Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 28

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.28.
egyes önkormányzati rendeletek módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény 16. § szerint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben szereplő „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe az „a szociális vetítési alap” szöveg lép. Az elfogadott törvény a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra – a bírósági végrehajtásról szóló törvény kivételével – egyeséges viszonyítási alapot vezet be szociális vetítési alap elnevezéssel. Így 2023. január 1. napjától kezdődően a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap a szociális vetítési alap lesz, míg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege a nyugdíjszakágazat mutatószáma marad.
A módosítás miatt önkormányzatunk esetében a rendeletek felülvizsgálata és azok módosítása szükségesek.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) Korm. rendelet 15. § szerint a Kvtv. 71. §-ától eltérően 2023. évben a szociális vetítési alap összege havonta 28 500 forint.
Mivel a két mutatószám mértéke azonos, így az önkormányzati ellátások jogosultsági feltételeit, illetve a támogatások mértékét nem befolyásolja.
A szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdés b) pontja szerint rendkívüli települési támogatás állapítható meg az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén annak, aki meghalt személy eltemetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. A temetési költségekhez való hozzájárulás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költséghez aránylik. A temetési költségek változása miatt szükséges annak felülvizsgálata. A Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. által megadott helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 340.000.-Ft (2022-ben 250.000.-Ft).
Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítása 4. cikk rendelkezése szerint a „megyei” szövegrész helyébe „vármegyei” szöveg lép. A rendelet-módosítás ezek átvezetését tartalmazzák.