Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép védelemmel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséról

Hatályos: 2022. 10. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép védelemmel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséról
Végső előterjesztői indokolás
A településfejlesztési, településrendezési és településkép alakításával kapcsolatos szabályok megalkotásának társadalmasítására a Képviselő-testület 2017-ben rendeletet alkotott a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Régi R.) előírásainak megfelelően. E rendeletben, településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép védelemmel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (III. 30.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) kerültek meghatározásra, hogy a tervkészítésbe milyen módon és kik adhatnak véleményt, a vélemények figyelembevétele és nyilvántartása, továbbá azok megválaszolása és a szükséges véleményezési szakasz lezárásának szabályai.
A településképi, településrendezési és településfejlesztési dokumentumok egyeztetésének szabályainak módosításáról 2021. júliusában döntött a Kormány a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet). A Régi R. eljárási szabályai 2022. július 1-ig voltak alkalmazhatók, ezt követően a partnerségi egyeztetés szabályaira vonatkozó rendelkezések a Régi R. normaszövegéből hatályon kívül helyezésre kerültek. A Korm. rendelet már csak opcionálisan szabályozza a helyi partnerségi egyeztetést, mivel az eljárási szabályok szerint az egyeztetések már a Lechner Központ által üzemeltetett ún. E-TÉR digitális felületén történnek. Bár a felület kiforrottsága még nem teljes a tervkészítés és egyeztetés 2022. július 1-jétől e felületen kell, hogy történjen. Az E-TÉR felületén a partnerek egyeztetésbe történő bevonása csupán egyesével, ügyfélkapus regisztrációhoz kötött és a regisztrált e-mail cím ismeretében lehetséges jelenleg. A Lechner Központ a felületet folyamatosan fejleszti, javítja a visszajelzések alapján. A Rendelet megléte esetén az egyeztetések a Korm. rendelet eljárási szabályai szerint egy plusz körrel bővülnek, mivel az egyeztetések megtörténtét és lezárását külön igazolni kell.
Egy konkrét példával élve a jelenlegi Rendelet alapján történő olyan módosítás esetében, melyet a Képviselő-testület kiemelt fejlesztési területen kíván végrehajtani az egyeztetés a helyi partnerségi egyeztetéssel kezdődik (Korm. rendelet 75. § (2) bekezdés), majd azt lezárva képviselő-testületi döntéssel (Rendelet 4. § (3) bekezdés), úgy egy újabb partnerségi egyeztetés kezdődik az E-TÉR felületén (Korm. rendelet 68. § (2) bekezdés a) pont és 66. § (2) bekezdés), melyet szintén szükséges lezárnia a testületnek határozattal (Korm. rendelet 66. § (7) bekezdés).
A Rendelet jelen formájában azonban nem felel meg a Korm. rendelet szerinti eljárási szabályoknak, mivel a Régi R. és a Korm. rendelet egyes eljárástípusokat máshogyan szabályoz ugyanazon a néven, továbbá újfajta eljárástípusok is megjelennek a Korm. rendeletben.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében csupán lehetőség az önkormányzati rendelet megalkotása, nem pedig kötelezettség.
A fentiek alapján tehát nincs szükség arra, hogy külön szabályozza az önkormányzat a helyi partnerségi egyeztetést.
Javaslom a Tisztelt Képviselő-testületnek a jelenleg hatályos Rendelet hatályon kívül helyezését, mivel ez csupán lehetőség a települések önkormányzatai részére.