Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 27

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.27.
Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 16/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 97/2023. (IX.19.) sz. Kt. határozatával hozott döntést a város közigazgatási területére vonatkozó építési szabályzat módosítására vonatkozóan. A módosítás témája az egyes temetkezéssel összefüggő építmények elhelyezésének szabályozása, illetve a munkásszállás elhelyezhetőségének szabályozása a helyi építési szabályzatban. A módosításokhoz szükséges tervdokumentáció elkészítésére az önkormányzat a KőszeghyArt Bt., településrendezéssel foglalkozó mérnöki irodát bízta meg.
A településrendezési eszközök módosítása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) tartalmi követelményeinek megfelelően, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Új R.) 68. §-a alapján un. egyszerűsített eljárásmódban történt. Az Új R. által meghatározott eljárási szabályok alapján az egyeztetés a Lechner Központ által üzemeltetett digitális egyeztető felületen az un. E-TÉR felületén történt.
A településrendezési eszközök módosítása s azok véleményeztetése során a környezeti vizsgálat szükségességének eseti eldöntésére irányuló eljárás lefolytatása is szükséges volt, melyet az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet írt elő. Az eljárások lefolytatása megtörtént. A környezeti vizsgálati eljárást a képviselő-testület 2023. október 26-i ülésén lezárta. A lezárást követően kezdődhetett meg az Új R. szerinti véleményezési szakasz, melyben az egyszerűsített eljárásra meghatározott speciális szabályok vonatkoznak, ami alapján e szakaszban csak a partnerek adnak véleményt. A véleményezési szakaszban nem érkezett vélemény, s a képviselő-testület 2023. november 29-i képviselő-testületi ülésen lezárta a partnerségi egyeztetést és a véleményezési szakaszt.
A döntés meghozatala után kerülhetett sor a településrendezési eszközök véleményezési dokumentációjának újbóli feltöltésére az E-TÉR felületére. Az állami főépítész az egyszerűsített eljárás szabályai szerint tárgyalást kezdeményezett az államigazgatási szervekkel és önkormányzatokkal, melynek időpontját 2023. december 11-ére tűzte ki. A tárgyalásra az államigazgatási szervek részéről nem érkezett kifogást emelő vélemény. A tárgyaláson elhangzottak alapján a rendelet tervezetének kisebb mértékű módosítása vált szükségessé, melyeket a tervezők elvégeztek és újból feltöltötték a tervanyagot az E-TÉR felületére.
Az állami főépítész a módosított rendelet-tervezetet áttekintette és kiadta záró szakmai véleményét. A záró vélemény szerint a tervek jóváhagyása ellen nem emel kifogást. A záró szakmai vélemény és a tárgyalás jegyzőkönyve jelen előterjesztés 1. mellékletében olvasható.