PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról szóló 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Püspökladány Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 53. § (2) bekezdés b) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról szóló 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 12/A. §-sal és 12/B. §-sal, valamint az azt megelőző alcímmel egészül ki:


Nyilvántartás-vezetési kötelezettség


12/A. §


(1) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett idegenforgalmi adóról olyan nyilvántartást köteles vezetni, amely alkalmas az adóalapjának, összegének és a mentesség jogcímének megállapítására, valamint ellenőrzésére.


(2) Az adóbeszedésre kötelezett a fizetendő adó megállapításának alátámasztásául „Bejelentőlap” kitöltéséről gondoskodik, mely tartalmazza
    1. a vendég nevét,
    2. a vendég születési helyét és idejét,
    3. a vendég lakcímét,
    4. a vendég útlevelének vagy személyazonosító igazolványának számát, továbbá ha van, a diákigazolványának számát
    5. az érkezés időpontját, valamint a távozás várható napját és
    6. a vendég aláírását.


(3) Az adóbeszedésre kötelezett a (2) bekezdés szerinti „Bejelentőlap”alapján a 1. mellékletben meghatározott nyilvántartás folyamatos és naprakész vezetéséről gondoskodik.


(4) Az adóbeszedésre kötelezett az adómentességi jogcímre jogosító tartózkodást a 2. mellékletben szereplő nyomtatványon tett nyilatkozattal igazolja az önkormányzati adóhatóság felé. A 18. életévüket be nem töltött személyek esetében igazolásként elfogadhatóa szálláshelyen használt „Bejelentőlap” is, amennyiben az azon szereplő adatokból a mentesség fennállása megállapítható.


(5) Az ideiglenes iparűzési tevékenység miatti mentesség igénybevétele esetén az adókötelezett az önkormányzati adóhatósági nyilatkozatot is tartalmazó 3. melléklet szerinti nyomtatvánnyal igazolja az adóbeszedésre kötelezett felé a mentesség fennállását.


(6) A (4) és (5) bekezdések szerinti nyilatkozatokat, vagy a 18. életévüket be nem töltött személyek esetében a „Bejelentőlap”-ot az adóbeszedésre kötelezettnek a 1. melléklethez csatolva meg kell őriznie.


(7) Amennyiben a szálláshely szolgáltató vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programot használ, nem köteles Vendégkönyvet beszerezni. Ebben az esetben a 4. melléklet szerint nyilatkoznia kell arról, hogy a program adattartalma megfelel 1. melléklet szerinti nyilvántartás adattartalmával.


12/B. §


(1) A Vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg kell beszerezni és hitelesíttetni az önkormányzati adóhatósággal.


(2) Az önkormányzati adóhatóság a hitelesítés során a Vendégkönyv borítójára vagy a számítógépes programot használók nyilatkozatára a kereskedelmi hatóság által képzett regisztrációs számot felvezeti, rögzíti a hitelesítés időpontját, és aláírással, bélyegzőlenyomattal látja el.


(3) A regisztrációs szám a kereskedelmi hatóság által meghatározott sorszámból áll. A regisztrációs számok ennek megfelelően folyamatosan emelkedő, egymást kihagyás nélkül követő sorszámot tartalmaznak. A tevékenységet megszüntető szálláshely szolgáltató regisztrációs száma törlésre kerül az érvényes regisztrációs számok közül, s az a továbbiakban sem adható ki más szolgáltató számára. A tevékenységet megszüntető szolgáltató tevékenységének újbóli megkezdésekor a sorrendben következő regisztrációs számot kapja, korábbi száma nem aktiválható.


(4) Amennyiben a Vendégkönyv betelik, annak bemutatása mellett új Vendégkönyvet kell beszerezni és hitelesíttetni.


(5) Amennyiben a szálláshely szolgáltató tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett Vendégkönyvét az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság a Vendégkönyvet a lezárás időpontjának rögzítésével valamint a hatóság aláírásának és bélyegzőlenyomatának elhelyezésével lezárja.”


2. §


A Rendelet a 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.


3. §


A Rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.


4. §


A Rendelet a 3. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.


5. §


A Rendelet a 4. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.


6. §


Ez a rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




          T ó t h  Lajos                             K e s e r ű  László
           polgármester                                       jegyző







1. melléklet a 17/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

„1. melléklet a 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelethez


Nyilvántartás a beszedett idegenforgalmi adóról

 

A táblázat oszlopainak megnevezése:
- Sorszám
- Vendég neve
- Vendég születési helye és ideje
- Vendég lakcíme
- Vendég útlevelének, személyi azonosító igazolványának vagy diákigazolványának száma
- Érkezés napja
- Távozás napja
- Vendégéjszakák száma:
- eltöltött
- mentes
- adóköteles
- IFA összege (Ft-ban)
- Kibocsátott számla, készpénzfizetési számla, nyugta sorszáma”




2. melléklet a 17/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

„2. melléklet a 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelethez


Nyilatkozat igénybe vett idegenforgalmi adómentességről


Vendég neve:
Születési hely, idő:
Állandó lakóhely címe:
Érkezés napja:
Távozás napja:
Adómentesség jogcíme:
(A megfelelő jogcím x-szel jelölendő.)
Mentes az idegenforgalmi adókötelezettség alól az a magánszemély, aki
1. nem töltötte be a 18. életévét;
2. gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesül vagy szociálisintézményben kap ellátást;
3. közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján Püspökladány illetékességi területén tartózkodik; oktatási intézménye neve, címe:________________________________________________________diákigazolvány száma: __________________________________________________
4. hatóság vagy bíróság intézkedése folytán Püspökladány illetékességi területén tartózkodik;
5. szakképzés keretében Püspökladány illetékességi területén tartózkodik;
6. szolgálati kötelezettség teljesítése céljából Püspökladány illetékességi területén tartózkodik;
7. Püspökladányban székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalójaként folytatott munkavégzés céljából Püspökladány illetékességi területén tartózkodik;
Vállalkozás neve:____________________________________________________________
Székhelyének,telephelyénekcíme:_______________________________________________
Adószáma:_________________________________________________________________
8. Püspökladány illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakás szövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülőhasználati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója;
9. az egyházi jogi személy tulajdonában lévő épületben, telken – kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából – egyházi személyként vendégéjszakát tölt el.
Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adómentesség a fenti jogcímen fennáll.



Püspökladány, 20..................
                                                            .............................................................
                                                                             vendég aláírása”





3. melléklet a 17/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

„3. melléklet a 10/2004. (III.26.) önkormányzati rendelethez



NYILATKOZAT


Kijelentem, hogy megfelelek a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. § c) pontja szerinti azon feltételnek, mely szerint Püspökladány város területén a Htv. 37.§ (2) bekezdése szerinti ideiglenes iparűzési adó kötelezettség hatálya alá tartozó tevékenységet végző vállalkozó vagyok. Erre tekintettel vállalkozási tevékenységem vagy az alábbi munkavállalóim által folytatott munkavégzés céljából az alább megjelölt időszakban és szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák után az idegenforgalmi adó megfizetése alóli mentességet kívánok igénybe venni. Kérem az önkormányzati adóhatóságot, hogy a feltétel fennállásáról igazolást szíveskedjen kiállítani

(Cég)név:
Székhely:
Adószám:
Munkavállalók neve:
Időszak:.......év.....hó....naptól ........év.....hó....napig
Szálláshely neve:
Címe:


Püspökladány, 20..................



                                            .............................................................
                                                               cégszerű aláírás


IGAZOLÁS


A Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Adóhatósága nevében igazolom, hogy a fent megjelölt adózó Püspökladány város illetékességi területén az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység hatálya alá ................................. nappal bejelentkezett.


Püspökladány, 20...............................



                     jegyző megbízásából:

                                                                                         ......................................................
                                                                                                 Adócsoport vezetője”




4. melléklet a 17/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

„4. melléklet a 10/2004. (III.26.) önkormányzati rendelethez


NYILATKOZAT


Alulírott ............................................................................................................... (név, cégnév)
székhely:..................................................................................................................
mint a ......................................................... elnevezésű/számú számítógépes program alkalmazója nyilatkozom, hogy annak adattartalma megfelel Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról szóló 10/2004.(III.26.) önkormányzati rendeletében szabályozott Vendégkönyv adattartalmának.


Dátum:………………………..



                                                                    ………………………………..
                                                                                     aláírás


Amennyiben a fent közölt adatokban változás áll be, úgy új Nyilatkozatot kell benyújtani.”