Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 17/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.15.
a településkép védelméről szóló 17/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 17/2017. (IX.29.) számú önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) módosítása vált szükségessé az önkormányzat képviselő-testületének 97/2023. (IX.19.) sz. önkormányzati határozata alapján. A módosítás során önkormányzati szándék szerinti szabályozás beépítése vált szükségessé. A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) előírásainak megfelelően a településképi rendelet módosítása is a megfelelő véleményezési eljárások lefolytatásával történhet.
A Korm. rendelet szerinti partnerségi egyeztetés az E-TÉR digitális egyeztető felületén és az önkormányzat honlapján történő közzététellel történt a veszélyhelyzet ideje alatt egyes szervezetek működésére vonatkozó, továbbá egyes közigazgatási eljárási szabályok megállapításáról szóló146/2023. (IV.27.) Korm. rendelet 2. §-a szerint.
A partnerségi egyeztetés során észrevétel, vélemény a módosítással kapcsolatban nem érkezett. A Korm. rendelet előírásai alapján a Képviselő-testületnek kell lezárnia a partnerségi egyeztetést.
A Rendelet tervezete hatósági véleményeztetése megtörtént. Az elkészült tervezet hatósági véleményezése a Lechner Tudásközpont által üzemeltett E-TÉR egyeztető felületén kellett, hogy történjen. A véleményezésre jogosult államigazgatási szervek közül az állami főépítészi hatáskörben és örökségvédelmi hatáskörben eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság véleményezte a tervezetet a megadott határidőn belül. Az örökségvédelmi hatóság véleményében kérte frissíteni a régészeti lelőhelyek szerint a településképi rendelet 1. mellékletét, mely a legfrissebb adatok alapján meg is történt. A vélemények alapján a tervezett módosítások jóváhagyása ellen kifogást nem emeltek a hatóságok.