Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 16- 2023. 08. 16

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.16.

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdés a) pontja szerint az állami főépítészi, népegészségügyi, ingatlanügyi, örökségvédelmi, környezet- és természetvédelmi, közlekedési, talajvédelmi és erdészeti hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, közlekedési, népegészségügyi hatáskörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Építésügyi és Közlekedési Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztály, Építésügyi és Közlekedési Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztály, Építésügyi és Közlekedési Minisztérium Hajózási Hatósági Főosztály, Nemzeti Földügyi Központ, Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdés b) pontja szerint a partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) Az előkert határa – amennyiben a szabályozási terv, az övezeti vagy építési övezeti előírások máshogy nem jelölik – a kialakult állapotnak megfelelő vagy 5,0 méter. Az előkert méretének meghatározása során kialakultnak tekintendő az a telektömb, melyben az egy építési övezetben lévő telkek közül minimum egy már beépült az építési övezeti előírásoknak megfelelően.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előkert a lakóterületek építési övezeteiben (Lf, Lk, Lke) egyben az utcavonal felőli építési vonalat is jelenti.

(3) A (2) bekezdésben előírt építési vonalon új főépítmény építése esetén az épülethomlokzat hosszának legalább 40 %-át végig kell építeni.

(4) Új épület építése során a saroktelek és átmenő telek esetében a (2) bekezdés szerinti kötelező építési vonal csak az egyik közterület vagy magánút felől tartandó be.

(5) Amennyiben a szabályozási terv az előkert legkisebb mélységi méretét meghatározza, úgy az építmény elhelyezésekor az az irányadó.”

„(3) Hamvasztóüzemi építmény kizárólag a különleges temető területen, a K-tem övezetben helyezhető el a vonatkozó jogszabály szerinti védőtávolságok és előírások betartásával.”

3. § (1) A HÉSZ 43. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az építési övezetben – amennyiben a szabályozási terv másként nem jelöli –

a) a nem kialakult telektömbben azon építési telkek esetében, melyek nem minősülnek sarokteleknek vagy átmenő teleknek az előkert mélységi mérete 20 m, ahol háromszintű növény állományt (gyep, 40 db cserje/150 m2, 1db nagylomb koronájú fa/150 m2) kell telepíteni,

b) a kialakult telektömbben az előkert mélységi mérete a kialakult állapotnak megfelelő, melyben parkosított területet kell kialakítani. Az építési övezetben előírt növénytelepítés az előírt legkisebb zöldfelületi fedettség mértékébe beszámítható,

c) a növénytelepítés megszakítható a megközelítést szolgáló kapunyitás számára.”

„(6) Az előkert mélységi méretének meghatározása során kialakultnak tekintendő az a telektömb, melyben az egy építési övezetben lévő telkek közül minimum egy már beépült az építési övezeti előírásoknak megfelelően.

(7) A saroktelkek és átmenő telkek esetében az előkert kialakítása csak az egyik közterületi, vagy magánúti oldal felé szükséges.”

4. § (1) A HÉSZ 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A HÉSZ 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

5. § Hatályát veszti a HÉSZ

a) 21. § (5) bekezdésében az „és „csurgótávolság”” szövegrész,

b) 28. §-a,

c) 32. § (1) bekezdésében az „, azzal azonos oldalsó építési vonalon” szövegrész.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelethez

A HÉSZ 2. mellékletében szereplő térképszelvény helyébe a következő térképszelvény lép:

2. melléklet a 14/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelethez

A HÉSZ 3. mellékletében szereplő térképszelvények helyébe a következő térképszelvények lépnek: