Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díj helyi szabályairól szóló 9/2008. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a talajterhelési díj helyi szabályairól szóló 9/2008. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A talajterhelési díj helyi szabályait a 9/2008. (III. 28.) önkormányzati rendeletünk (továbbiakban: rendelet) tartalmazza.
A Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatalnál az adócsoport működése adóbevételek beszedésének ellenőrzése, értékelése tárgyában készült Ellenőrzési jelentés megállapításai alapján a rendelet 4. § (1) pontjában foglalt háztartásonként az egy főre jutó havi jövedelem és vagyon számítása mellett a vízmérő által mért mennyiség nagyságrendjét is javasolta figyelembe venni.
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 11. §-a rendelkezik a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről. Az Ellenőrzési jelentés alapján elkészült Intézkedési terv alapján, javaslom arányaiban a vízmérő által mért vízmennyiség nagyságrendjénél maximum 50m3/fő/év alatti fogyasztásnál figyelembe venni a szociális alapon adható mentességet.
Mivel a mentesség ide vonatkozó feltételeit a rendelet 4. § (1) bekezdése részben tartalmazza, a továbbiakban a rendelet e pontját kiegészíteni szükséges.
A Htv. 6. § a) pontja szerint az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok terheit.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a értelmében a kedvezmények, mentességek körét megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és annak hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
E két jogszabályból levezethető, hogy az adózók kedvezményét korlátozó rendelet módosítását csak 2024. január 1-től vezetheti be az önkormányzat.
A Htv. 42/B. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati adóhatóság az önkormányzati rendelet módosítása hatályba lépését megelőző hónap ötödik napjáig – a kincstár elektronikus rendszerén keresztül – adatot szolgáltat a kincstár számára. Ennek értelmében a talajterhelési díj helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról 2023. december 5-ig kell a kincstár részére adatot szolgáltatni.
Figyelemmel a belső ellenőrzés megállapításai alapján készült Intézkedési tervben is leírtakra, a meglévő helyi rendeletünk módosítását terjesztem elő.