Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztán tartásáról és az elhagyott hulladék felszámolásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztán tartásáról és az elhagyott hulladék felszámolásáról

2023.07.01.

Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § (l) bekezdés h) pontjában és a 88. § (4) bekezdés c./ pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 13. (l) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre Szerep község területén.

2. § (1) Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított tárolóban szabad elhelyezni.

(2) A szeméttároló kihelyezéséről és üríttetéséről az önkormányzat gondoskodik a (3) bekezdés kivételével.

(3) Üzletek, vendéglátó egységek, elárusító helyek és egyéb helyiségek előtt szemétgyűjtő elhelyezése, tisztán tartása, ürítése és a szemét elszállíttatása a tulajdonos, használó, üzemeltető feladata.

(4) Az ingatlanokon, lakásokban keletkezett szemét, hulladék, trágya, állati hulla közterületen nem helyezhető el, trágyalevet, szennyvizet az ingatlanra, illetve közterületre kiengedni tilos.

(5) Különböző anyagok szállításánál vigyázni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. A könnyen kihulló, folyó anyag csak olyan járművön szállítható, amelynél a lehullás, elfolyás megakadályozása biztosított. Szennyeződés eltávolítása a szállító feladata.

3. § (1) A közterület tisztaságát a belterületen a Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Szerepi Kirendeltség kijelölt ügyintézője, külterületen a mezőőr folyamatosan, de legalább hetente 2 alkalommal ellenőrzik.

(2) Amennyiben a helyi lakosok közterületen elhagyott hulladékot észlelnek, bejelentésüket írásban (levélben vagy email-ben) a Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Szerepi Kirendeltségén tehetik meg.

(3) Ha a kijelölt ügyintéző vagy a mezőőr ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett, elhagyott hulladékot találnak, írásban (feljegyzésben vagy e-mail-ben) haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül értesítik a Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Szerepi Kirendeltségét a hulladék helyéről, összetételéről és becsült mennyiségéről, melyet fotóval dokumentálnak, valamint a helyszínen azonnal intézkednek a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa megállapítása érdekben.

(4) A Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője - amennyiben rendelkezésre áll – a hulladék elhagyóját igazoló dokumentum megküldésével együtt, a tudomásszerzést követően haladéktalanul, de legkésőbb 5 munkanapon belül bejelentést tesz a hulladékgazdálkodási hatóság felé.

(5) A közterületen elhagyott hulladék összegyűjtését a tudomásszerzést követő 8 munkanapon belül Szerep Községi Önkormányzat elvégzi.

4. § Hatályát veszti az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáról szóló 11/2016.(VII.14.) önkormányzati rendelet.

5. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.