazolatlanul távol marad, úgy az adott havi tiszteletdíját 25 %-kal mérsékelni kell. A hiányzás jellegének a minősítése képviselő-testületi ülés esetében a polgármester, bizottsági ülés esetében az elnökre vonatkozóan a polgármester, tag esetében az elnök feladata. A minősítések alapján kerül sor az elszámolásokra. Az ülésről való távollétet - okának megjelölésével - legkésőbb az ülés megkezdését megelőző 1 órával jelezni kell a polgármester vagy a bizottság elnöke felé.


(6) Amennyiben a képviselőtől a testületi ülésen legalább 2 alkalommal meg kellett vonni a szót, úgy tiszteletdíját 5 %-kal mérsékelni kell. Minden további szómegvonás után további 5 %-ot kell levonni a tiszteletdíjból. A tiszteletdíj ilyenirányú csökkentését, illetve elszámolását a jegyzőkönyvek alapján kell elvégezni.


45/B. §


(1) A képviselőt természetbeni juttatásként az alábbi kedvezmények illetik meg:
     a) ingyenes belépő a városi strandfürdő területére,
     b) ingyenes belépő a városi gyógyfürdőbe és az OEP által nem támogatott szolgáltatások ingyenes igénybevétele.


(2) A természetbeni juttatásokat az üzemeltetést végző gazdasági társaság által elkészített, a polgármester aláírásával és pecsétjével ellátott igazolvány bemutatása alapján lehet igénybe venni.


46. §


(1) A képviselő - más jogszabályban meghatározott kötelezettségei mellett - köteles:
    a) írásban vagy szóban a polgármesternek, illetve a bizottság elnökének bejelenteni, ha a Képviselő-testület ülésén, illetve bizottsági ülésen részt venni nem tud, vagy egyéb megbízatása teljesítésében akadályoztatva van,
    b) a Képviselő-testület vagy bizottság megbízásából történő eljárásról a következő ülésen beszámolni,
    c) a választópolgárokkal közvetlen és rendszeres kapcsolatot tartani.


(2) A képviselő a lakossági kérelmek, panaszok, bejelentések megismerése érdekében fogadóórát tarthat.


17. Képviselőcsoport


47. §


(1) A Képviselő-testületben képviselettel rendelkező pártok, egyéb szervezetek a képviselői tevékenységük összehangolására egy-egy képviselőcsoportot (frakciót) hozhatnak létre. A független képviselő egy képviselőcsoporthoz csatlakozhat.


(2)  A képviselőcsoport megalakításához és működéséhez
    a) egy - a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán jelölő szervezetként induló - jelölő szervezet esetében legalább 2 képviselő,
    b) két - a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán jelölő szervezetként induló - jelölő szervezet esetében legalább 4 képviselő,
   c) három vagy ennél több - a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán jelölő szervezetként induló - jelölő szervezet esetében legalább 5 képviselő szükséges.


(3) A független képviselőt a képviselőcsoport létszámának meghatározása szempontjából úgy kell tekinteni, mintha jelölő szervezet jelöltjeként szerzett volna mandátumot.


(4)  Frakció tagságának megszűnése esetén a képviselő csak 6 hónap elteltével csatlakozhat más frakcióhoz.


(5) A képviselőcsoport működésének szabályait e rendelet keretei között önállóan határozza meg.


48. §


(1)  A képviselőcsoport megalakulását a megalakulástól számított 5 napon belül kell írásban bejelenteni a polgármesternél.


(2) A képviselőcsoport vezetője a képviselőcsoport megalakítását, megszűnését, elnevezését, tagságának létszámát, vezetőjének nevét, valamint az ezekben az adatokban bekövetkezett változásokat a polgármesternek tett írásbeli nyilatkozattal jelenti be.


(3) A polgármester a beérkezett nyilatkozatot a Képviselő-testület soron következő ülésén ismerteti.


(4) A képviselőcsoport köteles vezetőt és legalább 1 vezető-helyettest választani.


(5) Egy képviselő csak egy képviselőcsoporthoz tartozhat.


18. Tanácsnok


49. §


(1) A tanácsnok megválasztása határozott időre, vagy meghatározott feladatok ellátására szólhat.


(2) A tanácsnok megbízatása megszűnik:
     a) a képviselői mandátuma megszűnésével,
     b) határozott időre történő választás esetén a határozott idő elteltével,
    c) meghatározott feladatok ellátására történő választás esetén feladatának elvégzését követően, az erről szóló jelentésnek a Képviselő-testület által történő elfogadásával,
    d) felmentéssel,
    e) lemondással.


(3) A tanácsnok megbízatásának időtartama alatt évente egy alkalommal tevékenységéről beszámol a Képviselő-testületnek.


19. A Hivatal közreműködésének rendje
a képviselők munkájának segítésében


50. §


(1) A képviselői munkához szükséges adminisztratív közreműködést elsősorban a Hivatal Szervezési, jogi, közigazgatási irodáján vehetik igénybe a megválasztott képviselők.


(2) A folyamatos közreműködést a jegyző biztosítja.


(3) A képviselői munkához szükséges tájékoztatást a már befejezett és folyamatban lévő ügyekről a jegyző útján a Hivatal irodavezetőitől, illetve az általuk megbízottaktól lehet kérni minden hét csütörtökén 14.00 és 16.00 óra között.


(4) Legfeljebb 3 lap terjedelmű iratokról a képviselő másolatot kérhet, ettől nagyobb oldalszámú anyagokat megfelelő körülmények biztosítása mellett betekintésre kaphat meg a jegyző útján az irodavezetőtől.


(5) A képviselő szóbeli és írásbeli tájékoztatást igényelhet a Hivataltól a jegyző megkeresésével, melyre a tájékoztatást, felkészülést nem igénylő ügyekben legkésőbb 3 munkanapon belül, alaposabb felkészülést igénylő ügyekben legkésőbb 15 munkanapon belül kapja meg.


(6) Ha a képviselő a képviselő-testületi bizottság feladat- és hatáskörét érintő felvilágosítást kér, a tárgykör szerint érintett osztályvezető a jegyző útján erről a bizottságot legközelebbi ülésén értesíti. A képviselő részére adott tájékoztatásokról az irodavezetők részletes nyilvántartást vezetnek.


(7) A képviselő közérdekű ügyekben kezdeményezheti a jegyzőnél a hatáskörébe tartozó intézkedés megtételét, melynek folyamatáról, eredményéről a kezdeményező képviselőt a jegyző útján a tárgykör szerint érintett főosztályvezető tájékoztatja.


IV. Fejezet


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET BIZOTTSÁGAI


20. Állandó bizottságok


51. §


A Képviselő-testület állandó bizottságai és - a bizottság elnökével együtt számított - tagjaik száma:
   a) Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság (3 képviselő + 2 nem képviselő tag = 5 fő)
   b) Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság (3 képviselő + 2 nem képviselő tag= 5 fő)
   c) Oktatási, Kulturális és Sportbizottság (3 képviselő + 2 nem képviselő tag = 5 fő)
   d) Szociális és Humán Bizottság (3 képviselő + 2 nem képviselő tag = 5 fő)


21. Az állandó bizottságok feladatai


52. §


(1) Az állandó bizottságok feladata, hogy folyamatosan segítsék a Képviselő-testület tevékenységét, illetve munkájának eredményességét.


(2)  Az állandó bizottság általános feladatai
     a)  Dönt: a Képviselő-testület által hatáskörébe utalt ügyekben.
     b) Előkészíti: a feladatkörébe tartozó önkormányzati rendeletek koncepcióját, rendelet-tervezeteket, valamint a Képviselő-testület által feladatkörébe utalt további előterjesztéseket.
    c) Állást foglal, illetve véleményezi:
         ca)  a hatáskörébe tartozó képviselő-testületi előterjesztéseket,
         cb)  a Képviselő-testület által meghatározott rendelet-tervezeteket,
         cc) a polgármester által előterjesztett, feladatkörét érintő javaslatokat, tervezeteket,
      cd)  az önkormányzat költségvetési koncepciójának, valamint gazdasági programjának tervezetét a bizottság feladatkörét érintő kérdésekben,
         ce) az önkormányzat költségvetési rendelet-tervezetét,
      cf) a feladatköréhez tartozó önkormányzati intézmények intézményvezetői, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, egyéb szervezetek vezetői pályázatait, a vezetők kinevezésére, megbízására, felmentésére, a fegyelmi eljárásra irányuló előterjesztéseket,
        cg) a feladatkörét érintő intézmények, gazdasági társaságok, egyéb szervezetek alapításával, megszüntetésével, átszervezésével kapcsolatos koncepciókat, előterjesztéseket.
   d) Kapcsolatot tarthat: a feladatkörét érintő területen működő közigazgatási szervekkel, más szervekkel, civil szervezetekkel, önszerveződő közösségekkel,
    e)     Figyelemmel kísérheti:
        ea)  a szakterületét érintő városi szintű nemzetközi kapcsolatokat,
        eb)  a szakterületén működő önkormányzati intézmények tevékenységét.
    f)     Egyéb feladatok:
      fa) a ciklus végét megelőző 30. napig legalább egy alkalommal áttekinti a feladatkörébe tartozó önkormányzati intézmények, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, alapítványok működését,
        fb)  évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek az átruházott hatáskör gyakorlásáról.


53. §


(1) A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság dönt a Képviselő-testület által a bizottságra ruházott hatáskörökben.


(2) A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményezi
    a) a pénzügyi kihatású,
    b) a helyi adókkal kapcsolatos,
    c) az önkormányzat gazdálkodásáról
    szóló előterjesztéseket.


(3) A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság figyelemmel kíséri, ellenőrzi
    a) az önkormányzat és intézményei gazdálkodását,
    b) az önkormányzati vagyon hasznosítását.


(4) A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság ügyrendi jogkörében az alábbi feladatokat látja el:
    a)  nyilvántartja és ellenőrzi a vagyonnyilatkozatokat,
    b)  kivizsgálja az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést,
    c)  kivizsgálja a méltatlanság megállapítására irányuló kezdeményezést,
    d)  fogadja az összeférhetetlenség megszüntetésére irányuló lemondó nyilatkozatot,
    e)  fogadja a köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvételről szóló igazolást.


54. §


(1) A Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság dönt a Képviselő-testület által a bizottságra ruházott hatáskörökben.


(2) A Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság véleményezi:
    a) a beruházási programokat,
    b) az önkormányzati vagyon hasznosítását.


(3) A Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság figyelemmel kíséri:
    a) a személyi szolgáltatásokat,
    b) a piacüzemeltetést,
    c) a kereskedelmi tevékenységet,
    d) a külterületi földterületek, dűlőutak, csatornák, stb. hasznosítását, karbantartását
    e) az önkormányzat Környezetvédelmi Programja megvalósulását,
    f)  növényvédelemmel, talajvédelemmel, állattartással, stb. kapcsolatos jogszabályok betartását,
    g) a mezőőri szolgálat munkáját.


(4) A Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság közreműködik:
    a) települési, városrendezési tervek kidolgozásában,
    b) épített környezet védelmében,
    c) településfejlesztési programok megvalósulásának szervezésében,    
    d) kommunális szolgáltatások ellenőrzésében, javaslattételében,
    e) munkahelyteremtés elősegítésére irányuló tevékenységben,
    f) turisztikai, idegenforgalmi jellegű döntések előkészítésében,
    g) városmarketing, PR tervezés, megjelenítés koordinálásában,
    h) egyéni gazdálkodás segítésében,
    i) az önkormányzat tulajdonában lévő földterületek hasznosítására irányuló javaslattételben,
    j) mezőgazdasági és környezetvédelmi tevékenység körébe tartozó támogatások, pályázati kiírások közzétételében,
    k) mezőgazdasági vállalkozások szervezéséhez kapcsolódó segítségnyújtásban.


55. §


(1)  Az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság dönt a Képviselő-testület által a bizottságra ruházott hatáskörökben.


(2)  Az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság véleményezi:
     a) a köznevelési, a közművelődési intézményvezetői pályázatokat,
     b) a Pro Urbe, a Díszpolgári Cím és a Csenki Imre néptanítói díj kitüntetési javaslatokat.


(3) Az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság figyelemmel kíséri:
    a) köznevelési, közművelődési intézményekben végzett szakmai munkát,    
    b) a tömegsport, versenysport helyzetét, működését,
    c) az önkormányzati alapítványok munkáját,
    d) a helyi és a helyben terjesztett média működését,
    e) ifjúsági-, és civilszervezetek tevékenységét


(4) Az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság közreműködik fejlesztési célkitűzések kidolgozásában.


(5) Az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság ellátja a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásával kapcsolatban jelentkező települési értéktári feladatokat.

56. §


(1) A Szociális és Humán Bizottság dönt a Képviselő-testület által a bizottságra ruházott hatáskörökben.


(2) A Szociális és Humán Bizottság véleményezi:
    a) az egészségügyi alapellátással és szakellátással kapcsolatos javaslatokat, előterjesztéseket,
    b) a szociálpolitikai feladatok ellátását (közétkeztetés, házi betegellátás, öregek napközi otthona, családgondozás),
  c) segélyezési tevékenységet (rendszeres, rendkívüli segélyek, szociális szempontból veszélyeztetett gyermekek támogatása).


(3) A Szociális és Humán Bizottság figyelemmel kíséri a település közegészségügyi, járványügyi helyzetét.


22. Az állandó bizottságok működésének szabályai


57. §


(1) Az állandó bizottság elnöke e megbízatásáról történő lemondása esetén a lemondó bizottsági elnöknek a folyamatban lévő ügyekről - lemondó nyilatkozata benyújtásával egyidejűleg tájékoztatnia kell a bizottságot.


(2) A bizottság tevékenysége szünetel, ha a bizottságban a képviselők létszáma nem haladja meg a nem képviselő tagok létszámát.


(3) Ha önkormányzati rendelet eltérően nem rendelkezik, a szünetelés időtartama alatt a bizottság hatáskörébe tartozó ügyekben a Képviselő-testület jár el.


(4) A bizottságot legkésőbb a Képviselő-testület második soron következő ülésén működőképessé kell tenni.


23. Az állandó bizottságok ülései


58. §


(1) A bizottság a Képviselő-testület soron következő üléseinek hetében, a bizottság elnöke - akadályoztatása esetén az általa megbízott települési képviselő bizottsági tag - által összehívott időpontban ülésezik. Az elnök köteles a bizottságot olyan időpontra összehívni, hogy a Képviselő-testület soron következő ülése előtt a napirendként javasolt előterjesztések megtárgyalása megtörténjen. A bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalására előterjesztést az e rendeletben írásbeli előterjesztés benyújtására jogosultként felsoroltak, valamint a bizottság nem képviselő tagjai nyújthatnak be.”


(2) A bizottság elnöke a meghívót és az írásos napirendi anyagokat az ülés előtt legalább 3 nappal megküldi a bizottság tagjainak, valamint az egyéb meghívottaknak. Nem kell megküldeni a bizottság képviselő tagjainak a képviselő-testületi meghívóval megküldött anyagokat. A kézbesítés a bizottsági tag által megjelölt kézbesítési címre, elektronikus úton, vagy nyomtatott formában történik.


(3) A bizottság ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni a polgármestert, az alpolgármestereket, a Hivatal tárgyalt ügyben érintett szervezeti egységének vezetőjét, valamint - a tevékenységi körükbe tartozó napirendi pont tárgyalására - az e rendeletben tanácskozási joggal felruházott szervezetek képviselőjét. A bizottság elnöke a bizottság ülésére más érdekeltet is meghívhat.


(4)  A bizottság üléséről - a napirend közlésével - minden képviselőt értesíteni kell.


59. §


(1) Bármely képviselő javasolhatja a bizottság elnökének a bizottság feladatkörébe tartozó kérdés megtárgyalását. A kérdés napirendre vételéről a bizottság vita nélkül határoz egyszerű többséggel.[1]


(2) A bizottság elnöke a napirendi javaslat - meghívó szerinti - írásos tervezetét szóban módosíthatja az ülésen kiosztott anyagok napirendre vételéről szóló javaslattal. A bizottság ülésén kiosztott anyag tárgyalására csak halasztást nem tűrő esetben, az előterjesztő rövid szóbeli indoklásával kerülhet sor, ha a napirendre vételt a bizottság minősített többséggel megszavazta.


60. §


(1) A bizottság elnöke a magasabb érvényű jogszabályban meghatározott feladatain túl:
     a) a döntéshozatalt követően ismerteti a bizottság határozatát,
     b) kiadmányozza a bizottság döntéseit,
     c) ellenőrzi a bizottság határozatainak végrehajtását.


(2) A bizottság elnökét akadályoztatása, vagy távolléte esetén az általa megbízott települési képviselő bizottsági tag helyettesíti. Az elnököt helyettesítő bizottsági tag jogai és kötelezettségei az elnökével azonosak.


61. §


(1) A jegyzőkönyv kötelező tartalmi elemeiként magasabb érvényű jogszabályban meghatározottakon túl a bizottsági ülésről készült jegyzőkönyv tartalmazza:
    a) az ülés kezdetének és befejezésének tényleges időpontját,
    b) a bizottsági elnök ülésvezetéssel összefüggő intézkedéseit,
    c) a bizottsági ülésen történt fontosabb eseményeket.


(2) A jelenléti íven a jelenlévő bizottsági tagok és meghívottak nevét oly módon kell rögzíteni, hogy bizottsági tagonként az ülésen való megjelenés és az arról való távozás időpontja egyaránt megjelenjen. Az ülésen való megjelenés és az onnan való távozás időpontját az elnök a jelenléti íven aláírásával igazolja. A jelenléti ív és a meghívó egy példányát a jegyzőkönyvhöz mellékelni kell.


(3)  A bizottság jegyzőkönyvét aláírás előtt, a törvényességi ellenőrzés érdekében, az ülést követő 8 napon belül meg kell küldeni a jegyzőnek.


62. §


A bizottságok ügyviteli feladatainak ellátásáról a Hivatal gondoskodik. A bizottság tevékenységéhez adatot szolgáltatni, a döntéstervezetet előkészíteni, a bizottság ülésén részt venni a jegyző által kijelölt köztisztviselő feladata.


24. Ideiglenes bizottság


63. §


(1) A Képviselő-testület egyes önkormányzati feladatok ellátásának időtartamára ideiglenes (ad-hoc) bizottságot hozhat létre, a Képviselő-testület állandó bizottságai tagjainak megválasztására vonatkozó szabályok szerint.


(2) Az ideiglenes bizottság elnevezését, tagjainak számát, feladatát és megbízatásának időtartamát a Képviselő-testület a bizottság felállításakor határozza meg.


(3) Az ideiglenes bizottság működésének szabályaira az állandó bizottság működésére vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni.


25. Munkacsoport


64. §


(1) A Képviselő-testület és a bizottságok meghatározott feladat elvégzésére munkacsoportot hozhatnak létre.


(2) A munkacsoport működésére - az ülések összehívásának gyakoriságára vonatkozó rendelkezések, valamint a bizottság összetételére vonatkozóan magasabb érvényű jogszabályban meghatározott szabályok kivételével - a képviselő-testületi bizottságokra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


VI. Fejezet


POLGÁRMESTER, ALPOLGÁRMESTER, JEGYZŐ, ALJEGYZŐ


26. Polgármester


65. §


A polgármester felett az egyéb munkáltatói jogokat a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság ügyrendi feladatának keretein belül gyakorolja.


66. §


(1) A polgármester más jogszabályban meghatározott feladatai mellett
     a) ellátja a Képviselő-testület által polgármesterre átruházott feladatokat, és az   átruházott hatáskör gyakorlásáról az önkormányzati ciklus vége előtt beszámol a Képviselő-testületnek,
     b) ellenőrzi a Képviselő-testület határozatainak végrehajtását,
    c) koordinálja az önkormányzat nemzetközi kapcsolatait, és évente tájékoztatja a Képviselő-testületet a kapcsolatok alakulásáról.


(2) A polgármester - magasabb érvényű jogszabályban meghatározott - két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan önkormányzati ügyekben történő döntési jogköre az alábbi ügyekre terjed ki:
     a) döntés pályázat benyújtásáról az önkormányzat nevében,
     b) hatósági, cégeljárási és pályázati ügyekben hiánypótlási felhívás teljesítése,
     c) pályázatokkal kapcsolatos nyilatkozatok megtétele,
     d) területszervezési eljárásokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás,
     e) véleménynyilvánítás központi államigazgatási szervek megkeresésére.


27. Alpolgármester


67. §


(1) A Képviselő-testület a polgármester javaslatára alpolgármestereket választ.


(2) Az alpolgármester - jogszabályban meghatározott feladatai mellett, a jogszabályban kizárólag a polgármester által gyakorolható feladatként, vagy ügyként meghatározott feladatok kivételével - ellátja mindazon feladatokat, melyekkel a polgármester megbízza.


28. Jegyző és aljegyző


68. §


(1)  A jegyző - a jogszabályban meghatározott feladatai mellett -:
     a) gondoskodik a Képviselő-testület és a bizottságok elé kerülő előterjesztések előkészítéséről,
     b) biztosítja a Képviselő-testület, a bizottságok szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatok ellátását,
    c) az önkormányzat, ezen belül a Képviselő-testület feladat-és hatáskörét, tevékenységét érintő jogszabályokról a Képviselő-testületet és a polgármestert rendszeresen tájékoztatja,
     d) a Hivatal működéséről, valamint ennek keretében az átruházott hatáskör gyakorlásáról évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek.


(2) A jegyzőt távolléte, vagy akadályoztatása esetén az aljegyző helyettesíti. A jegyzői és aljegyzői tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetére a jegyzői feladatok ellátásának rendjét a polgármester határozza meg.


VII. Fejezet


A HIVATAL


29. A Hivatal szervezeti felépítése


69. §


(1)  A Hivatal az alábbi belső szervezeti egységekre tagozódik:
     a) Szervezési, jogi, közigazgatási iroda,
     b) Városgazdálkodási iroda,
     c) Városfejlesztési iroda.


(2) A Hivatalnak a belső szervezeti egységeinek általános és részletes feladatait Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.


(3) A Hivatal, mint költségvetési szerv működésének személyi és tárgyi feltételeit az önkormányzat éves költségvetése útján biztosítja.


(4) A Hivatal szakmai, pénzügyi, gazdasági, felügyeleti és ügyviteli jellegű ellenőrzési feladatait a vezetői és a munkafolyamatokba épített ellenőrzések keretében folyamatosan, a függetlenített belső ellenőrzést munkatervek szerint kell ellátni.


30. A Hivatal munkarendje és ügyfélfogadási rendje


70. §


(1) A Hivatal munkarendjéről és ügyfélfogadási rendjéről a 4. melléklet rendelkezik.


(2) A Hivatal anyakönyvvezetői a Munka Törvénykönyvéről szóló törvényben meghatározott munkaszüneti napok kivételével munkaidőn túl is kötelesek közreműködni a házasságkötésekben és az egyéb családi ünnepségek tartásában.


VIII. Fejezet


EGYÜTTMŰKÖDÉS A TELEPÜLÉSI NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATOKKAL


71. §


(1) Az önkormányzat a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok érvényesülése, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása - különösen az anyanyelv ápolása, őrzése és gyarapítása, továbbá a nemzetiségek kulturális autonómiájának a nemzetiségi önkormányzatok által történő megvalósítása és megőrzése - érdekében együttműködik a települési nemzetiségi önkormányzatokkal.


(2) Püspökladányban egy nemzetiségi önkormányzat működik: roma nemzetiségi önkormányzat.


72. §


(1) Az önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzatok hatékony érdekérvényesítéséhez, törvényben meghatározott egyéni és közösségi jogainak gyakorlásához biztosítja valamennyi települési nemzetiségi önkormányzat részére a működésükhöz szükséges tárgyi feltételeket, így különösen hivatali munkaidőben, időkorlátozás nélkül - a nemzetiségi feladatellátáshoz szükséges tárgyi és technikai eszközökkel felszerelt - ingyenes helyiséghasználatot. A települési nemzetiségi önkormányzatok rendelkezésére bocsátott irodai helyiségek, ingatlanok és vagyontárgyak körét és leírását az 5. melléklet tartalmazza.


(2) Az önkormányzat biztosítja a települési nemzetiségi önkormányzatok részére az önkormányzati működéshez szükséges személyi feltételeket akként, hogy a települési nemzetiségi önkormányzatok működésével kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról a Hivatal kijelölt ügyintézői gondoskodnak.


73. §


(1) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyekben a települési nemzetiségi önkormányzatok elnökei a nemzetiségi közügyek intézése érdekében a polgármesternél kezdeményezhetik a Képviselő-testület eljárását, ilyen ügyekről tájékoztatást kérhetnek, továbbá a Képviselő-testület részére javaslatot tehetnek.


(2) A polgármester az (1) bekezdés szerinti kezdeményezéssel kapcsolatos képviselő-testületi előterjesztés napirendre vételére vonatkozó javaslatát olyan időpontban terjeszti a Közgyűlés elé, hogy az a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Njtv.) 79. § (2) és (4) bekezdéseiben foglalt határidőn belül érdemben döntést tudjon hozni.


(3) Amennyiben a Képviselő-testület Püspökladány nemzetiségi lakosságát e minőségében érintő, a Njtv. 81. §-a szerinti tárgyú előterjesztést tárgyal, érdemi döntéshozatalra az érintett települési nemzetiségi önkormányzat egyetértésével kerülhet sor. Települési nemzetiségi önkormányzat hiányában a Njtv. 81. § (1) bekezdése szerinti tárgykörökben a területi nemzetiségi önkormányzat egyetértését, a Njtv. 81. § (2) bekezdése szerinti tárgykörben az érintett területi, ennek hiányában országos önkormányzat, ennek hiányában az adott nemzetiség helyi egyesületeinek véleményét szerzi be az előterjesztő.


(4) A (3) bekezdés szerinti véleményezési, egyetértési jog gyakorlására a véleményezési, egyetértési jog jogosultjának az erre irányuló kezdeményezés kézhezvételét követő 30 napos jogvesztő határidő áll rendelkezésére. A véleményezésre, egyetértésre jogosultak nyilatkozatának tartalmáról, a nyilatkozattétel elmaradásáról a Képviselő-testületet az előterjesztő tájékoztatja.


IX. Fejezet


VEGYES RENDELKEZÉSEK


31. Helyben szokásos módon történő közzététel


74. §


Helyben szokásos módon történő közzétételnek a Hivatal hirdetőtábláján vagy a honlapon történő közzététel minősül.  


32. Függelékek


75.§


Az önkormányzat
a)     képviselő-testületének tagjai névsorát az 1. függelék,
b)     mindenkor érvényes üléstervét a 2. függelék,
c)    bizottságai személyi összetételét a 3. függelék,
d)    intézményeinek felsorolását a 4. függelék,
e)    testvérvárosainak felsorolását az 5. függelék,
f)    területén működő önszerveződő közösségek felsorolását a 6. függelék,
g)    önként vállalt feladatait a 7. függelék,
h)    törzskönyvi nyilvántartásában feltüntetett kormányzati funkcióit a 8. függelék
tartalmazza.


X. Fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


76. §


(1) Ez a rendelet 2013. április 5-én lép hatályba.

(2) Hatályon kívül helyezve.


D o m b i  Imréné                                                   K e s e r ű  László
    polgármester                                                                jegyző




1. melléklet a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁLTAL A POLGÁRMESTERRE ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRÖK JEGYZÉKE

- az önkormányzati címer és zászló használatáról szóló 15/1991. (X. 31.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése - az önkormányzat címerének használatát kérelemre - esetenkénti felhasználásra, vagy huzamosabb időtartamra - engedélyezi.

- az önkormányzati címer és zászló használatáról szóló 15/1991. (X. 31.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése - kivételes esetekben engedélyezheti, hogy a címer kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag (fém, fa, bőr, stb.) színében, vagy nyomdai úton fekete-fehér színben készüljön.

- az önkormányzati címer és zászló használatáról szóló 15/1991. (X. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése - a címer használatára vonatkozó engedélyt visszavonja, ha azt, nem az engedélyben szereplő módon, vagy a rendelet rendelkezéseitől eltérően használják.

- Püspökladány Város Önkormányzatának "KÖRNYEZETVÉDELMI ALAP"-járól szóló 7/1998. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése - felelős az Alap számviteli szabályoknak megfelelő elszámolásáért.

- a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 3/2002. (III. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése - dönt a közterület-használati engedély tárgyában.

- a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 3/2002. (III. 4.) önkormányzati rendelet 7/A. § (1) bekezdése – a filmforgatási célú közterület-használat esetére a tulajdonosi hozzájárulást megadja a hatósági szerződés jóváhagyásával.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 4. § a) pontja – intézkedik az önkormányzat kezelésében lévő közúton álló, illetve tárolt járművek elszállításával kapcsolatban, figyelemmel az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet 59. § (1) és (3) bekezdésében foglaltakra.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 4. § b) pontja – utasítja a mezőőröket feladataik ellátásában.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 4. § c) pontja – az önkormányzat általános- és céltartalékából 500 000 Ft értékhatárig kötelezettséget vállalhat a költségvetési rendelet módosításai közötti időszakra vonatkozóan.

- az önkormányzat tulajdonában lévő közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról szóló 9/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-a - dönt a helyi közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatosan fizetendő díjakról.

- a sportról szóló 18/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelet 9. §-a – a sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a gyakorolja a Képviselő-testülettel és az Oktatási, Kulturális és Sportbizottsággal egyetértésben.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése a) pontja - a tulajdonosi jog gyakorlójaként döntései alapján a szerződéseket megköti.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése b) pontja - ellenőrzi a szerződésben foglaltak teljesítését és indokolt esetben megteszi azokat a jognyilatkozatokat, amelyek szerződés felbontására vagy megszüntetésére irányulnak, vagy érvényesíti az önkormányzat igényeit, ideértve bírósági eljárás megindítását is.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése c) pontja - önállóan elutasít olyan szerződési ajánlatokat, amelyek elfogadása jogszabályi rendelkezéssel, vagy önkormányzati határozatban előírtakkal ellentétes.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése d) pontja - közműszolgáltatók részére közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, vagy szolgalmi jogot, vagy használati jogot önkormányzati ingatlanokon olyan mértékig biztosít, amelyek az érintett ingatlanok rendeltetés szerinti felhasználását nem befolyásolják.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése e) pontja - vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződéseket az önkormányzat, mint jogosult javára egymillió forint értékhatárig önállóan megköt.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése f) pontja - hozzájárul közterület használatához, vagy erre szerződést köt, ha a használat közterületként nyilvántartott földrészlet rendeltetésének megfelelő használatát biztosítja.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése g) pontja - dönt az építési telkekre bejegyzett visszavásárlási joggal kapcsolatos kérelmekről.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése h) pontja - dönt a vállalkozói telkekre bejegyzett jogokkal, tényekkel kapcsolatos kérelmekről.

- az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése -  dönt – alapítványi támogatások kivételével – államháztartáson kívüli forrás átvételéről.

- a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdés b) pontja – ellátja az eseti jelleggel biztosított rendkívüli települési támogatásokkal kapcsolatos feladat- és hatásköröket.

- az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése -  dönt – alapítványi támogatások kivételével – államháztartáson kívüli forrás átvételéről.



2. melléklet a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁLTAL A BIZOTTSÁGOKRA ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRÖK JEGYZÉKE

1. Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság

- Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének Püspökladány Város Önkormányzatának "KÖRNYEZETVÉDELMI ALAP"-járól szóló 7/1998. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése - ellenőrzi az Alap felhasználásáról szóló képviselő-testületi döntések végrehajtását.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés a) pontja -  forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítása, ha a vagyontárgyainak hasznosítására irányuló szerződések időtartama a három hónapot nem haladja meg.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdés b) pontja - az 1 000 000 Ft egyedi forgalmi értékig az üzleti ingatlan, ingó és értékpapír vagyon felett gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

2. Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-a - átruházott hatáskörben jóváhagyja az önkormányzati mezőgazdasági célú földterületek használatba adását 5 ha nagyságrendig.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése a) pontja -  forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítása, ha a vagyontárgyainak hasznosítására irányuló szerződések időtartama a három hónapot nem haladja meg.

- az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 25/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdés b) pontja - az 1 000 000 Ft egyedi forgalmi értékig az üzleti ingatlan, ingó és értékpapír vagyon felett gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

3. Oktatási, Kulturális és Sportbizottság

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 2. § a) pontja - jóváhagyja a közművelődési és közgyűjteményi intézmény szervezeti és működési szabályzatát, éves munkatervét, valamint a közgyűjteményi intézmény küldetés nyilatkozatát.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 2. § b) pontja - meghatározza az óvoda nyitvatartási rendjét.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 2. § c) pontja - meghatározza a testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseket és feladatokat.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 2. § d) pontja - együttműködik az illetékességi területén tevékenykedő testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekkel.

- a sportról szóló 18/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelet 9. §-a -  külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület vagy átruházott hatáskörben a polgármester és az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság gyakorolja.

- a sportról szóló 18/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés - az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt a képviselő-testület - az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében - alakítja ki a költségvetési sporttámogatási koncepcióját, melyre előzetesen az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság javaslatot tesz.

-  az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2. § (7) bekezdése -  dönt – alapítványi támogatások kivételével – költségvetési támogatásról.

4. Szociális és Humán Bizottság

- az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 22/1993. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 5. §-a  - soron következő ülésén dönt a támogatás iránt beérkezett kérelmekről.

- a lakások és helyiségek bérletéről szóló 30/1996. (X. 30.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése - dönt a benyújtott szociális lakásigénylés nyilvántartásba vételéről, vagy annak elutasításáról, valamint a jogosultság megszűnése esetén a nyilvántartásból való törlésről.

- a lakások és helyiségek bérletéről szóló 30/1996. (X. 30.) önkormányzati rendelet és 8. § (3) bekezdése - dönt a lakbértámogatásra való jogosultságról.

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a - jóváhagyja a szociális intézmény szervezeti és működési szabályzatát, házirendjét és szakmai programját.

- a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése - külön eljárás keretében, jogosult a kérelem elbírálására, ha az intézményvezető a jogszabályokban meghatározott feltételek hiánya miatt az ellátás igénybevételéről nem intézkedhet.

- a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése – dönt a személyi térítési díj összegéről, annak csökkentéséről, illetve elengedéséről, ha a jogosult a rendelet 13. § (1) bekezdés a), b), e) és g) pontjában foglalt szociális alapszolgáltatások személyi térítési díj összegét vitatja, vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri a személyi térítési díj összegéről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül.

- a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (3) bekezdése - méltányosságból határozott időre elengedheti a személyi térítési díj összegét, ha az ellátásban részesülő rendkívüli élethelyzetbe kerül, létfenntartása átmenetileg vagy tartósan veszélyeztetve van.



3. melléklet a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁLTAL A JEGYZŐRE ÁTRUHÁZOTT

HATÁSKÖRÖK JEGYZÉKE

- az egyes önkormányzati hatáskörök gyakorlásának átruházására szóló 8/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet 4/A. §-a - ellátja a közúti közlekedésről szóló jogszabály rendelkezéseiben meghatározott közútkezelői hatásköröket.

- a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 5/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 10. § (10) bekezdése – hivatalból vagy kérelemre megállapítja címmegállapítás keretében a házszámokat, azok változásait.

- a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdés a) pontja – ellátja a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatásokkal (lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás) kapcsolatos feladat- és hatásköröket.





4. melléklet a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


  1. A POLGÁRMESTERI HIVATAL MUNKARENDJE


A HETI MUNKAIDŐ

Munkanap:

A munkaidő időtartama

Hétfő

7.30 - 16.00 óráig

Kedd

7.30 - 16.00 óráig

Szerda

7.30 - 16.00 óráig

Csütörtök

7.30 - 16.00 óráig

Péntek

7.30 - 13.06 óráig


                    2. A POLGÁRMESTERI HIVATAL ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE


ÜGYFÉLFOGADÁS

Munkanap:

Általános ügyfélfogadási idő

Hétfő

8.00 - 12.00 óráig

Kedd

8.00 - 12.00 óráig

Szerda

8.00 - 12.00 óráig

Csütörtök

-

Péntek

-

VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI FOGADÓNAP:

Polgármester

Szerda: 8.00 - 12.00 óráig

Alpolgármester

                Kedd:   8.00 - 11.00 óráig

Alpolgármester

Péntek:   8.00 - 09.00 óráig

Jegyző

Kedd:   8.00 - 12.00 óráig



5. melléklet a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


Püspökladány város települési nemzetiségi önkormányzatai testületi működése feltételeinek biztosítása, valamint a települési nemzetiségi önkormányzatok részére ingyenes használatba adott ingó és ingatlan vagyontárgyak köre


Püspökladány város települési nemzetiségi önkormányzatai részére a működési feltételeket a Püspökladányi Polgármesteri Hivatal (Püspökladány, Bocskai u. 2.) hivatalos helyiségeiben biztosítja, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok erre irányuló igénye alapján a következőkben megjelölt ingatlanokat és az alábbiakban részletezett vagyontárgyakat adja át ingyenes használatra a települési nemzetiségi önkormányzatokkal megkötött együttműködési megállapodások alapján.


1. Püspökladány Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat


Püspökladány Város Önkormányzata Püspökladány Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a működéshez szükséges tárgyi feltételeket a Püspökladányi Polgármesteri Hivatal (Püspökladány, Bocskai u. 2.) hivatalos helyiségeiben biztosítja hivatali munkaidőben, időkorlátozás nélkül, továbbá testületi ülések tartása céljából - erre irányuló igény alapján - előzetes egyeztetést követően a Nemzetiségi Önkormányzat rendelkezésére bocsátja a tanácskozótermét.




1. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez




PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK NÉVSORA


        

Dombi Imréné         polgármester

Dr. Lente Péter

Rásó János

Fenyves Vidor

Balázs Sándor

Márkus Gábor

Tóth László

Petőné Papp Margit

Kiss Zsigmond

Duró Ferenc

Kincses László

Kovács Krisztina


2. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


Püspökladány Város Önkormányzatának


2016. I. félévi


Ü L É S T E R V E  



Január 28. (csütörtök)


1. Jelentés a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


2. Előterjesztés a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról.
    Előadó: Dombi Imréné polgármester


3. Beszámoló a Püspökladányi Települési Értéktár Bizottság 2015. II. félévi tevékenységéről.
    Előadó: Kovács Krisztina bizottsági elnök


4. Előterjesztés az önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosításáról.
   Előadó: Dombi Imréné polgármester


   Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság.


5. Előterjesztés Püspökladány Város Önkormányzata 2016-2019-ig szóló Sportkoncepciójának elfogadásáról.
    Előadó: Dombi Imréné polgármester


    Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság.


6.    Különfélék.



Február 25. (csütörtök)


1. Jelentés a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


2. Előterjesztés az önkormányzat középtávú tervezéséről.
    Előadó: Dombi Imréné polgármester


3. Előterjesztés az önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletének jóváhagyásáról.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester

    KÖZMEGHALLGATÁS


   Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja valamennyi szakbizottság.
    
4. Előterjesztés Püspökladány Város Önkormányzata 2016. évi közbeszerzési tervének elfogadásáról.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


    Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság.


5. Különfélék.



Március 31. (csütörtök)


1. Jelentés a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


2. Beszámoló a Püspökladányi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015. évi munkájáról.

    Előadó: Karacs Károly tű. százados, városi tűzoltóparancsnok


3. Beszámoló a Püspökladányi Városi Temető 2015. évi üzemeltetéséről.

    Előadó: Varga Lajos ügyvezető  


   A beszámolót előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi, valamint a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság.


4. Beszámoló a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. 2015. évi mérlegbeszámolójának jóváhagyásáról.

Előadó: Varga Lajos ügyvezető  


    A beszámolót előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi, valamint a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság.


5. Előterjesztés a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. 2016. évi üzleti tervének elfogadásáról.
    Előadó: Varga Lajos ügyvezető


    Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi, valamint a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság.


6. Különfélék.



Április 28. (csütörtök)


1. Jelentés a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről.

   Előadó: Dombi Imréné polgármester


2. Beszámoló Püspökladány város közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal  kapcsolatos feladatokról.

   Előadó: Aranyi István r. ezredes, kapitányságvezető


3. Beszámoló a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. 2015. évi mérlegbeszámolójának jóváhagyásáról.

    Előadó: Dr. Komoróczy Károly ügyvezető


   A beszámolót előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi, valamint a  Szociális és Humán Bizottság.


4. Előterjesztés a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervének elfogadásáról.
    Előadó: Dr. Komoróczy Károly ügyvezető


    Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi, valamint a Szociális és Humán Bizottság.


5. Beszámoló az önkormányzat 2015. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester  


    A beszámolót előzetesen megtárgyalja a Szociális és Humán Bizottság.


6. Beszámoló az önkormányzat 2015. évi költségvetési gazdálkodásáról.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


    A beszámolót előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság.


7. Előterjesztés a 2015. évi belső ellenőrzési jelentés és éves összefoglaló jelentés elfogadásáról.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


    Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság.


8. Különfélék.



Május 26. (csütörtök)


1. Jelentés a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről.
    Előadó: Dombi Imréné polgármester


2. Beszámoló a 2015. évi Püspökladány város közigazgatási határán belül autóbusszal végzett menetrendszerinti helyi személyszállítási tevékenységről.
    Előadó: Szabó Imre Attila a Szia 2000 Bt ügyvezetője


    A beszámolót előzetesen megtárgyalja a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság.


3. Előterjesztés az önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletének módosításáról.
    Előadó: Dombi Imréné polgármester


Az előterjesztést előzetesen megtárgyalja a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság.


4. Beszámoló a 2015. évre vonatkozólag az állandó bizottságok átruházott hatásköreinek gyakorlásáról.
    Előadó: Dr. Lente Péter a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke
                Tóth László a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöke
                Kovács Krisztina az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke
                Kiss Zsigmond a Szociális és Humán Bizottság elnöke


5.  Beszámoló a 2015. évre vonatkozólag a Közös Önkormányzati Hivatal működéséről és a jegyzőre átruházott hatáskörök gyakorlásáról.

    Előadó: Keserű László jegyző


6. Beszámoló a tanácsnok 2015. évi tevékenységéről.

    Előadó: Petőné Papp Margit tanácsnok
          
7.  Különfélék.



Június 30. (csütörtök)


1. Jelentés a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


2. Tájékoztató a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Püspökladányi Tankerülete által fenntartott püspökladányi általános iskolák és alapfokú művészeti iskola munkájáról.

    Előadó: Bartháné Balogh Anna tankerületi igazgató


    A tájékoztatót előzetesen megtárgyalja az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság.


3. Tájékoztató a Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2015. évi működéséről.

    Előadó: Varga János elnök


4. Előterjesztés az önkormányzat 2016. II. félévi üléstervének jóváhagyásáról.

    Előadó: Dombi Imréné polgármester


5. Különfélék.



3. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez



PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BIZOTTSÁGAINAK

FELSOROLÁSA, SZEMÉLYI ÖSSZETÉTELE



1.      Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság


         a)      képviselő tagjai                       Dr. Lente Péter elnök

                                                                  Tóth László

                                                                  Fenyves Vidor


         b)      nem képviselő tagjai               Szabó János

                                                                  Pató Józsefné


2.      Városfejlesztési, Környezetvédelmi és

         Mezőgazdasági Bizottság


         a)      képviselő tagjai                       Tóth László elnök

                                                                  Kovács Krisztina

                                                                  Kincses László


         b)      nem képviselő tagjai               Tóth István

                                                                  Kardos István


3.      Oktatási, Kulturális és Sportbizottság


         a)      képviselő tagjai                       Kovács Krisztina  elnök

                                                                  Petőné Papp Margit

                                                                  Duró Ferenc


         b)      nem képviselő tagjai               Nagy Sándorné

                                                                  Kovács Józsefné


4.      Szociális és Humán Bizottság


         a)      képviselő tagjai                       Kiss Zsigmond  elnök

                                                                  Dr. Lente Péter

                                                                  Balázs Sándor


         b)      nem képviselő tagjai               Keczán Andrea

                                                                  Baranyai Albert


4. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


Püspökladány Város Önkormányzata
intézményeinek felsorolása

 
   



Intézmény neve

Intézmény címe

1.

Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal

Püspökladány, Bocskai u. 2.

2.

Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézmény

Püspökladány, Bajcsy-Zsilinszky u. 8.

3.

Püspökladány Város

Gazdasági Ellátó Szervezete

Püspökladány, Petőfi u. 40.

4.

Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat

Püspökladány, Szent István u. 33.

5.

Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum

Püspökladány, Petőfi u. 5-7.



5. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez



Püspökladány Város Önkormányzata

TESTVÉRVÁROSAI


TelepülésOrszág

Testvérvárosi megállapodás megkötésének ideje

Hameenlinna

Finnország

1987. augusztus 27.

Fischamend

Ausztria

1989. november 4.

Hattem

Hollandia

1993. szeptember 13.

Makfalva

Románia

1993. október 23.

Krasnystaw

Lengyelország

2007. október 23.



6. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

területén működő önszerveződő közösségek


C I V I L  S Z E R V E Z E T E K


Ssz.

Szervezet neve

Szervezet vezetője

Címe

1.

Csimpolya Néptánc Együttes

Nádas Imréné

Kaán Károly u. 54.

2.

Tádé Néptánc Együttes

Koloszár Erzsébet

Zrínyi u. 14.

3.

Sárréti Népi Együttes Egyesület

Rácz Józsefné

Bajcsy-Zsilinszky u. 2/2.

4.

ÁFÉSZ Énekkari Egyesület

Pintér Éva

Petőfi u. 31.

5.

„Id. Csenki Imre Vegyeskar” Közhasznú Egyesület

Kenéz Szilvia

Petri Pál u. 158.

6.

„Hamvas” Horgász Egyesület

Szabó László

Tompa Mihály u. 7.

7.

Püspökladányi Sporthorgász Egyesület

Márkus Gábor

Gábor Á. u. 3.

8.

Püspökladányi Mélyvíz Horgász Egyesület

Kiss András

Hősök tere 6/C. I/3.

9.

Püspökladányi Városi Lövész és Tömegsport Klub

Somogyi József

Szent István u. 56.

10.

Püspökladányi Kossuth Olvasókör

Gali Istvánné

Báthori u. 4.

11.

Csenki Imre Nyugdíjas Klub

Gulyás Kálmánné

Szent István u. 97.

12.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Hadházi Andrásné

Bajcsy-Zsilinszky u. 37/2.

13.

Országos Széchenyi Kör

Püspökladányi Köre

Sass Ferencné

Árpád u. 3/1.

14.

Városvédő és Szépítő Egyesület

Közhasznú Szervezet

Rásó János

Nagykárolyi u. 2.

15.

MÁV Nyugdíjas Szervezet

Varga Károly

Damjanich u. 5. 3. lph. 11. a.

16.

Református Nőszövetség

Pelláné Ábrám Anikó

Kálvin tér 2.

17.

„Add a kezed” Püspökladányi Nagycsaládosok Egyesülete

Szilágyiné Kerekes Margit

Kodály Zoltán u. 4.

18.

Regionális Rádiós Klub

Karacs Lajos

Arany J. u. 47.

19.

Ebtenyésztők Egyesülete

Papp Benjamin

Bartók B. u. 6/A.

20.

Püspökladányi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete

Katona Tibor

Bányász u. 9.

21.

Püspökladányi Tűzoltók Nyugdíjas Egyesülete

Békési Mihály

Kossuth u. 16. I/3.

22.

Őrdaru Egyesület

Federics Lászlóné

Haladás u. 9.

23.

Püspökladányi Természetvédő Csoport Közhasznú Szervezete

Csiha Imre

Toldi u. 41/1.

24.

Püspökladány és Vidéke

Méhészek Egyesülete

Csiha Imre

Toldi u. 41/1.

25.

Püspökladányi Asztalitenisz Egyesület

Andrási Zoltán

Gagarin u. 1.

26.

Püspökladányi Úszó- és Vízilabda Egyesület

Keserű Józsefné

Kiss Ferenc u. 3.

27.

Püspökladányi Kézilabda Egyesület

Kárai István

Toldi u. 11.

28.

Püspökladányi Birkózó Klub Egyesület

Szabó Csaba

Budai Nagy A. u. 6/A.

29.

Püspökladányi MÁV Sakk Klub

Egri László

Kurucz u. 7/1.

30.

Püspökladányi Atlétikai Klub

Kolozsi László

Sárrét u. 5.

31.

Városi Kispályás Labdarúgó Szövetség

Takács János

Damjanich u. 3. IV/2/7.

32.

Püspökladányi Natural Testépítő Egyesület

Baráth Attila

Kossuth u. 10.

33.

Püspökladányi Labdarúgó Egyesület

Szarvas Béla

Bodó u. 8.

34.

Tünet Sportegyesület

Györkei Gyula

Karcagi u. 36.

  35.

Báthory SE Kick Boksz

Girdán Miklós

Bercsényi u. 31.

36.

Sárréti Íjász Egyesület

Nagy László

Kossuth u. 18. III/10.

37.

Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Erdei István

Zöldfa u. 11.

38.

Vonzáskör Egyesület

Kissné Balla Krisztina

Báthori u. 17.

39.

Püspökladány Város Kollégiumáért Alapítvány

Kövesi Györgyné

Rákóczi u. 67.

40.

Muszka János Alapítvány

Koloszár Erzsébet

Zrínyi u. 14.

41.

Hajdú-Bihar Megyei Nevelőszülőkért, Gyermekekért Egyesület Püspökladányi Csoportja

Törökné Hegedűs Margit

Keleti sor u. 4.

42.

56-os Vitézi Lovagrend Püspökladányi Szervezete

Vitéz Nagy Sándor

Erőss Lajos u. 1.

43.

FÖGE Sárréti Közhasznú Egyesület

Tóth Lajos

Nagy Sándor u. 9.

44.

Elhagyott Állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület

Joó Attiláné

Mikes Kelemen u. 2.

45.

Sárréti Cigányság Felemelkedéséért Egyesület

Macsaj-Kovács András

Bartók Béla u. 13.

46.

„Törő Gábor” Hagyományőrző Népdalkör

Hadházi Andrásné

Bajcsy-Zsilinszky u. 37/2.

47.

Püspökladányi Szent Flórián Közhasznú Tűzoltó és Sport Egyesület

Lövei Csaba

Kossuth u. 10.

48.

Hajdú-Bihar Megyei Cigányok Érdekszövetsége

Kovács József

Borbástó u. 6.

49.

Zöld Energia Egyesület

Mile Ferenc

Erőss Lajos u. 3/1.

50.

“Nők a fiatalokért” Sárréti Ifjúsági Egyesület

Szabó Judit

Bocskai u. 15. B/I. II/8.

51.

Sárréti Lovas Baráti Kör Egyesület

Kiss Lajos

Petri Pál u. 130.

52.

Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület

Nádas Imréné

Kaán Károly u. 54.

53.

Vállalkozók Püspökladányért és a Sárrétért Egyesület

Györkei Gyula

Karcagi u. 36.

54.

Püspökladányi „Határok Nélkül” Egyesület

Szabó Attila

Damjanich u. 25.

55.

Püspökladányi Rákellenes Klub

Kiss Gáborné

Petri Pál u. 12.

56.

Püspökladányi Múzeumbarátok Köre

Ferenczyné Csáki Annamária

Kossuth u. 28.

57.

Magyar Vöröskereszt Városi  Szervezete

Turcsányiné Bene Irén

Rákóczi u. 6.

58.

Kistérségi Segítők Egyesülete

Fekete András

Szent István u. 33.

59.

M4-est Biharnak Elmaradott Kistérségek Civil Egyesület

Kincses László

Kodály Zoltán u. 9.

60.

Kistérségi Egyesület a Kulturált Szabadidő Eltöltéséért

Papp Gergely

Bocskai u. 21.

61.

Zöld Sziget Egyesület

Kiss Zsigmond

Bocskai u. 15.

62.

Sárréti Értelmiségi Roma Fiatalok Egyesülete

Mogyorósi János

Bartók Béla u. 4.

63.

Püspökladányi Nótakör Egyesület

Borsos Sándor

Dobó várkapitány u. 11.

64.

Püspökladányi Képzőművészeti Kör

Répási Róza

Kodály u. 6.

65.

Futó Daru Sportegyesület

Rácz Krisztián János

Balaton u. 4/1.



7. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


Püspökladány Város Önkormányzata önként vállalt közfeladatai


F e l a d a t                                                     Szervezeti forma

Járóbeteg szakellátás                       Püspökladányi Egészségügyi Nonprofit Kft.
                                                      vállalkozó szakorvosok

Strand és uszoda üzemeltetés          Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.

Piac üzemeltetés                             Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.

Sportcsarnok,
sportpálya üzemeltetés                    Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.

Üdülőtábor üzemeltetés                    Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.

Helyi lapkiadás                                Püspökladányi Tájékoztató Központ

Helyi televízió                                  Püspökladányi Tájékoztató Központ

Mezőőri szolgálat                            Mezőőrök alkalmazása

Múzeum működtetés                       Karacs Ferenc Múzeum

Egyházak támogatása                     Pénzeszköz átadás

Városi- és egyéb rendezvények        Céljellegű támogatás vagy pénzeszköz átadás
támogatása

Pénzbeli és természetbeni ellátások:    
- Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj
- Tanévkezdési támogatás
- Nyugdíjasok gyógyfürdő kezelésének támogatása
- Nyári gyermekétkeztetés
- Arany János ösztöndíj



8. függelék a 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez


Püspökladány Város Önkormányzata törzskönyvi nyilvántartásában feltüntetett kormányzati funkciói


Kormányzati funkció száma            Megnevezése


011130     Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége
011220     Adó-, vám- és jövedéki igazgatás
013320     Köztemető-fenntartás és - működtetés
013350     Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok
013360     Más szerv részére végzett pénzügyi-gazdálkodási, üzemeltetési, egyéb szolgáltatások
022010     Polgári honvédelem ágazati feladatai, a lakosság felkészítése
031030     Közterület rendjének fenntartása
041231     Rövid időtartamú közfoglalkoztatás
041232     Start-munka program - Téli közfoglalkoztatás
041233     Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
041237     Közfoglalkoztatási mintaprogram
042130     Növénytermesztés, állattenyésztés és kapcsolódó szolgáltatások
045120     Út, autópálya építése
045160     Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása
051020     Nem veszélyes (települési) hulladék összetevőinek válogatása, elkülönített begyűjtése, szállítása, átrakása
051030     Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása
052020     Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése
052080     Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése
063020     Víztermelés, -kezelés, -ellátás
063080     Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése
064010     Közvilágítás
066020     Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások
072111     Háziorvosi alapellátás
072112     Háziorvosi ügyeleti ellátás
072311     Fogorvosi alapellátás
072312     Fogorvosi ügyeleti ellátás
074031     Család és nővédelmi egészségügyi gondozás
074032     Ifjúság-egészségügyi gondozás
081030     Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése
081043     Iskolai, diáksport-tevékenység és támogatása
081045     Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatás
082042     Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása
082044     Könyvtári szolgáltatások
082092     Közművelődés - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása
091140     Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai
091220     Köznevelési intézmény 1-4. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok
092120     Köznevelési intézmény 5-8. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok
102030     Idősek, demens betegek nappali ellátása
104030     Gyermekek napközbeni ellátása
107053     Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
107054     Családsegítés

[1]

A rendelet szövegét a 6/2016 (IV. 1.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016. 04. 02-től