Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 11

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.11.
Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 69/2022. (V.26.) számú határozataiban hozott döntést a 488/7 hrsz-ú földrészelten tervezett Tanuszoda megvalósíthatósága érdekében. Az önkormányzat az Úszó Nemzet Programmal összehangolt, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program III. ütemében javasolt tanuszoda-fejlesztések előkészítéséhez szükséges további intézkedésekről szóló 1681/2021. (IX.29.) Kormányhatározat alapján tanuszoda építésére nyert pályázatot. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megvalósítandó tanuszoda, tornaterem, tanterem beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 141/2014. (IV.30.) Korm. rendeletben a Kormány a fejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.
A tanuszoda tervezett helyszínére vonatkozó hatályos településrendezési eszközök nem teszik lehetővé az építmény a készített építész tervek szerinti megvalósítását, ezért a településrendezési eszközök módosítása vált szükségessé.
A tervkészítés és annak véleményeztetése, a nemzetgazdasági kiemelésnek köszönhetően a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerinti un. tárgyalásos eljárásmódjában történik. A szükséges szabályozás kialakítása érdekében az Önkormányzat a T4Terv Bt. településrendezéssel foglalkozó céget bízta meg.
A tárgyalásos eljárásmódban a kapcsolódó eljárások lefolytatásával indult a tervezés (környezeti vizsgálat eseti eldöntésére irányuló eljárás, partnerségi egyeztetés). Az eljárások lezárásaként a képviselő-testület meghozta a szükséges döntéseket (partnerségi egyeztetés lezárása, környezeti vizsgálat eseti eldöntésére irányuló eljárás lezárása – 73/2022. (VI.28.) K.T. határozat).
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája az egyeztető tárgyalás időpontját 2022. július 14-ére tűzte ki. Az egyeztető tárgyalásra beérkezett vélemények alapján megállapítást nyert, hogy a véleményezésben érdekelt államigazgatási szervek nem adtak jogszabályon alapuló ellenvéleményt. Az egyeztető tárgyalás jegyzőkönyvében rögzítésre került, hogy a kijelölt építési hely méretezését szükséges pótolni az építésügyi munka megkönnyítése érdekében. Az állami főépítész a HB/14-ÁF/00812-14/2022 hivatkozási számú véleményében a módosítás jóváhagyása ellen kifogást nem emelt.