Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról

2023.09.01.

Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szerep Község közigazgatási területén minden olyan közhasználatra szolgáló önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet az ingatlan-nyilvántartás közterületként tart nyilván (a továbbiakban: közterület).

(2) Közhasználat céljára átadott, nem önkormányzati tulajdonú ingatlanra jelen rendelet hatálya csak akkor terjed ki, ha azt az átadásról szóló szerződés lehetővé teszi.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a piac- és vásárterületre.

2. § (1) A közterület rendeltetésének megfelelő célra - a jogszabályok keretei között - bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

3. § (1) A közterületnek a rendeltetéstől eltérő használata közterület-használati engedély birtokában folytatható.

(2) A közterület használatáért az engedéllyel rendelkező (továbbiakban: engedélyes) az 1. mellékletben meghatározott mértékű közterület használati díjat köteles fizetni.

4. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni különösen:

(1a) A közterületbe 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, cégtábla elhelyezésére,

(1b) a kereskedőnek az üzlete homlokzatával érintkező közterületen történő termékforgalmazáshoz,

(1c) árusító és egyéb fülke (pld. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap árusításra szolgáló pavilon) elhelyezésére,

(1d) Közterületen árusításhoz szükséges asztal, állvány, guruló kocsi elhelyezéséhez,

(1e) áru bemutatásra szolgáló eszközök elhelyezésére,

(1f) üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával göngyöleg elhelyezésére,áru kirakodásra,

(1g) árusító automaták elhelyezésére.

(1h) vendéglátó ipari előkert, terasz céljára,

(1i) díszkert, vízmedence, szökőkút, talapzatos zászlórúd, és köztárgyak, utcabútorok (pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, tartóoszlopok, közvilágítási lámpák stb.) elhelyezésére,

(1j) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

(1k) építési munkával kapcsolatos anyag- és törmeléktároló, továbbá lomtalanítást szolgáló konténerre,

(1l) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

(1m) alkalmi rendezvények tartására.

5. § (1) Nem kell közterület használati engedélyt beszerezni:

(1a) helyi önkormányzati érdeket szolgáló közterület-használat esetén, valamint az önkormányzat vagy valamelyik intézménye által igénybe vett közterület-használathoz,

(1b) 72 órát meg nem haladó élet- és balesetveszély-elhárítási munkákhoz szükséges terület igénybevételéhez,

(1c) fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

(1d) úti tartozékok, és közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

(1e) a szokásos életvitelhez kapcsolódó anyagoknak, tárgyaknak, eszközöknek (pl. tüzelő, bútor, építőanyag, stb.) a rendeltetésszerű közterület-használatot lényegesen nem akadályozó, károkozással nem járó, legfeljebb 24 óra időtartamú tárolásához.

(2) A közterület használata csak ideiglenes jelleggel engedélyezhető

(3) A polgármester a közterület használati engedély megadásáról a közérdek és a településkép figyelembe vételével határoz.

6. § (1) Közterület használati engedély nem adható:

(1a) Tömegközlekedési járművek megállóiba, ha az nem az utcaforgalmat szolgálja.

(1b) Olyan járdaszakaszra vagy egyéb területekre, ahol a tervezett helyfoglalás a gyalogosközlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozza.

(1c) Üzemképtelen járművek tárolására.

(1d) Gépjárműből és lakókocsiból történő árusításra, szolgáltatásra.

(1e) Olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással járna, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné, a környezetet, a településképet kedvezőtlenül befolyásolná.

(1f) Olyan tevékenység végzéséhez, amelyet más hatóság a közterületen nem enged meg.

(1g) Akinek a kérelem elbírálásakor az Önkormányzatnál közterületi díj hátraléka van.

(1h) Egy éven belül, ismétlődés esetén 3 éven belül annak a természetes vagy jogi személynek (vagy tagjának, alkalmazottjának) akinek kiadott engedélyét - szabálytalan közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt - visszavonták, vagy nem hosszabbították meg.

7. § (1) A közterület használatra vonatkozó engedélyt, a képviselő-testület által átruházott önkormányzati hatósági hatáskörben, a polgármester (a továbbiakban: engedélyező) adja ki.

(2) A közterület-használat iránti kérelmet, a közterület használatának megkezdése előtt, annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja (a továbbiakban: engedélyes).

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

1. az engedély kérő nevét vagy cégnevét, állandó lakóhelyének vagy székhelyének címét, természetes személy esetén személyi igazolványának számát,

2. a közterület használat célját és időtartamát,

3. a közterület használatának helyét, módját és mértékét,

4. az engedélyhez használt utca berendezési tárgy műszaki leírása (pl. anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.)

(4) Az engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építésügyi szabályzatot, az országos településrendezési és építési követelményeket, a település-rendezési tervet, a községképi, műemlékvédelmi és helyi értékvédelmi, a köztisztasági, közbiztonsági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, és ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. súlykorlátozás) fennállását is.

(5) közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági engedélyek, vagy hozzájárulások beszerzését.

(6) A közterület-használati engedélyt tartalmazó határozatnak, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) vonatkozó rendelkezésein felül, tartalmaznia kell különösen:

(6a) a jogosult nevét és lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét,

(6b) a közterület-használat célját és időtartamát,

(6c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását,

(6d) utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes,

(6e) az engedély érvényének megszűnése vagy annak visszavonása esetére az eredeti állapot - kártalanítási igény nélküli - helyreállításának kötelezettségére figyelmeztetést,

(6f) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját, határidejét,

(6g) a közterület-használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a településképi, követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka-, egészségvédelmi és balesetvédelmi előírásokra történő utalást,

(6h) a közterület-használattal járó járulékos költségek (energiadíj, vízdíj stb.) viselésének és megfizetésének módját,

(6i) a közterület-használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírását,

8. § (1) Az engedély

(1a) a meghatározott idő elteltéig,

(1b) visszavonásig,

(1c) a megállapított feltétel bekövetkeztéig érvényes.

(2) A közterület használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható, illetőleg határozott időszakra szüneteltethető.

(4) Közterület használati engedély nem ruházható át. Az átruházás az engedély azonnali megvonásával jár.

9. § (1) Az engedélyes közterület használatért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét, előtetőt, napvédő-ponyvát, és minden a gyakorolt, végzett tevékenységhez kapcsolódó eszközt, berendezést, tartozékot kell figyelembe venni. A díj kötelezettség megállapításánál minden töredék négyzetméter teljes négyzetméterként számítandó.

(4) Kézből történő utcai árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából 1 m2-nek tekintendő.

(5) Közterület használati díjak évi, havi, napi vagy idénydíjak. Minden megkezdett időegység (nap, hó, év) egész időegységnek veendő figyelembe.

(6) A díjbeszedéséről a Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Szerepi Kirendeltsége gondoskodik.

(7) A napra vonatkozó közterület használati díjat – a napok száma alapján –, teljes egészében a közterület használatának megkezdésekor kell befizetni.

(8) Hónapra vonatkozó közterület használati díj esetén a közterület használatának megkezdésekor az első két havi közterület használati díjat kell befizetni.

(9) Évre vonatkozó közterület használati díj legalább 50%-át, de legfeljebb 6 havi részletét a közterület használatának megkezdésekor kell befizetni.

10. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

(1a) a közterületi rendezvényeken egészségügyi és köztisztasági célokat szolgáló létesítményekért és tárgyakért,

(1b) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság és a vízügyi szolgálat közterületi létesítményeiért,

(1c) azokért a létesítményekért, tárgyakért és eszközökért, amelyek közvetlen életveszély vagy balesetveszély elhárítását szolgálják a közterületen,

(1d) közműveknek, köztisztasági szerveknek feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményeiknek elhelyezéséhez,

(1e) postai, távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezéséhez,

(1f) műemlékvédelem alatt álló építmények felújítási munkálataival kapcsolatos közterület-használatért,

(1g) a hulladékhasznosítási célból elhelyezett hulladékgyűjtő létesítményekért,

(1h) az önkormányzat, illetve intézménye által szervezett lomtalanítás ideje alatt a kihelyezett lomok után,

(1i) kereskedelmi, vagy vendéglátó-ipari egységek elé kihelyezett hulladékgyűjtő edények esetében, ha azok reklámozási célokat nem szolgálnak,

(1j) az önkormányzat vagy valamelyik intézménye által szervezett rendezvényekért

(1k) az önkormányzat érdekében végzett építési, felújítási munkálatokért,

(1l) humanitárius, karitatív és helyi közérdekű célok érdekében végzett tevékenység esetében.

(2) A megállapított közterület-használati díj fizetése alól mentesül akinek a közterület-használatát elháríthatatlan külső ok (pl. természeti csapás) huzamosabb időn át akadályozza az akadály elhárításának napjáig.

11. § (1) A közterület-használati engedély érvénye a határozatban foglalt időpontban szűnik meg.

(2) Megszűnik a közterület-használati engedély érvénye akkor is, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti.

(3) Megszűnik a közterület-használati engedély érvénye továbbá, ha a jogosult bejelenti, hogy a közterület használatával felhagy.

(4) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát - az engedély egyidejű visszaadása mellett - az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(5) Az engedély megszűnésekor, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(6) A közterület használattal járó kötelezettségek - így különösen a közterület-használati díj megfizetése - szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

(7) Ha a közterület használat a (1) - (4), és (7) bekezdésekben említett módokon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(8) Az engedélyt meg kell szüntetni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségét nem teljesíti határidőre. Erre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

12. § (1) A közterület-használati engedély eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani, és az ellenőrzésre jogosult felhívására, a közterület-használati díj befizetését igazoló okirattal együtt felmutatni.

(2) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítás igény nélkül – helyreállítani.

(3) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az engedély nélküli vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére és az eredeti állapot helyreállítására lehet kötelezni.

(4) Ha a közterületet engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel, kérelmére, a polgármester a közterület használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (3) - (5) bekezdésben említett jogkövetkezmények alól.

(5) A közterület használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(6) A közterület használatának ellenőrzésére az engedélyező, a hivatal helyszíni bírságolási joggal felruházott ügyintézője, és a közterület-felügyelő jogosult.

13. § Hatályát veszti a közterület használatáról szóló 15/2018.(IX.26) számú önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.