Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva megvizsgálta a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (III. 26.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Rendelet).
A vizsgálat a következőkre hívja fel a figyelmet:
1. A Rendelet bevezető részének felülvizsgálata szükséges, feladatkört megállapító rendelkezésként a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontját kell megjelölni.
2. A Rendelet 1. melléklete a köztemető üzemeltetési szabályzata, amely kötelező rendeletalkotási tárgyköröket tartalmaz. A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 127. § (3) bekezdés b) pontja értelmében a melléklet nem tartalmazhat a jogszabály szakaszaiban meghatározható szabályt, ezért a Kormányhivatal javasolja a rendeletalkotási tárgyköröknek a Rendelet szövegében történő szabályozását, az üzemeltetési szabályzat függelékként meghatározását.
A fentiek értelmében szükséges a Kormányhivatal észrevételeit rendeletünkön átvezetni.
A Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. mint a városi köztemető üzemeltetője az alábbi megkereséssel fordult az önkormányzat hivatala felé temetőüzemeltetési díjak emelésére vonatkozó szakmai javaslattal:
„A Püspökladányi Köztemető üzemeltetésére kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés
alapján végezzük tevékenységünket.
Társaságunk elkészítette a temetési helyek és a kegyeleti közszolgáltatási tevékenységek 2023. március 01-től alkalmazandó díjaira vonatkozó javaslatait. A díjmódosító javaslatunk elkészítésénél az átlagos fogyasztói áremelkedést és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényt figyelembe készítette el.
A jelenlegi rendkívül nehéz gazdasági helyzetben az emelt üzemeltetési díjak jóváhagyásával kívánjuk előteremteni a temető-fenntartás és üzemeltetéshez szükséges árbevétel tömeget.
Eleget téve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban Ttv.) 40. § (1) és (2) bekezdésében1 rögzített kötelezettségének.
Fontos megjegyezni, hogy elsődleges célunk a temető magas színvonalon történő üzemeltetése.
Az Önkormányzati díjak a temetés megrendelésének helyétől függetlenül mindenki számára kötelezően megfizetendők. A kötelezően megfizetendő díjak aranyának eltolódása (emelkedése) egy temetési számlán belül, a temető fenntartásra fordítható összeg bevételének növekedését jelenti.
Az Önkormányzati díjtételek összege egy temetési számlán belül átlagosan 40%-ot jelent.
Amennyiben ezeknek a díjtételeknek a 15 %-os emelése elfogadásra kerül egy teljes temetési költség összege kb. 8 %-al emelkedik.
Sírmegváltás: az egyszemélyes sír megváltása jelenleg nettó 28 228 Ft 25 évre, ami havi nettó 94 Ft-ot jelent. 15 %-os emelés elfogadását követően az egyszemélyes sír megváltása nettó 32 458 Ft lesz 25 évre, ami havi nettó 108 Ft.
Ennek az összegnek a fejében biztosítjuk az elhervadt virágok és keletkezett hulladék elszállítását, sír locsolásához a vezetékes vizet, tavasztól őszig kaszáljuk a temetőt, nyírjuk a sövényt és szilárd útburkolatot biztosítunk a temetőben való közlekedéshez.
1 40. § (2) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat.
Módosító javaslatunk ismertetése előtt indokoltnak tartjuk tisztázni az Önkormányzat által megállapítható üzemeltetési díjak körét, amelyet a Ttv. 40. § (1) bekezdése határoz meg.
2 40. § (1) Az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, , sírbahelyezéssel, sírhelynyitással és visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás).
A hivatkozott jogszabályi szakasz és annak bekezdései alapján látható, hogy az önkormányzat által megállapítható díjak az alábbi 2 nagy csoportba oszthatóak:
1. Temetéssel összefüggő díjak
Az önkormányzati díjak ezen körét a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások fizetik meg a temetőüzemeltető részére. Mivel a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozás ezeket a díjakat változatlan áron számolja fel az eltemetést megrendelő személy részére, a díjak közvetlenül a temetés költségét képezik.
Az alábbi üzemeltetési díjtételek tartoznak ebbe a csoportba:
sírhely díjak
temetői létesítmények díjai (létesítmény igénybevételi díjak)
elhunyt hűtésének díja
elhunyt sírhoz szállítása gyászgépkocsival
hamvak szórása
sírhelynyitás
visszahantolás
1. Temetéstől független díjak
Ebbe a kategóriába tartozó díjakat a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozások (sírkövesek, fafaragók, betűvésők, sírgondozók, kertészek, stb.) fizetik meg a temetőüzemeltető részére. A jogszabály külön kiemeli, hogy ezt a díj típust nem lehet temetkezési szolgáltatók felé felszámolni!
Az alábbi üzemeltetési díjak tartoznak ebbe a csoportba:
temetőfenntartási hozzájárulás díja
A temetőfenntartási hozzájárulás díjának a mértéke nem lehet több, mint az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-a4.
4 40. § (2) b) Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.