Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 29

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.29.
Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az 54/2021. (XI.25.) számú és a 26/2022. (II.24.) számú határozataiban hozott döntést önkormányzati fejlesztési szándékainak megvalósítását elősegítő településrendezési feladatok elvégzéséről jellemzően a város külterületét érintően.
A tervkészítés és annak véleményeztetése, a módosítások tulajdonságaira tekintettel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerinti un. teljes eljárásmódjában történt, mivel új beépítésre szánt terület is kijelölésre került. A településrendezési eszközökhöz kapcsolódó eljárások (partnerségi egyeztetés, környezeti vizsgálat szükségességének eseti eldöntésére irányuló eljárás, a településrendezési eszközök előzetes tájékoztatási, közbenső és végső szakmai véleményeztetése) lefolytatásra kerültek. A szükséges szabályozás kialakítása érdekében az Önkormányzat a T4Terv Bt. településrendezéssel foglalkozó céget bízta meg.
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája a HB/14-ÁF/00711-9/2022 hivatkozási számú véleményében (1. melléklet) a módosítást nem kifogásolta. Az új beépítésre szánt terület vonatkozásában a Kormányhivatal az Országos Főépítész véleményét kikérte, melyre az Országos Főépítész ÉBM-TKF72/307/2/2022 hivatkozási számú véleményében adott választ. A véleményében kifogást emelt. Véleménye alapján a közbenső véleményezési dokumentációban a tervezők által javasolt területváltozások visszaállítása szükséges, felülírva ezzel az állami főépítész közbenső véleményezési szakaszában tett javaslatait. Az ennek megfelelően visszaállított tervezetet az állami főépítész újból megküldte az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban: Étv) alapján az Országos Főépítésze részére. Az újbóli megküldésre a jogszabály által adott határidő leteltéig nem érkezett válasz, így az Étv. 8. § (2a) bekezdése szerint jogszerű hallgatásnak tekinthető.
A véleményben foglaltak alapján a tervezetek jóváhagyhatók. A tervezet jóváhagyása esetén a döntés közzétételétől számított 15. napon, de leghamarabb jóváhagyást követő 30. napon léphet hatályba.