Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1a) bekezdése szerint a települési önkormányzat vagy a fenntartó az e törvényben meghatározott módon, természetbeni ellátásként biztosítja a gyermekétkeztetést.
A Gyvt. 21. § (1) bekezdés a), b), d), e) pontban foglaltak alapján természetbeni ellátásként a gyermek életkorának megfelelő gyermekétkeztetést kell biztosítani a gyermeket gondozó szülő, törvényes képviselő vagy nevelésbe vett gyermek esetén a gyermek ellátását biztosító nevelőszülő, gyermekotthon vezetője, illetve az Szt. hatálya alá tartozó ápolást, gondozást nyújtó intézmény vezetője kérelmére a bölcsődében, mini bölcsődében, az óvodában, a nyári napközis otthonban, az általános és középiskolai kollégiumban, az itt szervezett externátusi ellátásban, az általános iskolai és – ha önkormányzati rendelet kivételével jogszabály másképpen nem rendelkezik – a középfokú iskolai menzai ellátás keretében.
A Gyvt. 21/A. § (1)-(3) bekezdések szerint ha a szülő, törvényes képviselő eltérően nem rendelkezik, az intézményi gyermekétkeztetés keretében a nem bentlakásos intézményben a bölcsődében, mini bölcsődében bölcsődei ellátásban részesülő gyermekek részére az ellátási napokon a reggeli főétkezést, a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést, a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, valamint az iskolai tanítási napokon az óvodában és a nem bentlakásos nevelési-oktatási intézményben a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani. Intézményi gyermekétkeztetésben részesülhet az iskolában az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe. Az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető. A gyermekétkeztetést biztosítja a települési önkormányzat az általa fenntartott bölcsődében, mini bölcsődében és óvodában, továbbá a közigazgatási területén a tankerületi központ, illetve a szakképzési centrum részeként működő nevelési-oktatási intézményben, illetve szakképző intézményben.
A Gyvt. 29. § értelmében a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot. Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit és a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait. E felhatalmazás alapján Püspökladány Város Önkormányzata a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletben szabályozza a gyermekétkeztetés térítési díjait. Az ellátást Püspökladány Város Gazdasági Ellátó Szervezete biztosítja.
A Gyvt. 147. § alapján a bölcsőde esetében az intézményi térítési díjat külön meg kell határozni a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra (a továbbiakban együtt: gondozására), valamint a 151. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a gyermekétkeztetésre vonatkozóan. Amennyiben a bölcsődében a gondozásért külön nem kívánnak személyi térítési díjat megállapítani, az intézményi térítési díj összegét nullában kell meghatározni.
A térítési díj megállapításával kapcsolatban a Gyvt. és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011 (XII.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) vonatkozó rendelkezései az irányadóak. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összege. Az élelmezés nyersanyagköltsége meghatározásakor az általános forgalmi adóval növelt összeget kell figyelembe venni.
A Kormányrendelet 5. § (2) bekezdése szerint az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvény 2. §-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 85. § (1) bekezdés g)-h) pontjai értelmében a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel mentes az általános forgalmi adó alól a közszolgáltató által a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint bölcsődei ellátás keretében nyújtott szolgáltatás, az étkeztetés kivételével. Az étkeztetés esetén az általános forgalmi adó mértékét (az adóalap 27%-a) a 2007. évi CXXVII. törvény 82. § (1) bekezdése állapítja meg, az önkormányzat rendeletében az intézményi térítési díjat az adó nélkül, nettó összegben rögzítheti.
A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított és külön jogszabály szerint dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja.
A Püspökladány Város Gazdasági Ellátó Szervezete az intézményi térítési díjak meghatározásához szükséges önköltségszámítását benyújtotta a fenntartó részére. Az önköltségszámítás az előterjesztés melléklete.
Ez a jelenleg hatályos intézményi térítési díj emelését jelenti. Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § alapján fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie, így ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.