Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016.(IX.28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 1/2015. (II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2016. 10. 01

Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§. (I.) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2014 (X.27.) önkormányzati rendelet 7.§ (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Gazdasági és Ügyrendi Bizottság, valamint a Népjóléti Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§


(1) A települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról szóló 1/2015. (II. 24.) önkormányzat rendelet (a továbbiakban:Rendelet) 3.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    „ (1)  A települési támogatás típusai:
a)    havi rendszerességgel nyújtott,
aa) lakhatási támogatás,
ab) gyógyszertámogatás.
b)    eseti jelleggel biztosított,
ba) rendkívüli települési támogatás,
bb) méltányossági rendkívüli települési támogatás.
c)    egyéb,
ca) 90. életévüket betöltött személyek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjának támogatása,
cb ) temetési kölcsön."


(2)     A Rendelet 3.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)     Az (1) bekezdés a) pontjában megállapított támogatások a jegyző, az (1) bekezdés b), c) pontjában és a (2) bekezdésben megállapított támogatások a polgármester hatáskörébe tartoznak.”


2.§


(1) A Rendelet IV. fejezete a következő fejezetcímmel egészül ki:


„IV. fejezet


Eseti jelleggel biztosított települési támogatások”


 (2) A Rendelet IV. fejezete a következő7/A. alcímmel egészül ki:


„7/A. Eseti jelleggel biztosított méltányossági rendkívüli települési támogatás


11/A. §


(1)     Méltányosságból eseti jelleggel pénzbeli ellátásként méltányossági települési támogatás állapítható meg abban az esetben, ha az adott évi költségvetésben ezen jogcímen elkülönített előirányzat időarányos része rendelkezésre áll.


(2)     A méltányossági települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 7. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3)    A polgármester méltányossági jogkörében eljárva a kérelmező sajátos egyedi élethelyzetére, körülményeire tekintettel méltányossági települési támogatást állapíthat meg.


(4)     A méltányosság gyakorlása során mérlegelni kell továbbá az ellátott
a.    életkorát,
b.    testi, lelki egészségállapotát,
c.    egyéb családi körülményeit.


(5)     Méltányossági települési támogatás megállapítására irányuló kérelem nyújtható be, abban az esetben, ha a kérelmező a települési támogatásra e rendelet alapján jövedelmi helyzete alapján nem jogosult.


(6)     Méltányossági települési támogatás a jogosult családjában egy éven belül egy alkalommal kerülhet megállapításra.


(7) A méltányossági települési támogatás legkisebb összege 5 000 forint, legmagasabb összege 30 000 forint.”


3.§


A Rendelet a következő IV/A. fejezettel egészül ki:


„IV/A. Fejezet

Egyéb települési támogatások


7/B. 90. életévüket betöltött személyek hulladékgazdálkodási
közszolgáltatási díjának támogatása


11/B.§


(1)     Természetbeni ellátásként hulladékszállítási díjkedvezmény igénybevételére jogosultjövedelmére tekintet nélkül az a 90. életévét betöltött személy, aki az adott címen egyedül él, vagy ha kizárólag házastársával, élettársával vagy egyenesági hozzátartozójával él egy háztartásban és az adott címen más személy sem bejelentett lakó-, sem tartózkodási hellyel nem rendelkezik.


(2)     A kedvezményt csak a jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlanra lehet igénybe venni.


(3)     A méltányossági települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 8. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(4)    A hulladékszállítási díjkedvezmény a jogosultat a kérelem benyújtása hónapjától illeti meg. A támogatás megállapítása határozatlan időre történik.


(5) A hulladékszállítási díjkedvezmény havi összege egyszemélyes háztartás esetében 60 literes űrmértékű gyűjtőedény, kétszemélyes háztartás esetében 80 literes űrmértékű gyűjtőedény ürítési díjának egy hónapra eső összege.


(6)     A kedvezményt meg kell szüntetni, ha jogosult körülményeiben a jogosultsági feltételeket érintő változás következik be.


(7)    A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a hulladékszállítási kedvezményre vonatkozóan a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft-vel megállapodást kössön.


7/C. Temetési kölcsön


11/C. §


(1)     Kamatmentes temetési kölcsön biztosítható annak a személynek
a)     aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott,
b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.


(2)    A temetési kölcsön megállapítása iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3)    A kamatmentes temetési kölcsön összege legfeljebb 100 000 forint, de nem haladhatja meg a temetési költségek mérsékléséhez nyújtott rendkívüli települési támogatás összegével csökkentett, számlákkal igazolt temetési költséget.


(4)    A kölcsön összegét legfeljebb 12 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni, minden hónap 15. napjáig.


(5)     Amennyiben a kötelezett a részletet 3 hónapon keresztül nem fizeti meg, meg kell vonni a részletfizetési kedvezményt és a kölcsön még vissza nem fizetett részét 30 napon belül egyösszegben kell visszafizetni.


(6)    A kölcsönt felvevő a részletfizetési kedvezmény megvonását követően az önkormányzattól támogatásban mindaddig nem részesülhet, amíg visszafizetési kötelezettségének maradéktalanul nem tesz eleget.”


4.§


A Rendelet az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.


5. §


A Rendelet a 2. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.


6. §


A Rendelet a 3. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.


7.§


Ez a rendelet 2016. október 1-jén lép hatályba és 2016. október 2-án hatályát veszti.


                Tóthné VerőTünde                                                            Keserű László
                   polgármester                                                                      jegyző


Mellékletek