Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 30/1996. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a lakások és helyiségek bérletéről szóló 30/1996. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 14/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelettel módosította a lakások és helyiségek bérletéről szóló 30/1996. (X. 30.) (a továbbiakban: Rendelet) önkormányzati rendeletet. A módosítás szerint a szociális lakás bérleti szerződésének meghosszabbításánál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a bérlő a beköltözéstől számított 10 évig lakhat a bérlakásban. A bérlakásra kötött bérleti szerződés 10 év után nem hosszabbítható meg. Különösen indokolt esetben a szociális alapon történő bérbeadás esetén a bérleti szerződés évente, egy évvel meghosszabbítható. Különösen indokolt esetnek minősül, ha a kérelmező:
a) gyermekét egyedül neveli,
b) családjában tartósan beteg személyről gondoskodnak,
c) családjában három, vagy több gyermeket nevel,
d) a kérelmező egyedülálló nyugdíjas.
A különösen indokolt eset alapján meghosszabbított bérleti szerződés esetében emelt összegű lakáshasználati díjat kell alkalmazni. Az első évben a lakásra megállapítható havi lakáshasználati díj kétszeresét, ezt követően évente emelkedő összegű lakáshasználati díjat kell fizetni (az előző évi havi díj + alapdíj).
A Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft., mint a bérbeadói jogkör gyakorlója jelezte Hivatalom felé, hogy nyilvántartásuk szerint négy esetben már a lakbér négyszeresének a megfizetése lesz esedékes. A fent felsorolt különösen indokolt helyzetek esetében a bérlők körülményei méltányolhatóak, így erre való tekintettel a bérleti díjak maximumának meghatározása célszerű. Ennek maximuma a lakbér háromszorosa.
A fent leírtak alapján a Rendelet 18. § (2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(2a) A különösen indokolt eset alapján meghosszabbított bérleti szerződés esetében a (3) bekezdésben szereplő emelt összegű lakáshasználati díjat kell alkalmazni úgy, hogy annak mértéke nem haladhatja meg a lakbér háromszorosát.