Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterület használatáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
A közterület használatáról
Végső előterjesztői indokolás
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva megvizsgálta a közterület használatáról szóló 15/2018. (IX.26.) önkormányzati rendeletet.
A vizsgálat a következőkre hívja fel a figyelmet.:
„Az R. 1. számú melléklete szabályozza a közterület-használati díjakat. Az i) pont szerint amennyiben a közterület használat célja szobor, emlékmű, diszkút, díszkert, vízmedence, szökőkút, talapzatos zászlórúd és köztárgyak, utcabútorok (pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, tartóoszlopok, közvilágítási lámpák) közterületi elhelyezése, azért 1500 Ft/m2/hónap díjat kell fizetni.
Az i) pont módosítása (a „tartóoszlopok, közvilágítási lámpák” szövegrész törlése) szükséges az alábbiakra tekintettel:
az Mötv. 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján kötelező helyi önkormányzati feladat a közvilágításról való gondoskodás.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (4)-(5) bekezdése szerint a közterület rendeltetése többek között a közművek az elhelyezésének biztosítása. A közterületet rendeltetésének megfelelően bárki használhatja. A közterület rendeltetésére és használatára jogszabály további szabályokat állapíthat meg.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: Vet.) 121-132. §-ai szabályozzák a közcélú hálózat idegen ingatlanon történő építéséhez kapcsolódóan a hálózati engedélyest megillető jogokat és azok feltételeit. A Vet. 121. § (1) bekezdésének b)-c) pontja szerint a hálózati engedélyes közcélú hálózat idegen ingatlanon történő építése céljából vezetékjogot és használati jogot kérhet. A Vet. 124. § (1) bekezdés b) pontja előírja, hogy a hálózati engedélyes a vezetékjog alapján közterületen és idegen ingatlanon, bejegyzett vezetékjog esetén a bejegyzett meglévő nyomvonalon tartószerkezetet és azon elhelyezett átalakító- és kapcsoló berendezést helyezhet el. A Vet. 121. § (2) bekezdésének c) pontja szerint az (1) bekezdésben meghatározott jogok gyakorlása során az ingatlan használatának akadályozásával vagy korlátozásával okozott kárt az engedélyes az ingatlan tulajdonosának vagy használójának köteles megtéríteni. A Vet. 123. § (3a) bekezdése értelmében a közcélú hálózat közterületen történő elhelyezését a közterület tulajdonosa tűrni köteles, a közterület igénybevételével - beleértve a közterület használati korlátázását is - okozott károkért a hálózati eszköz beruházója köteles kártalanítást fizetni. A Vet. 127. § (2) bekezdése szerint a használati jog az idegen ingatlan tulajdonosával kötött megállapodás alapján keletkezik. A használati jog alapítására egyebekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók.
A villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 382/2007. (XII.23.) számú Korm. rendelet 10. § (1a) bekezdése értelmében az ingatlan tulajdonosa a kártalanítás összegében való megállapodáson túl a megállapodás megkötését további feltételekben való megállapodáshoz, továbbá a hálózati engedélyesnek a jogerős engedélyben foglalt jogainak gyakorlását további feltételhez, díj vagy költség fizetéséhez nem kötheti, nem teheti függővé külön megállapodás megkötésétől vagy nyilatkozat megtételétől.
A hivatkozott jogszabályokra, valamint a Kúria ítélkezési gyakorlatára (Köf.5.039/2018/7.) figyelemmel a közterület rendeltetése a közművek elhelyezésének biztosítása, a villanyoszlopok elhelyezésére az önkormányzat közvilágítással kapcsolatos kötelező feladatának ellátása érdekében kerül sor. A villamosenergia-ellátás érdekében történő közcélú hálózat létesítése és használata törvény által szabályozott viszonyt az önkormányzatok felhatalmazás hiányában nem írhatnak elő díjfizetési kötelezettséget az elektromos hálózati vezetékek. közvilágítási lámpatestet tartó oszlopok. egyéb tartószerkezetek stb. által elfoglalt közterület használatáért.”