PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 7/2005. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 27- 2015. 12. 27

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek, települési önkormányzatok, államigazgatási szervek, valamint Püspökladány Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 52. § (2) bekezdés c) pont cb) alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


(1) A Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 7/2005. (V. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 16. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b)  Az építési övezetben kivételesen elhelyezhető nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény akkor, ha az építmény a területre vonatkozó övezeti előírásoknak, továbbá a rendeltetése szerinti külön hatósági előírásoknak megfelel, valamint a más rendeltetési használatból eredő sajátos hatások nem korlátozzák a szomszédos telkeknek az övezeti előírásoknak megfelelő beépítését, használatát.”


(2) A HÉSZ 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Az övezet építési telkeinek legnagyobb beépítettségét, az építhető építménymagasság mértékét, valamint a telkek kialakítása, rendezése során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, a következő táblázat szerint kell meghatározni.



Beépítési módja



Övezeti jele

A z  a l a k í t h a t ó        t e l e k

Legnagyobb

Beépítettség

%

Legkisebb- legnagyobb

építmény

magasság

(m)

Legkisebb

Területe

(m2)

Legkisebb

Szélessége

(m)

Legkisebb

Mélysége

(m)

Zárt- Hézagosan

zártsorú

Vt-1XX

300

-

-

60**

7,5 - 10,5*

Zárt- Hézagosan

zártsorú

Vt-1X

300

-

-

60**

6,0 - 7,5*

Kialakult

Vt-1

300

-

-

60**

4,5 – 7,5*


* Az övezetben, az utcai homlokzatmagasság nem haladhatja meg az övezetben előírt legnagyobb   építménymagasság értékét.
** Saroktelken, teljes közművesítettség esetén 75 % legnagyobb beépítettség is megengedhető.”


(3) A HÉSZ 16. §-a a következő (9)-(11) bekezdéssel egészül ki:


    „  (9) A Vt-1 övezetben a kialakult beépítési mód alapján engedélyezhető az épületek elhelyezése.


     (10) A Vt-1 övezetben a hátsókert mérete 0,0 méter.


     (11) A Vt-1 övezetben épületet elhelyezni a hátsó telekhatárra is lehet. Zártsorú összeépítés a hátsó telekhatáron is engedélyezhető.”


2. §


A HÉSZ 19. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A telkek beépítésének általános szabályai:)

„e) Az előkert mélysége 20 m, kivéve ahol a szabályozási terv más mélységet nem jelöl, melyben parkosított területet, fásított parkolóhelyeket, kerékpártárolót, közmű csatlakozási műtárgyat, a kerítéssel egybeépített portásfülkét lehet csak elhelyezni.”


3. §


A HÉSZ 33. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:


„ (6) A Köu-3x övezetben a kiszolgáló út mentén közhasználatú parkolók kialakítására is lehetőség van.”


4. §


A HÉSZ

a) 2. § (1) bekezdésében és a 15. § (1) bekezdésében a „Vt-1 Zárt- hézagosan zárt, földszintes, vagy fsz+1 emeletes beépítéssel” szövegrész helyébe a „Vt-1 Kialakult, földszintes, vagy fsz+1 emeletes beépítéssel”,
b) 2. § (1) bekezdésében és a 33. § (1) bekezdésében a „Köu-1 Közúti közlekedési terület - szerkezeti utak (országos jelentőségű utak) Köu-2  Közúti közlekedési terület - gyűjtőutak Köu-3  Közúti közlekedési terület - kiszolgáló utak” szövegrész helyébe a „Köu-1 Közúti közlekedési terület - szerkezeti utak (országos jelentőségű utak) Köu-2  Közúti közlekedési terület – gyűjtőutak Köu-3  Közúti közlekedési terület - kiszolgáló utak Köu 3x Közúti közlekedési terület - kiszolgálóutak és parkolók”,
c) 25. § (2) bekezdés c) pontjában a „8 000 m2” szövegrész helyébe a „6 000 m2”,

szöveg lép.


5. §


Hatályát veszti a HÉSZ

a) 4. § (6) bekezdés b) pontjában a „Vt-1,” szövegrész,
b) 3. § (7)-(8) bekezdése.


6. §


A HÉSZ 1. mellékletében szereplő T-2-1 Külterületi szabályozási terv az 1. mellékletben szereplő rajzi melléklet szerint módosul.


7. §


A HÉSZ 2. mellékletében szereplő T-2-2 Belterületi szabályozási terv a 2. mellékletben szereplő rajzi mellékletek szerint módosul.


8. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése előtt indított, folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet, amennyiben az, az építtető számára kedvezőbb.



     D o m b i  Imréné                     K e s e r ű  László
             polgármester                             jegyző