PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2020. (X.30.) önkormányzati rendelete

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Hatályos: 2024. 01. 27

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2020. (X.30.) önkormányzati rendelete

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

2024.01.27.

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. §-ában, 38. §-ában és 40. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek, települési önkormányzatok, államigazgatási szervek, a feladatkörében eljáró állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép védelemmel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek és a Püspökladány Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 52. § (2) bekezdés c) pont cb) alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet alkalmazása

1. § (1) Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településfejlesztési eszközökről, valamint az egyes sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, valamint a településkép védelméről szóló 17/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) A Rendelet mellékletei:

a) 1. melléklet: Építési övezetek beépítési paraméterei

b) 2. melléklet: SZ-1 jelű szabályozási terv – külterület (M1:8000)

c) 3. melléklet: SZ-2 jelű szabályozási terv – belterület (M1:4000)

d) 4. melléklet: A katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményei.

(3) A szabályozási terven ábrázolt kötelező vonalas szabályozási elemek méretezés, vagy egyértelmű térképi vonalhoz való kapcsolódás hiányában, digitális méréssel állapítandók meg az önkormányzatnál tárolt digitális szabályozási terven.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Átlagos telekmélység: a telek legkisebb és legnagyobb mélységének átlaga.

2. Átmenő telek: olyan építési telek, amely legalább két utcafronttal rendelkezik, de nem minősül sarokteleknek.

3. Kézműipari épület: olyan gazdasági célú épület, melyben a fő termelőtevékenység gépesített munkavégzés nélkül történik, elsősorban a hagyományos kézművesség termékeinek előállításával. Az épületben hagyományos kézműipari, gépesítés nélküli termelőtevékenység, kismértékű gépesítéssel folyó, környezetet nem zavaró, jellemzően kézműipari tevékenység folytatható.

4. Kismélységű telek: olyan építési telek, amely átlagos telekmélysége kisebb, mint 30 m.

5. Kiegészítő épület: az építmények azon csoportja, amelyek a rendeltetési zóna előírásaiban megnevezett építmények használatát kiegészítik, különállóan épülnek, nem minősülnek melléképítménynek és nem önálló rendeltetési egységek. A kiegészítő épület épületmagassága nem haladhatja meg a 3,5 m-t.

6. Közforgalmú szolgáltató: közfeladatot, illetőleg közérdekű vagy egyéb szolgáltatást, ellátást a szolgáltatás, illetve az azzal összefüggő tevékenység biztosítására szolgáló létesítménye.

7. Zárványtelek: olyan építési övezetben fekvő kialakult telek, amely az építési telkekre külön jogszabályban előírt megközelíthetőséggel nem rendelkezik.

3. Közterület alakításra vonatkozó előírások

3. § (1) A szabályozási terven jelölt közterületek kialakítása szükséges a hozzá csatlakozó és általa kiszolgált telkek beépíthetőségéhez.

(2) Belterületen új közúti közlekedési célú terület kiépítése során biztosítani kell

a) legalább az egyoldali járdát a vegyes használatú utak kivételével,

b) a 10 m-es szabályozási szélesség elérése esetén legalább egyoldali fasort, vagy zöldsávot,

c) a felszíni vizek árokkal, csapadékcsatornával való elvezetését, vagy helyben szikkasztását.

(3) Azon közintézmények, közforgalmú szolgáltatók, melyek telkén belül nem lehet az előírás szerinti parkolók számát kialakítani, a szükség szerinti parkolók a telekhatártól mért, legfeljebb 300 m-en belüli más telken parkolóban, parkolóházban vagy a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetve a közforgalom céljára átadott magánút egy részének felhasználásával kialakíthatók.

4. § Egynél több telket kiszolgáló magánút csak közforgalom elől el nem zárt, legalább 12 m széles magánútként létesíthető.

4. Az épített környezet alakítására vonatkozó előírások

5. § (1) Az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó szabályokat a településképi rendelet határozza meg.

(2) A lakó és vegyes építési övezetekben a saroktelken oldalhatáron álló épület a közterület felé nyílás nélküli homlokzati kialakítású nem lehet.

(3) A település közigazgatási területén kialakítandó parkolók fásítandók, legalább minden 4 parkolóhelyre 1 db lombos fát kell telepíteni, vagy a meglévőt megőrizni. A fákat úgy kell elhelyezni, hogy az elhelyezésre szánt szilárd burkolttal el nem látott felületnek - a fa törzse körül min. 1 m szélességben - legalább 3 m2/fa méretűnek kell lennie.

(4) A megújuló energiát hasznosító berendezések a kedvezőtlen tükröződés elkerülésével létesíthetők.

(5) 10 m-nél keskenyebb közterületek saroktelkein az útkereszteződéseknél a telek sarokpontjától számított 4-4 m-en belül a kerítéseket 80 %-ban, 0,6 m feletti teljes magasságukban átláthatóan kell kialakítani, a csomópont beláthatósága az átláthatóságot akadályozó növényzet ültetésével nem korlátozható sem telken belül, sem közterületen.

5. Örökségvédelmi előírások

6. § (1) A település nyilvántartott régészeti lelőhelyeinek jegyzékét e rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(2) A nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni.

(3) A régészeti érdekű terület földmunkával érintett részén a beruházás megkezdése előtt régészeti szempontú állapotfelmérést (terepbejárást) kell végezni.

6. A táj és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

7. § (1) A nemzetközi és országos táj- és természetvédelmi területeket (a továbbiakban: védett terület) a szabályozási terv rögzíti. A védett területen a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni.

(2)2 Az ökológiai hálózat magterületén és az ökológiai folyosó övezetén lévő beépítésre nem szánt területeken építményt elhelyezni csak külön jogszabályban meghatározottak szerint (természetvédelmi fenntartási célból, kutatási, oktatási, bemutatási, ismeretterjesztési cél megvalósítása érdekében, ökoturisztikai, illetve a táj hagyományaival összefüggő mezőgazdasági célból) lehet.

(3) A tájképvédelmi terület övezete által érintett területeken a tájba illeszthetőség szempontjait a helyi településképi rendelet tartalmazza.

7. Környezetvédelmi előírások

8. § (1) A megengedett igénybevételi, kibocsátási, szennyezettségi határértékeket (környezetterhelési határértékeket) a hatályos országos és helyi jogszabályok alapján kell meghatározni.

(2) Zajt, illetve rezgést előidéző üzemi létesítmény, berendezés számára szolgáló építményt csak akkor és úgy szabad elhelyezni, hogy a zaj- és rezgésterhelés a területre, illetve létesítményre megállapított határértékeket ne haladja meg.

9. § (1) Új létesítmény kialakításánál, valamint a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél be kell tartani a telek határán mérve a kibocsátási és a környezetterhelési követelményeket és határértékeket.

(2) A zajtól védendő területeket külön jogszabályban meghatározottak szerint kell figyelembe venni.

10. § (1) Légszennyező források és létesítmények védőtávolsága, védőterülete a nagy állatlétszámú, üzemi állattartás kapcsán: az állattartó épületek, állattartó építmények és a trágya, valamint egyéb bűzös hulladék kezeléséhez szükséges építmények, felületek a meglévő belterület határától mért 500 m távolságon belül nem helyezhetők el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott új épület az (1) bekezdésben meghatározott védőtávolságon kívül is csak úgy építhető, ha a telken belül, a hozzá legközelebb eső lakótelek irányában a telek teljes hosszában 10 m széles háromszintes növényállomány kerül telepítésre, mely növényállomány csak kapunyitás számára szakítható meg.

11. § (1) Levegőtisztaság-védelmi szempontból védelmi övezetet igénylő új építmény, létesítmény kizárólag oly módon alakítható ki, helyezhető el, hogy a védelmi övezet nem érinthet

a) lakóterületet, vegyesterületet, üdülőterületet, sportcélú és temető különleges területet, zöld területet, közjóléti erdőterületet, továbbá

b) természetvédelmi szempontból értékes területet, országos védelem alatt álló természeti területet, valamint az országos ökológiai hálózat magterületét és az ökológiai folyosó területet.

12. § (1) A felszíni vízelvezető rendszer elemeit a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint kell kiépíteni.

(2) A csapadékvíz környezetvédelmi érdekű helyben tartására, illetve visszatartására alkalmas műtárgyakat a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint kell kiépíteni.

13. § (1) A külön jogszabályban meghatározott parti sáv nem beépíthető, az ott meglévő természetközeli ökoszisztémák (nádasok, ligetes fás társulások, gyepek) fennmaradását biztosítani kell.

(2) Vízfelületek karbantartásának céljára:

a) állami kezelésű vízfolyások, vízfelületek (tavak, tározók) mentén legalább 6-6 m-es,

b) önkormányzati, társulati és egyéb kezelésű patakok, vízfolyások, árkok, csatornák mentén legalább 3-3 m-es,

c) tavak, tározók part éleitől legalább 6-6 m-es sávot szabadon kell hagyni.

14. § Bármely építési munka során a termőföld védelméről, a talaj felső, humuszos termőrétegének összegyűjtéséről, megfelelő kezeléséről és a jogszabályban előírt újrahasznosításáról az építtető köteles gondoskodni.

15. § Külterületen nagy bűzhatással járó nagyüzemi állattartó telepek – a K-mü-2 jelű építési övezetben szabályozott területek – a szabályozási terven rögzített védőtávolságán belül lakóépület, üdülőépület, oktatási, nevelési épület nem helyezhető el.

8. Egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások

16. § (1) Az övezeti és építési övezeti paraméterekben előírt legkisebb kialakítható telekméretnél kisebb telkek is kialakíthatók közműépítmények elhelyezése érdekében (pl. szennyvízátemelő, transzformátorház, vízgépház stb.), közcélú közlekedési területek (pl. kerékpárút, járda stb.) kialakításánál, továbbá magánút számára.

(2) Ha a kialakult építési telek mérete kisebb az építési övezeti előírás által meghatározott kialakítható legkisebb területnél, akkor a telek területe kizárólag a szabályozási terv alapján történő közterületi határrendezés végrehajtása érdekében csökkenthető.

(3) Az építési övezetekben a szabályozási terven meghatározott közterület szabályozás/kialakítás végrehajtása érdekében a szabályozás után visszamaradó telkek az építési övezet előírásaitól eltérő méretűek is lehetnek.

(4) Telek kiegészítés és telekösszevonás abban az esetben is megengedett, ha az ilyen módon kialakuló telek területe a kiegészítés vagy telekösszevonás után alacsonyabb marad az előírt legkisebb kialakítható telekméretnél.

(5) Nyúlványos (nyeles) telek újonnan nem alakítható ki.

17. § (1) Kötelező telekhatárt létesíteni az övezethatár mentén, amennyiben egy telket az övezethatár övezetre és építési övezetre tagol.

(2) Nem kötelező telekhatárt létrehozni két övezet határa mentén, illetve két építési övezet határa mentén sem. A különböző övezetek és építési övezetek területén csak a saját építési előírásának megfelelő paraméterek (legnagyobb beépítettség, beépítési magasság, legkisebb zöldfelületi fedettsége) érvényesíthetők. Az építési hely – amennyiben a szabályozási terv másként nem jelöli – az építési övezetek saját területén belül értelmezendő.

18. § Telek alakítás során nem alakulhat ki – közlekedési, közműtelek kivételével – új zárványtelek.

19. § A nevelési, oktatási intézmény telkétől, továbbá egészségügyi intézmény, valamint élelmiszer előállítására, feldolgozására, fogyasztására, forgalmazására szolgáló épülettől 50 m-es távolságon belül állattartás céljára szolgáló épület, épületrész, építmény (pl. istálló, trágyatároló) nem létesíthető.

9. Közművek előírásai

20. § (1) A szennyvíz törzshálózat kiépítéséig zárt rendszerű - a bűzhatás és a szivárgás megakadályozására alkalmas módon megvalósított és üzemeltetett - szennyvíztároló is elhelyezhető. Ahol a szennyvízcsatorna kiépült, ott az ingatlanokat a kiépítéstől számított egy éven belül kötelezően rá kell kötni.

(2) A település közigazgatási területén szennyvizet szikkasztani ideiglenes jelleggel sem szabad.

10. Építés általános szabályai

21. § (1) Építési telken melléképítmény és kiegészítő épület önállóan, főépítmény létesítése előtt csak úgy és abban az esetben építhető, ha építése, elhelyezése az építési övezetben létesíthető egyéb rendeltetési egységet tartalmazó főépítmény építési övezeti előírás szerinti elhelyezését nem akadályozza.

(2) Építési telken építményt elhelyezni akkor is lehet, ha kialakult telekméret nem éri el az építési övezetre előírt minimálisan alakítható telekméretet, de a többi – az építési telekre vonatkozó – előírás betartható, és a beépítés nem korlátozza a szomszédos telkek beépíthetőségét.

(3) Ha az építési telken meglévő épület építési helyen belülre esik, de épületmagassága nagyobb, mint az építési övezetre meghatározott megengedett legnagyobb épületmagasság, az épület felújítható, korszerűsíthető, rendeltetése megváltoztatható és bővíthető, de a bővítmény meglévő épülettől független épületmagassága nem haladhatja meg a megengedett legnagyobb értéket.

(4) Ha az építési telek meglévő beépítettségének mértéke nagyobb, mint az építési övezetre meghatározott megengedett legnagyobb beépítési mérték, a telken meglévő épület felújítható, korszerűsíthető, és rendeltetése megváltoztatható, de új rendeltetési egység nem alakulhat ki, és sem a beépítettség mértéke, sem a beépítési magasság nem növelhető a tetőtér beépítés esetét kivéve. Tetőtér beépítés esetén az épületmagasság mértéke legfeljebb 0,5 méterrel növelhető, amennyiben az építési övezet előírásai ezt lehetővé teszik.

(5)3 Amennyiben a meglévő építési telken már elhelyezett épület, vagy épületek részben vagy egészben a szabályozott beépítési mód szerinti építési helyen kívülre esnek, akkor a meglévő épület felújítható, korszerűsíthető, és rendeltetése megváltoztatható, de bővíteni csak az előírások szerinti építési helyen belül lehet, és a bővítéssel új rendeltetési egység nem alakítható ki. A bővítés során a meglévő épülethez önálló határfallal kell csatlakozni, és ilyen esetben az oldalhatár felőli kötelező építési vonal alkalmazását nem kell figyelembe venni. Felújítás, korszerűsítés során az egységes tetőszerkezet kialakíthatósága érdekében az építési helyen kívül eső tetőrész alakja a teljes tetőszerkezet kialakításához igazodó módon átépíthető a szabályozott épületmagasság betartása mellett.

22. § Ahol a megengedett maximális épületmagasság meg van határozva, ott annak értékét az utcai homlokzat magasságra is teljesíteni kell, azt nem lépheti túl.

23. § (1) A terepszint alatti építmények közül földalatti parkoló, garázs és nyilvános illemhely építhető.

(2) Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül helyezhető el.

24. § A közterület felől minden önálló építési telek hátsó kertjének gépjárművel való közvetlen megközelítését biztosítani kell. Zártsorú beépítés esetén az e célra kialakított kocsiáthajtó szabad szélességének és belmagasságának legalább 3 m-nek kell lennie.

25. §4 (1) Az előkert határa – amennyiben a szabályozási terv, az övezeti vagy építési övezeti előírások máshogy nem jelölik – a kialakult állapotnak megfelelő vagy 5,0 méter. Az előkert méretének meghatározása során kialakultnak tekintendő az a telektömb, melyben az egy építési övezetben lévő telkek közül minimum egy már beépült az építési övezeti előírásoknak megfelelően.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előkert a lakóterületek építési övezeteiben (Lf, Lk, Lke) egyben az utcavonal felőli építési vonalat is jelenti.

(3) A (2) bekezdésben előírt építési vonalon új főépítmény építése esetén az épülethomlokzat hosszának legalább 40 %-át végig kell építeni.

(4) Új épület építése során a saroktelek és átmenő telek esetében a (2) bekezdés szerinti kötelező építési vonal csak az egyik közterület vagy magánút felől tartandó be.

(5) Amennyiben a szabályozási terv az előkert legkisebb mélységi méretét meghatározza, úgy az építmény elhelyezésekor az az irányadó.

26. § Az utcavonalra előkert nélkül elhelyezett épületnél, amennyiben az utcára lakás helyiségei néznek - kivéve az utcára nyíló gépjárműtárolót, tároló helyiséget, kapuáthajtót- ,azok padlóvonala az utca járdaszintje fölött legalább 0,75 m magasságban helyezendők el.

27. § Épületrész kinyúlása a közterület fölé az eresz és az áttört korlátú erkély kivételével

a) 12 m-nél keskenyebb utcában nem megengedett,

b) 12-20 m közötti szélességű utcán legfeljebb 60 cm,

c) 20 m-nél szélesebb utcán legfeljebb 90 cm lehet, de homlokzati hossza nem haladhatja meg az épület homlokzati hosszának egyharmad részét.

28. §5

29. § Az egyes övezetekben és építési övezetekben előírt zöldfelületi fedettségbe a fásított parkolók területe nem számítható be.

30. § Az övezetekben és építési övezetben az előírt maximális épületmagasság – a technológiai indokoltság mértékéig – az épületrészeknél illetve a műtárgyaknál túlléphető (pl.: terménytároló, keverő, siló, kémény stb.), maximum 30 m-ig.

31. § A rekreációs, pihenési célú különleges területre (K-rek) telekvéggel néző ingatlanok esetében 5 m mélységű hátsókertet kell elhagyni, melyet gondozott kertként, vagy parkosított területként kell használni illetve fenntartani.

32. § (1) Az Lk, Lke, Lf és a Vt építési övezetekben, telken belül elhelyezhető önálló rendeltetési egységeket egy épületben, vagy egy egységesen megtervezett épülettömegben kell elhelyezni. A rendeltetési egységekhez tartozó egyéb, kiegészítő helyiségek (tárolás, állattartás, a fő rendeltetési egység működtetéséhez kapcsolódó tevékenységek) önálló épületben (kiegészítő épületben) is elhelyezhetők a rendeltetési egységet magában foglaló épület mögött.

(2) A mindkét végén utcával határos, úgynevezett átmenő telek esetén, attól függetlenül, hogy a meglévő telek az övezeti előírások szerinti telekméretek figyelembe vételével két önálló telekre osztható-e, a rendeltetési egységek különállóan is elhelyezhetők, úgy mintha két különálló ingatlan alakult volna ki, a két utca felől.

(3)6 Hamvasztóüzemi építmény kizárólag a különleges temető területen, a K-tem övezetben helyezhető el a vonatkozó jogszabály szerinti védőtávolságok és előírások betartásával.

(4)7 A halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót vagy hűtőt is magába foglaló építmény, boncépület, hullaátadó épület kizárólag a különleges temető területen, a K-tem övezetben helyezhető el.

(5)8 Munkásszállás rendeltetésű építmény nem helyezhető el a település közigazgatási határán belül. Meglévő építmény rendeltetése munkásszállásra nem változtatható meg.

33. § Az oldalhatáron álló beépítési módban az oldalkert minimális mérete az építési övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság mértéke.

34. § Az előírt közművesítettség egyes építési övezetekben és övezetekben a közüzemi biztosítottság kiépítéséig közműpótló műtárgyakkal is biztosítható, illetve megújuló energia hasznosításával helyettesíthető.

35. § (1) Ha a kismélységű telek vége nem a szomszédos telek építési oldalához csatlakozik, hátsó kertet nem kell tartani, azaz az építési hely a hátsó telekhatárhoz csatlakozik. Ebben az esetben az épületet a hátsó telekhatárig ki lehet építeni, vagy ha a szomszédos telken már épület található, minimum 3 m távolságot kell tartani a telekhatártól.

(2) Ha a kismélységű telek vége a szomszédos telek építési oldalához csatlakozik, a szomszédos telek építési övezetében előírt épületmagasság jelenti a betartandó hátsó kert méretét.

(3) Amennyiben a hátsó telekhatárhoz csatlakozó telek is jelen előírások szerinti kismélységű teleknek minősül, a hátsó telekhatárra kerülő épületet tűzfallal kell a szomszédos telekhatárhoz csatlakoztatni.

11. Katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményei

36. § (1) A város területe I. katasztrófavédelmi osztályba tartozik. A katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményeiről a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI.10.) Korm. rendelet 2. melléklete rendelkezik e rendelet 4. melléklete szerinti tartalommal.

(2) Az elégséges védelmi szint biztosítása érdekében a településen a lakosság riasztása és veszélyhelyzeti tájékoztatásának tervezése indokolt.

II. Fejezet

Részletes övezeti előírások

12. Beépítésre szánt építési övezetek előírásai

37. § (1) A település területének beépítésre szánt területei sajátos használatuk szerint a következő építési övezetekre tagolódnak:

a) lakóterület, ezen belül

aa) falusias lakóterület (Lf-1, Lf-2),

ab) kertvárosias lakóterület (Lke-1, Lke-2, Lke-3, Lke-4),

ac) kisvárosias lakóterület (Lk-1, Lk-2, Lk-3),

b) vegyesterület, ezen belül

ba)9 településközpont terület (Vt-1, Vt-2, Vt-3, Vt-4, Vt-5, Vt-6, Vt-7.),

c) gazdasági terület, ezen belül

ca) kereskedelmi, szolgáltató terület (Gksz-1, Gksz-2),

cb) ipari gazdasági terület (Gip-1, Gip-2),

d) különleges terület,ezenbelül

da) strand célú különleges terület (K-st-1),

db) sportolási célú különleges terület (K-sp-1),

dc) rekreációs, pihenési célú különleges terület (K-rek-1),

dd) idegenforgalmi hasznosítású különleges terület (K-id-1, K-id-2, K-id-3, K-id-4),

de) mezőgazdasági üzemi különleges terület (K-mü-1, K-mü-2),

df) közműellátó létesítmény elhelyezésére szolgáló különleges terület (K-köz-1).

(2) Az építési övezetek telkeinek kialakítható legkisebb területét, a legkisebb telekszélességét és telekmélységét, a beépítési módját, a beépítettség megengedett mértékét, a beépítési magasság megengedett legnagyobb mértékét és a zöldfelület legkisebb mértékét az 1. mellékletben foglalt táblázat tartalmazza.

(3)10 Az építési övezetekben az építési telek beépítését megelőzően annak vízrendezéséről, a csapadékvíz elvezetés kiépítéséről előzetesen kell gondoskodni.

13. Falusias lakóterület (Lf)

38. § (1) A falusias lakóövezet jellemzően kis laksűrűségű, kertes beépítésű terület, mely legfeljebb négy rendeltetési egység elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető épület - a lakó rendeltetésen kívül -:

a) mező– és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú,

b) kereskedelmi, szolgáltató,

c) legfeljebb 10 férőhellyel rendelkező szállásjellegű,

d) kézműipari,

e) igazgatási, iroda,

f) üzemanyagtöltő,

g) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

h) vendéglátó és

i) sport rendeltetést is tartalmazhat.

(3) Az építési övezetben nem helyezhető el

a) közösségi szórakoztató, kulturális épület,

b) önálló parkoló-terület és garázs 3,5 t önsúlynál nehezebb járművek számára.

(4) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

14. Kertvárosias lakóterület (Lke)

39. § (1) A kertvárosias lakóterület laza beépítésű, összefüggő nagy kertes, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, elsősorban lakó rendeltetésű épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető épület - a lakó rendeltetésen kívül -:

a) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató,

b) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

c) kulturális,

d) legfeljebb 12 férőhellyel rendelkező szállás jellegű,

e) kézműipari,

f) igazgatási, iroda,

g) sport rendeltetést is tartalmazhat.

(3) Az Lke-3 építési övezetben üdülő rendeltetésű épületek is elhelyezhetők.

(4) Az Lke-1 építési övezetben legfeljebb hat rendeltetési egységet, közülük maximum négy lakást magában foglaló, legfeljebb két főépítmény helyezhető el.

(5) Az Lke-2 építési övezetben legfeljebb négy rendeltetési egységet, közülük maximum két lakást, vagy két üdülőegységet magában foglaló, legfeljebb két főépítmény helyezhető el.

(6) Az Lke-1 építési övezetben legfeljebb négy rendeltetési egységet, közülük maximum négy lakást magában foglaló legfeljebb két főépítmény helyezhető el.

(7) Az építési övezetben nem helyezhető el

a) üzemanyagtöltő,

b) önálló parkoló-terület és garázs 3,5 t önsúlynál nehezebb járművek számára.

(8) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

(9) Az Lke-4 jelű építési övezetben zaj- és rezgésvédelemi okból az új védendő létesítményt csak műszaki védelemmel lehet megépíteni.

15. Kisvárosias lakóterület (Lk)

40. § (1) A kisvárosias lakóterület sűrű beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, elsősorban lakó rendeltetésű épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető épület - a lakó rendeltetésen kívül -:

a) kereskedelmi, szolgáltató,

b) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

c) kulturális, közösségi szórakoztató,

d) szállás jellegű,

e) üzemanyagtöltő,

f) termelő kertészeti,

g) igazgatási, iroda és

h) sport rendeltetést is tartalmazhat.

(3) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

(4) Az építési övezetben nem helyezhető el önálló parkoló-terület és garázs 3,5 t önsúlynál nehezebb járművek számára.

(5) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

16. Településközpont terület (Vt)

41. § (1) A településközpont terület elsősorban lakó és olyan települési szintű egyéb rendeltetést szolgáló épület elhelyezésére szolgál, amely nincs zavaró hatással a lakórendeltetésre.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető épület – a lakó rendeltetésen kívül -:

a) igazgatási,iroda,

b) kereskedelmi, szolgáltató, szállás,

c) a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges, egyéb közösségi szórakoztató,

d) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

e) kulturális, közösségi szórakoztató,

f) kézműipari,

g) sport rendeltetést is tartalmazhat.

(3) Az építési övezetben nem helyezhető el

a) parkolóház, üzemanyagtöltő,

b) önállóparkoló-terület és garázs 3,5 t önsúlynál nehezebb járművek számára.

(4) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

(5) A melléképítmények közül nem helyezhető el sem építési helyen, sem elő-, oldal, és hátsókertben:

a) hulladéktartály-tároló,

b) húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,

c) állat ól, állatkifutó,

d) trágyatároló, komposztáló,

e) siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló

(6)

(7) A közterület felől biztosítani kell minden önálló telek hátsó kertjének gépjárművel való közvetlen megközelítését. Zártsorú beépítés esetén az e célra kialakított kocsiáthajtó szabad szélessége és belmagassága legalább 3 m.

(8) A meglévő lapostetős épületekre a meglévő épületmagasság növelése nélkül abban az esetben is építhető magas tető, ha az épület meglévő magassága nagyobb, mint az övezetben megengedett érték.

(9) Zártsorú beépítési módú saroktelek esetén a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke 80 %.

(10) A Vt-3 övezetben a hátsókert mérete 0 m, zártsorú összeépítés a hátsó telekhatáron is megengedett.

(11) Zártsorú beépítés esetén az utcavonaltól számított 10 m mélységig tűzfal létesítése kötelező. Az ennél mélyebben benyúló épületszárnyat az oldalhatáron álló beépítés szabályai szerint is ki lehet alakítani. Az oldalhatáron álló kialakítás esetében az eresz nem nyúlhat át.

17. Egyéb ipari gazdasági terület (Gip)

42. §11 (1) Az egyéb ipari gazdasági terület építési övezetei (Gip-1, Gip-2) elsősorban olyan gazdasági célú ipari építmények elhelyezésére szolgál, amelyek más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el.

(2) Az építési övezetek elsősorban az ipari, az energiaszolgáltatási, a településgazdálkodási és raktárak építményeinek elhelyezésére szolgál.

(3) Az egyéb ipari gazdasági területek építési övezeteiben elhelyezhető épület az (1) és (2) bekezdésben foglaltakon kívül

a) iroda,

b) a gazdasági területhez kapcsolódó munkásszállás,

c) kereskedelmi, szolgáltató rendeltetést is tartalmazhat.

(4) Az építési övezetekben különösen csak a környezeti hatás szempontjából semleges, nem jelentősen zavaró hatású (nem különlegesen veszélyes, pl. tűz-, robbanás-, fertőzőveszélyes) üzemek (pl. élelmiszeripar, könnyűipar, gépipar, fémipar, építőipar, település-ellátás) helyezhetők el.

(5) A beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

(6) A Gip-2 építési övezetben – amennyiben a szabályozási terv másként nem jelöli – az előkert legkisebb mélysége új beépítés esetén nem kialakult telektömbben 5,0 m. Az előkert mélységi méretének meghatározása során kialakultnak tekintendő az a telektömb, melyben az egy építési övezetben lévő telkek közül minimum egy már beépült az építési övezeti előírásoknak megfelelően. Kialakult telektömbben az előkert mélységi mérete a kialakult állapotnak megfelelő.

(7) A Gip-2 építési övezetekben a nem kialakult telektömbben új építés esetén az előkert legnagyobb mélységi mérete 20,0 m lehet.

(8) Az előkertben háromszintű növényállományt (gyep, 40 db cserje/150 m2, 1 db nagy lombkoronájú fa/150 m2) kell telepíteni. A növénytelepítés megszakítható a megközelítést szolgáló kapunyitás számára. Az építési övezetekben előírt növénytelepítés az előírt legkisebb zöldfelületi fedettség mértékébe beszámítható.

(9) Az építési övezetekben elhelyezhető – a (2) és (3) bekezdésben foglaltakon kívül – az OTÉK 10. § (2) bekezdésének figyelembevételével:

a) oktatási, egészségügyi, szociális,

b) 10 000 m2 szintterületet meg nem haladó kereskedelmi és szolgáltató, valamint épületnek minősülő közlekedési épület is.

(10) Az építési övezetekben a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások elhelyezhetők. Önálló lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el.

(11) A (8) bekezdésben meghatározott növénytelepítés csak ős- és tájhonos fa- és cserjefajok alkalmazásával történhet.

18. Kereskedelmi, szolgáltató terület (Gksz)

43. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató terület elsősorban környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető – az (1) bekezdésben foglaltakon kívül -:

a) igazgatási, egyéb irodaépület,

b) sportépítmény,

c) parkolóház, üzemanyagtöltő,

d) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális és

e) egyéb közösségi szórakoztató épület is.

(3) Az építési övezetben a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások elhelyezhetők. Önálló lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el.

(4) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

(5)12 Az építési övezetben – amennyiben a szabályozási terv másként nem jelöli –

a) a nem kialakult telektömbben azon építési telkek esetében, melyek nem minősülnek sarokteleknek vagy átmenő teleknek az előkert mélységi mérete 20 m, ahol háromszintű növény állományt (gyep, 40 db cserje/150 m2, 1db nagylomb koronájú fa/150 m2) kell telepíteni,

b) a kialakult telektömbben az előkert mélységi mérete a kialakult állapotnak megfelelő, melyben parkosított területet kell kialakítani. Az építési övezetben előírt növénytelepítés az előírt legkisebb zöldfelületi fedettség mértékébe beszámítható,

c) a növénytelepítés megszakítható a megközelítést szolgáló kapunyitás számára.

(6)13 Az előkert mélységi méretének meghatározása során kialakultnak tekintendő az a telektömb, melyben az egy építési övezetben lévő telkek közül minimum egy már beépült az építési övezeti előírásoknak megfelelően.

(7)14 A saroktelkek és átmenő telkek esetében az előkert kialakítása csak az egyik közterületi, vagy magánúti oldal felé szükséges.

19. Strand célú különleges terület (K-st)

44. § (1) Az építési övezet a jelentős területigényű, zöldterületbe-ágyazottan kialakítható intézmények elsősorban: strand- gyógyfürdő, kemping, és kiszolgáló létesítményeinek (üdülőépület, kereskedelmi- vendéglátó- szolgáltató épület, sport- és pihenőépítmények) elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

20. Sportolási célú különleges terület (K-sp)

45. § (1) Az építési övezet a jelentős területigényű, zöldterületbe-ágyazottan kialakítható sportterületek elhelyezésére szolgál. Az övezet elsősorban sportpálya, lovarda, parkoló, idegenforgalomhoz kapcsolódó létesítmények (szálláshely, kulturális-, vendéglátó-, kereskedelmi épületek) elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben a beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

21. Rekreációs, pihenési célú különleges terület (K-rek)

46. § (1) Az építési övezetben az idegenforgalomhoz kapcsolódó építmények, pihenő, sport, kereskedelmi, vendéglátó, és szolgáltató, szálláshely szolgáltató létesítmények helyezhetők el.

(2) Az építési övezetben a beépítés feltétele a legalább részleges közművesítettség.

(3) A terepszint alatti építmények közül pinceszint önállóan, épület nélkül nem építhető.

22. Idegenforgalmi hasznosítású különleges terület (K-id)

47. § A K-id-1 építési övezetben az idegenforgalomhoz kapcsolódó építmények, pihenő, sport, kereskedelmi, vendéglátó, és szolgáltató, szálláshely szolgáltató létesítmények helyezhetők el.

48. § A K-id-2 építési övezetben az alábbi funkciójú és kapacitású idegenforgalomhoz kapcsolódó építmények helyezhetők el:

a) legfeljebb 10 vendégszobaszámú szálláshely szolgáltató épület,

b) természeti értékek bemutatására kiállítóterek,

c) kézműves foglalkozásokra szolgáló építmények,

d) állatsimogatás céljára szolgáló létesítmények,

e) az üzemeltető vagy tulajdonos számára szolgáló lakás.

49. § A K-id-3 és K-id-4 építési övezetben elhelyezhető

a) környezetet nem zavaró hatású olyan gazdasági tevékenység céljára szolgáló építmény, amely az idegenforgalomhoz is kapcsolódóan élelmiszer - ital (pálinka, bor), továbbá használati eszközök kézműipari, vagy legfeljebb kisüzemi szintű készítését szolgálja,

b) idegenforgalomhoz kapcsolódó tevékenység építményei (konferencia központ, szálláshely szolgáltatás, vendéglátás),

c) az előállított termékek bemutatását, értékesítését szolgáló kereskedelmi tevékenység építményei,

d) az üzemeltető vagy tulajdonos számára szolgáló lakás,

e) lovas turisztikai céllal, továbbá bemutató (állatsimogató) céljából egyéb állatok elhelyezésére szolgáló állattartó épület,

f) mezőgazdasági tevékenységgel összefüggő turisztikai, oktatási, pihenést szolgáló építmények.

50. § (1) Az építési övezetben a beépítés feltétele a legalább részleges közművesítettség.

(2) A terepszint alatti építmények közül pinceszint önállóan, épület nélkül nem építhető.

23. Mezőgazdasági üzemi különleges terület (K-mü)

51. § (1) Az övezetbe a mezőgazdasági üzemek (majorok) tartoznak, ahol a mezőgazdasági termékek feldolgozása, tárolása, a mezőgazdasági gépek, és szállítóeszközök javítása folyik, amelyek nagyüzemi állattartás vagy mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági termeléshez szorosan kapcsolódó mezőgazdasági tevékenység befogadására alkalmasak.

(2) A szakhatósági előírások alapján (amennyiben szükséges) védőterületet kell meghatározni. A védőterületet az építési telekhez kell csatolni, vagy az építtető köteles azt biztosítani. A védőterületen belül lakó-, (szolgálati lakás kivételével) szállás-és üdülőépület nem építhető, azok részére telek nem alakítható.

52. § (1) Az építési övezetben a beépítés feltétele a legalább hiányos közművesítettség.

(2) Közműpótló berendezések a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően létesíthetők.

24. Közműellátó létesítmény elhelyezésére szolgáló különleges terület (K-köz)

53. § (1) A település közműellátásának biztosításához szükséges, területigényes létesítmények elhelyezésére (hőközpont, trafóállomás, gázfogadó stb.) szolgáló területek.

(2) A létesítmény körül a tevékenység és az alkalmazott technológia függvényében a szabályozási terven feltüntetett védőtávolságot kell biztosítani.

25. Beépítésre nem szánt övezetek előírásai

54. § A település területének beépítésre nem szánt területei sajátos használatuk szerint a következő övezetekre tagolódnak:

a) közlekedési és közműterület, ezen belül

aa) országos főútak területe (Köu-1),

ab) országos mellékutak területe (Köu-2),

ac) helyi gyűjtőutak területe (Köu-3),

ad) kiszolgáló utak területe (Köu-4),

ae) gyalogutak területe (Köu-5),

af) külterületi dűlő- és egyéb utak területe (Köu-6),

ag) kötöttpályás közlekedési terület (Kök),

ah) országos gyorsforgalmi utak területe (Köu-0),

b) zöldterület (Z) ezen belül,

ba) közkertek területe (Z-kk),

bb) közparkok területe (Z-kp),

c) erdőterület, ezen belül

ca) védelmierdő (Ev),

cb) gazdaságierdő (Eg),

d) mezőgazdasági terület, ezen belül

da) általános mezőgazdasági terület (Má-1, Má-2),

db) kertes mezőgazdasági terület (Mk),

e) vízgazdálkodási terület(V-1, V-2),

f) különleges beépítésre nem szánt területek, ezen belül

fa) idegenforgalmi hasznosítású beépítésre nem szánt különleges terület

(K-kid)

fb) arborétum különleges területe (K-arb)

fc) különleges temető terület (K-tem).

26. Közlekedési és közműterület

55. § (1) A közlekedés és a közmű területek közül a a Köu-0, Köu-1, Köu-2, Köu-3, Köu-4, Köu-5 és Kök jelű övezetek az országos és a helyi közút, a kerékpárút, a gépjármű várakozóhely (parkoló) - a közterületnek nem minősülő telken megvalósuló kivételével -, a járda és gyalogút (sétány), köztér, mindezek csomópontja, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi építményei, a közúti, a kötöttpályás, a vízi és a légiközlekedés, a közmű és a hírközlés építményei, továbbá utcabútorok, köztárgyak helyezhetők el, valamint fasor (növényzet) elhelyezésére szolgálnak.

(2)

a) a) A Köu-1, Köu-2, Köu-3, Köu-4, Köu-5 és Köu-6 jelű övezetben elhelyezhető - az (1) bekezdésben foglaltakon kívül - a közlekedést kiszolgáló közlekedési, kereskedelmi, vendéglátó és igazgatási gazdasági tevékenységi célú épület, a telek legfeljebb 0,2 %-os beépítésével és legfeljebb 4,5 m épületmagassággal.

b) A Köu-0 jelű övezetben az Országos Ökológiai Hálózat által érintett területeken, illetve a Natura 2000 területek 500 méteres környezetében az OTÉK 26. § (3) bekezdésében meghatározottak közül csak a közlekedési építmények és műtárgyaik helyezhetők el.

(3) A közforgalom elől el nem zárt magánutak műszaki kialakításánál a közforgalmú utakra érvényes előírások szerint kell eljárni.

56. § (1) Köu-1: országos főút területének szabályozási szélessége

a) a teljes közigazgatási területen: szabályozási terv szerinti érték,

b) védőtávolsága: az út tengelyétől számított 100-100 m.

(2) Köu-2: országos mellékutak területének szabályozási szélessége

a) a szabályozási terv szerinti érték,

b) az út védőtávolsága külterületen az út tengelyétől számított 50-50 m.

(3) Köu-3: helyi gyűjtőutak területének szabályozási szélessége a szabályozási terv szerinti érték. Új helyi gyűjtőutak szabályozási szélessége 22 m.

(4) Köu-4: kiszolgáló utak szabályozási szélessége a szabályozási terv szerinti érték. Új kiszolgáló utak szabályozási szélessége 12 m.

(5) Köu-5: gyalogutak területének szabályozási szélessége a szabályozási terv szerinti érték, illetve kialakult. Új gyalogutak szabályozási szélessége 3 m.

(6) Köu-6: külterületi dűlő- és egyéb utak területének szabályozási szélessége a szabályozási terv szerinti érték, illetve kialakult.

(7) Kök: kötöttpályás közlekedési terület szabályozása:

a) szabályozási vonal: jogi határvonal, illetve a szabályozási terv szerinti érték,

b) védőtávolsága a vasút tengelytől számított 50-50 m széles terület,

c) az övezetben elhelyezhetők: a vasutak és azok működéséhez kapcsolódó közlekedési építmények és irodák, a közlekedőket kiszolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épületek, zaj- és rezgésvédelmi műtárgyak valamint a személyzet számára szolgáló szociális épületek, illetve szolgálati lakás,

d) az elhelyezhető építmények által elfoglalt terület legfeljebb a telekterület 10 %-a lehet. Az építmények maximum 6 méter épületmagassággal helyezhetők el.

(8) Az utak kiépítése során (a legalább 12 m szélességű út esetén) mindkét oldalon, egyéb esetben az egyik oldalon fasort kell telepíteni és fenntartani, kivéve ahol az a közlekedés biztonságát veszélyeztetné, illetőleg ha a növényzet kihelyezését műszaki adottságok nem teszik lehetővé. A növénytelepítésre termőhely-idegen inváziós növényfajok nem használhatók.

(9) Köu-0: országos gyorsforgalmi út területe.

a) Az övezetbe tartozó közlekedési területek

aa) szabályozási szélessége a teljes közigazgatási területen: szabályozási terv szerinti érték,

ab) védőtávolsága külterületen az út tengelyétől számított 100-100 m széles terület a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 42/A. §-a alapján és az út tengelyétől számított 250-250 méter széles terület az OTÉK 38. § (8) bekezdése alapján.

b) Az övezetben kijelölt élővilág-védelmi védőfásítást 20 m szélességben kell kialakítani és a védőfásításnak többszintűnek kell lennie, amely tartalmaz cserjeszintet, alsó és felső lombkoronaszintet (minimum gyep, 40 db cserje/150 m2, 1 db nagy lombkoronájú fa/150 m2). Szegélyét körben sűrű cserjesávnak kell képezni, amely biztosítja természetszerű lezárását. A telepíthető növényfajok jegyzékét e rendelet 3. függeléke tartalmazza.

27. Zöldterület (Z)

57. § (1) A zöldterület állandóan növényzettel fedett közterület (közpark, közkert), amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést szolgálja.

(2) A zöldterületnek közútról, köztérről közvetlenül - kerekesszékkel és gyermek kocsival is – megközelíthetőnek és használhatónak kell lennie.

(3) A zöldterületen elhelyezhetők

a) a pihenést és testedzést szolgáló építmények (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér stb.),

b) vendéglátó, elárusító pavilonok, nyilvános illemhelyek,

c) a terület rendeltetésszerű használatához szükséges építmények,

d) terepszint alatti létesítmény legalább 80 cm földtakarással, ha a szabályozási terv az építési helyet kijelöli.

(4) A zöldterület telkén épület legfeljebb 3,5 m épületmagassággal helyezhető el.

(5) Z-kk (közkert) övezet esetében

a) a megengedett legnagyobb beépítettség 2 %,

b) a legkisebb zöldfelület 65 %.

(6) Z-kp (közpark) övezet esetében

a) a megengedett legnagyobb beépítettség 2 %,

b) a legkisebb zöldfelület 75 %.

28. Erdőterület

58. § (1) Az erdőterület erdő céljára szolgáló terület.

(2) Az erdőterület felhasználási célja szerint

a) védelmi (Ev),

b) gazdasági (Eg) lehet.

(3) A védelmi erdőben – az erdei kilátó, a magasles kivételével-épületet elhelyezni nem lehet.

(4) Gazdasági rendeltetésű erdőterületen 100 000 m2 telekterület felett legfeljebb 0,5 %-os beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el.

(5) Új építmények szabadonálló beépítési móddal, legfeljebb 3,5 m épületmagassággal helyezhetők el.

29. Általános mezőgazdasági terület (Má)

59. § (1) Az általános mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás, állattenyésztés, a halászat, továbbá az ezekkel kapcsolatos, a sajáttermék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmények helyezhetők el.

(2) Az övezetben

a) a 720 m2-t el nem érő területű telken épületet elhelyezni nem szabad,

b) a 720-1500 m2 közötti területnagyságú telken - a nádas, a gyep, a szántó művelési ágban nyilvántartottak kivételével - legfeljebb 10 %-os beépítettséggel elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el,

c) az 1500 m2-nél nagyobb, de 5000 m2-nél kisebb telken legfeljebb 7 %-os beépítettséggel elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el,

d) az 5000-10000 m2 közötti területnagyságú telken legfeljebb 5 %-os beépítettséggel elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el,

e) az egy hektárt meghaladó területű telken építmény legfeljebb 3 %-os beépítettséggel helyezhető el,

f) az 1500 m2-t meghaladó területű, mezőgazdasági művelés alól kivett telken az (1) bekezdés szerinti építmények legfeljebb 10 %-os beépítettséggel helyezhetők el.

(3) Az övezetben gazdasági épületeket elhelyezni szabadon álló beépítési móddal, maximum 7,5 m épületmagassággal lehet.

(4) Az övezetben lakóépület szőlő, gyümölcsös és kert művelési ág esetén 3 000 m2, egyéb művelési ág esetén 6 000 m2 telekterület felett helyezhető el úgy, hogy az a megengedett beépítettség felét nem haladhatja meg, bruttó alapterülete nem lehet több 200 m2-nél. A különálló lakóépület épületmagassága legfeljebb 4,5 m lehet.

(5) A mezőgazdasági területen több önálló telekből mezőgazdasági birtoktest alakítható ki. A birtoktest esetében a beépíthetőség a birtoktesthez tartozó összes telekterülete után számítva, a (2) bekezdésben meghatározottak szerint csak az egyik telken is kihasználható (birtokközpont), ha a telekterülete legalább a 10 000 m2-t eléri, és a beépítés a szomszédos telkek rendeltetésszerű használatára nincs korlátozó hatással, vagy azt nem veszélyezteti. Ebben az esetben a birtokközpont beépítettségének meghatározásakor beszámításra került telkeken épületet elhelyezni nem lehet. A birtokközpont telkén a beépítettség a 45 %-ot nem haladhatja meg.

(6)15 A birtokközpont telke Natura 2000 területen, ökológiai hálózat övezetével (magterület, ökológiai folyosó, pufferterület) érintett területen, országos jelentőségű védett természeti területen, a Hortobágyi Nemzeti Park – A Puszta Világörökségi Helyszínén és a világörökségi helyszín tervezett védőzónáján belül, kiváló termőhelyi adottságú szántóterület övezete és tájképvédelmi terület övezetével érintett területen nem alakítható ki.

(7) A birtokközpont telkén az (1) és a (4) bekezdésben foglaltakon túl a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó szállás jellegű épület, vendéglátó épület is elhelyezhető.

(8) Az állattartó épületek trágya és híg trágya tárolását zárt műtárggyal helyben kell megoldani.

(9) A Má-2 övezetben szabályozott területek a külön jogszabályban meghatározott erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületek, az Országos Erdőállomány Adattárában szereplő un. egyéb részletek. Rájuk az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény előírásai is érvényesek.

30. Kertes mezőgazdasági terület (Mk)

60. § (1) Az övezetbe azok a mezőgazdasági területek tartoznak, ahol jellemzően kertgazdálkodást, valamint zöldség-, gyümölcstermesztést folytatnak.

(2) Az övezetben lakó rendeltetésű épületek nem helyezhetők el.

(3) Az övezetben a telkek max. 5 %-os beépítettségével elhelyezhető egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince). Az építmények maximális épületmagassága 4 m lehet.

(4) Növénytermesztés célját szolgáló fóliasátor vagy üvegház bármely földrészleten elhelyezhető. Az üvegház gerincmagassága maximum 5 m lehet.

31. Vízgazdálkodási terület (V)

61. § (1) Az övezetbe a vízgazdálkodással összefüggő területek, az álló- és folyóvizek, közcélú nyílt csatornák medre és parti sávja, valamint a vízkivételi helyek területe tartozik.

(2) A V-1 és V-2 övezetekben - ha külön jogszabály másként nem rendelkezik - a közforgalmú vízi közlekedési építményeken túlmenően a vízkár-elhárítási, vízisport és a sporthorgászás célját szolgáló közösségi építmények helyezhetők el.

(3) A V-1 és V-2 övezetekben a beépítettség legnagyobb mértéke legfeljebb 1 %. Az elhelyezésre kerülő építmények legnagyobb épületmagassága 4 m.

32. Idegenforgalmi hasznosítású beépítésre nem szánt különleges terület (K-kid)

62. § (1) Az övezet horgásztó, pihenő- és rekreációs terület, és az ehhez szorosan kapcsolódó turisztikai- idegenforgalmi célú létesítmények, kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épületek, valamint az ezekhez szükséges kiszolgáló, tároló épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az övezetben épületeket szabadon állóan, legfeljebb 5 %-os beépítettséggel lehet elhelyezni, legfeljebb 6 m-es épületmagassággal.

33. Arborétum különleges terület (K-arb)

63. § (1) Az övezet az arborétum sajátos céljának, működésének megfelelő létesítmények, elhelyezését teszi lehetővé. Ezen felül kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, szociális és adminisztrációs, valamint raktározási és az arborétum működéshez szükséges gazdasági épületek elhelyezése is megengedett.

(2) Az övezetben épületeket szabadon állóan, legfeljebb 5 %-os beépítettséggel lehet elhelyezni, legfeljebb 7,5 m-es épületmagassággal.

34. Különleges temető terület (K-tem)

64. § (1) A különleges temető területbe a településen működő temetők és kegyeleti parkok területe tartozik.

(2) Az övezetben elhelyezhető

a) ravatalozó, temetőkápolna, urnafal,

b) sírbolt és síremlék, dísz- és szórókút,

c) iroda, üzemeltetési és szociális épület és

d) a temető ellátásához szükséges gazdasági tevékenység célját szolgáló épület.

(3) Az övezetben épületeket szabadon állóan, legfeljebb 5 %-os beépítettséggel lehet elhelyezni, legfeljebb 6 m-es épületmagassággal.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

65. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése előtt indított, folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet, amennyiben az, az építtető számára kedvezőbb.

(3) Hatályon kívül helyezve.

1. melléklet a 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelethez

Építési övezetek beépítési paraméterei

1. Kisvárosias lakóterület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmélység (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

Lk-1

O

60

350

14

25

30

6,0

T

4

Lk-2

O

60

450

14

25

30

6,0

T

5

Lk-3

K

K

K

-

-

K

K

T

2. Kertvárosias lakóterület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

Lke-1

O

30

500

14

25

50

4,5

T

4

Lke-2

O

30

550

14

35

50

4,5

T

5

Lke-3

O

30

500

14

-

50

4,5

T

6

Lke-4

O

30

500

14

-

50

4,5

T

3. Falusias lakóterület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

Lf-1

O

30

800

14

40

40

4,5

T

4

Lf-2

I

30

800

14

40

40

4,5

T

4. Településközpont vegyes terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

Vt-1

K

60

300

-

-

20

7,5

T

4

Vt-2

K

60

300

-

-

20

10,5

T

5

Vt-3

O

60

400

14

20

20

6,0

T

6

Vt-4

Z

60

300

-

-

20

7,5

T

7

Vt-5

Z

60

300

-

-

20

10,5

T

8

Vt-6

K

K

K

-

-

K

K

T

9

Vt-7

Sz

60

600

-

-

20

8,0

T

5. Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

Gksz-1

SZ

40

2000

25

-

20

9

T

4

Gksz-2

SZ

40

1000

25

-

20

9

T

6. Ipari gazdasági (egyéb ipari) terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

Gip-1

SZ

40

2000

25

-

25

12,5

T

4

Gip-2

SZ

50

2000

25

-

25

12,5

T

7. Strand célú különleges terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

K-st-1

SZ

20

300

-

-

40

7,5

T

8. Sportolási célú különleges terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

K-sp-1

SZ

35

6000

-

-

40

7,5

T

9. Rekreációs, pihenést szolgáló különleges terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

K-rek-1

SZ

10

5000

-

-

50

6

R

10. Idegenforgalmi hasznosítású különleges terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

K-id-1

SZ

20

1000

-

-

40

7,5

R

4

K-id-2

SZ

10

1000

-

-

40

4,5

R

5

K-id-3

SZ

40

1000

-

-

40

12,5

R

6

K-id-4

SZ

25

1000

-

-

40

7,5

R

11. Mezőgazdasági üzemi különleges terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

K-mü-1

SZ

40

1500

-

-

40

7,5

H

4

K-mü-2

SZ

40

1500

-

-

40

7,5

H

12. Közműterület különleges terület építési övezetei

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

építési övezeti jele

Az építési telek

Megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

Előírt közművesítettség mértéke**

2

beépítési módja*

legnagyobb beépítettsége (%)

kialakítható legkisebb területe (m2)

kialakítható legkisebb telek szélesség (m)

kialakítható legkisebb telekmély-ség (m)

legkisebb zöldfelületi fedettsége (%)

3

K-köz-1

SZ

40

1000

-

-

40

7,5

R

* Rövidítések: O - oldalhatáron álló, K – kialakult, Z - zártsorú, SZ - szabadonálló
** Rövidítések: T – teljes, R – részleges, H - hiányos

2. melléklet a 16/2020. (XII. 30. önkormányzati rendelethez16

SZ-1 jelű szabályozási terv – külterület (M1:8000) 1-48. sorszámú térképszelvényeken

3. melléklet a 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelethez17

SZ-2 jelű szabályozási terv – belterület (M1:4000) 1-15. sorszámú térképszelvényeken

1. függelék a 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelethez

Régészeti lelőhelyek jegyzéke

Azonosító

Név

Védelem

Helyrajzi szám

30441

Ágota-halom

szakmai

0940, 0941/1, 0974/2, 0975, 0976, 02317

25329

Sarló utca

szakmai

1671, 1640, 1645, 1646, 1650/1, 1650/2, 1652, 1653/1, 1653/2, 1656, 1657, 1661, 1662, 1663, 2227/2, 1672, 1676, 1677, 1681, 1682, 1686, 1687, 1688, 1689, 1693, 1694, 1695, 1696, 1699, 1701, 1702, 1705, 1703, 1700, 1644, 1717

25330

Eperjesvölgy

szakmai

0131/77, 0131/76, 0131/80, 0131/78, 0131/79, 0134/80

30452

Rév-halom

szakmai

0955/4

30453

Mérges-halom

szakmai

0922/2

30568

Rév-zug

szakmai

0912, 0913, 0949, 0950, 0951, 0955/4, 0911/2, 0905, 0959, 0960

32458

Hangács-laponyag

szakmai

2965/2, 2931, 2749, 2752, 2753, 2756, 2757, 2760, 2787, 2789/1, 2789/2, 2790, 2793, 2794, 2797, 2798, 2801, 2802, 2805, 2806, 2809, 2810, 2812, 2813, 2814, 2815, 2816, 2817, 2818, 2819, 2820, 2821, 2822, 2823, 2824, 2825, 2826/2, 2826/1, 2928, 2929, 2932, 2933, 2934, 2935, 2936, 2937, 2938, 2939, 2940, 2941, 2942, 2943, 2944, 2945, 2946, 2947, 2948, 2949, 2950, 2951, 2952, 2953, 2956, 2957, 2960, 2961, 2964, 2965/1

32459

Petri telep

szakmai

4033/2, 4034, 4035, 4036, 4042, 4043, 4044, 4045/1, 4045/2, 4046, 4047, 4048, 4049, 4050, 4051, 4052, 4053, 4054, 4055, 4056, 4057, 4058, 4059, 4060, 4061, 4062/1, 4062/2, 4063, 4064, 4065, 4066, 4134, 4135, 4136, 4137, 4138, 4139, 4140, 4141, 4142, 4143, 4144, 4145, 4146, 4147, 4148, 4149, 4150, 4151, 4152, 4153, 4154, 4155, 4156, 4157, 4158, 4217/2, 4218/2, 4218/1, 4219, 4220, 4221, 4222, 4225, 4226, 4227, 4228, 4229, 4230, 4231, 4232, 4233, 4234, 4235, 4236, 4237/1, 4237/2, 4238, 4239, 4240, 4241, 4242, 4243, 4244, 4245, 4246, 4215, 4202, 4203, 4204, 4207, 4193, 4192/1, 4192/2, 4194, 4195, 4196, 4197, 4198, 4199, 4200/1, 4200/2, 4201, 4113, 4114, 4115, 4116, 4117/1, 4117/2, 4118, 4119, 4120, 4121, 4087/3, 4087/5, 4087/6, 4088, 4126/1, 4594, 4595, 4596, 4597, 4248, 4249, 4250, 4251, 4252, 4253, 4254, 4255, 4317, 498/1, 492/2, 490/5, 490/4, 491, 4160, 4566, 4567, 4568, 4569, 4570, 4571, 4600, 4423, 4425, 4426, 4427, 4428, 4429, 4430, 4431/1, 4431/2, 4432/2, 4432/1, 4433/1, 4433/2, 4434, 4435/1, 4435/2, 4436, 4437, 4438, 4439, 4440/1, 4440/2, 4441/2, 4441/1, 4442, 4443/1, 4443/2, 4445, 4446, 4448/1, 4450, 4453, 4479, 4480, 4481, 4482, 4483, 4484, 4485, 4486, 4487, 4488/1, 4488/2, 4489, 4490, 4491, 4492/1, 4492/2, 4493/2, 4493/1, 4494, 4495, 4512/1, 4513/2, 4515, 4516, 4517, 4518, 4519, 4520, 4521, 4522, 4523, 4524, 4525/1, 4525/2, 4526, 4032, 4281, 4282/1, 4282/2, 4283, 4284, 4285, 4286, 4287, 4288/1, 4288/2, 4289, 4290, 4291, 4292, 4293, 4294, 4295, 4296, 4297, 4122, 4123, 4124, 4125/1, 4125/2, 4105/2, 4090, 4091, 4092, 4093, 4094, 4095, 4096, 4097, 4098, 4089/1, 4089/2, 4029, 4030, 4067/1, 4067/2, 4068, 4069, 4070, 4071, 4072, 4073, 4074/1, 4074/2, 4075, 4076, 4077/1, 4077/2, 4078, 4079, 4080, 4081, 4082, 4083, 4084, 4085, 4086, 4126/2, 4127, 4128, 4129, 4130, 4131, 4132, 4133, 4159/1, 4159/2, 4161, 4162, 4163, 4164, 4165/1, 4165/2, 4166, 4167, 4168, 4169, 4170, 4171, 4172, 4173, 4174, 4175, 4176, 4177, 4178, 4179, 4180, 4181, 4182, 4183, 4185, 4186, 4187/1, 4187/2, 4188, 4189/1, 4189/2, 4190/2, 4191/1, 4190/1, 4191/3, 4191/4, 4256, 4257, 4258, 4259, 4260/1, 4260/2, 4261/2, 4261/1, 4262/1, 4262/2, 4263/2, 4263/1, 4264, 4265, 4266, 4267, 4268, 4269, 4270, 4271, 4273, 4274, 4275, 4276, 4277, 4278, 4279, 4280/3, 4280/4, 4527, 4528/1, 4528/3, 4528/4, 4598, 4599, 4572, 4573, 4574, 4575, 4576, 4577, 4578, 4579, 4580, 4581/1, 4581/2, 4582/2, 4582/1, 4583, 4584, 4585, 4586, 4587, 4588, 4589, 4590, 4591, 4592, 4593, 4529, 4530, 4532, 4531, 4533, 4534, 4535, 4536, 4537, 4538, 4539, 4540, 4541, 4542, 4543, 4544, 4545, 4546, 4547, 4548/1, 4548/2, 4549, 4550, 4551, 4552, 4553, 4510, 4031, 4247/2, 4504, 4478, 4505, 4499, 4500, 4503, 4502, 4501, 4498, 4496, 4184, 4247/1, 4087/4, 4298, 4444, 4447, 4497, 4554/6, 4697, 4395, 4448/2, 4451/1, 4506, 4511, 4512/2, 4299, 4300, 4224, 4223/1, 4205, 4103, 4102, 498/12, 489/1

32460

Kincses-domb

szakmai

0793/1

32461

Kettős-halom

szakmai

0273/1

32462

Görepart

szakmai

0280/84, 0280/83, 0280/35, 0280/10, 0280/71, 0280/12, 0280/68, 0280/16, 0280/14, 0280/15

32463

Meggyes-tanya

szakmai

0806/5, 0805, 0806/3, 0806/26, 0806/25, 0806/23, 0806/22, 0806/17, 0806/18, 0806/24, 0806/19, 0806/8, 0806/21, 0806/20, 0806/16, 0806/15, 0806/14, 0806/11, 0806/12, 0806/10, 0806/13, 0804, 0806/6, 0809/6, 0806/9

32464

Közép-hát

szakmai

0688/33, 0683/32, 0693, 0704, 0703/184, 0696, 0692/1, 0692/2, 0692/3, 0692/4, 0692/5, 0692/6, 0692/7, 0692/8, 0692/9, 0692/10, 0637/7, 0637/6, 0690/5, 0702, 0701, 0707/19, 0707/20, 0707/8, 0690/10, 0690/9, 0690/8, 0690/7, 0690/6, 0689/1, 0688/26, 0688/40, 0688/41, 0688/21, 0688/22, 0688/23, 0688/24, 0688/42, 0683/31, 0689/2

32492

Szőke-sziget

szakmai

0276/113, 0276/97, 0276/107, 0276/108, 0276/146, 0273/14, 0273/15, 0276/114, 0275/1, 0275/2, 0275/3, 0275/4, 0275/6, 0275/7, 0275/8, 0275/9, 0274, 0273/16, 0273/17, 0273/18, 0273/19, 0273/20, 0273/21, 0273/22, 0272/5, 0269/1, 0276/95, 0276/139

32493

Köztemető

szakmai

0280/71, 0280/12, 0280/68

32494

Köztemető, Árpád-kori település

szakmai

0280/84, 0280/10, 0280/71

32496

Szél utca 13.

szakmai

4828, 4827, 4826, 0725/27, 4820, 4813, 4814, 4815, 4816, 4817, 4818, 4819/1, 4819/2, 4821/2, 4821/1, 4822/1, 4822/2, 4823/2, 4823/1, 4825, 4824

32497

Bojár-halom

szakmai

069/54

32498

Makkod-halom

szakmai

058/38, 058/37

32499

Váradi-halom

szakmai

0180/56

32500

Namény-laponyag

szakmai

0149/66

32501

Borzas-halom

szakmai

0276/120, 0276/121, 0280/1

32502

Eperjes-halom

szakmai

0141/26, 0141/27, 0141/22, 0141/23, 0141/24, 0141/25

34141

Református templom

szakmai

37, 533/3, 533/4, 36

42586

Sas-halom

szakmai

0111/20, 0110/3, 0193/5, 0193/2

42587

Eperjes- halom 1.

szakmai

0141/35, 0141/36, 0141/37, 0141/34, 0141/33, 0141/32, 0141/31

42588

Vasút-dűlő I.

szakmai

0121/69, 0121/70, 0121/71, 0121/68, 0121/67, 0121/66, 0121/65, 0121/64, 0121/63, 0121/62

42589

Vasút-dűlő II.

szakmai

0121/57, 0121/58, 0121/59, 0121/60, 0121/61, 0121/62, 0121/63, 0121/64, 0121/65, 0121/66, 0121/67, 0121/68, 0121/71, 0121/14, 0121/13, 0121/69, 0121/70

42590

Kistag

szakmai

0167/49, 0173/116, 0173/117, 0173/118, 0173/119, 0173/120, 0173/121, 0173/122, 0173/123, 0173/12, 0173/14, 0167/42, 0167/43, 0167/44, 0167/45, 0167/46, 0167/47, 0167/50, 0167/51

42591

K-IX-8. sz. csatorna térsége

szakmai

0435/20, 0688/5, 0688/36, 0688/37, 0688/7, 0688/8, 0688/9, 0688/10, 0688/29, 0688/30, 0688/12, 0688/13, 0688/14, 0435/21, 0416/9, 0415, 0418/29, 0418/26, 0418/27, 0418/28, 0418/11, 0417, 0420/9, 0420/28, 0420/29, 0420/30, 0427/6, 0427/8, 0427/53, 0427/54, 0427/55, 0427/56, 0427/57, 0427/58, 0427/59, 0427/60, 0427/61, 0427/62, 0427/63, 0427/52, 0427/38, 0427/39, 0427/14, 0427/15, 0427/16, 0427/17, 0427/18, 0427/19, 0427/20, 0427/21, 0427/22, 0690/6, 0426/6, 0426/4, 0426/5, 0435/10, 0688/4, 0435/11, 0425, 0424/6, 0427/10, 0426/2, 0422/3, 0423, 0424/2, 0422/6, 0422/5, 0427/11, 0427/42, 0427/41, 0427/40, 0427/37, 0427/36, 0427/35, 0427/34, 0427/33, 0427/32, 0427/31, 0427/30, 0427/49, 0427/48, 0427/47, 0427/46, 0427/45, 0427/44, 0427/43, 0427/50, 0427/51, 0422/1, 0424/4, 0424/5, 0424/3, 0421, 0420/31, 0427/64, 0688/15, 0689/1, 0426/3, 0427/24, 0427/23, 0427/26, 0427/25, 0427/28, 0427/27, 0427/29, 0420/8

42592

Huszonnyolcas

szakmai

0497/28, 0497/29, 0497/9, 0497/12, 0497/11, 0497/10, 0497/13, 0497/16, 0497/19, 0497/15, 0497/18, 0497/17, 0497/1, 0497/4, 0497/2, 0497/3, 0497/6, 0497/5, 0497/7, 0497/8, 0497/14, 0497/27, 0497/25, 0497/24, 0497/22, 0497/23, 0497/21, 0497/26, 0497/20, 0497/36, 0497/37, 0497/38, 0497/39, 0497/35, 0497/30, 0497/31

42593

Eperjes-völgy II.

szakmai

0149/10, 0149/64, 0149/65, 0149/8, 0149/35, 0149/32, 0149/31, 0149/30, 0149/28, 0149/29, 0149/38, 0149/39, 0149/37, 0149/36, 0149/33, 0149/34, 0149/42, 0149/41, 0149/40

43892

Farkas-sziget

szakmai

0793/1, 0791/2

54590

Kis-Ürmös-hát I.

szakmai

0384, 0456/7, 0456/6, 0380/1, 0388/73, 0388/81, 0383/5, 0451, 0456/29, 0456/28, 0456/27, 0456/26, 0456/25, 0456/24, 0456/23, 0456/17, 0456/16, 0456/15, 0456/18, 0456/20, 0456/19, 0456/22, 0456/21

54591

Kis-Ürmös-hát II.

szakmai

0376/1, 0376/2, 0373/1, 0375, 0385

56398

Nyolcadik-dűlő

szakmai

0112/3, 0108, 0112/4, 0112/5, 0106/4, 0106/3

59019

Vasút-dűlő III.

szakmai

069/17, 075, 0118/6, 0121/44, 0121/45, 0121/46, 0121/47, 0121/48, 0121/49, 0121/50, 0121/51, 0121/52, 0121/53, 0121/54, 0121/55, 0121/11, 069/90, 080/25, 080/80, 080/79, 080/14, 0121/41, 0121/42, 0121/43, 0121/56, 0121/57, 0121/58, 069/69, 069/91, 069/93, 069/92, 080/78, 080/93, 080/92

59020

Vasút-dűlő IV.

szakmai

0121/67, 0121/64, 0121/65, 0121/66, 0118/6, 0121/63, 0121/11, 087/35, 087/10, 0118/3, 087/17, 087/12

59215

Nagy-Sőre föld

szakmai

0141/33, 0141/34, 0141/28, 0141/29, 0141/30, 0141/32, 0141/31, 0141/27, 0141/26

61362

Eperjes-lapos

szakmai

0131/34, 0131/32, 0131/33, 0131/35, 0131/36, 0131/37, 0131/38, 0131/39, 0131/40, 0131/41, 0131/42, 0131/68, 0131/69, 0131/70, 0131/71, 0131/72, 0131/73, 0131/74

68439

Makkod-halmi-dűlő

szakmai

058/21, 058/22, 058/23, 058/24, 058/25, 2923, 2879, 2880, 2883, 2884, 2887, 2888, 2891, 2892, 2895, 3045, 3046, 3049, 3050, 3051/1, 3051/2, 3052, 3053, 3054, 3055, 3056, 3057, 3058, 3059, 063/2, 058/4

72213

Mérges-ér-hát I.

szakmai

0703/9, 0703/8, 0703/7, 0703/10, 0703/6, 0703/11, 0703/186, 4877/2, 4877/1

72215

Mérges-ér-hát II.

szakmai

0721/16, 0722, 0721/15

72217

Mérges-ér-hát III.

szakmai

0722, 0705/33, 0716/12, 0716/13, 0716/14, 0716/29, 0716/30, 0715, 0716/15

72219

Mérges-ér-hát IV.

szakmai

0714, 0715, 0716/22, 0716/35, 0716/37, 0705/33, 0705/34, 0705/35, 0713/1, 0713/2

72221

Mérges-ér-hát V.

szakmai

0714, 0727, 0716/7, 0716/22, 0716/36, 0716/37, 0716/38, 0728/42, 0728/43, 0734/23, 0734/24, 0734/25, 0734/26, 0715, 0728/22

72223

Mérges-ér-hát VI.

szakmai

0716/25, 0716/30, 0716/31, 0716/32, 0716/33, 0716/34, 0716/26, 0716/27

73527

Kettős-ér-sziget 1.

szakmai

0658, 0660/1, 0657/2, 0657/14, 0750/1, 0742, 0657/13, 0660/2, 0660/3, 0660/26, 0660/45, 0659/1, 0657/5, 0657/3, 0657/7, 0657/6, 0657/9, 0657/11, 0657/12

73529

Kettős-ér-sziget 2.

szakmai

0665/26, 0665/27, 0665/22, 0660/20, 0660/21, 0660/14, 0660/15, 0663, 0665/14, 0665/13, 0665/21, 0665/12, 0665/16, 0665/17

73531

Kettős-ér-sziget 3.

szakmai

0668, 0644, 0667/3, 0632/29, 0632/28, 0632/26, 0632/25, 0632/32, 0617, 0641, 0639/3, 0632/12, 0632/13, 0632/14, 0632/15, 0632/16, 0632/17, 0632/18, 0632/19, 0639/5, 0619/2, 0632/27, 0640/51, 0632/24, 0639/2, 0639/4

73533

Kettős-ér-sziget 4.

szakmai

0644, 0632/28, 0632/32, 0641, 0632/29

73535

Alsó-kővágói-csatorna part 1.

szakmai

0701, 0709/1, 0709/4, 0709/3, 0668, 0637/4

73537

Alsó-kővágói-csatorna part 2.

szakmai

0709/4

73539

Közép-hát

szakmai

0689/1, 0692/10, 0688/42, 0687/34, 0687/35, 0696, 0688/33, 0689/2, 0688/43, 0675/16

73541

Szőke-sziget 1.

szakmai

0291/9, 0291/8, 0291/7, 0291/6, 0291/5, 0291/4, 0291/3, 0290/2, 0291/10, 0291/20, 0291/19, 0291/18, 0291/17, 0291/16, 0291/15, 0295/135, 0295/112, 0295/111, 0295/110, 0295/109, 0295/108, 0295/107, 0295/106, 0295/105, 0295/104, 0291/14, 0291/13, 0291/12, 0291/11, 0295/102, 0295/103, 0295/101, 0295/100, 0289/4, 0289/7, 0289/3, 0289/5, 0291/1, 0289/112, 0289/111, 0289/110, 0289/109, 0289/108, 0289/107, 0289/106, 0289/105, 0289/104, 0289/103, 0289/102, 0289/101, 0289/100, 0289/99, 0289/98, 0289/97, 0289/96, 0289/95, 0289/94, 0289/93, 0289/92, 0289/91, 0289/90, 0289/89, 0289/88, 0289/87, 0289/86, 0289/85, 0289/84, 0289/83, 0289/82, 0289/81, 0289/80, 0289/79, 0289/78, 0289/77, 0289/76, 0289/75, 0289/74, 0289/73, 0289/72, 0289/71, 0289/70, 0289/69, 0289/68, 0289/67, 0289/66, 0289/65, 0289/64, 0289/63, 0289/62, 0289/61, 0289/60, 0289/59, 0289/58, 0289/57, 0289/56, 0289/53, 0289/54, 0289/55

73543

Szőke-sziget 2.

szakmai

0298, 0299, 0291/63, 0291/62, 0291/61, 0291/60, 0291/59, 0280/1, 0291/67, 0291/83, 0291/72, 0291/71, 0291/70, 0291/69, 0291/73, 0291/74, 0291/76, 0291/75, 0291/78, 0291/77, 0291/79, 0291/80, 0291/81, 0291/66, 0291/65, 0291/64, 0291/68, 0291/84, 0291/82, 0289/9, 0256/33, 0291/85, 0291/86, 0291/87, 0291/88, 0291/89, 0291/90, 0297/11, 0289/4, 0289/5, 0291/1, 0291/94, 0291/93, 0291/92, 0291/91, 0291/95, 0254/2, 0255

73545

Nagy-tőke-dűlő

szakmai

0256/37, 0256/51, 0260, 0256/42, 0256/7, 0256/25, 0258, 0259/1, 0266/4, 0265, 0259/2, 0256/41, 0256/40, 0256/39, 0256/36, 0256/35, 0256/38, 0256/30, 0256/45, 0256/44, 0257, 0256/22, 0256/23, 0256/29, 0256/47, 0256/20, 0256/28, 0256/18, 0256/19, 0256/32

73547

Gatály

szakmai

0270, 0269/2, 0268/1, 0267/1, 0267/2, 0266/4, 0266/3, 0273/1, 0271/66, 0271/65, 0271/64, 0271/62, 0271/61, 0271/60

73549

Püspökladány

szakmai

0271/6, 0208, 0194/104, 0194/105, 0270, 0269/2, 0271/66, 0271/65, 0271/64, 0271/62, 0271/61, 0271/60, 0271/59, 0271/58, 0271/57, 0271/21, 0194/100, 0194/99, 0194/98, 0271/20, 0271/19, 0271/18, 0271/17, 0271/16, 0271/22, 0271/25, 0271/24, 0271/23, 0271/26, 0271/56, 0271/55, 0271/54, 0271/4, 0271/11, 0271/12, 0271/13, 0271/14, 0271/15, 0271/53, 0271/52, 0271/51, 0271/47, 0271/49, 0271/50, 0271/48

73781

Nádas-kert

szakmai

8167, 8177, 8176, 8173, 8367, 8364, 8368, 8362, 8361, 8370, 8356, 8358, 8359, 8352, 8351, 8350, 3198/1, 8162, 8160, 8159, 8158, 8234/1, 8245, 8244, 8243, 7086/2, 8175, 8161/2, 8161/1, 8155, 8163, 8157, 8310/2, 8398/2, 8028/2, 8320, 8319, 8310/3, 8311, 8312, 8313, 8314, 8317, 8318, 8315, 8316, 8325, 8326, 8327, 8329, 8328, 8395, 8392, 8393, 8391, 8396, 8394/1, 8398/1, 8386, 8390, 8385, 8397, 8242, 8241, 8240, 8239, 8238, 8237, 8161/3, 8168, 8169, 8170, 8330/1, 8324, 8330/2, 8331, 8332, 8333, 8334, 8152, 8335, 8151, 8150, 054/7, 054/5, 8384, 8383, 8394/2, 8381, 8382, 8379, 8378/1, 8378/2, 8380/3, 8380/2, 8380/1, 8377/2, 8377/1, 8374, 8236, 8235, 8153, 8154, 8156/1, 8156/2, 8378/3, 8376, 8375, 8372, 8371, 8369, 8363, 8360, 8357, 8355, 8354, 8353, 8373, 8365, 8366

73783

Tüzép dél

szakmai

1986, 1987, 1988/1, 1997/1, 1985/1, 1985/7, 1985/4, 1975, 1974/4, 1972/4, 1973, 1972/1, 1971/25, 1984/2, 1985/8, 1985/9, 1974/5, 1984/1, 1985/3, 1985/5, 1985/6

73785

Papp-tanya

szakmai

0271/6, 0271/38, 0271/8, 0271/10, 0271/9, 0272/4, 0271/36, 0271/35, 0271/34, 0271/37

73789

4-es főút lekötő

szakmai

063/14, 065/10, 0121/26, 065/17, 065/16, 0118/7, 0121/10, 0121/27, 0121/28

73791

Vasút-köz

szakmai

0121/23, 0121/21, 0121/22, 0121/24

73793

Vasút dél

szakmai

1964, 1969, 1967, 1968, 1966, 1965, 0167/58, 0167/37, 0167/38, 1963/1, 1962/2, 1962/1, 1961, 1960, 1959, 1963/2, 0173/14, 1970/2, 1970/1, 1971/27

73795

Kistag II.

szakmai

0173/60, 1943, 1944, 1945, 1946/1, 1946/2, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 0173/59, 0173/58, 0173/57, 0173/56, 0173/53, 0173/54, 0173/52, 0173/55, 0173/51, 0173/50, 0173/49, 0173/48, 0173/47, 0173/107, 0173/106, 0173/45, 0173/44, 0173/43, 0173/42, 1955, 1959, 1958, 1957, 1956, 0173/4, 0173/110, 0173/111, 0173/112, 0173/113, 0173/114, 0173/118, 0173/117

73797

Kistag, Kisfenék

szakmai

0173/79, 0173/66, 0173/67, 0173/68, 0173/69, 0173/70, 0173/73, 0173/80, 0173/77, 0173/78, 0173/65, 0173/74, 0173/81, 0173/82, 0173/64, 0173/63, 0173/61, 0173/62, 0173/90, 0173/83

75305

Nyakvágó szék

szakmai

0766/6, 0764, 0763/16, 0763/17, 0763/20, 0763/19, 0763/18, 0716/22, 0716/38, 0716/36, 0753/1, 0766/19, 0766/18, 0766/17, 0726/1

75307

Hegedűs-hát

szakmai

0194/67, 0194/82, 0194/83, 0194/69, 0194/72, 0194/73, 0194/74, 0194/75, 0194/76, 0194/77, 0194/78, 0194/80, 0194/79, 0194/59

75915

Görepart, Derítő

szakmai

0429/4, 0280/84, 0429/3, 0280/85, 0280/86, 0280/87, 0280/88, 0280/82, 0429/41, 0429/40, 0429/39, 0429/38, 0429/37, 0429/36, 0429/35, 0429/33, 0429/34, 0429/32, 0429/28, 0429/29, 0429/30, 0429/31, 0429/27, 0429/26, 0429/25, 0429/24, 0429/23, 0429/22, 0429/21, 0429/20, 0429/19, 0429/18, 0429/17, 0429/16, 0429/15, 0429/14, 0429/13, 0429/12, 0429/10, 0429/11, 0429/9

66955

Nagy Kerek tisztás

szakmai

0552/18, 0552/16, 0552/15, 0552/12, 0552/28, 0552/27, 0588, 0589/1, 0570/10, 0589/3, 0554, 0590, 0591, 0555

84479

Gyigyeri- Kert

szakmai

7699, 7698, 7697, 7700, 7701, 7702, 7690, 7689, 7675, 7677, 7676, 7691, 7674, 7678, 7673, 7679, 7680, 7681, 7685, 7684, 7683, 7687, 7686, 7682, 7688, 7672, 7671, 7670, 7669, 7668, 7696/2, 7696/1, 7694, 7692/6, 7692/5, 7695, 7692/4, 7692/3, 7692/2, 7692/1

85587

Bánomkert

szakmai

7079/2, 7627, 7628, 7626, 7625, 7624, 7780/1, 7661/1, 7660, 7659, 7658, 7653, 7651, 7652, 7650, 7649, 7648, 7647, 7646, 7748, 7747, 7657, 7656, 7655, 7645, 7751/2, 7751/1, 7750, 7749, 7709/2, 7754/2, 7637, 7638/1, 7638/2, 7639, 7640, 7636, 7630, 7631, 7629, 7634, 7635, 7632, 7633, 7764, 7765, 7763, 7762, 7761, 7760, 7759, 7758, 7757, 7756, 7755, 7754/1, 7769, 7768/2, 7767, 7766, 7770, 7806, 7805, 7804, 7803, 7802, 7771, 7086/2, 7807, 7810/2, 7810/1, 7808, 7780/2, 7814/2, 7768/1, 7822, 7821, 7820, 7819, 7818, 7817, 7816, 7815, 7814/1, 7809, 7663, 7662, 7661/2

85755

Nagy-Fehér-tó-dűlő

szakmai

0449/24, 0448/2, 0447/1

85757

Ürmöshát Vasúti Megállótól Délre

szakmai

0388/76

86803

Hatos, Kerülő-ér Ny

szakmai

0992/9, 0992/4

86985

Kis-Dögös, I. halom

szakmai

0992/4, 0992/6

86987

Kis-Dögös, II. halom

szakmai

0992/6

86989

Kis-Dögös, III. halom

szakmai

0992/6, 0992/17

86991

Kis-Dögös, IV. halom

szakmai

0992/17

86993

Kis-Dögös, V. halom

szakmai

0992/17

87945

Kővágó-dűlő 1.

szakmai

0656/13

87947

Kővágó-dűlő 2.

szakmai

0659/1, 0656/13

87949

Csala-dűlő

szakmai

0632/26, 0632/25, 0640/27, 0617, 0632/15, 0632/16, 0632/17, 0632/18, 0632/19, 0632/20, 0632/21, 0632/22, 0619/2, 0632/27, 0632/23

87951

Alsó-Futak-csatorna

szakmai

0245, 0244/35, 0238/1, 0242, 0244/20, 0244/22, 0244/52, 0244/51, 0244/49, 0244/50, 0244/36, 0244/43, 0244/38, 0248, 0244/34, 0244/37, 0244/31, 0244/26, 0244/29, 0244/3, 0244/47, 0243, 0244/41, 0244/30, 0241/27, 0241/26, 0244/28, 0244/27

89611

Bánfi-dűlő

szakmai

049/8, 049/9, 049/7, 049/4, 0583/1, 0581/22, 0581/29, 0584, 0581/7

89715

Zódonyi szivattyúház

szakmai

0570/11, 0573/15, 0589/3

89717

Bánfi-dűlő Észak

szakmai

0573/2, 0575, 0573/4, 0572/2, 0573/10, 0573/9, 0573/1, 0573/8, 0573/7, 0573/6, 0573/5

89719

Sárándi-tanya

szakmai

0587/3, 0587/2, 0573/2, 0587/1, 0573/4, 0572/2, 0576, 0577/4, 0577/1, 0577/5, 0577/6, 0573/1, 0577/7

90669

Hídláb-tanya kelet

szakmai

0908, 0905, 0903/1, 0904, 0912, 0914/2

94047

Makkodi-főcsatorna É-i part

szakmai

0793/1

2. függelék a 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelethez18

3. függelék a 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelethez

Telepítésre javasolt fajok:
- fák:
mezei juhar (Acer campestre),
mezei szil (Ulmus minor),
kocsányos tölgy (Quercus robur),
magyar kőris (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica),
fehér nyár (Populus alba),
fekete nyár (Populus nigra)
- cserjék:
kökény (Prunus spinosa),
egybibés galagonya (Crataegus monogyna),
parlagi rózsa (Rosa canina),
csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus),
közönséges fagyal (Ligustrum vulgare).
További javasolt fajok alkalmazási hely megjelölésével:
Lombhullató fák: Alkalmazási hely:
Acer campestre (Mezei juhar) Folyópálya
Acer platanoides (Korai juhar) Pihenő, folyópálya
Acer platanoides ’Crimson King’ (Piros levelű korai juhar) Pihenő, csomópont
Acer pseudoplatanus (Hegyi juhar) Pihenő, folyópálya
Acer tataricum (Tatárjuhar) Folyópálya
Alnus incana (Hamvas éger) Vízfolyás
Betula pendula (Közönséges nyír) Pihenő, folyópálya
Betula pubescens (Molyhos nyír) Pihenő, folyópálya
Crataegus oxyacantha (C. laevigata) (Cseregalagonya) Pihenő, folyópálya
Fraxinus angustifolia ssp. pannonica (Magyar kőris) Pihenő, folyópálya
Fraxinus excelsior (Magas kőris) Pihenő, folyópálya
Fraxinus ornus (Virágos kőris) Pihenő, folyópálya
Koelreuteria paniculata (Bugás csörgőfa) Pihenő, csomópont
Malus sylvestris (Vadalma) Folyópálya
Prunus avium (Vadcseresznye) Folyópálya
Prunus padus (Padus avium) (Zelnicemeggy) Folyópálya
Prunus cerasifera „Woodii” (Sötétpiros levelű cseresznyeszilva) Pihenő, csomópont
Pyrus pyraster (Vadkörte) Folyópálya
Quercus cerris (Csertölgy) Pihenő, csomópont, folyópálya
Quercus petraea (Kocsánytalan tölgy) Pihenő, csomópont, folyópálya
Quercus pubescens (Molyhos tölgy) Pihenő
Quercus robur (Kocsányos tölgy) Pihenő, csomópont, folyópálya
Quercus rubra (Vörös tölgy) Pihenő, csomópont, folyópálya
Salix alba (Fehérfűz) Vízfolyás
Salix fragilis (Csörögefűz) Folyópálya
Salix pentandra (Babérfűz) Folyópálya
Salix triandra (Mandulalevelű fűz) Folyópálya
Sorbus aucuparia (Madárberkenye) Pihenő, folyópálya
Sorbus torminalis (Barkócaberkenye) Pihenő, folyópálya
Staphylea pinnata (Hólyagfa) Pihenő, folyópálya
Tilia cordata (Kislevelű hárs) Pihenő, folyópálya
Tilia platyphyllos (Nagylevelű hárs) Pihenő, folyópálya
Tilia tomentosa (Ezüsthárs) Pihenő, folyópálya
Lombhullató és talajtakaró cserjék:
Berberis thunbergii ’Atropurpurea’ (Piroslombú japán borbolya) Pihenő, körforgalom
Cornus mas (Húsos som) Folyópálya
Cornus sanguinea (Veresgyűrű som) Folyópálya
Corylus avellana (Közönséges mogyoró) Folyópálya
Cotoneaster horizontalis (Kerti madárbirs) Pihenő, körforgalom
Cotoneaster tomentosa (Nagylevelű madárbirs) Pihenő
Crataegus monogyna (Egybibés galagonya) Pihenő, folyópálya
Euonymus europaeus (Csíkos kecskerágó) Pihenő, folyópálya
Euonymus verrucosus (Bibircses kecskerágó) Pihenő, folyópálya
Frangula alnus (Kutyabenge) Folyópálya
Lonicera korolkowi (Szürke lonc) Pihenő, folyópálya
Lonicera tatarica (Tatár lonc) Pihenő, folyópálya
Philadelphus coronarius (Közönséges jezsámen) Pihenő, folyópálya
Potentilla fruticosa (Cserjés pimpó) Pihenő, körforgalom
Prunus spinosa (Kökény) Folyópálya
Prunus fruticosa (Cerasus fruticosa) (Csepleszmeggy) Pihenő, folyópálya
Rosa canina (Vadrózsa) Folyópálya
Rosa pimpinellifolia (Jajrózsa) Pihenő, folyópálya
Rhamnus cathartica (Varjútövisbenge) Folyópálya
Salix caprea (Kecskefűz) Folyópálya
Salix rosmarinifolia (Serevényfűz) Folyópálya
Spiraea x bumalda (Pompásgyöngyvessző) Pihenő, folyópálya
Spiraea salicifolia (Fűzlevelűgyöngyvessző) Pihenő, folyópálya
Spiraea x vanhouttei (Kertigyöngyvessző) Pihenő, folyópálya
Symphoricarpos sp. (Hóbogyó) Pihenő, folyópálya
Syringa vulgaris (Közönséges orgona) Folyópálya
Viburnum lantana (Ostormén bangita) Pihenő, folyópálya
Viburnum opulus (Kányabangita) Pihenő, körforgalom, folyópálya
Örökzöld, télizöld cserjék és fenyők:
Berberis julianae (Julián borbolya) Vadátjáró környezete, pihenő
Cotoneaster dammeri (Szőnyeg madárbirs) Pihenő, körforgalom
Juniperus communis (Közönséges boróka) Pihenő, folyópálya
Juniperus horizontalis (Henye boróka) Folyópálya
Juniperus sabina (Nehézszagú boróka) Pihenő, folyópálya
Juniperus virginiana (Virginiai boróka) Pihenő, folyópálya
Ligustum vulgare (Közönségesfagyal) Pihenő, folyópálya
Lonicera nitida ’Elegant’ (Mirtuszlonc) Pihenő, körforgalom
Pinus nigra (Feketefenyő) Pihenő, folyópálya
Pinus sylvestris (Erdei fenyő) Pihenő, folyópálya
Pyracantha coccinea (Tűztövis) Vadátjáró környezete, pihenő
Viburnum ’Pragense’ (Prágai bangita) Pihenő
Viburnum rhytidophyllum (Ráncos levelű bangita) Pihenő

4. melléklet a 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelethez

A katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményei

A

B

1

I. osztály

2

Riasztás

a lakosság központi riasztása és veszélyhelyzeti tájékoztatása feltételeinek biztosítása

3

Lakosság védelmi módszer

a kockázatbecslésben megállapítottaknak megfelelően, elsősorban elzárkózás, indokolt esetben kitelepítés

4

Felkészítés

a) a lakosság évente történő aktív tájékoztatása,
b) a lakosság passzív tájékoztatása nyomtatott és elektronikusan elérhető információs anyagok biztosításával,
c) a lakosság felkészítése a riasztás módszerének és jelének felismerésére, valamint az annak megfelelő magatartási szabályokra

5

Védekezés

a) különleges felszerelések és kiképzett szakértők (önkéntes mentőszervezetek) bevonásának tervezése és begyakoroltatása,
b) a kockázatbecslésnek megfelelően a polgári védelmi szervezetek megalakítása,
c) a karitatív és más önkéntes, humanitárius feladatot ellátó szervek bevonásának tervezése és begyakoroltatása

6

Induló katasztrófavédelmi készlet

teljes induló katasztrófavédelmi készlet megléte

1

A bevezetője a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 21. § (5) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 25. § a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 28. §-t a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 32. § (3) bekezdését a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 32. § (3) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 32. § (4) bekezdését a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

8

A 32. § (5) bekezdését a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

9

A 37. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontja a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.

10

A 37. § (3) bekezdését a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

11

A 42. § a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

Az (5) bekezdés a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A (6) bekezdést a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A (7) bekezdést a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

15

Az 59. § (6) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 2. melléklet a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A <#kép#> a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 3. melléklet a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A <#kép#><#kép#> a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

Hatályon kívül helyezte a 84/2022. (VIII. 25.) önkormányzati testületi határozat. Hatálytalan: 2022. VIII. 25-től.