Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem szociális alapon nyújtott támogatások szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 05
a nem szociális alapon nyújtott támogatások szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Általános Indoklás
a nem szociális alapon nyújtott támogatások szabályairól szóló 15/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelethez
Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (III. 11.) rendelet 9. § tartalmazza a nem szociális rászorultságon alapuló önkormányzati támogatásokat, mint például a tanévkezdési támogatást, a nyugdíjasok gyógyfürdő kezelésének támogatását, a 70 és 90 éven felüliek egyszeri pénzbeli támogatását és a Mikulás csomag ajándékozását.
Jelen rendelet magában foglalná ezeket a több éve folyamatosan biztosított támogatásokat, valamint új támogatások bevezetését szabályozná.
Új támogatásként szerepel a Települési Középiskolai Ösztöndíj, és az Óvodakezdési támogatás.
A Települési Középiskolai Ösztöndíj a püspökladányi bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó gimnázium, szakgimnázium és szakiskola 9-12. évfolyamán nappali tagozaton tanulók részére nyújtott támogatás. Ez a támogatás 100 gyermek esetében havi 3.000.- Ft támogatással számolva évi 3.000.000.- forint összeg lenne. A támogatás 10 hónapra kerülne megállapításra, a kifizetés fél évente történne. Ebben az évben az első félév kerülne kifizetésre, mely 1.500.000.- forint.
Az Óvodakezdési támogatás minden nevelési év kezdetén 5.000 forint összegben nyújt támogatást a gyermekek számára. A támogatást a Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézménynél jogviszonnyal rendelkező gyermek törvényes képviselője igényelheti. A támogatás az óvodás és a bölcsődés gyermekekre egyaránt vonatkozik. 560 gyermek esetében 2.800.000.- forint összegű támogatás kerülne kifizetésre.
Mivel mindkét támogatás a nevelési év kezdetéhez kötődik, ezért a rendeletben az ez évi kifizetésről is rendelkezni kellett, így a támogatások igénylése a rendelet hatályba lépését követően megkezdődhet.
Az új ellátás és a meglévő ellátás forrása az önkormányzat költségvetésének önként vállalt feladatin belül biztosított.