PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/1998. (IV. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 01- 2016. 05. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv, valamint Püspökladány Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 52. § (2) bekezdés c) pont cb) alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/1998. (IV. 29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel és 5. §-sal egészül ki:


„Az égetésre vonatkozó szabályok


5. §


(1) A város területén - a külön jogszabályban és a (4)-(5) bekezdésben meghatározott kivételekkel - tilos az avar és kerti hulladék (a továbbiakban együtt: kerti hulladék) égetéssel történő megsemmisítése.


(2) Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani és talajjavító anyagként felhasználni.


(3) Hasznosításnak minősül továbbá a kerti hulladéknak - a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló jogszabály rendelkezése szerinti - közszolgáltatónak való átadása is.


(4) Saját ingatlanon belül kizárólag olyan kerti hulladékot lehet égetni, amelyen idegen kórokozók vagy kártevők elszaporodtak, azok égetéssel történő megsemmisítése annak megakadályozását szolgálja, hogy más, még ép, élő növényekre átterjedjenek, azok károsodását, vagy pusztulását okozzák és ezek hasznosítása az (2)-(3) bekezdés szerint nem lehetséges.


(5) Égetni csak március, május és október hónapokban naponta, 9-19 óra közötti időszakban - kivéve vasárnap és ünnepnap - a tűzvédelmi szabályok betartása mellett lehet.


(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet felmentést nem ad.”


2. §


Ez a rendelet 2016. május 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.




  D o m b i  Imréné                                         K e s e r ű  László
      polgármester                                                       jegyző