Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról szóló 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról szóló 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatiról szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus törvény), továbbá a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm.rendelet, valamint a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm.rendelet kötelezi a szálláshely-szolgáltatókat szálláshelykezelő szoftver használatára, és azon keresztül a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására.
A helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról szóló 10/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet rendeletünkben (továbbiakban: rendelet) előírtuk ezzel párhuzamosan - a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 6. § e) pontja alapján - az ellenőrizhetőség érdekében a papíralapú vendégkönyv vezetését is a szállásadóknak.
2023. január 1.napjától a Htv.7. §-a kiegészül a k) ponttal, melyben az önkormányzatok adómegállapítási jogát azzal korlátozzák, hogy a Turizmus törvény hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartására a Turizmus törvény szerinti szálláshelykezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhatnak elő.
Figyelembe véve a Htv. változásait a rendelet módosítása vált szükségessé olyformán, hogy a papír alapú vendégkönyv és az ahhoz kapcsolódó nyilvántartások vezetését hatályon kívül kell helyezni.
A Htv. 6. § a) pontja szerint az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok terheit.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a értelmében a helyi adófizetési kötelezettség növekedését eredményező adórendelet kihirdetése és annak hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
E két jogszabályból levezethető, hogy az adózók fizetési kötelezettségét nem érintő rendelet módosítását – akár visszamenőleg – év közben is bármikor bevezetheti az önkormányzat.
A Htv. 42/B. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati adóhatóság az önkormányzati rendelet módosítása hatályba lépését megelőző hónap ötödik napjáig –a kincstár elektronikus rendszerén keresztül – adatot szolgáltat a kincstár számára. Ennek értelmében az idegenforgalmi adó rendelet módosítása 2023. február 1-jén lépne hatályba, mivel a módosítás az adóterhek növekedését nem idézi elő, ezért a rendelkezéseit 2023. január 1-től lehetne alkalmazni.