Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló 12/2017. (IX. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01

az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló 12/2017. (IX. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének

az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló

12/2017. (IX. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontja a települési önkormányzat feladataként határozza meg az egészségügyi alapellátás biztosítását.

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § és 6. § felhatalmazása alapján a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik többek között a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, illetve a települési önkormányzat képviselő-testülete – a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve – rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. A körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és védőnői körzetek beosztását az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló 12/2017. (IX. 1.) önkormányzati rendelet határozza meg. A rendelet szerint a város lakosságának egészségügyi alapellátására három házi gyermekorvosi körzet került kialakításra.

A házi gyermekorvosi szolgálatok lakosságszám adatait figyelembe véve szükségessé vált a jelenlegi körzetek módosítása. A körzet lakosságszámát az előző év december 31-ei állapotnak megfelelően a település jegyzője igazolja az egészségbiztosító számára minden év március 31-éig. A 2020. december 31-ei állapot szerint a 090095070 kódú I. körzet 676 fő, a 090095071 kódú II. körzet 577 fő, a 090095072 kódú III. körzet 765 fő ellátását biztosítja.

Jelenleg a II. és a III. körzet ellátását Püspökladány Város Önkormányzata mint Szolgáltató látja el, a rendelet módosítása ennek a két körzetnek az utcajegyzékét érinti. Az I. körzet esetében 2020 évben megtörtént a szükséges módosítás. A módosítást követően mindhárom körzet lakosságszáma kiegyenlített lesz. Az I. körzet változatlanul 676 fő, a II. körzet 675 fő, a III. körzet 667 fő ellátását fogja biztosítani.

A házi gyermekorvosi körzet módosítása az Országos Kórházi Főigazgatóság által közzétett szempontok figyelembevételével történt.

A rendelet-tervezet a fentiekben megjelöltek szerint előzetesen véleményezés céljából megküldésre került a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúszoboszlói Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály, mint működést engedélyező egészségügyi államigazgatási szerv részére, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint országos módszertani intézet részére.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúszoboszlói Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály a rendelet-tervezetet jóváhagyta, az Országos Kórházi Főigazgatóság írásbeli tájékoztatása szerint a házi gyermekorvosi alapellátási körzeteket érintő módosítással kapcsolatban észrevétele nincs.