Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (III. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 05
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (III. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indoklás
Püspökladány Város Önkormányzata 2021. évi költségvetési rendeletéről szóló
TARTALOMJEGYZÉK
Előterjesztés az önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének módosítására
Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendelet-tervezete az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (III. 11.) önkormányzati rendeletének módosítására
1. melléklet:
Püspökladány Város Önkormányzata és intézményei 2021. évi működési kiadásai 2021. október 31.
2. melléklet:
Püspökladány Város Önkormányzata és intézményei 2021. évi felhalmozási kiadásai 2021. október 31.
3. melléklet:
Összesítő Püspökladány Város Önkormányzata és intézményei 2021. évi bevételeiről és kiadásairól 2021. október 31.
4. melléklet:
Püspökladány Város Önkormányzata és intézményei 2021. évi pénzbeli és természetbeni ellátásai 2021. október 31.
Püspökladány Város Önkormányzata 2021. évi költségvetése a 2/2021. (III. 11.) önkormányzati rendelettel került elfogadásra, melynek módosítására harmadik alkalommal az alábbiak szerint teszek javaslatot.
Az önkormányzat a nem szociális alapon nyújtott támogatások szabályaival kapcsolatban rendelet megalkotását tervezi. A rendelet-tervezet tartalmazza az alábbi támogatásokat:
Havi rendszerességgel nyújtott támogatások:
Települési Középiskolai Ösztöndíj,
Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj, önkormányzati ösztöndíjrész
Eseti jelleggel biztosított támogatások:
Óvodakezdési támogatás,
Tanévkezdési támogatás,
Nyugdíjasok gyógyfürdő kezelésének támogatása,
70 éven felüliek támogatása,
90 éven felüliek támogatása,
Mikulás csomag,
A rendelet-tervezetben két új támogatási jogcím jelenik meg, az Óvodakezdési támogatás és a Települési Középiskolai Ösztöndíj.
Az Óvodakezdési támogatás minden nevelési év kezdetén 5 000 Ft/fő összegben nyújt támogatást a gyermekek számára. A támogatást a Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézménynél jogviszonnyal rendelkező gyermek törvényes képviselője igényelheti. A támogatás az óvodás és a bölcsődés gyermekekre egyaránt vonatkozik. 560 gyermek esetében 2021. évben 2 800 000 Ft támogatás kerülne kifizetésre.
A Települési Középiskolai Ösztöndíj a püspökladányi bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó gimnázium, szakgimnázium és szakiskola 9-12. évfolyamán nappali tagozaton tanulók részére nyújtott támogatás. A támogatás 100 gyermek esetében 3000 Ft/fő/hó támogatással számolva évi 3 000 000 Ft lenne. A támogatás 10 hónapra kerülne megállapításra, a kifizetés fél évente történne. Ebben az évben az első félév kerülne kifizetésre, mely 1 500 000 Ft.
Mivel mindkét új támogatás a nevelési év kezdetéhez kötődik, ezért a költségvetési rendeletben biztosítani kell a kiadások forrását, így a támogatások kifizetése a költségvetési rendeletmódosítást követően megkezdődhet.
Pénzbeli és természetbeni ellátások előirányzat módosításai
Figyelembevéve a 2021. I-III. negyedéves teljesítési adatokat, valamint az év végéig várható kifizetéseket, az alábbi előirányzat módosítások kerültek felvezetésre.
rendkívüli települési támogatás: temetési segély 4 000 000 Ft
települési támogatás banki költsége 2 000 000 Ft
Arany János Ösztöndíj 30 000 Ft
Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj 525 000 Ft
Gyógyfürdő kezelés önkormányzati támogatása 6 000 000 Ft
Mikulás csomag 1 000 000 Ft
Óvodakezdési támogatás 2 800 000 Ft
Települési Középiskolai Ösztöndíj 1 500 000 Ft
Megjegyzés: 7 255 000 Ft kiadási megtakarítás a felhalmozási kiadások közé átvezetve.
Felhalmozási kiadások
Szociális tartalék
A felhalmozási kiadások között, a felújítás kiemelt előirányzaton egy új feladat létrehozását javaslom szociális tartalék elnevezéssel 9 677 091 Ft összegben.
A forrás a szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása elnevezésű állami támogatás. A szociális tartalék előirányzata az alábbi tételekből tevődik össze:
A 7. mellékletből 7 255 000 Ft kiadási megtakarítás felvezetése felhalmozási kiadások közé, melynek összege 7 255 000 Ft.
A Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központtól Püspökladány településre vonatkozóan a 2021. évi állami támogatás többletbevételéből elvonásra került települési hozzájárulás csökkentéseként 2 422 091 Ft,
mely összeg az eredeti költségvetésben a szociális keretből lett biztosítva.
Összesen 9 677 091 Ft
Javaslom, hogy a szociális tartalék gyermekétkeztetésben résztvevő konyha/konyhák felújítására kerüljön felhasználásra.
Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 2. melléklet 21. 1.3.1. A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása jogcím felhasználásával kapcsolatban az alábbiak szerint rendelkezik.
21.6. A támogatás felhasználásával kapcsolatos szabály:
21.6.1. A támogatás elsősorban az önkormányzati helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni ellátások nyújtására, valamint az állampolgárok lakáshoz jutásának önkormányzatok általi, szociális alapon történő támogatására, valamint a 3. melléklet 6.3. pont h) alpontja szerinti ellátások önrészére, az 1.3.2. Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása jogcím, az 1.3.3. Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása jogcím, az 1.4.1. Intézményi gyermekétkeztetés támogatása jogcím és az 1.4.2. Szünidei étkeztetés támogatása jogcím szerinti, az önkormányzat vagy társulása által ellátott és támogatott feladatokra használható.
21.6.2. A támogatás szempontjából kizárólag
a) az „Ellátottak pénzbeli juttatásai” megfelelő rovatain,
b) a „Lakáshoz jutást segítő támogatások”,
c) a „Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése”,
d) a „Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások”,
e) az „Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások”, valamint
f) az 1.3.2. Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása jogcím, az 1.3.3. Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása jogcím, az 1.4.1. Intézményi gyermekétkeztetés támogatása jogcím és az 1.4.2. Szünidei étkeztetés támogatása jogcím szerinti támogatásoknál az e melléklet szerint alkalmazható kormányzati funkciókon elszámolt kiadások vehetők figyelembe.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § alapján az előzetes hatásvizsgálattal a jogszabály előkészítője felméri a szabályozás várható következményeit. Önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét az előzetes hatásvizsgálat eredményéről tájékoztatni kell. A Jat. 17. § (2) bekezdése alapján, az előzetes hatásvizsgálat keretében több tényezőt is vizsgálni kell, amelyek közül a költségvetési rendelet-módosítása esetében elsősorban a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei vizsgálandók.
A tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatásai, különösen:
1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: A rendelet módosítása gazdasági és költségvetési hatás szempontjából érinti az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételeit és kiadásait. Társadalmi hatása nem értelmezhető.
2. Környezeti és egészségi következményei: nem értelmezhető.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nem értelmezhető.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Az önkormányzat költségvetési rendelete jelen állapotában az eredeti, valamint a módosított előirányzatokat tartalmazza bevételi és kiadási oldalon egyaránt. Az év eltelt időszakában több központi költségvetési támogatás és egyéb pénzeszköz átvétele történt, kiemelt előirányzatok átcsoportosítása vált szükségessé.
A rendelet módosításával eleget teszünk az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseinek, illetve továbbra is biztosítjuk a város működésének alapjait. Elmaradása az önkormányzati intézményhálózat biztonságos működését veszélyezteti, valamint mulasztásban megnyilvánuló törvénysértést valósítana meg, az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt tehet.
1. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet módosítása esetében ez több szempontból is nehezen értelmezhető. A költségvetés meghatározza a költségvetési szervek létszámkeretét, így a személyi erőforrások tekintetében konkrét rendelkezéseket tartalmaz, bizonyos mértékig befolyással bír a szervezeti működésre, ez utóbbiról azonban nem a költségvetési rendelet keretei között dönt az önkormányzat, hanem külön rendeletben. Tárgyi feltételek vizsgálata nem értelmezhető, a pénzügyi feltételek vizsgálatára pedig azért nincs szükség, mivel a pénzügyi feltételeket maga a költségvetés határozza meg.