Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017.(XI.1.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 11. 02- 2024. 02. 29

Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017.(XI.1.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásának rendjéről

2017.11.02.

Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Díszpolgári címet adományoz azoknak a személyeknek, akik a helyi társadalmi élet területén a község és a lakosság javára huzamosabb időn át példamutató, eredményes munkát végeztek, tevékenységükkel Szerepnek hírnevet szereztek.

2. § (1) Díszpolgári cím magyar és külföldi személynek adományozható. A Díszpolgári cím adományozására posztumusz címként is lehetőség van.

(2) Az adományozásra javaslatot a polgármester, a települési képviselő, az önkormányzat bizottságai, az önkormányzat intézményeinek vezetői, a civil szervek tehetnek minden év november 15.-ig írásos indokolással együtt.

(3) Egy adott tárgyévben egy díj adományozható.

(4) A díj átadására december hónapban kerül sor, ünnepélyes keretek között.

(5) A díjátadásra meg kell hívni a képviselő-testület, az önkormányzati bizottságok tagjait, az önkormányzati intézmények, a civil szervek képviselőit.

(6) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

3. § (1) Díszpolgári cím birtokosa a lakosság és a képviselő-testület tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:

a) meg kell hívni az önkormányzat által szervezett hivatalos ünnepségekre,

b) felkérhető, a községet képviselő delegáció résztvevőjéül,

c) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

(2) Az elismerésben részesített személyekről a polgármester nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

4. § (1) A díszpolgári cím adományozásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(2) A javaslatot zárt borítékban, személyesen, vagy postai úton Szerep Község Önkormányzat polgármesterének címezve lehet benyújtani (4163 Szerep, Nagy u. 53.). A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személyi adatait, az adományozandó elismeréssel összefüggő tevékenységének ismertetését, az odaítélés indokoltságát.

5. § (1) Az elismeréseket vissza kell vonni, ha az elismerésben részesített arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára az adományozás rendjére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(4) A kitüntetettekről vezetett nyilvántartásból törölni kell azt a kitüntetettet, akitől a Képviselő-testület az elismerést visszavonta.

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a díszpolgári cím adományozásának rendjéről szóló 1/2004.(I.29.) számú önkormányzati rendelet.