Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáról szóló 11/2016. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 06

az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáról szóló 11/2016. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének

az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáról szóló

11/2016. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2021. március 1-i módosulása értelmében, a törvény 35. § (1) bekezdés h) pontja szerinti rendeletalkotási felhatalmazás alapján, szükséges meghatározni az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét (különösen elhagyott hulladék felderítése, összegyűjtése, elszállítása, kezelése).

A törvény alapján a nemzeti vagyonba tartozó ingatlanok, mint a közterületek esetében az elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettsége az ingatlan tulajdonosát terheli, ezért szükséges szabályozni az elhagyott hulladék begyűjtésének, elszállításának, kezelésének rendjét. A törvény rendelkezik arról, hogy az ingatlantulajdonos az elhagyott hulladék észlelését követően köteles bejelentést tenni a hulladékgazdálkodási hatóságnak (Kormányhivatal), a hulladék elhagyójának beazonosításához rendelkezésre álló adatok átadásával együtt.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése alapján a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendelet tervezetét véleményezésre meg kellett küldeni a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának. A kiadott vélemény a rendelet-tervezetet érintően érdemi észrevételt nem tartalmazott.