Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a nem szociális alapon nyújtott támogatások szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 30

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a nem szociális alapon nyújtott támogatások szabályairól

2024.03.30.

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza a nem szociális alapon nyújtott támogatások jogosultsági feltételeit, illetve az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

2. § A rendelet hatálya a Püspökladány város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó személyekre terjed ki.

II. Fejezet

Az ellátások keretében nyújtott támogatásokra vonatkozó rendelkezések

2. Ellátások formái, hatáskörei

3. § (1) A támogatás típusai

a) havi rendszerességgel nyújtott,

aa) Települési Középiskolai Ösztöndíj,

ab) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj önkormányzati ösztöndíjrész,

b) eseti jelleggel biztosított,

ba) Óvodakezdési támogatás.

bb) Tanévkezdési támogatás,

bc) Nyugdíjasok gyógyfürdő kezelésének támogatása,

bd) 70 éven felüliek támogatása,

be) 90 éven felüliek támogatása,

bf) Mikulás csomag.

(2) Az ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört átruházott hatáskörben a polgármester látja el.

3. Eljárási rendelkezések

4. § (1) Az ellátások iránti kérelmeket - a rendelet mellékletében erre rendszeresített nyomtatványokon - az önkormányzat hivatalának Szervezési, jogi, közigazgatási irodáján (a továbbiakban: Iroda) lehet benyújtani. Az eljárás - indokolt esetben - hivatalból is indítható.

(2) Az ellátások elbírálásához a kérelmezőnek mellékelni kell továbbá a rendeletben meghatározott feltételeket hitelt érdemlően igazoló dokumentumokat.

(3) Az Iroda az ellátások megállapításához környezettanulmányt végezhet, nyilvántartások adatait felhasználhatja.

(4) Az ellátások kifizetéséről, átutalásáról, utalványozásáról, egyes ellátások visszaigényléséről az önkormányzat hivatalának Városgazdálkodási irodája gondoskodik.

(5) Az ellátások kifizetésének időpontjáról az azt megállapító határozatok rendelkeznek.

(6) Az átruházott hatáskörben döntésre jogosultak döntéseiket egyszerűsített határozat formájában is meghozhatják.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

5. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában megállapított, jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtéríttetése a rendeletben meghatározott döntésre jogosult hatáskörébe tartozik.

(2) Az ellátás megítélésére jogosult a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét, valamint a kamat összegét méltányosságból elengedheti, maximum 50 %-kal csökkentheti, részletekben fizettetheti meg, ha a visszafizetés a család megélhetését veszélyezteti.

(3) A (2) bekezdés szerinti méltányosság alkalmazása különösen akkor indokolt, ha

a)1 az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 200 %-át,

b) a családban legalább két kiskorút nevelnek, vagy kiskorút egyedül élő szülő nevel,

c) az egyik, vagy mindkét szülő munkanélküli.

III. Fejezet

Havi rendszerességgel nyújtott támogatások

5. Települési Középiskolai Ösztöndíj

6. § (1) A Települési Középiskolai Ösztöndíj a gimnázium, szakgimnázium és szakiskola 9-12. évfolyamán nappali tagozaton folytatott tanulmányaihoz nyújtott támogatás.

(2) Ösztöndíjban részesülhet az a tanuló, akinek az előző tanév folyamán tanulmányi átlaga eléri a 4,5-et.

(3) Közoktatási ösztöndíjra a kérelem a tárgyévben, szeptember 1-jétől szeptember 30-ig nyújtható be, az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(4) A támogatás mértéke 3 000 Ft/hó/fő, megállapítása a tanév szorgalmi időszakára, 10 hónapra történik. A támogatást közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelő jövedelemnek számít.

(5) A támogatás több egymást követő tanulmányi évben is kérelmezhető.

(6) Az ösztöndíj folyósítása fél évente előre történik október és február hónapban, a kérelmező által megadott folyószámlára.

(7) A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:

a) kérelem,

b) tanulmányi jogviszony igazolása,

c) a tanulmányi eredményt igazoló okirat másolata.

(8) A támogatást a tanuló törvényes képviselője veheti fel. Nagykorú tanuló esetén a támogatás saját jogon is kérelmezhető.

6. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj önkormányzati ösztöndíjrész

7. § (1) Bursa ösztöndíjban részesülhet a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 18. § (2) bekezdése által meghatározott tanulmányokat folytató hallgató.

(2) A Bursa ösztöndíj adott évi fordulójának pályázatát, az oktatásért felelős miniszter által meghirdetett pályázathoz való csatlakozást követően, az országos pályázati felhívásban meghatározott időszakra Püspökladány Város Önkormányzata hirdeti meg, melyet a helyben szokásos módon közzétesz.

(3) Az önkormányzati ösztöndíjrész 5 000 Ft/fő/hó.

(4) Az ösztöndíj folyósítása a Korm. rendelet 19. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően történik.

(5) A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:

a) pályázati adatlap,

b) jövedelemigazolás,

c) hallgatói jogviszony igazolás,

d) az eltartott gyermekről szóló igazolás,

e) családi pótlék összegéről, valamint egyéb rendszeres pénzellátás folyósításáról (pl.: árvaellátás) igazolás,

f) kollégiumi felvétel igazolása, vagy albérleti szerződés.

(6) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Korm. rendelet, a Minisztérium évenként kiadott utasításai, különösen a „Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásról szóló „Általános Szerződési Feltételek” című leirata, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közleményei az irányadók.

IV. Fejezet

Eseti jelleggel biztosított támogatások

7. Óvodakezdési támogatás

8. § (1) Az Óvodakezdési támogatás az óvodakezdéssel kapcsolatos kiadások viseléséhez nyújt támogatást, minden nevelési év megkezdésekor.

(2)2 A támogatást a Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézménynél és az Erőss Lajos Református Általános Iskola és Óvoda Csillag Tagóvodánál jogviszonnyal rendelkező gyermek törvényes képviselője igényelheti.

(3) Az óvodakezdési támogatás iránti kérelmet a tárgyév szeptember 1. napját követően, a tárgyév szeptember 30. napjáig lehet benyújtani a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(4) A támogatás kifizetésének határideje tárgyév októberének utolsó munkanapja.

(5) Az intézményi jogviszony igazolást az Iroda szerzi be.

(6)3 A támogatás mértéke 10 000 Ft/fő.

8. Tanévkezdési támogatás

9. § (1) A Tanévkezdési támogatás 1-16. évfolyamos tanulók, a nappali tagozatos főiskolai, egyetemi hallgatók iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások viseléséhez nyújt támogatást, minden nevelési év megkezdésekor.

(2) A támogatást a tanuló törvényes képviselője igényelheti meg. Nagykorú tanuló esetén a támogatás saját jogon is kérelmezhető.

(3) Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet a tárgyév szeptember 1. napját követően, a tárgyév szeptember 30. napjáig lehet benyújtani a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(4) A támogatás kifizetésének határideje tárgyév októberének utolsó munkanapja.

(5) A kérelemhez csatolni kell a köznevelési intézmény 30 napnál nem régebbi igazolását arról, hogy az intézménnyel a jogviszony a kérelem beadásakor fennáll.

(6)4 A támogatás mértéke a nappali tagozatos, 1-16. évfolyamos tanulók esetében 10 000 Ft/fő, a nappali tagozatos főiskolai, egyetemi tanulói jogviszonnyal rendelkezők esetében 15 000 Ft/fő.

9. Nyugdíjasok gyógyfürdő kezelésének támogatása

10. § (1) Gyógyfürdő támogatásra jogosult az a személy aki öregségi nyugellátásban vagy az egészségkárosodása alapján rokkantsági járadékban, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül (a továbbiakban: nyugdíjszerű ellátás) és szakorvosi beutalóval a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft (a továbbiakban: Szolgáltató) üzemeltetésében lévő Sárrét Kincse – Püspökladányi Gyógyfürdő és Strand által nyújtott, társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyfürdőellátást vesz igénybe.

(2) A kezelésekért - az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI.19.) EüM rendeletben foglaltak szerinti a társadalombiztosítási támogatáson felüli, az igénybe vevők által fizetendő térítési díj összegét Püspökladány Város Önkormányzata évente két alkalommal 15 x 4 féle fürdőgyógyászati kezelést igénybe vevők esetében 100 % mértékben megtéríti.

(3) A támogatást igénylő a 4. melléklet szerinti kérelmet az öregségi nyugellátást vagy a nyugdíjszerű ellátást igazoló irattal együtt a Szolgáltatónál nyújthatja be.

(4) A támogatást az önkormányzat hivatalának Városgazdálkodási Irodája a Szolgáltató által kiállított számla alapján a tárgyhót követő hónap 10. napjáig fizeti meg. A Szolgáltató a számlához csatolja az igénybe vett szolgáltatások kimutatását, ellátottak szerinti részletezésben.

(5) Az Önkormányzat és a Szolgáltató együttműködésének részletes szabályait együttműködési megállapodás tartalmazza.

10. 70 éven felüliek támogatása

11. § (1) 70 éven felüliek támogatására jogosult az a személy, aki tárgyév december 31-ig a 70. életévét betölti.

(2) A támogatás egyszeri pénzbeli támogatás, melynek összege 6 000 Ft/fő.

(3) Az eljárás hivatalból indul.

(4) A támogatás kifizetése minden év november, december hónapban történik.

11. 90 éven felüliek támogatása

12. § (1) A 11. §-ban érintett támogatáson túl azok a személyek, akik tárgyév december 31. napjáig a 90. életévüket betöltik 90 éven felüliek támogatására is jogosultak.

(2) A támogatás egyszeri pénzbeli támogatás, melynek összege 6 000 Ft/fő.

(3) Az eljárás hivatalból indul.

(4) A támogatás kifizetése minden év november, december hónapban történik.

12. Mikulás csomag

13. § (1) Mikulás csomagra jogosult minden püspökladányi köznevelési intézménnyel jogviszonyban álló gyermek a 8. évfolyammal bezárólag.

(2) Az eljárás hivatalból indul.

(3) A Mikulás csomag átadása a köznevelési intézmények bevonásával történik.

(4) A támogatás mértékét az önkormányzat éves költségvetésében határozza meg.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Az e rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekben az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

15. § Ez a rendelet 2021. november 5-én lép hatályba.

1

Az 5. § (3) bekezdés a) pontja a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 8. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 8. § (2) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § (6) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 9. § (6) bekezdése a Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.